WordPress biztonság, teljes útmutató a biztonságos weboldalhoz

2024.05.06.
Olvasási idő: 10 perc

WordPress biztonság, teljes útmutató a biztonságos weboldalhoz boritó

Az elmúlt években, talán évtizedekben, a digitális vállalkozások egyre nagyobb teret nyernek és bizony a sikerhez vezető út során a weboldalak biztonsága kulcsfontosságú tényezővé vált. A WordPress, mint a világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere, sem kivétel ez alól a szabály alól.

Sokan választják a WordPresst az egyszerűsége, testreszabhatósága és a hatalmas közösségi támogatása miatt, azonban nem mindenki ismeri fel a biztonsági kockázatokat, amikkel együtt jár ennek a motornak a használata.

Már több cikkben kiveséztük a WordPresst, megemlítve, hogy egy nyílt forráskódú rendszer, ami számos előnye mellett nagy sebezhetőséget is kínál. Kicsit olyan ez, mint a kertészkedés: ha nem permetezel és nem gyomlálsz rendszeresen, akkor kiteszed a növényeket a kártevőknek és elszaporodhat a gaz, ami elcsúfíthatja és károsíthatja a kerted.

Egészen eddig viszont nem volt különösebb szó arról, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy megelőzd a támadásokat vagy ha már megtörtént, mi a teendő… Viszont ebben a cikkben átnézzük miként tehető a WordPress biztonságossá, kezdve az alapvető intézkedésektől, a haladóbb védelmi stratégiákon keresztül a speciális lehetőségekig.

Ez a téma bőven megér 2 cikket, ezért itt most inkább rendszerszintű biztonsági gyakorlatokat mutatunk be és a WordPress biztonsági bővítményekre egy másik cikkben térünk ki, ahol összeszedjük és összehasonlítjuk a különböző lehetőségeket.

Miért fontos a WordPress biztonság?

A WordPress hajtja a világ weboldalainak jelentős részét, amit így a kibertámadások különösen kedvelt célpontja is. Éppen ezért a WordPress weboldalak biztonságának megőrzése nem csupán ajánlott, hanem kötelező. Szóval ha a Te weboldalad is WordPress alapon fut, akkor mindenképpen nézd át az alábbi listát és addig ne zárd be a cikket, amíg mindegyiket ki nem pipáltad.

Kibertámadás

Ki és milyen céllal támadhat?

Minden kibertámadás más, különböző motivációkkal, de a leggyakrabban a következő a helyzet:

 • egyszerű hackerek támadnak, akik a “gyakorlás” vagy kihívás kedvéért próbálnak meg behatolni weboldaladba,
 • vagy szervezett bűnözői csoportok támadnak, amelyek adatlopásra vagy rosszindulatú szoftverek terjesztésére törekszenek.

A WordPress népszerűsége miatt számos, kifejezetten erre a rendszerre specializálódott támadási vektor létezik, amik előszeretettel használhatják ki a weboldaladon található gyenge pontokat.

Mitől lesz sérülékeny a weboldalad?

A WordPress oldal sérülékenységének leggyakoribb forrásai közé tartozik:

 • az alacsony minőségű, elavult vagy nem megfelelően karbantartott bővítmények és sablonok használata,
 • a nem biztonságos jelszavak és felhasználónév-kombinációk,
 • az admin felületek alapértelmezett beállításainak használata,
 • magának a WordPress rendszerének nem frissített verziói,
 • vagy a tárhelyszolgáltató biztonsági rései.

Mi történhet, ha nem védekezel?

A WordPress weboldalad védelmének elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. Az adatlopástól kezdve a weboldal teljes irányításának elvesztésén át, számos kockázattal számolhatsz. A támadások eredményeként a weboldalad rosszindulatú szoftverek terjesztésére is felhasználható, ami nem csak a weboldalad működését és így a felhasználók bizalmát áshatja alá, de jogi következményekkel is járhat. Emellett a keresőmotorokok gyorsan felismerik az ilyen biztonsági réseket, ami a weboldalad leértékelődéséhez és így az elérések csökkenéséhez vezethet, végül pedig látogatók és bevétel csökkenéséhez.

A WordPress biztonsága tehát nem opcionális hanem elengedhetetlen része a weboldalad fenntartásának. A megfelelő intézkedések megtétele nem csupán a weboldalad, hanem a látogatóid védelmét is szolgálja.

Na de legyen ennyi elég háttértörténetnek, bízunk benne, hogy most már érted miért olyan fontos ezzel a témával foglalkozni. Most pedig nézzük milyen alapvető lépéseket kell megtenned a WordPress oldalad védelmének megerősítése érdekében.

Az alapok: hogyan növeld weboldalad biztonságát

A weboldal biztonságának növelése nem csupán egy egyszeri feladat, hanem folyamatos odafigyelést és karbantartást igényel. Az alábbi hét alapvető lépés erős alapot jelent a weboldalad biztonságának megerősítéséhez.

megbítható tárhelyszolgáltató

1. Válassz megbízható tárhelyszolgáltatót

A weboldalad biztonságának alapja amegbízható tárhelyszolgáltató kiválasztása. Egy jó szolgáltató modern, naprakész biztonsági protokollokkal rendelkezik, amelyek megvédik weboldaladat a különféle online fenyegetésektől.

Olyan tárhelyszolgáltatót keress, amelyik szerver oldalról aktívan részt vesz a WordPress weboldalad és az azt kiszolgáló rendszerek erőteljes védelmében. Fontos, hogy WordPressre specializálódott tűzfal és tartalomszűrés mellett WordPressre specializálódott víruskeresővel is rendelkezzen, és úgynevezett brute force védelmet is biztosítson a WordPresshez. Az SSL és a biztonsági mentésről nem is szólva. Nem árt, ha a biztonsági mentés a szervertől független (offiste) helyen tárolódik. Ha extrákkal, mint WP verziófigyelővel és biztonsági gyorsbeállítóval is rendelkeznek, az már csak hab a tortán. És lehetőleg az ügyfélszolgálaton szakemberek dolgozzanak, akik értenek WordPress biztonsági igényeihez.

Korábban született cikk arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes tárhelyszolgáltatót választaniwebáruházhoz vagytagsági oldalhoz. Sokat megtudhatsz ezekből a cikkekből, érdemes belenézni.

2. SSL/TLS tanúsítványok használata

Az SSL/TLS tanúsítványok használata biztosítja, hogy a weboldalad és látogatóid közötti adatátvitel biztonságosan, titkosított formában történjen. Ez nem csak a biztonságot növeli, hanem javítja weboldalad hitelességét és a Google keresőben való rangsorolását is. Manapság már számos tárhelyszolgáltató ingyenesen kínál SSL/TLS tanúsítványokat, például a Let’s Encrypt által, tehát nincs ok kihagyni ezt a lépést.

Let's Encrypt

3. Erős jelszavak és felhasználónév stratégiák

Az egyik leggyakoribb hiba, amit még mindig elég sokan, köztük weboldal tulajdonosok is elkövetnek, az az egyszerű és könnyen kitalálható jelszavak használata. Erős jelszavak és egyedi felhasználónév-kombinációk használata kulcsfontosságú a bejelentkezési adatokkal kapcsolatos támadások elleni védekezésben.

Használj jelszókezelőt az erős, véletlenszerű jelszavak tárolására és kezelésére, valamint aktiváld a kétfaktoros hitelesítést a még nagyobb biztonság érdekében.

4. Használj jó minőségű sablont és bővítményeket

A harmadik lépés a minőségi sablonok és bővítmények használata. Kerüld az ismeretlen forrásból származó, kevés letöltésszámmal rendelkező vagy régen frissített témákat és bővítményeket, mivel ezek gyakran magukban hordozzák a sebezhetőség lehetőségét.

Sablonok tekintetében vannak ingyenes, népszerű és megbízható oldalak, mint azAstra vagy az Elementor oldalépítő sajátja aHello Elementor, de érdemes lehet körbenézni olyan fizetős oldalakon, mint aThemeforest.

Bővítmények oldalról viszont attól függ, hogy milyen funkcionalitást szeretnél hozzáadni az oldaladhoz. Elmondható viszont, hogy amire oda kell figyelni az a letöltések száma minél nagyobb annál megbízhatóbb, az utolsó frissítés dátuma ne legyen néhány hétnél vagy hónapnál régebbi, illetve fontos, hogy jó értékelésekkel rendelkezik-e az adott plugin.

5. Frissítsd rendszeresen a WordPresst, a témákat és a bővítményeket

A WordPress, valamint a használt témák és bővítmények rendszeres frissítése elengedhetetlen a biztonsági rések befoltozásában. Mivel maga a WordPress könnyen sebezhető, és a hackerek mindig találnak kiskapukat, ezért az ilyen frissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek kiküszöbölik az ismert gyenge pontokat és sebezhetőségeket.

Mivel erre lehetőség van a WordPress rendszerén belül, akár be is kapcsolathatod az automatikus frissítéseket is. Természetesen egy automatikus frissítés okozhat problémát a weboldaladon, de ha betartod az előző pontot és csak jó minőségű bővítményeket és sablonokat használsz, illetve minimalizálod a bővítmények számát úgy, hogy csak a számodra legfontosabbakat használod, akkor azzal minimalizálod az esélyét annak is, hogy probléma merüljön fel egy automatikus frissítés során.

6. Töröld a nem használt, kikapcsolt, felesleges bővítményeket és témákat

A nem használt, kikapcsolt bővítmények és témák olyanok, mint a régi ruhák a szekrényben: csak foglalják a helyet, és ez esetben még potenciális veszélyforrást is jelenthetnek. Még ha nem is aktívak, ezek a komponensek sebezhető pontok lehetnek, amelyeken keresztül a támadók behatolhatnak a weboldaladba. Rendszeresen átnézni és eltávolítani ezeket nem csupán a biztonságot növeli, hanem javíthatja a weboldal teljesítményét is, hiszen kevesebb elemet kell a rendszernek kezelnie.

7. Csak biztonságos helyről lépj be a WordPress oldalad admin felületére

Végül, de nem utolsósorban, legyél körültekintő, honnan és milyen hálózaton keresztül lépsz be a WordPress adminisztrációs felületére. Kerüld a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát, mert így sebezhető felületet kínálsz az úgynevezett közbeékelődéses támadásokkal szemben.

Ha valamiért mégis ilyen hálózatokat kell használnod, a legjobb amit tehetsz, hogy valamilyen VPN programot használsz, így biztonságossá téve a kapcsolat.

Összefoglalva ezek az alapvető lépések jelentős mértékben hozzájárulhatnak a WordPress weboldalad biztonságának növeléséhez. A folyamatos (vagy legalább rendszeres) figyelem és karbantartás mellett ezek az intézkedések alapvető védelmet nyújtanak a leggyakoribb online fenyegetésekkel szemben.

Haladó biztonsági intézkedések

Amint a WordPress weboldalad alapbiztonsági intézkedései a helyükön vannak, ideje továbblépni a haladó biztonsági stratégiákhoz. Ezek a lépések még tovább erősítik a weboldalad védelmét, lecsökkentve a kibertámadások sikerességi rátáját.

8. Biztonsági bővítmények és tűzfalak használata

A biztonsági bővítmények és webalapú tűzfalak (WAF) egy elég erős réteget adnak weboldalad védelmi vonalához. Ezek az eszközök segítenek azonosítani és blokkolni a rosszindulatú forgalmat, még mielőtt az elérné a weboldaladat.

Az olyan biztonsági bővítmények, amelyek része például a kártékony programok szkennelése vagy bejelentkezési kísérletek korlátozása, segíthet megelőzni a leggyakoribb támadási típusokat. Ebben témában hamarosan egy másik cikkel érkezünk.

9. Biztonsági mentések: miért és hogyan?

A biztonsági mentések kritikusan fontosak bármilyen biztonsági incidens esetén. A legjobb ha a tárhelyszolgáltató is automatikus mentéseket hajt végre, és még jobb ha ezt egy központi szerverparktól független létesítményben tárolja. Emellett fontos, hogy a WordPresshez is külön telepíts egy bővítményt, amely automatikus biztonsági mentéseket hoz létre, szintén egy, a weboldaladtól független szerveren.

Ezek az óvintézkedések lehetővé teszik a weboldalad gyors helyreállítását adatvesztés vagy támadás esetén.

10. WordPress admin felületére való bejelentkezések korlátozása

A WordPress admin felületénél fontos gondolat, hogy korlátozhatod a bejelentkezési próbálkozások számát, amivel le tudod csökkenteni a kártékony programok masszív jelszó kísérleteit. Erre léteznek bővítmények, mint aLimit Login Attempts Reloaded, amiben beállíthatod a próbálkozások számát, illetve a korlátozó időintervallumot.

Limit Login Attempts Reloaded

11. Kétlépcsős hitelesítés (2FA) beállítása

A kétlépcsős hitelesítés (2FA) egy további biztonsági réteget ad a bejelentkezési folyamathoz. Ez két dolgot követel meg:

 • valamit, amit csak a felhasználó tud (pl. egy jelszó),
 • valamit, amit a felhasználó birtokol (pl. egy telefon és egy alkalmazás).

Ez jelentősen csökkenti a nem kívánt behatolók esélyét, hogy hozzáférjenek a WordPress adminisztrációs felülethez, még ha a jelszavukat valahogy meg is szerezték. A 2FA beállítása egyszerű, és számos biztonsági bővítmény kínálja ezt a funkciót.

12. Biztonságos fájlkezelés és SFTP

Ha fájlokat akarsz feltölteni a szerverre vagy letölteni onnan, a legbiztonságosabb mód az SFTP használata, ami biztosítja, hogy az adatok titkosítva maradjanak az átvitel során. Ez is a közbeékelődéses támadásokkal szemben nyújt védelmet.

Fontos továbbá, hogy csak a szükséges fájlok legyenek írhatóak a szerveren, és korlátozd a futtatható fájlok helyeit, hogy csökkentsd a potenciális sebezhetőségeket.

13. Adatbázis és fájlrendszer jogosultságok finomhangolása

Az adatbázis- és fájlrendszer-jogosultságok megfelelő beállítása kulcsfontosságú a WordPress weboldalad biztonságának szempontjából. Korlátozd a fájlokhoz és mappákhoz való hozzáférést csak a legszükségesebbre. A legtöbb fájlnak csak olvasási jogosultságokkal kell rendelkeznie, míg az írási jogokat szigorúan ellenőrizni kell.

Az adatbázis-jogosultságok esetében is csak a szükséges jogokat add meg, hogy minimalizáld az adatbázis sebezhetőségét egy esetleges behatolás esetén.

Speciális biztonsági tippek és trükkök

Amikor már a WordPress weboldalad alap- és haladó szintű biztonsági lépéseit is megtetted, ideje áttérni néhány speciális beállításokra, amelyek tovább finomíthatják védelmi stratégiádat.

14. PHP futtatásának korlátozása bizonyos könyvtárakban

A PHP futtatásának korlátozása bizonyos könyvtárakban, különösen a feltöltési mappákban, segíthet megelőzni a rosszindulatú kódok futtatását, amennyiben egy támadó sikerrel járna a weboldaladra való feltöltésben. Ez a módszer jelentősen csökkenti a weboldal sebezhetőségét. Ezt a korlátozást .htaccess fájlok segítségével vagy a webhosting beállításain keresztül tudod megvalósítani.

15. XML-RPC és más potenciális biztonsági kockázatok kezelése

Az XML-RPC egy olyan WordPress interfész, amely lehetővé teszi alkalmazások számára, hogy távolról kommunikáljanak a WordPresszel. Bár hasznos lehet bizonyos esetekben, sebezhetőséget is jelenthet, mivel támadási felületet biztosít. Érdemes lehet fontolóra venni az XML-RPC teljes kikapcsolását, ha amúgy sem használod.

Emellett érdemes figyelemmel kísérni és kezelni más potenciális biztonsági kockázatokat is, mint például az REST API korlátozása vagy a pingback funkciók letiltása, amelyek szintén csökkenthetik a támadások kockázatát.

Ezzel elérkeztünk a listánk végére. A fenti 15 pont figyelembevételével ha nem is nullára, de minimálisra tudod csökkenteni a WordPress weboldalad sebezhetőségét. Az aktív és tudatos hozzáállás a weboldal biztonságának kezeléséhez egy fontos eleme a digitális világban való sikernek.

Mit tehetsz, ha már megtörtént a támadás?

Még a legjobban megtervezett biztonsági rendszerek mellett is előfordulhat, hogy a weboldalad áldozatul esik egy támadásnak. Fontos tudni, hogyan kell helyesen reagálni egy ilyen eseményre, és milyen lépéseket kell megtenned a helyreállítás érdekében.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a weboldalam biztonságos-e?

A weboldalad biztonságának ellenőrzéséhez keress olyan online biztonsági szkenner eszközöket, amelyek felmérhetik weboldalad sebezhetőségeit. Ezek az eszközök átfésülik weboldaladat a leggyakoribb sebezhetőségek és káros programok jelenléte után kutatva.

Milyen jelei vannak, ha feltörték a weboldaladat?

Néhány jel, amely arra utalhat, hogy weboldaladat feltörték:

 • Furcsa, nem várt tartalom jelenik meg a weboldaladon,
 • A weboldalad lassan töltődik be, vagy nem elérhető,
 • A weboldalad hirtelen alacsonyabb rangsorolást kap a keresőmotorokban,
 • Az admin felületre való bejelentkezés sikertelen, annak ellenére, hogy a helyes adatokat adtad meg.

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

Ha azt gyanítod, hogy feltörték a weboldaladat, azonnal cselekedj:

 1. Azonnali hozzáférés letiltása: Ideiglenesen állítsd le a weboldaladat, hogy megakadályozd a további károkat.
 2. Jelszavak megváltoztatása: Azonnal változtasd meg az összes releváns jelszót, különösen a WordPress admin, FTP, és adatbázis jelszavakat.
 3. Vírusellenőrzés: Futtass vírusellenőrzést a weboldaladon és a helyi gépeden is.
 4. Biztonsági mentés helyreállítása: Ha van biztonsági mentésed az incidenst megelőzően, megpróbálhatod visszaállítani a weboldaladat abból.
 5. Kapcsolatfelvétel a tárhelyszolgáltatóval: A tárhelyszolgáltatók gyakran rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal a kompromittált weboldalak kezelésére.

Azonnali lépések és helyreállítási folyamat

A helyreállítási folyamat magában foglalja a kompromittált fájlok eltávolítását, a rendszer frissítését a legújabb verziókra, és az összes bővítmény, téma átvizsgálását. Továbbá fontos, hogy elemezd a támadás okát és zárd be a biztonsági réseket, hogy megakadályozd a jövőbeni incidenseket. Esetleg érdemes lehet elgondolkodni egy biztonsági szakértő felkérésén, aki segíthet a weboldalad biztonságának megerősítésében.

Összegzés: A proaktív biztonság fontossága

A WordPress weboldalad biztonságának fenntartása egy állandó folyamat, amely magában foglalja a tudatos odafigyelést és a rendszeres karbantartását. A proaktív megközelítés, az egyszerű és hatékony megoldások alkalmazása és a helyes reagálás a biztonsági incidensekre elengedhetetlen a biztonságos és megbízható online jelenlét fenntartásához.

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 május 6. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel a weboldalkészítés és az e-kereskedelem?

Olvasd el a legnépszerűbb WordPress és E-commerce tartalmainkat! 👇