30 PPC kifejezés, amit ismerned kell a marketing stratégiád megtervezéséhez

2024 február 12.
Olvasási idő: 8 perc
 

30 PPC marketing kifejezés, amit ismerned kell a marketing stratégiád megtervezéséhez borítókép

Nincs olyan marketing csatorna, ahol ne lenne szakzsargon. Ha belépsz a fizetett hirdetések világába, néhány fogalommal érdemes tisztában lenned. Az alábbiakban összeszedtünk a legfontosabb kifejezéseket és rövidítéseket, hogy a későbbiekben közös nevezőről indulva tudjunk elmerülni a fizetett hirdetésekben. Nézzük!

Mérőszámok

PPC

A kattintás alapú hirdetés – Pay Per Click, röviden PPC – egy olyan hirdetési forma, amely lehetővé teszi, hogy a weboldalad megjelenjen a keresőmotor találati oldalának tetején vagy a közösségi média hírfolyamokban, és neked mindössze azért kell fizetned, ha egy potenciális érdeklődő rákattintott a hirdetésedre.

A PPC alapú hirdetések általában aukció alapon működnek, ami azt határozza meg, hogy hol jelenjen meg a hirdetésed. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magasabb ajánlat jobb hirdetési helyet kap.

CPC

A kattintásonkénti költség – Cost Per Click, röviden CPC – az az összeg, amit azért fizetsz ha valaki rákattintott a hirdetésedre. Az egyes PPC platformokon (pl.: Facebook vagy Google) lehetőséged van beállítani egy maximális összeget, amit hajlandó vagy kifizetni egy kattintásért. Számos változó között ez is közrejátszik a végső rangsorolás és a hirdetésed helyének meghatározásakor.

Megjelenítések

A PPC világában azért fizetsz ha valaki rákattint a hirdetésedre. Ahhoz, hogy a hirdetési platform szállítsa neked az érdeklődőket, először meg kell jelenítenie a hirdetésedet a meghatározott célközönségnek. A megjelenések száma azt mutatja, hogy a hirdetési platformok hányszor jelenítették meg a hirdetésedet.

CTR

Az átkattintási arány – Clickthrough Rate, röviden CTR – az az arányszám, ami azt mutatja meg, hogy a megjelent hirdetések hány százalékára kattintottak. Ez segít mérni egy hirdetés hatékonyságát. Minél magasabb a CTR, annál hatékonyabb a hirdetés.

CPM

A CPM – Cost Per Mille – az ezer megjelenítésre jutó költséget jelenti. Ez leggyakrabban a közösségi média alapú PPC marketinggel áll összefüggésben, de a display hirdetések (erről kicsit lejjebb) esetében is használatos. Ez nem tényleges költséget jelent, hanem az össz kattintásonkénti költséget vetíti ezer megjelenésre.

CPA, vagy konverziós költség

A CPA – Cost Per Acquisition, vagy más néven konverziós költség – azt a költséget jelenti, amit egy új ügyfél vagy vásárló megszerzéséért fizetsz. Te továbbra is a kattintásokért fizetsz, tehát ez szintén nem tényleges költség, hanem egy mutató, ami méri, hogy mennyibe kerül egy konkrét cselekvés (például vásárlás vagy regisztráció). Ha 50 érdeklődő közül 1 vásárol, akkor a CPA annak az 50 kattintásnak az együttes összege.

ROI

A ROI – Return on Investment – az az arány, amely azt mutatja, mennyi nyereséget hozott egy hirdetés az eredeti költséghez képest. Általában százalékban fejezik ki, és segít értékelni egy befektetés vagy marketingkampány hatékonyságát. Minél magasabb a ROI, annál jobb a beruházás vagy a kampány teljesítménye.

ROAS

A ROAS – Return on Ad Spend – a hirdetési kiadásokhoz viszonyított bevételek arányát mutatja – röviden a hirdetéseid megtérülését. Százalékban vagy számszerű értékben fejezik ki, és segít meghatározni, hogy egy hirdetési kampány mennyi bevételt hozott a költésekhez képest. Minél magasabb a ROAS, annál hatékonyabb a hirdetési kampány.

Konverzió

A konverzió azt az arányt mutatja, amikor egy látogató végrehajt egy kívánt cselekvést egy weboldalon, például vásárol, feliratkozik, űrlapot tölt ki vagy letölt valamit. Ez a cselekvés az üzleti célok elérését jelenti, és segít mérni a weboldal hatékonyságát és az ügyfélaktivitást.

PPC működésével kapcsolatos kifejezések

SEM

A Keresőmotor Marketing – Search Engine Marketing, röviden SEM – a PPC hirdetéseken belül konkrétan a Google találati listájában (vagy egyéb keresőmotorok listájában, mint a Yahoo vagy Bing) való megjelenésre utal.

Ennek testvére a SEO, ami szintén a keresőmotorokban való minél magasabb megjelenést hivatott elősegíteni, de míg a SEM szponzorált hirdetés, addig a SEO organikus, tehát ingyenes. Navigálj el SEO gyűjteményünk oldalára, ha többet szeretnél megtudni a témáról.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

SERP

Magyar forrásokban nem igazán elterjedt kifejezés a SERP, de ha külföldi cikkeket olvasol, könnyen előfordulhat, hogy szembe jön ez a rövidítés. A SERP a SEM és SEO alá tartozó kifejezés, és a Search Engine Results Page, azaz keresőmotor találati oldal rövidítése.

Minőségi pontszám

Ez az érték azt mutatja, hogy a keresőmotorok milyen értékelést adnak a hirdetésednek a kulcsszavak relevanciája, az átkattintási oldal minősége, a múltbeli teljesítményed és az átkattintási arány (CTR) alapján – összehasonlítva az adott pozícióban lévő hirdetések átlagos CTR-ével. Angolul ez a kifejezés a Quality Score, vagy röviden QS.

Maximális licit vagy ajánlat

Angolul ez a Maximum Bid, ami azt mutatja meg, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni egy kattintásért. Lényegében azzal, ha ezt beállítod, azzal meghatározod a CPC maximumot. Ez befolyásolja azt, hogy mennyit költhet a rendszer, mennyi érdeklődőt tud ezáltal a weboldaladra terelni, és nem utolsó sorban befolyásolja szerepedet a legjobb pozíciókért folyó versenyben, azaz a hirdetési rangodat.

Hirdetési rang

Ez az érték határozza meg egy hirdetés pozícióját a keresőmotor találati oldalán. Mindössze két változó befolyásolja ezt az értéket, a Maximális licit és a Minőségi Pontszám.

Display hirdetések

A Display hirdetések a Google Display Hálózat részét képezik. Ez esetben olyan hirdetésekről van szó, amelyeket a Google a partnerei weboldalain és alkalmazásaiban jelenít meg. Ezek a hirdetések lehetnek banner hirdetések, videók, képek vagy szöveges formátumúak. A Display hirdetések célja az, hogy ne csak a kereséseken keresztül érkezzenek a látogatók a weboldaladra, hanem hasonló témájú oldalakon elhelyezett hirdetéseiből is.

Kampány

Az első lépés a PPC hirdetéseid beállításához az, hogy létrehozd a hirdetési kampányodat. A kampány a legfelsőbb szint, ahol univerzális, minden azon belüli hirdetésre vonatkozó beállítást eszközölhetsz.

Hirdetési csoport

A hirdetési csoport, vagy angol nevén Ad Group, több funkciót tölt be, attól függően, hogy melyik platformról van szó. A közösségi média alapú PPC esetén a hirdetési csoportban a célközönséget tudod beállítani demográfiai adatok és érdeklődési körök alapján. A keresőmotorok esetén a hirdetési csoportban tudod megadni azokat a kulcsszavakat, amelyekre szeretnél megjelenni a találati oldalon.

Kulcsszavak

Minden keresőmotor alapú PPC esetén a hirdetési csoportnál meg kell adnod egy sor, a vállalkozásodnak és tevékenységednek megfelelő kulcsszót vagy kulcskifejezést. Ezekkel mondod meg a keresőmotoroknak, hogy mely kulcsszavakra jelenjen meg a hirdetésed a keresési találatok között.

Negatív kulcsszavak

Az negatív kulcsszólista pedig azt mondja meg a keresőmotoroknak, hogy mely kifejezésekre nem szeretnél rangsorolni, ami ugyanolyan fontos, mint sima kulcsszavak listája. Előre is beállíthatsz néhányat, és valószínűleg később azok a kulcsszavak is felkerülnek a listára, amelyek nem teljesítenek olyan jól a kampányban, vagy nem olyan érdeklődőket hoz, amelyekre szüksége van a vállalkozásodnak.

Hirdetési szöveg

A hirdetési szöveg az utolsó lépés egy kampány létrehozásánál, ezt fogja látni a potenciális érdeklődő. A keresőmotoros hirdetések esetében ez a szöveg jó esetben a megadott kulcsszavakhoz kapcsolódik, így egyrészt a felhasználónak meglesz az az élménye, hogy megtalálta, amit keres, másrészt a keresőmotorok szemében is előny, és magasabb minőségi pontszámot kaphatsz. Közösségi média alapú hirdetések esetén a hirdetési szöveg olyan szavakat és kifejezéseket kell tartalmazzon, amely a célközönséghez, az ő problémájukhoz és vágyukhoz igazodik.

Kreatív

A hirdetések továbbá tartalmazhatnak képeket, grafikákat és egyéb vizuális elemeket is – ezeket hívjuk gyűjtő néven kreatívoknak. A közösségi médián belüli hirdetéseknél ez kötelező, a keresőmotoroknál opcionális. Ez utóbbinál a display hálózaton fognak megjelenni a megadott kreatívok.

A/B teszt vagy split teszt

Az egyetlen módja annak, hogy javítsd a hirdetéseidet, az az, ha A/B teszteket vagy más néven split teszteket futtatsz. Ez azt jelenti, hogy létrehozod ugyanannak a hirdetésnek a klónját és módosítasz azon egy dolgot. Ez lehet a címsor, a hirdetésszöveg, a vizuális tartalom vagy a CTA. Ha így futtatsz egymás mellett 2 hirdetést, akkor látni fogod, hogy melyikre reagálnak jobban, melyik hoz jobb eredményt. Ha az egyik jobban teljesít, akkor a másikat akár le is állíthatod, és a befutót ismét leklónozhatod egy apró módosítással, és újra tesztelhetsz. Ezt addig ismételd meg, amíg úgy nem érzed, hogy sikerült kihozni a maximumot a hirdetésekből.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Landing oldal

A landing oldal az a céloldal, ahova az érdeklődők érkeznek azután, hogy rákattintottak a hirdetésedre. Legyen szó egy kifejezetten erre szánt aloldalról, a főoldaladról vagy bármi másról, gondoskodj róla, hogy a landing oldalad szövege és dizájnja összhangban legyen a hirdetésed szövegével és vizuális elemeivel. Meglepetést okozni lehet jó, de nem ezen a ponton. A felhasználóknak azonnali visszacsatolás kell, hogy jó helyen járnak.

CTA

A CTA – Call To Action – vagyis cselekvésre hívás / cselekvésre ösztönzés egy marketing technika, amely arra a felhasználók figyelmét hivatott felhívni magára, hogy reagáljanak és végezzenek egy kívánt tevékenységet, például kattintsanak egy hirdetésre, iratkozzanak fel vagy vásároljanak. Ez a művelet fontos az üzleti célok elérésében és az online konverzió növelésében.

Remarketing

A remarketing a digitális marketing stratégia egyik része, amely az online látogatókat követi és újra megcélozza. Azoknak az embereknek jeleníti meg a hirdetéseket, akik már meglátogatták a weboldaladat vagy interakcióba léptek a márkáddal. A remarketing segít az ismételt érintkezés révén növelni a konverziókat és az eladásokat.

Hasonmás célközönség

A hasonmás célközönség olyan embereket jelöl, akik hasonlítanak egy meghatározott ember csoporthoz. Ez a megközelítés segít az új ügyfelek megszerzésében úgy, hogy azokat célozza meg, akiknek hasonló viselkedése vagy érdeklődése van a meghatározott embereknek. Ezzel leginkább a közösségi média hirdetések kapcsán találkozhatsz. Lehetőséged van többféle hasonmás célközönséget beállítani, például megcélozhatsz így a weboldalad látogatóihoz, korábbi vásárlóidhoz és feliratkozóidhoz hasonló felhasználókat, vagy fel is tölthetsz manuálisan egy listát meglévő ügyfeleid e-mail címeivel.

Marketing célokkal kapcsolatos kifejezések

Márkaismertség növelése

A PPC gyakran alkalmazható márkaismertség növelésére, melynek célja, hogy minél nagyobb célközönségben tudatosítsa a márka vagy termék jelenlétét és előnyeit. Ehhez leginkább a közösségi média hirdetések az ideálisak, mivel könnyebb megcélozni egy meghatározott célközönséget, illetve a kreatívok segítségével könnyebben meg lehet ragadni a felhasználók figyelmét.

Lead gyűjtés (Érdeklődők adatainak gyűjtése)

Ha vállalkozásod nem feltétlenül az azonnali online értékesítésre épül, gyűjthetsz leadeket, ami azt jelenti, hogy vásárlás helyett elkéred az e-mailes elérhetőségüket – többnyire egy ingyenes ajánlattal -, amin keresztül tartani tudod vele a kapcsolatot, bizalmat tudsz építeni, majd amikor eljön az idő, értékesíteni. Ezzel a stratégiával hosszú távú sikereket lehet elérni, és nem utolsó sorban ezek az információk hasznosak lehetnek PPC és fizetett közösségi kampányokhoz (pl.: hasonmás célközönség beállításánál).

Értékesítés

Azok, akik készen állnak a vásárlásra, gyakran olyan kulcsszavakat használnak a kereséseik során, amelyek magasabb vásárlási szándékot jeleznek, mint például konkrét típus, modellszám vagy terméktulajdonságok. Az ebben a fázisban járó érdeklődőknek olyan kampányokat érdemes futtatni, amely kihangsúlyozza az ajánlatod előnyeit és a garanciát. Használd ki a remarketing adta lehetőséget, és célozd meg azokat, akik jártak az oldaladon, különösen a kosárelhagyókat, hiszen ők állnak a legközelebb ahhoz, hogy pénzt költsenek nálad.

Ismétlődő értékesítés

A PPC kiváló eszköz az ismétlődő értékesítések elérésére, különösen, ha a terméked vagy szolgáltatásod időszakosan cserélendő, karbantartást igényel, kiegészítőket vagy magasabb kategóriás termékeket kínálsz hozzá. Az ismétlődő értékesítés megtervezésekor érdemes még számításba venni a termék élettartamát, az új modellek érkezését, a vásárlói szokásokat és a felhasználói motivációkat is, mint például márkahűség vagy gyors szállítás. Futtass PPC kampányokat, remarketinget, hogy ösztönözd az újabb vásárlásokat, kuponok és kedvezmények segítségével. Ebben a fázisban erősen ajánlott az e-mailes kommunikáció is, amiről bővebben itt találsz hasznos anyagokat.

Összegzés

Ezek lennének a legfontosabb és leggyakrabban használt kifejezések a PPC világában. Mit gondolsz, kellő alapossággal foglaltuk össze, esetleg van ami fontos de mégis kihagytuk? Írd meg nekünk kommentben, itt kicsivel lejjebb.

Forrás #1, Forrás #2

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top