Hogyan javíthatja a vállalkozásodat a ChatGPT, és mikor jelenthet kockázatot

2024.02.12.
Olvasási idő: 7 perc

Hogyan javíthatja a vállalkozásodat a ChatGPT borítókép

Ma a ChatGPT a történelmi mértékű beszélgetések tárgya. Ha pedig vállalkozást vezetsz, valószínűleg tisztában vagy azzal a forradalmi változással, amit ez a technológia hoz. A ChatGPT-nek számos előnyt tulajdonítanak, például a vásárlói élmény javítását, költségcsökkentést, hatékonyságnövelést és üzleti lehetőségek generálását. A ChatGPT rendkívüli potenciálja különösen előnyös lehet a vállalkozások számára. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a potenciális kockázatokat sem.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a ChatGPT vállalkozásra gyakorolt előnyeit és potenciális káros hatásait, valamint valós életbeli példákat is bemutatunk, hogy jobban megérthesd ennek a pezsgő technológiának a lehetőségeit.

A ChatGPT népszerűségének okai: Mi teszi különlegessé?

Hogyan különbözik a ChatGPT más chatbotoktól? A ChatGPT természetes nyelvi feldolgozási (natural language processing – NLP) képességei túlszárnyalják a tipikus chatbotokét, mivel képes érzékelni a beszélgetésben használt szavak nyelvi és jelentésbeli kontextusát is. Ennek eredményeként a ChatGPT emberi stílusú válaszokat tud generálni, és zökkenőmentesebb, valóságosabb beszélgetéseket tud lebonyolítani a felhasználókkal. Ezen túlmenően a legtöbb „állapot nélküli” AI chatbottal ellentétben, ahol minden új szövegbevitel és kérés külön, izolált esetként van kezelve, a ChatGPT emlékszik az előző beszélgetésekre és tanul belőlük, ezáltal személyre szabottabb élményt nyújt.

Az Open AI szerint a GPT-4 (a ChatGPT mögött álló nyelvi modell) természetes nyelvi feldolgozási képességeit széles körű feladatokra lehet használni.

Szövegírás

A GPT-4 kiváló minőségű szövegeket tud generálni promóciós tartalmakhoz, például termékleírásokhoz, reklámszlogenekhez és figyelemfelkeltő címekhez.

Összefoglalás

A fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokkal a GPT-4 képes hosszú szövegeket megérteni és a leglényegesebb információkat kinyerni, tömören átadva a főbb pontokat.

Szövegfeldolgozás

Hatalmas mennyiségű strukturálatlan szöveg feldolgozási képességével a GPT-4 képes releváns információkat nyerni és meghatározott mintázatokat felismerni.

Osztályozás

Szöveg elemzési képességének köszönhetően a GPT-4 képes a szöveget pontosan meghatározott kategóriákba sorolni. Az alapvető képességek közé tartozik az érzelmek elemzése, a spam-érzékelés és a témák osztályozása.

Fordítás

A GPT-4 képes 26 különböző nyelvre fordítani (angol, spanyol, német stb.), ezáltal széles és multikulturális hatáskört biztosítva.

Kreativitás

A GPT-4 képes eredeti anyagot előállítani, szerkeszteni és átdolgozni, hogy támogassa a felhasználókat különféle írási feladatokban, például zene készítésében, filmforgatókönyv készítésében, mindezt a felhasználó írási stílusának utánzásával.

Vizuális bemenetek

A GPT-4 alkalmas szöveges és képes bevitt adatok fogadására is, lehetővé téve a felhasználók számára a vizuális vagy nyelvi feladatok viszonylag könnyű elvégzését. Azonban a képbemeneti funkció még mindig kutatási és fejlesztési szakaszban van, és publikusan nem elérhető.

Hosszabb kontextus

A GPT-4 lehetővé teszi több, mint 25.000 szó kezelését, így a hosszú szövegek létrehozását, kiterjedt beszélgetéseket nyújtó chatbotokat, valamint jobb dokumentumkeresést és értékelést.

A ChatGPT használatával a vállalatok erőforrásokat takaríthatnak meg, csökkenthetik a költségeket, és növelhetik a vásárlói interakciók minőségét és pontosságát, ezzel is előmozdítva céljaik elérését.

A ChatGPT lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy magával ragadó és meggyőző szövegeket készítsenek termékeikhez, hosszú dokumentumokat foglaljanak össze, elemezzék a vásárlói visszajelzéseket és értékeléseket az alaposabb megértés érdekében, kategorizálják a vásárlói kérdéseket, hogy azokat könnyen és gyorsan a megfelelő részleghez lehessen irányítani, és akár anyagokat is lefordítsanak nemzetközi olvasótáborhoz.

Most nézzünk egy kicsit mélyebben a témába, és lássuk, hogy a ChatGPT hogyan használható vállalkozási célokra, és tekintsünk néhány példát világhírű, megbízható vállalatokról, amelyek már kihasználták ezt az innovatív technológiát.

A ChatGPT üzleti alkalmazása: Valós életbeli felhasználási esetek

2023 februárjában aResumeBuilder.com felmérést végzett az amerikai üzleti vezetők körében a ChatGPT vállalkozás szintű bevezetésének értékelésére. A felmérésből kiderült, hogy majdnem minden második cég már bevezette a technológiát működésébe. A vállalkozások további 30%-a szándékozik ezt megtenni. Közel a fele azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már használják a ChatGPT-t, azt állítja, hogy az emberi munkaerőt is helyettesíti.

Nézzünk néhány élő példát.

Az OpenAI és a ChatGPT a Microsoftnál

A Microsoft és az OpenAI szövetségüket 2019-ben kezdték, amelynek keretein belül az utóbbi 1 milliárd dolláros pénzügyi támogatásban részesült. A The New York Times szerint a Microsoft 2019 és 2023 között további 2 milliárd dollárt invesztált az OpenAI-ba. Idén a tech-óriás bejelentette az OpenAI-jal folytatott kibővített partnerség harmadik fázisát, ami során további több milliárd dolláros befektetéssel tervezik felgyorsítani az AI fejlesztését, és elérhetővé tenni ennek előnyeit minél széles körben.

2023 januárjában Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója beszélt a Microsoft és az OpenAI közötti partnerség kiterjesztéséről, kihangsúlyozva, hogy ez az együttműködés elősegíti az AI kutatását és megkönnyíti a széleskörű használatát a fejlesztők és vállalatok számára. Ráadásul az Azure felhasználói hozzáférést kapnak a legjobb AI eszközökhöz, modellekhez és rendszerekhez.

Két hónappal később a Microsoft bejelentette, hogy a ChatGPT elérhetővé vált az Azure OpenAI szolgáltatás előzetes verziójában. Ez azt jelenti, hogy fejlesztők saját AI alapú élményeket helyezhetnek el alkalmazásaikba: a meglévő botok kibővítésétől kezdve – hogy váratlan kérdésekre is jól válaszoljanak -, a vásárló támogatás során folytatott beszélgetések összefoglalásán keresztül – hogy elősegítsék a problémamegoldási folyamatot -, egészen a személyre szabott ajánlatok és új promóciós tartalmak létrehozásáig.

Az Azure OpenAI szolgáltatás mellett a ChatGPT beépítésre került más Microsoft termékekbe is.

  • AMicrosoft Teams Prémium AI-alapú összefoglalókat kínál, amelyek segítik a csapatokat és szervezeteket a produktivitás növelésében.
  • AMicrosoft Viva Sales AI-t alkalmaz a hatékonyabb értékesítési technikákhoz a sales csapatai számára.
  • AMicrosoft Bing AI-alapú chat funkciója innovatív megközelítést nyújt a fogyasztói keresésekben.
  • AMicrosoft Copilot pedig óriási nyelvi modelleket (LLM) és üzleti adatokat használ a Microsoft 365 alkalmazásokkal kombinálva, hogy elősegítse a kreativitást, a produktivitást és más készségeket.

ChatGPT a Carrefournál

A Carrefour, egy világszerte több mint 30 országban működő élelmiszerlánc, bevezetett egy chatbotot és egy AI által generált emberi avatart a videók készítési költségeinek minimalizálása érdekében. Elodie Perthuisot, az üzlet digitális átalakítás és adat igazgatója, 2023 februárjában egy videót posztolt a LinkedInen, amelyben egy ultra-realisztikus emberi avatar és a ChatGPT által létrehozott forgatókönyv szerepelt. Az első példa egy FAQ-stílusú magyarázó volt: az avatar arra ösztönözte a felhasználókat, hogy egészségesebb és olcsóbb élelmiszereket vásároljon a vállalat weboldalán keresztül.

Perthuisot elmondta, hogy az AI-t a vállalatban arra használják, hogy testreszabott vásárlást biztosítsanak, termékválasztást egyszerűsítsenek és csökkentsék a pazarlást. Emellett kiemelte, hogy az adat- és innovációs csapatok folyamatosan vizsgálják a ChatGPT és a generatív AI lehetőségeit, a módszerek tökéletesítésében pedig a vásárlók a fő hajtóerő.

ChatGPT és Ada Chatbotok

Az Ada, egy Torontó székhelyű vállalat, amely 4,5 milliárd ügyfélszolgálati interakció automatizálásában működik közre, nemrégiben partneri kapcsolatot létesített az OpenAI-jal annak érdekében, hogy továbbfejlessze chatbot képességeit. Az Ada chatbotjai alapvetően eddig is sikeresnek számítottak az ismétlődő kérések kezelésében és a pontos válaszok nyújtásában, azonban a bonyolultabb ügyfélfelvetések kezelése már problémát okozott.

Az OpenAI GPT-3.5 generatív modelljének felhasználásával a vállalat lehetőséget kapott az ügyfelek és a chatbot közötti beszélgetések mélyebb megértésére, ezáltal fontos információkat tudnak gyűjteni az ügyfelek viselkedésről és preferenciáikról, mielőtt emberi személyzethez kerülnének.

Fontos megjegyezni, hogy az Ada chatbotjai maguk is segíthetik a visszatérítéseket, megszüntetve a fáradtságos jóváhagyási folyamatokat. Tehát az Ada és az OpenAI kombinált erejével a vállalat forradalmian újító módon képes megérteni és teljesíteni az ügyféligényeket az ügyfélszolgálati iparágban.

ChatGPT helytelen felhasználása: Hogyan veszélyeztetheti vállalkozásodat

A ChatGPT kétségtelenül nagyon ígéretes és izgalmas, de beépítése a vállalkozásokba bizonyos kockázatokkal jár, amelyeket figyelembe kell venni.

Sekélyesnek tüntetheti fel vállalkozásod

A vállalkozók már felfedezték, hogy ügyfeleik egy olyan párbeszédre képes mesterséges intelligenciát szeretnének, amely képes megválaszolni kérdéseiket anélkül, hogy robotikusnak tűnne. Ajay Agarwal, a Torontói Egyetem AI-ra specializálódott professzora elmondta a Forbes-nak, hogy míg a ChatGPT kiválóan teljesít a szkript nélküli válaszokkal és ösztönzi a kreatív felfedezést, nem mindig lehet megbízni a válaszaiban.

Helytelen információkat nyújthat magabiztosan

A ChatGPT képessége arra, hogy konverzációs szöveget generáljon, etikai aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy terjeszthet-e megtévesztő tartalmat, helytelen információkat vagy más félrevezető információkat. Ez olyan romboló eredményekhez vezethet, mint a hírnév megrongálása vagy helytelen tények terjesztése.

A téves információk a legnagyobb aggodalomra adnak okot ebben a forgatókönyvben. Mindazonáltal a ChatGPT következetes és összefüggő válaszai, amelyek legitimnek és megbízhatónak hangzanak, még aggasztóbbá teszik a problémát, különösen az egészségügy területén.

Nem megfelelő kérésekre válaszolva veszélyeztetheti a bizalmas információkat

Annak ellenére, hogy a ChatGPT-nek vannak meghatározott irányelvei, amelyeket nem szabad megszegnie, például elutasítani az „”illetlen kéréseket”, az emberek még mindig találnak módot a kijátszására, például korlátozott információkra vonatkozó utasítást átírva hipotetikus problémára vagy arra kérve a botot, hogy írjon egy jelenetet egy színdarabból, vagy arra késztetve, hogy kapcsolja ki a saját biztonsági intézkedéseit. Az ilyen technológiát használó vállalkozásoknak ezt figyelembe kell venniük, mivel a ChatGPT potenciálisan továbbíthat bizalmas adatokat az adatbázisából.

Sértő, szexista, rasszista vagy összességében problémás válaszokat adhat

Az embereknek van egy általános értékrendje arról, hogy mi számít elfogadható viselkedésnek és mi nem. Kontextus nélkül a ChatGPT veszélyes lehet olyan helyzetekben, amikor érzékeny témákat kell kezelnie. Ráadásul megmutatta, hogy képes válaszokat generálni valakinek a készségei, etnikuma, neme és megjelenése alapján, mind pozitív, mind negatív módon. Bár az OpenAI törekszik arra, hogy a ChatGPT-t objektívebbé tegye, nem biztos, hogy mindenki egyet fog érteni a válaszrendszerükkel.

Fennáll a jogsértés lehetősége és a nem megbízható források használatára

Az erkölcsi szempontokon túl az AI által generált válaszokat plágiumnak lehet tekinteni. Habár ezek a válaszok néha egyedülállónak tűnhetnek, gyakran olyan adatok alapján generálódnak, amelyeket egy harmadik fél biztosít, amely hibás hivatkozást, információt vagy utalást használhat.

Végső soron

Az OpenAI azért hozta nyilvánosságra a ChatGPT chatbotot, hogy a nagyközönséggel  teszteltesse így azonosítva a technológia visszaélésének vakfoltjait. E cél érdekében a jövőbeli frissítések valószínűleg kiküszöbölik ezeket a sebezhetőségeket és más, még felfedezetlen helytelen felhasználásokat.

Természetesen tagadhatatlan, hogy a rendszernek vannak gyengepontjai, amelyeket érdemes figyelembe venni, de az itt bemutatottak alapján egyértelmű, hogy a ChatGPT rendszer nagyban hozzájárulhat a vállalkozások fellendítéséhez, ha megfelelően használják.

A ChatGPT alkalmazása még mindig rengeteg előnyt kínál. A rendszer kiemelkedően hatékony a feladatok automatizálásában, így időt és erőforrásokat takaríthat meg azoknak a vállalkozásoknak, amely használják. A ChatGPT segít a vásárlók igényeire szabott gyorsan és hatékonyan reagálásban, ezáltal javítva a felhasználói élményt és a vásárlói elégedettséget. Emellett a rendszer képes nagy mennyiségű adat elemzésére, ami segíthet a vállalkozásoknak megérteni a piaci trendeket és vevői preferenciákat.

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel az üzleti téma vagy vállalkozást indítanál?

Olvasd el a legjobb üzleti és egyéb témájú cikkeinket! 👇