Hogyan indíts blogot, 11+1 monetizálási ötlettel

2024 február 2.
Olvasási idő: 21 perc

Hogyan indíts blogot, 11+1 monetizálási ötlettel borítókép

Ha gondolkoztál már azon, hogy szeretnél elkezdeni blogolni, akkor jó helyen jársz. Ez egy izgalmas lehetőség arra, hogy fejleszd az íráskészségeidet, felfedezz új ötleteket, és felépíts egy online jelenlétet, amely a szenvedélyeid és szakértelmed köré épül. A blogod segítségével inspirálhatod, taníthatod és szórakoztathatod az olvasóidat – ráadásul a ha szépen nő az olvasótáborod, akár pénzt is kereshetsz általa, egy szint felett pedig teljes munkaidőben is foglalkozhatsz vele, mint főállású blogger.

Egyszerűen fogalmazva, a blogolás egy járható út az álommunka felé, és sok vesztenivalód nincs vele. Bár az indulás elsőre ijesztőnek tűnhet, de hidd el, nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Ebben a cikkben igyekszünk minden szükséges lépésen végigvezetni, hogy a folyamat gördülékeny és sikeres legyen. Olvasni fogsz arról, hogyan hozz létre egy weboldalt, hogyan írd meg az első bejegyzésedet, és hogyan vonzz be hűséges olvasókat. Bőven van mit kifejteni, úgyhogy kezdjünk is bele!

Magáról a blogról és annak céljairól röviden

Lehet a weboldalad egyetlen oldala a blog, vagy lehet számos aloldala amelyek közül az egyik a blog, a lényeg, hogy egy olyan online felületet teremts, ahol megoszthatsz tartalmakat olyan témákról, amelyek közel állnak hozzád, amikről szenvedéllyel tudsz írni.

Egy blog lényegében egy szépen összeszedett tudásbázis. Leggyakrabban írott cikkekből áll, címsorokkal, kiemelésekkel és képekkel, hogy könnyen olvasható legyen, és a látogatók gyorsan megtalálhatják, amit keresnek.

Világszerte több, mint 600 millió blog van jelen 2023-ban, így gyakorlatilag minden témában talál az ember blogot, kezdve a legkülönfélébb receptes/főzős oldalaktól a vállalkozói marketingstratégiáig, a választék szinte végtelen.

Az emberek több különböző okból indíthatnak blogot; de a leggyakrabban azért, hogy:

 1. Megosszák az ötleteiket a világgal és online közösséget építsenek. A blog erre tökéletesen alkalmas, hiszen egy olyan kommunikációs formát biztosít, ami mindenféle korlátozás nélkül csak a tiéd. Megoszthatod a történetedet, az ötleteidet és beszélgetéseket indíthatsz olyan emberekkel, akik hasonló érdeklődésűek. A bejegyzéseid végére betehetsz egy hozzászólások részt, ahol az olvasóid közvetlenül beszélhetnek veled, lehetővé téve a párbeszédet és a kapcsolatépítést.
 2. Plusz bevételre tegyenek szert reklámozással egy egyéb módokon. A blogolás üzleti célokra is kiváló módszer – segítségével bevonzhatod a potenciális vásárlókkal, szakértői státuszt alakíthatsz ki és akár értékesíthetsz is. A rendszeres és minőségi tartalmak vonzzák az új olvasókat és visszacsábítják a meglévőket. Az egyre nagyobb forgalomnak köszönhetően reklámozhatod a saját termékeidet, szerezhetsz hirdetőket, vagy nagyobb ismertségnek köszönhetően influenszerré is avanzsálhatsz, ami lehetőséget teremthet az affiliate marketingre is.

Nem túl késő elkezdeni blogolni 2023-ban?

Nincs tökéletes időpont a blog indításához. Ha úgy érzed, hogy van időd és energiád elkezdeni írásban megosztani a gondolataidat a nagyvilággal, akkor vágj bele. Talán nem tudsz vele olyan gyorsan növekedni, mint egy közösségi média oldallal, de egy blog az csak a tiéd, nem kell mások szabályaihoz igazodni. Keresőoptimalizálással, hirdetésekkel és e-mail marketinggel egy blogot is fel lehet futtatni szépen ha az ember beleteszi az energiát. Minél hamarabb kezded el, annál előbb tanulhatsz új dolgokat és fejlődhetsz.

Álljon itt néhány 2023-as statisztika a blogokkal kapcsolatban:

 • Világszerte több, mint 600 millió blog létezik.
 • A weboldalak 43%-a WordPress alapú, amit alapvetően blogolásra terveztek.
 • Az emberek 77%-a rendszeresen olvas blogokat online.
 • A sikeres bloggerek átlagosan 4 órát töltenek egy bejegyzés megírásával.
 • Naponta körülbelül 7 millió blogbejegyzés kerül közzétételre.
 • A napi szinten posztoló bloggerek 67%-a sikeresnek tartja magát.
 • A bloggerek 97%-a használja a közösségi médiát az eredményeik javítására.

Most pedig néhány kevésbé számszerű szempont, amiért ez a fajta tartalomgyártás továbbra is releváns:

 • A keresőmotorok imádják a blogokat. A blogok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy magasabb helyezést érj el a Google és más keresők találati oldalán.
 • A blogok segítenek a szakértői státusz kialakításában. Amikor informatív, szórakoztató és lebilincselő bejegyzéseket írsz, azzal szakértővé válsz az olvasóid szemében. Ez segíthet új ügyfelek megszerzésében, valamint megtartani a meglévő közönséged bizalmát.
 • A blogok remek lehetőséget kínálnak a közönséghez való kapcsolódásra. A blogok az írásaidon keresztül lehetőséget biztosítanak a másokkal való kapcsolódásra. Ez segíthet kialakítani egy közösséget a márkád köré.
 • A blogokat használhatod lead generálásra és értékesítésre. Írhatsz olyan blogbejegyzéseket is, amelyekben lehetőséget biztosítasz az olvasónak, hogy megadja az elérhetőségeit egy korlátozottan hozzáférhető tartalomért, vagy átterelheted egy szolgáltatásod vagy egy terméked értékesítési oldalára.

Ezek alapján láthatod, hogy a blogolás továbbra is az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb tartalommarketing forma, aminek a segítségével megoszthatod a gondolataidat, ötleteidet, és emellett szakértői státuszt és közösséget építhetsz olyanokkal, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek.

Természetesen az utóbbi években némileg megváltozott a blogolás – a közösségi média és a videózás egyre népszerűbb módjai lettek a tartalomfogyasztásnak -, azonban a blogok továbbra is fontos szerepet játszanak a tartalommarketing keverékében.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Hogyan indítsd el a blogod

Először is meg kell határoznod egy adott témakört, amivel foglalkozni szeretnél, aminek a szakértőjévé szeretnél válni. Ezután szükséged lesz egy testre szabható platformra, ahol közzéteheted az írásaidat. Erre a célra a legalkalmasabb a WordPress, amivel fel kell tudod építeni a saját blog oldaladat. Ez egy olyan nagy témakör, amelyről végtelen hosszan lehetne beszélni, és számos cikkünkben érintettük is ezeket a témákat, úgyhogy itt egy zanzásított leírásban átadjuk a lényeget, és megadjuk hol tudsz részleteibe menve olvasni a WordPress telepítésről. Nézzük is!

Hozd létre az alapokat

A blog indításának első lépése egy platform vagy tartalomkezelő rendszer (CMS) kiválasztása a tartalmaid közzétételéhez. Számos azonnal elérhető eszköz áll a rendelkezésedre – mint például ablog.hu – amiknek megvan az előnye, de a közösségi média oldalakhoz hasonlóan a legnagyobb hátránya, hogy valójában nem a tiéd a felület, nem alakíthatod kedved szerint a megjelenést, illetve a platform szabályaihoz és előírásaihoz kell igazodnod.

Az, hogy te milyen platformon szeretnéd elkezdeni a blogolást, annak a döntését rád bízzuk. Érdemes azonban észben tartani, hogy számos érv szól a saját tulajdonú (megvásárolt tárhelyen felépített WordPress) blog mellett, amelyek közül a legnyomósabb az, hogy ha hosszútávra tervezel, és szeretnél bevételre szert tenni a blogodból, akkor a saját weboldal elkerülhetetlen lesz.

Amire szükséged van egy saját tulajdonú bloghoz:

 • Tárhely és domain név
 • WordPress és pár bővítmény
 • Alapismeretek a WordPress kezeléséről

Képernyőmentésekkel ellátott részletes leírásért olvasd el aHogyan építs magadnak WordPress alapú weboldalt című cikkünket, ahol alaposan kivesézzük ezeket a témákat. A leírást végigkövetve eljuthatsz odáig, hogy rendelkezel egy saját bloggal. Innentől kezdve tehát megvannak az alapok és fókuszálhatunk a tartalomgyártásra.

Határozd meg, hogy kinek írsz

Célközönség kiválasztása blog íráshoz

Most, hogy túl vagyunk a technikai dolgokon, jöhet a valódi munka! Először is érdemes egyet hátra lépni, és lefektetni a stratégiai alapokat. Ha komolyan gondolod a blogolást, akkor fontos meghatározni már az elején, hogy kinek és mit akarsz írni, azaz miről szóljon a blogod. Ehhez pedig elengedhetetlen egy célközönség kiválasztása.

Miért kell meghatározni egy célközönséget?

Bár ez nem feltétlenül követelmény, ha a blogot egy adott célközönségnek készíted, az könnyebbé teszi a témaválasztást, a cikk írást és a nem utolsó sorban a blog növekedését.

A legfőbb okok, amiért érdemes célközönséget kiválasztani:

Szakértelmet mutatsz be

Azzal, hogy egy témáról blogolsz, azzal könnyebben mutatod be a szakértelmedet az adott területen. Ahogy egyre több szemszögből, egyre több megélésen és tapasztalaton keresztül írsz, egyre több kapcsolódó témát fedezel fel, azzal egyre inkább nőni fog a hitelességed az adott témakörben. A hitelesség bizalmat szül, a bizalom pedig arra ösztönzi az embereket, megosszák a tartalmadat, visszatérjenek többet olvasni és akár pénzt költsenek nálad amikor bemutatsz egy terméket vagy szolgáltatást.

Versenyt szűkítesz

Tegyük fel, hogy főzéssel kapcsolatos blogot akarsz indítani, megosztani a receptjeidet, bemutatni a mesterfogásaidat, azzal egy olyan témába fogsz bele, amit rengetegen feldolgoztak már, tehát a blogod eltűnik a sok egyforma között. Ilyenkor amit érdemes tenni, az a szűkítés. Menj egy lépéssel tovább, és ne csak általánosságban a főzésről írj, hanem konkrétan a gluténmentes ételekről. Ezzel a szűkítéssel elérheted azt, hogy nem csak egy vagy a sok közül, hanem a gluténmentes ételek szakértője, és így a blogod kitűnik a rengeteg főzős blog közül.

Kapcsolatot teremtesz azokkal, akik érdeklődnek a témád iránt

A hosszútávú siker egyik fő kritériuma, hogy olyan olvasótábort építs fel, amely visszatér a tartalomért. A legjobb módja annak, hogy bevonzz és megtarts egy célközönséget az, hogy megadd nekik, amit keresnek. Ha mindent tudni akarnak a gluténmentes  étkezésről, de egyik nap egy vegán receptet osztasz meg, a következő héten pedig a 10 legegyszerűbb pizza elkészítéséről írsz, a közönséged sosem fogja tudni, mire számítson tőled. Ha a gluténmentes étkezés miatt jöttek, nem fognak visszajönni a pizzák miatt.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Hogyan határozd meg a célközönséged?

1. Szűkítsd le az érdeklődési körödet

Amikor elkezdesz egy blogot, gondolj hosszú távra. Azért, hogy motivált maradj a rendszeres blogoláshoz, olyan témáról kell írnod, ami valóban érdekel. Ha egy témát csak azért választasz, mert divatos vagy jövedelmező, akkor arra hamar ráunhatsz, és vele együtt az egész blog tartalomstratégiádnak is annyi.

Ha nem vagy biztos az elején abban, miről kellene blogolnod, ne aggódj. Kezdd el egy egyszerű ötleteléssel olyan témákról, amiket szeretsz. Mi az, ami lelkesít téged? Mi az, amit szívesen megtanulnál?

Most írd le az első öt-tíz érdeklődési kört, ami eszedbe jut. Álljon itt pár példa segítségképpen:

 • Utazás
 • Főzés
 • Család
 • Zene
 • Túrázás

A következő lépésben gondolkodj el azon, hogy ezeken belül mi az, ami konkrétabban érdekel, és add hozzá a listához. Ezek lehetnek a következők:

 • Hátizsákos utazás Délkelet-Ázsiában
 • Vegán receptek
 • Ikrek nevelése
 • Indie rock zene
 • Túrázás a Bükkben

Ne aggódj azon, hogy ezek a témák tökéletesek-e már most. A következő lépésekben részletesebben is belemegyünk.

2. Kutass az olvasóid után

A következő fontos lépés, hogy megismerd, mely témák iránt érdeklődnek még az emberek. Kezdd azzal, hogy megnézed a Google Trendset, amely megmutatja, hányan keresnek egy adott dologra. Minél több keresést kap egy téma, annál nagyobb az adott téma iránti kereslet.

Például ha rákeresel avegán és paleo szavakra a Google Trendsben, akkor az alábbi képen láthatod, hogy a vegán téma viszonylag stabil érdeklődést mutat, ezzel szemben a paleo sokkal alacsonyabb számokkal rendelkezik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez utóbbi témaválasztás rossz lenne, de tény, hogy kevesebb ember érdeklődik iránta.

Google Trends

A számok 0-100-ig terjednek, ami nem azt jelenti, hogy ennyi ember érdeklődik a téma iránt, hanem az érdeklődés nagyságrendjét mutatják. A 100-as érték azt jelenti, hogy a kifejezés nagyon népszerű. Érdemes mindig legalább 2 témát összehasonlítani, hogy megbízhatóbb eredményt kapj. Ezen kívül ha azt látod, hogy egy téma iránti érdeklődés nagyon alacsony vagy csökkenő tendenciát mutat, akkor az adott téma valószínűleg nem fog lendületet venni.

3. Győződj meg, hogy jövedelmező-e

Akár személyes, akár üzleti blogot tervezel, fontos megvizsgálni, hogy a kiválasztott célközönség jövedelmező-e. Még ha kezdetben csak hobbiblogot vagy rajongói weboldalt indítasz, érdemes előre gondolni a pénzkeresési lehetőségekre, ha a blogolás hosszú távon is fontos lehet számodra.

Az affiliate marketing az egyik legelterjedtebb módszer a blogon keresztüli jövedelemteremtésre. Együttműködhetsz vállalatokkal, a bejegyzéseidben reklámozhatod a termékeiket, így jutalékot kaphatsz minden sikeres vásárlás után. Az affiliate marketing lehetővé teszi, hogy a választott témaköröd jövedelmezőségét is megvizsgáld. Ha az előző példánál maradva a vegán témában blogolnál, akkor számos lehetőséged van együttműködni olyan cégekkel, akik konyhai eszközöket árulnak például.

Tartalom tervezés és bejegyzések létrehozása

Tartalom tervezés és bejegyzések létrehozása

Most, hogy a blog alapjai technikai és stratégiai szempontból is le vannak fektetve, itt az ideje elgondolkodni a tartalomról. Merülj el a kiválasztott célközönséged témáiban a saját tapasztalataidból, sikereidből, vagy éppen kudarcaidból kiindulva. Mit tudsz megosztani és milyen ötletek merülnek fel benned? Fontos, hogy az olvasóid fejével gondolkodj. Milyen témák érdeklik őket? Milyen kihívásokkal néznek szembe?

Használhatod a sarokkő modellt az íráshoz, ami segíthet az ötletek összekapcsolásában, azaz vegyél egy nagyobb témát, fejtsd ki alaposan, majd bontsd szét kisebb részekre, és még specifikusabb témákra. Ennek a modellnek az alaposabb megértéséhez olvasd el aMi az a sarokkő tartalom és miért olyan fontos című cikkünket.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Hozz létre egy tartalom naptárat

Ha komoly terveid vannak a blogolással, akkor kell legyen egy posztolási ütemterved, amivel biztosítod a rendszeres tartalom közzétételt. A tartalom naptár segít saját magadat elszámoltatni, illetve a céljaidat és az olvasókat szem előtt tartani. Emellett a keresőmotorok (például a Google) számára fontos szempont a rangsorolás eldöntésében, hogy milyen gyakorisággal/rendszerességgel teszel közzé tartalmakat.

Tarts egy ötletbörzét, írd le az összes gondolatot ami eszedbe jut, majd ezek alapján építsd fel a naptáradat. Szedj össze legalább 12 ötletet, minden hónapra egyet, de még jobb ha minden hétre készülsz egy tartalommal. Az ajánlott mennyiség a céljaidtól függ, közzétehetsz havonta, hetente vagy akár naponta is. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. A bejegyzéseid legyenek minőségi írások és publikálj rendszeresen.

A naptár elkészítéséhez használhatsz olyan egyszerű eszközöket, mint az Excel vagy Google Sheets. Az egyes sorokba írd a tartalmakat, az oszlopok pedig legyenek a témaötletek, kulcsszavak, a tervezett publikálás dátuma, a cikk állapota és megjegyzések. Ha hajlamos vagy halogatásra, használj Google naptárat az írás határidejeinek beállítására.

Írd meg az első blogbejegyzésed

Most, hogy tele vagy ötletekkel, készen állsz a írásra. Nézzük át, hogyan készíts egy blogbejegyzést elejétől a végig:

 1. Kezdd a kulcsszókutatással
 2. Állítsd fel a fő pontokat
 3. Tervezd meg a blogbejegyzés címét
 4. Írj magával ragadó tartalmat
 5. Szúrj be képeket
 6. Optimalizáld az SEO szempontok szerint
 7. Véglegesítsd és publikáld

1. Kezdd a kulcsszó kutatással

A megfelelő kulcsszavak megtalálása stratégiai fontosságú az olvasók bevonásához és a keresési találatokban való megjelenéshez. Alapos kulcsszó kutatást végezhetsz például aSemrushban, ahol láthatsz konkrét keresési volument adott kifejezésekre, illetve kapcsolódó szavakat is. Miután ezzel megvagy, a kiválasztott kulcsszavakat többször, szépen elosztva, természetes módon illeszd be a cikkbe.

Érdemes lehet megnézni a versenytársakat és az első találatokat a Google keresőben, hogy megtudd, milyen típusú tartalomra van kereslet. Az alapvető témák lefedése mellett még mindig lehet kreatív és saját ötleteket megosztani a cikkben.

2. Határozd meg a fő pontokat

Az írás mehet könnyedén, de jelenthet kihívást is. Ha megvan a kiválasztott téma, akkor ahhoz írj legalább 3-5 címsort és mindegyikhez adj pár gondolatot, hogy abban a szakaszban mit akarsz kifejteni. Ez lesz a bejegyzés váza. Ha van egy ilyen struktúrád, az alapján már sokkal könnyebb lesz megírni a tartalmat.

3. Gondolj ki egy blogbejegyzés címet

A blog címének kiemelkedőnek kell lennie, mivel ez határozza meg, hogy az emberek rákattintanak-e az írásra vagy sem. Fontos, hogy az olvasók szemszögéből gondolkodj, és érdekes, értékes és kíváncsiságot keltő címeket alkoss. Lehet értékígéret, érzelmi hatást kiváltó vagy humoros cím. Ha körbenézel offline vagy online magazinokban, mint például aForbes vagy azIndex, számos példát láthatsz jól megírt címekre.

4. Írj magával ragadó tartalmat

Most jöhet a tényleges írás. A bevezetésben keltsd fel az olvasó figyelmét, majd opcionálisan érdemes lehet egy rövid áttekintést adni a cikk tartalmáról. A cím dolga, hogy rávegye az olvasót, hogy megnyissa a cikket, a bevezetőé pedig az, hogy elolvassa. Ha a bevezető gyenge, lehet, hogy csak gyorsan átfutják vagy egyáltalán el sem olvassák a cikket.

Az írásaidban használj érthető nyelvezetet, és egy egy cím kifejtése ne legyen pár bekezdésnél hosszabb. Végül zárd le a bejegyzést egy befejező résszel. Ha nagyon elakadnál segítségül hívhatod a modern technika, az AI segítségét. Ingyenes elérhető például a népszerűChatGPT vagy a Google által fejlesztettBard. Nem fog tökéletes tartalmat készíteni, de egy erős alapot adhat, így felgyorsítva a munkát.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

5. Illessz be képeket

Érdemes vizuális elemekkel is kiegészíteni a bejegyzéseidet, mert erősíthetik az olvasók általános benyomását az írásodról. Legyen szó fényképekről, képernyőképekről vagy illusztrációkról a cikkeidben, funkcionálisnak is kell lenniük, nem csak szépeknek. Győződj meg róla, hogy ezek megjelenése szorosan kapcsolódik a szöveg tartalmához, közvetíti a fő pontokat és kiemeli a poszt fontos elemeit.

Ha nincsenek saját képeid, kezdd azzal, hogy ingyenes stock fényképeket böngészel az interneten. APexels,Pixabay,Unsplash ésFreepik mind népszerű gyűjtőoldalak.

6. Optimalizáld a tartalmat SEO szempontok alapján

Miután elkészítetted a tartalmadat, néhány lépést végre kell hajtanod a publikálás előtt:

 1. Kulcsszavak ellenőrzése: Ellenőrizd, hogy a kulcsszavakat kellő mennyiségben és megfelelően eloszlatva használod-e a cikkedben.
 2. Belső linkek: Hozz létre linkeket az egyes cikkeid között, ezzel összekötve a releváns tartalmakat.
 3. Cselekvésre ösztönző elemek (CTA): Illessz be CTA-kat a cikkbe – például gomb vagy banner -, amelyek olyan cselekvésre ösztönzik az olvasókat, mint a vásárlás vagy feliratkozás.
 4. Alternatív szöveg a képekhez: Ne felejtsd el hozzáadni az alternatív szöveget a képekhez, hogy ezzel segítsd a Google képkeresést is.
 5. Metaadatok írása: Készíts meta címet és leírást, amelyek tartalmazzák a kulcsszavakat és röviden bemutatják a cikk tartalmát.

Ezek a lépések segítenek optimalizálni a blogbejegyzésedet a keresőmotorok számára. Ezt a részt ne kapkodd el, mert a blogolásnál a hosszútávú siker egyik eleme a SEO.

Korábbi cikkeinkben írtunk részletesen arról,hogyan optimalizálhatod a WordPress weboldaladat SEO szempontból, illetve arról, hogyhogyan használd a Yoast SEO WordPress plugint, ami az egyik legnépszerűbb SEO eszköz.

7. Szerkeszd és publikáld

Most már minden megvan az első blogbejegyzésedhez. Amikor úgy érzed, hogy a cikked készen áll, hogy mások is lássák, publikálhatod. Ezzel a blogolás egyik legnagyobb feladatán túl vagy, a tartalomgyártáson. A Google automatikusan elkezdi feltérképezni a blogodat és időről időre összegyűjti az új cikkeket, így lassan de biztosan megjelensz majd a találatok között. Viszont ez a marketingnek csak egy szelete. Rendelkezésedre állnak más eszközök is, amivel fel tudod futtatni a blogodat, szóval ne álljunk meg, vessük bele magunkat a marketingbe.

Hogyan növeld a blogod forgalmát

Így az utolsó szakaszhoz érve eljutottunk odáig, hogy van egy blogod és folyamatosan kerülnek ki tartalmak. Most pedig nézzünk néhány pontot, amivel embereket tudsz terelni a blogodra:

 1. Optimalizáld a tartalmad a keresőmotoroknak (SEO)
 2. Oszd meg a közösségi médiában
 3. Hozz létre egy blog hírlevelet
 4. Írj más oldalakra
 5. Csatlakozz különböző fórumokhoz
 6. Befektetés fizetett hirdetésekbe
 7. Próbálj ki új tartalomformátumokat

A SEO optimalizálás és a közösségi médiában való megosztás a leghatékonyabb ingyenes eszközök, így ezeket a következő alcímnél kifejtjük bővebben. Azért, hogy a többi se maradjon magyarázat nélkül, röviden érintjük mindegyiket.

Hozz létre egy blog hírlevelet: A blog lista oldalán, a fejlécben, a láblécben, a cikkeid végén és bárhol ahol relevánsnak érzed, biztosíts hírlevélre való feliratkozási lehetőséget. Aki ilyen formán kapcsolatba lépett veled, annak elküldheted az új tartalmakat, ami segít megtartani a hűséges olvasóidat. Erre számos szoftver létezik, amely tömeges e-mail küldésre alkalmas, például aMailerLite,Mailchimp vagy a magyar fejlesztésűSalesAutopilot. Az e-mail marketingrőlitt találsz további hasznos anyagokat.

Írj más oldalakra: Két legyet ütve egy csapásra, növelheted a forgalmad és emelheted a szakértői státuszodat és azzal, hogy vendég bejegyzéseket jelentetsz meg más blog oldalakon. Hasznos lehet a korábban említett nyílt blog oldalakat is használni (például blog.hu), ahol publikálsz egy cikket, elhelyezve néhány linket a szövegben, amelyek a saját tulajdonú blogodra tereli az olvasókat.

Csatlakozz különböző fórumokhoz: Olyan oldalak, mint a Quora és a Reddit, lehetőséget adnak arra, hogy megemlítsd a blogodat az egyes beszélgetésekben. Használhatod például az egyik blogbejegyzésedet válaszként vagy hozzászólásként, de ügyelj arra, hogy segítőkész és informatív módon jelenj meg, nem pedig reklámozóként.

Befektetés fizetett hirdetésekbe: A közösségi médián való megosztás mellett fizetett hirdetésekkel is növelheted a bejegyzéseid elérését, hogy így több emberhez jusson el. A legelterjedtebb fizetett hirdetési forma a PPC, azaz a kattintásonként fizetett hirdetés, ahol minden egyes látogató kattintása után fizetsz egy összeget. Ha szeretnél mélyebben elmerülni a fizetett hirdetések világában, akkor olvass bele aMi az a PPC marketing és hogyan tudod hatékonyan csinálni című cikkünkbe, ahol alaposabban körbejárjuk ezt a témát.

Próbálj ki új tartalomformátumokat: Ez a pont kicsit kilóg a sorból de érdemes szót ejteni róla. Növelheted a blogod forgalmát úgy is, hogy kipróbálsz eltérő tartalomformátumokat is, például videózás vagy podcast formában. Legegyszerűbben úgy tudod csinálni ha meglévő cikkeidet dolgozod fel és teszed közzé TikTokon, YouTube-on, Spotifyon és egyéb helyeken. Amellett, hogy néhány link elhelyezésével növelheted a blogod forgalmát, ezzel lényegében újrahasznosítod a tartalmaidat és hatást többszörözöl.

Most pedig kifejtjük alaposabban a két fő stratégiát, amivel ingyen tudsz forgalmat szerezni a blogodra.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Stratégia #1: Keresőoptimalizálás

A blogolásnál a hosszútávú siker egyik titka a keresőoptimalizálás. Az organikus forgalom továbbra is a legjobb marketingcsatorna, mivel a bejegyzéseken végzett plusz munkával ingyenes forgalmat generálhatsz a blogodra. Éppen ezért minden egyes blogbejegyzésedet egy kulcsszó köré kell építened. Ez azért fontos, mert a SEO időbe telik, tehát ha az elejétől kezdve optimalizálsz, hamarabb érsz el eredményeket.

Magát a technikai megvalósítást javarészt kifejtettük az előző részben az 1. és 6. pontnál, így ez a rész kevésbé lesz mélyreható, de mégis ki akartuk emelni, hogy ne vesszen el az előző felsorolás másodlagos marketing elemei között.

Jöjjön egy rövid összefoglaló, hogyan tudod a bejegyzéseidet optimalizálni:

 1. Kulcsszókutatás: Keress olyan kulcsszavakat és kifejezéseket a témádban, amelyek nagy keresésszámmal bírnak. Ezek alapján írhatsz nagy és mindenre kitérő bejegyzéseket (más névensarokkő tartalmakat). Ezen kívül keress alacsonyabb keresésszámmal rendelkező kifejezéseket is, amelyekből sok kisebb cikket tudsz írni.
 2. Tartalom optimalizálás: A kiválasztott kulcsszavak alapján optimalizáld a tartalmaidat. Helyezd el az adott kifejezést és szinonímáit a szövegben természetes módon. Ehhez sok segítséget nyújt aYoast SEO WordPress bővítmény, csak kövesd a javaslatait és máris egy hatalmasat léptél előre.
 3. Linképítés: Szintén fontos, hogy helyezz el linkeket a bejegyzéseidben. Ha van több cikked is, amelyek hasonló témát dolgoznak fel, akkor kösd őket össze egy-egy hivatkozással. Ez segít a keresőmotoroknak is jobban megérteni az összefüggéseket a tartalmaid között és segít az olvasóknak is könnyebben megtalálni a számukra fontos információkat.
 4. Technikai beállítások: Készíts meta címet és leírást minden bejegyzésedhez, mert így tudod kontrollálni, hogy milyen szöveggel jelenjen meg a keresőkben, illetve ha megosztják a közösségi médiában. Ezen kívül minden képhez írj egy alternatív szöveget, ami pedig a képekre való keresést könnyíti meg.

További keresőoptimalizálós tartalmakért nézd meg aSEO kategóriánkat, ahol időről időre publikálunk újabb tartalmakat, hogy minél inkább naprakész lehessen a tudásod.

Stratégia #2: Közösségi média

A blog látogatottságának felpörgetése érdekében kiemelten fontos a közösségi média felhasználása. Az online platformok, mint Facebook, Instagram és LinkedIn, ideálisak a blog promóciójához és az új olvasók eléréséhez. Viszont mielőtt elárasztod a különböző platformokat, ne feledd, hogy az eredményes közösségi média stratégia nem csak a megosztásról szól, hanem az értékes tartalom nyújtásáról is.

Emellett érdemes csatlakozni már meglévő online közösségekhez, például Facebook vagy LinkedIn csoportokhoz, amelyek kapcsolódnak blogod témájához. Ezekben az online közösségben is megoszthatod blogodat és a cikkeidet és kapcsolatokat építhetsz az érdeklődőkkel.

Egy jó közösségi média stratégia során az emberek érzelmeit kell megmozgatni, miközben építed a bizalmat és a szakértői státuszod. Így amikor eljön az ideje a konkrét kéréseknek vagy értékesítésnek, a közönség szívesen reagál. Fontos, hogy valós értéket nyújts, ezáltal hosszú távon tudod növelni a blogod látogatottságát.

Ha még több forgalmat szeretnél a közösségi médiából, kövesd az alábbi plusz lépést:

Vond be a közösségedet a blog tartalmadba

Az influenszerek és más bloggerek tartalmának használata növelheti a blogod látogatottságát. Linkelj mások tartalmára, oszd meg mások tartalmát, építsd be az influenszerek idézeteit bejegyzéseidbe és amikor ezt megosztod a közösségi médián, tageled be őket.

Például felkereshetsz olyan influencereket a témádban, akik nagy követőtáborral rendelkeznek. Ha idézel tőlük az egy dolog, de még jobb ha meg is interjúvolod őket, vagy kapcsolatba lépsz velük oly módon, hogy azt fel tudd használni egy bejegyzés során. Amikor ezt megosztod a közösségi médián – őket is megjelölve -, akkor az ő közönségük látómezejébe is bekerülhetsz, így potenciális olvasók százait vagy ezreit érheted el ingyenesen némi munkával.

Az influenszerek megtalálásához használhatod valamelyik közösségi média keresőt vagy simán a Google-t. Keress rá a „KULCSSZÓ influenszerek” kifejezésre és nézd meg alaposan kiket hoz fel a találati lista.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Hogyan lehet pénzt keresni a bloggal 2023-ban

Hogyan lehet pénzt keresni online blogolással

Számos módon lehet pénzt keresni blogolással, és itt az utolsó szakaszban ezeket a lehetőségeket fogjuk áttekinteni, a legnépszerűbb és leggyakrabban használtakkal kezdve. Lássuk is!

1. Termékek promotálása affiliate marketing segítségével

Az egyik leghatékonyabb módja a bloggal való pénzkeresésnek az affiliate marketing. Ez azt jelenti, hogy együttműködsz cégekkel vagy vállalatokkal, és jutalékot kapsz minden olyan vásárlásért vagy tevékenységért, amelyet a blogod által generálsz.

Az affiliate marketing könnyen elkezdhető, és ahogy egyre tapasztaltabb leszel, úgy növekedhet a bevételed is ezáltal. Ebben a módszerben az általad ajánlott termékek vagy szolgáltatások megvásárlása után kapsz jutalékot. Például, ha egy termékértékelő cikket írsz, és valaki ez alapján átnavigál a termék oldalára és megveszi, te részesedést kapsz a vásárlás összegéből.

Ahhoz, hogy megtaláld ezeket az affiliate lehetőségeket, böngéssz vállalatok weboldalain vagy csatlakozz affiliate hálózatokhoz, mint példáulAmazon Associates,ShareASale,Commission Junction vagyClickBank. Ezek mind angol nyelvű affiliate programok, de kis kereséssel találhatsz magyar partnereket is, ott van például azAlza vagyNotino.

Az affiliate marketing egy kiváló módja annak, hogy plusz jövedelmet generálj a blogoddal.

2. Használj Google AdSense hirdetéseket

Egy másik hatékony módja a bloggal való pénzkeresésnek a hirdetések megjelenítése. Ennek lényege, hogy az oldalad területét hirdetési felületként értékesíted, és jövedelmet szerezhetsz minden kattintással vagy megjelenéssel.

Az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb lehetőség aGoogle AdSense használata. Egyszerűen regisztrálj az AdSense szolgáltatásra, majd helyezd el az hirdetési kódot a weboldaladon. A Google ezután releváns hirdetéseket jelenít meg a tartalmaidhoz és a látogatóidhoz igazítva. A blogodba való beillesztése egyszerű, és hosszú távon stabil bevételt generálhat számodra.

Potenciális alternatíva lehet aMedia.net, aCriteo vagy aMonumetric.

3. Szponzorált bejegyzéseket közzététele

A szponzorált tartalmak hasonlóak az affiliate programokhoz, azzal a fő különbséggel, hogy itt nem eladásonként kapsz jutalékot, hanem közzétett tartalmakért kapsz egy bizonyos összeget.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy kapcsolatba lépsz vállalatokkal, és megegyezés szerint ők adnak vagy te írsz cikkeket, amelyek az ő termékeiket vagy szolgáltatásaikat promótálják. Sok vállalat hajlandó fizetni azért, hogy a blogodon közzé tegyél vagy promótálj valamit, különösen ha a blogodnak nagy a látogatottsága. A szponzorált bejegyzések lehetnek a blogod egyik fő bevételi forrása.

Ahhoz, hogy szponzorokat találj, kereshetsz a tevékenységedhez kapcsolódó cégeket vagy készíthetsz kifejezetten olyan aloldalt, ahol bemutatod a látogatottságra vonatkozó adatokat közölsz, illetve a szponzorált bejegyzésekre vonatkozó díjaidat. Így a potenciális hirdetők megtalálhatnak téged, és növekedhet a szponzorációs lehetőségek száma.

Fontos, hogy mindig egyértelműen jelezd, ha egy bejegyzés szponzorált tartalom, mert egyrészt ez egy bevett szokás, másrészt egyes esetekben törvényi kötelezettség is lehet. A szponzorált tartalmak írása jelentős pénzkeresési lehetőséget teremthet a blogod számára.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

4. Értékesíts hirdetéseket közvetlenül a hirdetőknek

Ez a pénzkeresési mód hasonló az AdSense-hez és hasonló hirdetési hálózatokhoz, viszont itt nem biztosítják neked a hirdetőket, hanem neked kell felkeresni közvetlenül olyanokat, akik szívesen hirdetnének a blogodon. Ez munkával jár részedről, de így kikerülheted a közvetítőket és nagyobb bevételre tehetsz szert.

5. Árusíts digitális terméket, például e-könyvet

Értékesíthetsz saját márkás termékeket is. Ezek lehetnek a tevékenységedhez szorosan kapcsolódó fizikai termékek, vagy akár e-könyvek és más digitális termékek. Tüntess fel a menüben, a főoldalon, a bejegyzésekben és az összes releváns helyen egy gombot, amire ha az olvasók rákattintanak, akkor megnézhetik a kínálatodat.

A saját digitális termékek – például e-bookok – létrehozása és értékesítése bevett módja a bloggal való pénzkeresésnek. Az ilyen termékeket a blog témája alapján hozhatod létre, majd népszerűsítheted az olvasóid körében.

6. Hozz létre online kurzust

Az e-könyvek létrehozásához hasonlóan az online kurzus indítása is egy népszerű módja a blogon való pénzkeresésnek. Érdemes kihasználni azt, amiben járatos vagy és olyan kurzust – például videósorozat formájában – kínálni az olvasóidnak, amely értékes és releváns számukra.

Inspirálódás gyanánt érdemes körülnézni a témában azUdemyn vagy aCourseran, de akár ott is közzéteheted a urzusodat, ezzel is hatástöbbszörözve az erőfeszítéseidet.

7. Indíts tagsági oldalt

Megteheted azt is, hogy a teljes blogodat fizetőssé teszed, azaz havi előfizetésért olvashatják a tartalmaidat – bár ezzel egészen biztosan elijesztesz jópár olvasót -, vagy ami hatékonyabb megoldás lehet, hogy létrehozol egy prémium szekciót, és csak azt teszed előfizetőssé. Hasonlóan működik például aDigital Marketer Lab oldala, ahol a tagságért fizetők exkluzív tartalmat kapnak.

8. Fogadj adományokat

Ha nem rajongsz a termékek értékesítéséért és a hirdetésekért, az teljesen érthető. Kevésbé hatékony de működőképes modell az adományok fogadása is. Ezt csinálja például a WikiPédia is, teljesen ingyenesen hozzáférhető, de időről időre feltüntetik a lehetőséget, hogy támogasd őket. Ezt te is megteheted úgy, hogy közvetlen fizetési lehetőséget biztosítasz az olvasóidnak, de használhatod aPatreont vagy a PayPal adománygyűjtő programját is.

9. Nyújts tanácsadói vagy coaching szolgáltatásokat

Kihasználva a szakmai tapasztalatot, amit a blog írása során szerzel, létrehozhatsz személyre szabott tanácsadói és coaching szolgáltatásokat is. Ez lehetővé teszi, hogy az írásaid mellett az idődet is értékesítsd. Ha például egy ételekkel, főzéssel vagy táplálkozással kapcsolatos blogot vezetsz, jó ötlet lehet személyre szabott étrendek készítése vagy táplálkozási tanácsadás nyújtása az ügyfeleknek. Ebben az esetben érdemes utánanézni előtte, hogy az adott szolgáltatás engedélyköteles-e vagy igényel előképzettséget. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy közvetlenül az olvasóidnak segíts és ezáltal jövedelmet teremts.

10. Értékesítsd az érdeklődők adatait más cégeknek

Ha egy szakterületre specializálódott blogod van, akkor a látogatóid információja értékes lehet más vállalatok számára. Például, ha egy biztosítással foglalkozó blogot üzemeltetsz, a biztosítási vállalatok szívesen fizetnének a látogatóid adatainak hozzáféréséért.

Ez nem a legszebb módja a pénzkeresésnek és jogilag is csak akkor teheted meg, ha az adatkezelési tájékoztatóban erre kifejezetten felhívod a figyelmet, de számos cég él ezzel a lehetőséggel, mert így több legyet üthetnek egy csapásra – értékesíthetnek a feliratkozóiknak, és értékesíthetik az adataikat.

11. Hozz létre egy állásajánlati oldalt

Ha egy adott téma iránt érdeklődő emberek tömegével rendelkezel, kihasználhatod ezt a közönséget egy állásajánlati oldal létrehozásával a szakterületeden, majd díjat számíthatsz fel a cégeknek, hogy hirdetést adjanak fel az állásajánlatukról a célközönséged számára.

Az egyik legjobb példa erre a ProBlogger Állásajánlati oldala. A szabadúszó bloggerekre kereső cégek fizetnek azért, hogy hirdetést tegyenek közzé az oldalukon.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

+1. Add el a blogodat

És végezetül az utolsó opció, amivel pénzt kereshetsz a blogoddal, az ha konkrétan eladod. Ha eljutottál egy olyan pontra, hogy hatalmas olvasótáborral rendelkezel és már nem akarod tovább vinni a blogod, akkor az oldalad egyetlen nagy összegért való eladása kifizetheti befektetett kemény munkádat.

Az, hogy mennyit várhatsz el az oldaladért, az forgalom és bevétel függő, de általában a blogon termelt éves bevétel 1-3-szorosát elkérheted érte. Például a WPLiftet – egy népszerű WordPress blog – 2016-ban 205 ezer dollárért adták el.

A blogod értékesítéséhez megpróbálhatsz közvetlenül találni a vásárlókat, vagy bevonhatsz közvetítőket is.

Összegzés

Ebben az átfogó leírásban átadtunk minden tudást, hogy el tudd indítani a saját tulajdonú blogodat. Bízunk benne, hogy a témád megtalálása számszerű adatok alapján, és a megfelelő közönség kiválasztása ezáltal egyszerűbbé és kézzelfoghatóbbá vált számodra.

Az SEO hosszú távú előnyöket nyújt, míg a közösségi média azonnali forgalmat és egy közönséget biztosít, amely segítheti a hosszú távú növekedést. Ennek a két stratégiának az alapjait rövid úton el tudod sajátítani, aztán idővel és tapasztalattal javíthatsz az általuk elért eredményeken.

A 11+1 pénzkeresési módnak nem mindegyike fog illeni a te helyzetedhez, de szabadon keverheted és kombinálhatod őket. Ha csak egyetlen módszerre támaszkodsz az online pénzkereséshez, akkor kockázatot vállalsz, mert előfordulhat, hogy az a jövedelemforrás is megszűnik. Viszont ha affiliate termékeket népszerűsítesz, van néhány AdSense hirdetésed, és kurzusokat is értékesítesz azzal kellőképpen diverzifikálod a bevételi forrásokat, így stabilabbá és jövedelmezőbbé téve a blogodat, nem valószínű, hogy az összes bevételi forrásodat egy éjszaka elveszíted.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg, hogy minél több emberhez eljuthasson.

Forrás #1,Forrás #2,Forrás #3,Forrás #4,Forrás #5

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 2. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top