30 PPC kifejezés, amit ismerned kell a marketing stratégiád megtervezéséhez

2024.02.12.
Olvasási idő: 8 perc

30 PPC marketing kifejezés, amit ismerned kell a marketing stratégiád megtervezéséhez borítókép

Nincs olyan marketing csatorna, ahol ne lenne szakzsargon. Ha belépsz a fizetett hirdetések világába, néhány fogalommal érdemes tisztában lenned. Az alábbiakban összeszedtünk a legfontosabb kifejezéseket és rövidítéseket, hogy a későbbiekben közös nevezőről indulva tudjunk elmerülni a fizetett hirdetésekben. Nézzük!

Mérőszámok

PPC

A kattintás alapú hirdetés –Pay Per Click, röviden PPC – egy olyan hirdetési forma, amely lehetővé teszi, hogy a weboldalad megjelenjen a keresőmotor találati oldalának tetején vagy a közösségi média hírfolyamokban, és neked mindössze azért kell fizetned, ha egy potenciális érdeklődő rákattintott a hirdetésedre.

A PPC alapú hirdetések általában aukció alapon működnek, ami azt határozza meg, hogy hol jelenjen meg a hirdetésed. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magasabb ajánlat jobb hirdetési helyet kap.

CPC

A kattintásonkénti költség –Cost Per Click, röviden CPC – az az összeg, amit azért fizetsz ha valaki rákattintott a hirdetésedre. Az egyes PPC platformokon (pl.: Facebook vagy Google) lehetőséged van beállítani egy maximális összeget, amit hajlandó vagy kifizetni egy kattintásért. Számos változó között ez is közrejátszik a végső rangsorolás és a hirdetésed helyének meghatározásakor.

Megjelenítések

A PPC világában azért fizetsz ha valaki rákattint a hirdetésedre. Ahhoz, hogy a hirdetési platform szállítsa neked az érdeklődőket, először meg kell jelenítenie a hirdetésedet a meghatározott célközönségnek. A megjelenések száma azt mutatja, hogy a hirdetési platformok hányszor jelenítették meg a hirdetésedet.

CTR

Az átkattintási arány –Clickthrough Rate, röviden CTR – az az arányszám, ami azt mutatja meg, hogy a megjelent hirdetések hány százalékára kattintottak. Ez segít mérni egy hirdetés hatékonyságát. Minél magasabb a CTR, annál hatékonyabb a hirdetés.

CPM

A CPM –Cost Per Mille – az ezer megjelenítésre jutó költséget jelenti. Ez leggyakrabban a közösségi média alapú PPC marketinggel áll összefüggésben, de a display hirdetések (erről kicsit lejjebb) esetében is használatos. Ez nem tényleges költséget jelent, hanem az össz kattintásonkénti költséget vetíti ezer megjelenésre.

CPA, vagy konverziós költség

A CPA –Cost Per Acquisition, vagy más néven konverziós költség – azt a költséget jelenti, amit egy új ügyfél vagy vásárló megszerzéséért fizetsz. Te továbbra is a kattintásokért fizetsz, tehát ez szintén nem tényleges költség, hanem egy mutató, ami méri, hogy mennyibe kerül egy konkrét cselekvés (például vásárlás vagy regisztráció). Ha 50 érdeklődő közül 1 vásárol, akkor a CPA annak az 50 kattintásnak az együttes összege.

ROI

A ROI –Return on Investment – az az arány, amely azt mutatja, mennyi nyereséget hozott egy hirdetés az eredeti költséghez képest. Általában százalékban fejezik ki, és segít értékelni egy befektetés vagy marketingkampány hatékonyságát. Minél magasabb a ROI, annál jobb a beruházás vagy a kampány teljesítménye.

ROAS

A ROAS –Return on Ad Spend – a hirdetési kiadásokhoz viszonyított bevételek arányát mutatja – röviden a hirdetéseid megtérülését. Százalékban vagy számszerű értékben fejezik ki, és segít meghatározni, hogy egy hirdetési kampány mennyi bevételt hozott a költésekhez képest. Minél magasabb a ROAS, annál hatékonyabb a hirdetési kampány.

Konverzió

A konverzió azt az arányt mutatja, amikor egy látogató végrehajt egy kívánt cselekvést egy weboldalon, például vásárol, feliratkozik, űrlapot tölt ki vagy letölt valamit. Ez a cselekvés az üzleti célok elérését jelenti, és segít mérni a weboldal hatékonyságát és az ügyfélaktivitást.

PPC működésével kapcsolatos kifejezések

SEM

A Keresőmotor Marketing –Search Engine Marketing, röviden SEM – a PPC hirdetéseken belül konkrétan a Google találati listájában (vagy egyéb keresőmotorok listájában, mint a Yahoo vagy Bing) való megjelenésre utal.

Ennek testvére a SEO, ami szintén a keresőmotorokban való minél magasabb megjelenést hivatott elősegíteni, de míg a SEM szponzorált hirdetés, addig a SEO organikus, tehát ingyenes. Navigálj elSEO gyűjteményünk oldalára, ha többet szeretnél megtudni a témáról.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

SERP

Magyar forrásokban nem igazán elterjedt kifejezés a SERP, de ha külföldi cikkeket olvasol, könnyen előfordulhat, hogy szembe jön ez a rövidítés. A SERP a SEM és SEO alá tartozó kifejezés, és aSearch Engine Results Page, azaz keresőmotor találati oldal rövidítése.

Minőségi pontszám

Ez az érték azt mutatja, hogy a keresőmotorok milyen értékelést adnak a hirdetésednek a kulcsszavak relevanciája, az átkattintási oldal minősége, a múltbeli teljesítményed és az átkattintási arány (CTR) alapján – összehasonlítva az adott pozícióban lévő hirdetések átlagos CTR-ével. Angolul ez a kifejezés aQuality Score, vagy röviden QS.

Maximális licit vagy ajánlat

Angolul ez aMaximum Bid, ami azt mutatja meg, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni egy kattintásért. Lényegében azzal, ha ezt beállítod, azzal meghatározod a CPC maximumot. Ez befolyásolja azt, hogy mennyit költhet a rendszer, mennyi érdeklődőt tud ezáltal a weboldaladra terelni, és nem utolsó sorban befolyásolja szerepedet a legjobb pozíciókért folyó versenyben, azaz a hirdetési rangodat.

Hirdetési rang

Ez az érték határozza meg egy hirdetés pozícióját a keresőmotor találati oldalán. Mindössze két változó befolyásolja ezt az értéket, a Maximális licit és a Minőségi Pontszám.

Display hirdetések

A Display hirdetések a Google Display Hálózat részét képezik. Ez esetben olyan hirdetésekről van szó, amelyeket a Google a partnerei weboldalain és alkalmazásaiban jelenít meg. Ezek a hirdetések lehetnek banner hirdetések, videók, képek vagy szöveges formátumúak. A Display hirdetések célja az, hogy ne csak a kereséseken keresztül érkezzenek a látogatók a weboldaladra, hanem hasonló témájú oldalakon elhelyezett hirdetéseiből is.

Kampány

Az első lépés a PPC hirdetéseid beállításához az, hogy létrehozd a hirdetési kampányodat. A kampány a legfelsőbb szint, ahol univerzális, minden azon belüli hirdetésre vonatkozó beállítást eszközölhetsz.

Hirdetési csoport

A hirdetési csoport, vagy angol nevénAd Group, több funkciót tölt be, attól függően, hogy melyik platformról van szó. A közösségi média alapú PPC esetén a hirdetési csoportban a célközönséget tudod beállítani demográfiai adatok és érdeklődési körök alapján. A keresőmotorok esetén a hirdetési csoportban tudod megadni azokat a kulcsszavakat, amelyekre szeretnél megjelenni a találati oldalon.

Kulcsszavak

Minden keresőmotor alapú PPC esetén a hirdetési csoportnál meg kell adnod egy sor, a vállalkozásodnak és tevékenységednek megfelelő kulcsszót vagy kulcskifejezést. Ezekkel mondod meg a keresőmotoroknak, hogy mely kulcsszavakra jelenjen meg a hirdetésed a keresési találatok között.

Negatív kulcsszavak

Az negatív kulcsszólista pedig azt mondja meg a keresőmotoroknak, hogy mely kifejezésekre nem szeretnél rangsorolni, ami ugyanolyan fontos, mint sima kulcsszavak listája. Előre is beállíthatsz néhányat, és valószínűleg később azok a kulcsszavak is felkerülnek a listára, amelyek nem teljesítenek olyan jól a kampányban, vagy nem olyan érdeklődőket hoz, amelyekre szüksége van a vállalkozásodnak.

Hirdetési szöveg

A hirdetési szöveg az utolsó lépés egy kampány létrehozásánál, ezt fogja látni a potenciális érdeklődő. A keresőmotoros hirdetések esetében ez a szöveg jó esetben a megadott kulcsszavakhoz kapcsolódik, így egyrészt a felhasználónak meglesz az az élménye, hogy megtalálta, amit keres, másrészt a keresőmotorok szemében is előny, és magasabb minőségi pontszámot kaphatsz. Közösségi média alapú hirdetések esetén a hirdetési szöveg olyan szavakat és kifejezéseket kell tartalmazzon, amely a célközönséghez, az ő problémájukhoz és vágyukhoz igazodik.

Kreatív

A hirdetések továbbá tartalmazhatnak képeket, grafikákat és egyéb vizuális elemeket is – ezeket hívjuk gyűjtő néven kreatívoknak. A közösségi médián belüli hirdetéseknél ez kötelező, a keresőmotoroknál opcionális. Ez utóbbinál a display hálózaton fognak megjelenni a megadott kreatívok.

A/B teszt vagy split teszt

Az egyetlen módja annak, hogy javítsd a hirdetéseidet, az az, ha A/B teszteket vagy más néven split teszteket futtatsz. Ez azt jelenti, hogy létrehozod ugyanannak a hirdetésnek a klónját és módosítasz azon egy dolgot. Ez lehet a címsor, a hirdetésszöveg, a vizuális tartalom vagy a CTA. Ha így futtatsz egymás mellett 2 hirdetést, akkor látni fogod, hogy melyikre reagálnak jobban, melyik hoz jobb eredményt. Ha az egyik jobban teljesít, akkor a másikat akár le is állíthatod, és a befutót ismét leklónozhatod egy apró módosítással, és újra tesztelhetsz. Ezt addig ismételd meg, amíg úgy nem érzed, hogy sikerült kihozni a maximumot a hirdetésekből.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Landing oldal

A landing oldal az a céloldal, ahova az érdeklődők érkeznek azután, hogy rákattintottak a hirdetésedre. Legyen szó egy kifejezetten erre szánt aloldalról, a főoldaladról vagy bármi másról, gondoskodj róla, hogy a landing oldalad szövege és dizájnja összhangban legyen a hirdetésed szövegével és vizuális elemeivel. Meglepetést okozni lehet jó, de nem ezen a ponton. A felhasználóknak azonnali visszacsatolás kell, hogy jó helyen járnak.

CTA

A CTA –Call To Action – vagyis cselekvésre hívás / cselekvésre ösztönzés egy marketing technika, amely arra a felhasználók figyelmét hivatott felhívni magára, hogy reagáljanak és végezzenek egy kívánt tevékenységet, például kattintsanak egy hirdetésre, iratkozzanak fel vagy vásároljanak. Ez a művelet fontos az üzleti célok elérésében és az online konverzió növelésében.

Remarketing

A remarketing a digitális marketing stratégia egyik része, amely az online látogatókat követi és újra megcélozza. Azoknak az embereknek jeleníti meg a hirdetéseket, akik már meglátogatták a weboldaladat vagy interakcióba léptek a márkáddal. A remarketing segít az ismételt érintkezés révén növelni a konverziókat és az eladásokat.

Hasonmás célközönség

A hasonmás célközönség olyan embereket jelöl, akik hasonlítanak egy meghatározott ember csoporthoz. Ez a megközelítés segít az új ügyfelek megszerzésében úgy, hogy azokat célozza meg, akiknek hasonló viselkedése vagy érdeklődése van a meghatározott embereknek. Ezzel leginkább a közösségi média hirdetések kapcsán találkozhatsz. Lehetőséged van többféle hasonmás célközönséget beállítani, például megcélozhatsz így a weboldalad látogatóihoz, korábbi vásárlóidhoz és feliratkozóidhoz hasonló felhasználókat, vagy fel is tölthetsz manuálisan egy listát meglévő ügyfeleid e-mail címeivel.

Marketing célokkal kapcsolatos kifejezések

Márkaismertség növelése

A PPC gyakran alkalmazható márkaismertség növelésére, melynek célja, hogy minél nagyobb célközönségben tudatosítsa a márka vagy termék jelenlétét és előnyeit. Ehhez leginkább a közösségi média hirdetések az ideálisak, mivel könnyebb megcélozni egy meghatározott célközönséget, illetve a kreatívok segítségével könnyebben meg lehet ragadni a felhasználók figyelmét.

Lead gyűjtés (Érdeklődők adatainak gyűjtése)

Ha vállalkozásod nem feltétlenül az azonnali online értékesítésre épül, gyűjthetsz leadeket, ami azt jelenti, hogy vásárlás helyett elkéred az e-mailes elérhetőségüket – többnyire egy ingyenes ajánlattal -, amin keresztül tartani tudod vele a kapcsolatot, bizalmat tudsz építeni, majd amikor eljön az idő, értékesíteni. Ezzel a stratégiával hosszú távú sikereket lehet elérni, és nem utolsó sorban ezek az információk hasznosak lehetnek PPC és fizetett közösségi kampányokhoz (pl.: hasonmás célközönség beállításánál).

Értékesítés

Azok, akik készen állnak a vásárlásra, gyakran olyan kulcsszavakat használnak a kereséseik során, amelyek magasabb vásárlási szándékot jeleznek, mint például konkrét típus, modellszám vagy terméktulajdonságok. Az ebben a fázisban járó érdeklődőknek olyan kampányokat érdemes futtatni, amely kihangsúlyozza az ajánlatod előnyeit és a garanciát. Használd ki a remarketing adta lehetőséget, és célozd meg azokat, akik jártak az oldaladon, különösen a kosárelhagyókat, hiszen ők állnak a legközelebb ahhoz, hogy pénzt költsenek nálad.

Ismétlődő értékesítés

A PPC kiváló eszköz az ismétlődő értékesítések elérésére, különösen, ha a terméked vagy szolgáltatásod időszakosan cserélendő, karbantartást igényel, kiegészítőket vagy magasabb kategóriás termékeket kínálsz hozzá. Az ismétlődő értékesítés megtervezésekor érdemes még számításba venni a termék élettartamát, az új modellek érkezését, a vásárlói szokásokat és a felhasználói motivációkat is, mint például márkahűség vagy gyors szállítás. Futtass PPC kampányokat, remarketinget, hogy ösztönözd az újabb vásárlásokat, kuponok és kedvezmények segítségével. Ebben a fázisban erősen ajánlott az e-mailes kommunikáció is, amiről bővebbenitt találsz hasznos anyagokat.

Összegzés

Ezek lennének a legfontosabb és leggyakrabban használt kifejezések a PPC világában. Mit gondolsz, kellő alapossággal foglaltuk össze, esetleg van ami fontos de mégis kihagytuk? Írd meg nekünk kommentben, itt kicsivel lejjebb.

Forrás #1,Forrás #2

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Marketing témában keresel tartalmat?

Nézd meg, hogyan növelheted a bevételeid PPC kampányokkal! 👇