Megéri követőket vásárlolni? Pro és contra + 12 gyakorlati tipp az organikus növekedéshez

2024.02.12.
Olvasási idő: 12 perc

Megéri követőket vásárlolni_ +12 gyakorlati tipp az organikus növekedéshez borítókép

A közösségi médiában való jelenlét és növekedés a legtöbb vállalkozás számára elengedhetetlen, de vajon mi a jobb út az követők számának növeléséhez: az igazi, elkötelezett közönség felépítése vagy az egyszerű vásárlás?

Ebben a cikkben részleteiben bemutatjuk a közösségi média követők vásárlásának kockázatait és a valódi, hosszú távú növekedés alternatív módjait. Megismerheted a követők vásárlásának mikéntjét, és hogyan lehet elérni az organikus növekedést a platformon. A lépésről lépésre bemutatott gyakorlatok segítenek abban, hogy valóban elkötelezett közösséget hozz létre.

A valódi és hosszú távú követők számának növelése mindenkinek elérhető cél lehet, és a következőkben feltárt taktikák és stratégiák segítenek ebben a folyamatban.

Előszó

Bár ez a bejegyzés olyan szempontokat és iránymutatásokat ad át, amelyek az összes közösségi média platformon megállják a helyüket, a középpontban mégis az Instagram áll, mivel továbbra is ez az egyik legnépszerűbb platform, amelyet a vállalkozások használnak a márkájuk hírének terjesztésére.

Az Instagram nemcsak személyes használatra szolgál, hiszen havonta több, mint 1 milliárd felhasználót vonz, ami kiváló lehetőséget nyújt vállalkozások számára, hogy elérjenek nagy mennyiségű érdeklődőt. Éppen ezért sok márka használja a platform hirdetéseit termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére, valamint ügyfeleikkel való kapcsolattartásra.

Azonban az Instagram követők megszerzése nem könnyű feladat, és hónapokba, vagy akár évekbe is telhet, mire elérheted a kívánt követőszámot. Ezzel együtt megfordulhat a fejedben, hogy lehetséges-e követőket vásárolni, hogy lerövidítsd ezt az utat? A válasz igen, és talán jó ötletnek is tűnik, de akár nagyobb kárt is okozhat vele, mint valódi hasznot. Ezt fogjuk most kivesézni, szóval vágjunk is bele!

Valóban lehet követőket vásárolni?

Igen, több weboldalon keresztül is beszerezheted őket különböző árakon. Ám itt van a buktató: az ilyen vásárolt követők gyakran nem valódi személyek, hanem botok vagy inaktív fiókok, amelyek sosem fognak interakcióba lépni a profiloddal, vagy vásárolni nálad.

Az ötlet mögött az áll, hogy a nagy követőszám magasabb elismerést, hitelességet és népszerűséget jelent. A vállalkozások számára ez potenciálisan több értékesítést és ezáltal bevételt hozhat. Ám fontos megjegyezni, hogy a legtöbb vásárolt követő valószínűleg bot, ami a legtöbb esetben nem jár valódi elköteleződéssel, és inkább kárt okozhat a hírnevednek.

Röviden, bár lehetséges Instagram követőket vásárolni, ez általában nem a legjobb megoldás az elköteleződés növelésére. Inkább érdemes az organikus követők megszerzésére összpontosítani, mert azok hosszú távon hűségesek lehetnek a tartalmaidhoz.

Ettől függetlenül haladjunk tovább és nézzük meg, hogyan tudsz követőket vásárolni ha tényleg erre hajtod a fejed.

Mire figyelj ha követőket akarsz vásárolni

Instagram követők vásárlása kézenfekvőnek tűnhet a követőszám gyarapítására. Az internet tele van olyan weboldalakkal, ahol ezt megteheted. Ebben a cikkben nem fogunk konkrét példákat felhozni, ahol ez lehetséges (pár Google kereséssel biztosan találni fogsz), mert nem célunk arra bátorítani, hogy ezt az utat járd, de szeretnénk iránymutatást nyújtani, hogy ha mégis így döntesz, akkor mikre érdemes odafigyelni.

Ugyan törvényi szabályozás nincs ellene (jelenleg), tehát követőket vásárolni nem illegális, azonban az Instagram és a többi platform nem feltétlenül nézi jó szemmel a követők vásárlását. Továbbá ha ezt az utat választod érdemes résen lenni, mert könnyű csalás áldozatává válni. Fontos, hogy olyan biztonságos weboldalakat válassz, amelyek teljesítik az ígéreteiket.

Tehát az első lépés az, hogy megbizonyosodj róla, hogy megbízható és biztonságos szolgáltatóval dolgozol. Ezek  a szolgáltatók általában különböző csomagokat kínálnak – például alap vagy prémium – és van amelyik egyedi növekedési szolgáltatást is kínál. Míg az alap csomag legtöbbször olcsó, és valószínűleg sok fake követőt tartalmaznak, addig a prémium drágább, de a szolgáltató 100% valódi követőként hirdethei őket (bár ez vitatott lehet).

Emellett fontos az, hogy valódi követőket kapj. Győződj meg arról, hogy a szolgáltatók nemcsak számokat kínálnak, hanem olyan követőket, akik valóban érdeklődnek a tartalmaid iránt. Az elköteleződés és az aktív követők a legértékesebbek a hosszú távú siker szempontjából.

Az árak szolgáltatótól és vásárolt követők számától függenek, de akár 10-50 dollárt vagy akár többet is kérhetnek 1000 követőért. Minden weboldal másféle szolgáltatásokat és árkategóriákat kínál, ezért rajtad múlik, hogy eldöntsd, melyik a legjobb számodra.

Megteheted, hogy vásárolsz követőket, de ne feledd, hogy a márkád iránti elköteleződésük nem garantált. Az igazi érték az organikus követőkben rejlik, akik valódi kapcsolatot alakítanak ki a tartalmaiddal.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Ellenérvek a követők vásárlása ellen

A közösségi médiában való jelenlét ma már alapvető tényező a vállalkozások és személyes márkák számára is. Az Instagram egyike a legnépszerűbb platformoknak, ahol a követők számát gyakran tekintik az elköteleződés és az eladások kulcsfontosságú mutatójának. Azonban a követőtábor növelése nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy valóban aktív és elkötelezett közönséget vonzol be.

A követők vásárlásának számos hátránya és ellenérve van, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt beleugrasz egy ilyen üzletbe. Nézzük is ezeket:

1. Az Instagram bünteti a követők vásárlását

Az Instagram szigorú irányelvekkel és feltételekkel rendelkezik, amelyeket elfogadunk, amikor fiókot hozunk létre. Ezek a feltételek tiltják a hamis követők vásárlását, és súlyos következményekkel járhat, ha megszeged őket. Az Instagram képes észlelni a vásárolt követőket, és fiókodat felfüggesztheti vagy törölheti. Tehát nem csak a pénzedet veszítheted el, hanem a hozzáférést is egy olyan platformhoz, amelyre lehet, hogy hosszú távon számítottál volna.

2. Elvesztett bizalom

Az Instagram használatának egyik fő előnye az, hogy lehetőséget ad bizalmat építeni a követőiddel. A követők általában a valódi elköteleződésen és interakción keresztül érzik, hogy egy márka valóban megbízható. Amikor azonban követőket vásárolsz, és azok nem lépnek interakcióba a tartalmaiddal, az veszélyeztetheti a márka hitelességét. A meglévő követőid elbizonytalanodhatnak, és kevésbé fognak interakcióba lépni a posztjaiddal. A hosszú távú kapcsolatok építése és a valós elköteleződés sokkal fontosabb, mint a rövid távú követőszám növelése.

3. Pontatlan analitika

Az Instagram analitikai eszközei fontosak a marketing kampányok és a tartalomstratégia kialakítása szempontjából. A hamis követők azonban jelentősen torzíthatják az adataidat, mivel nem valós interakciókat eredményeznek. Nehéz lesz megkülönböztetni a valódi követők és a hamis követők közötti interakcióit, ami megnehezíti a hatékony marketing stratégia kialakítását. Az olyan mutatók, mint az elköteleződési arány, nem lesznek pontosak, és nehezen lehet meghatározni, hogy mi működik jól a valós közönséged számára.

4. Az Instagram eltávolítja a hamis követőket

Az Instagram aktívan küzd a hamis követők és botok ellen, és az ilyen fiókok felfedezése esetén azonnal cselekszenek. Ez azt jelenti, hogy a követők vásárlásával a fake követőkkel való kockázatot vállalod, akiket könnyen eltávolíthatnak a platformról. Így azok a pénzek, amelyeket a követőkre költöttél, gyakran olyan mintha kidobnád az ablakon.

5. Levélszemét veszély

A hamis követők vásárlásával gyakran veszélynek teszed ki fiókodat a levélszeméttel szemben. Ezek a hamis profilok gyakran inaktívak vagy botok, és nem hoznak valós értéket. Azoknak a fiókoknak a többsége, amelyek követnek téged, a valódi követőid és a valódi interakciójuk veszélyeztetését hozhatják magukkal. A potenciális követőid megzavarodhatnak a helytelen és értelmetlen hozzászólásoktól a posztjaidon, amelyek nemcsak téged, de őket is veszélyeztetik.

Az Instagram követők vásárlása vonzó lehetőségnek tűnhet, de a fent felsorolt ellenérvek alapján világos, hogy ez a stratégia hosszú távon több kárt okozhat, mint hasznot. Ahelyett, hogy a követők vásárlására fordítanád energiádat és pénzedet, inkább arra koncentrálj, hogy valódi kapcsolatokat építs fel egy valóságos közönséggel.

Az autentikus tartalom és a valódi követők elkötelezettsége hosszabb távon nyújt értéket és sikert a vállalkozásod számára. Az Instagram a hitelességet és a valós élményeket támogatja, ezért maradj hű az Instagram közösségi irányelveihez és építs egy valós, elkötelezett közönséget a márkádhoz.

Hogyan szerezhetsz több követőt organikusan?

Ha szeretnél igazi és elkötelezett Instagram követőket, és az eddigiek alapján érzed, hogy a vásárlás nem az az út, ahogy ezt el tudod érni, akkor felmerül a kérdés, hogyan lehet ezt jól csinálni?

Az Instagram algoritmusa – ahogy minden közösségi platformé is – folyamatosan változik, javítják, fejlesztenek rajta, hogy egyre jobb legyen. Azon kívül, hogy a platform büntetheti a követőket vásárolt fiókot, igyekszik olyan szabályokat hozni, amelyek szintén elnyomják az erre irányuló próbálkozásokat. Éppen ezért az Instagram most már az elkötelezettséget helyezi előtérbe a követőszám helyett. Azok a tartalmak, amelyekkel interakcióba lépnek a követők, nagyobb valószínűséggel kerülnek be a hírfolyamba és a keresési listába.

A következőkben megosztunk veled 12 Instagram marketing gyakorlatokat, amellyel javíthatod az online jelenléted, és egyre több valódi követőre tehetsz szert.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

1. Tedd nyilvánossá a profilos

Ha az Instagramon szeretnél követőkre szert tenni, az első és legfontosabb, hogy légy nyitott! Állítsd a fiókodat nyilvánosra, hogy minél több ember láthassa a tartalmaidat és interakcióba léphessen veled. Ezzel nem csak növelheted az organikus követőid számát, de a posztjaid is könnyebben megjelenhetnek a felfedezési oldalon, ami több felhasználót vonz az oldaladra. Az Instagram beállításaiban kapcsold ki a privát fiók opciót, és nyisd meg az utat a szélesebb közönség előtt!

2. Építs erős és egységes márkát

Akár vállalkozást vezetsz, akár egy személyes márkát építesz, fontos, hogy egy összefüggő márkaképet alakíts ki. Az emberek könnyebben tudnak azonosulni olyan márkákkal, amelyek konzisztensek ugyanazon megjelenés mellett, ugyanolyan értékrend mellett kommunikálnak, éppen ezért válassz színeket, szűrőket, grafikus elemeket, hozd létre egy saját stílusod, és tarts ki mellette. Minden, amit közzéteszel vagy kommentelsz, reflektáljon a márkád hangjára.

A kulcs az, hogy egyensúlyt találj a gyakori posztolás és a spammelés között. Ehhez a legjobb eszköz egy tartalom naptár, de emellett érdemes más eszközöket is latba vetni, amelyek lehetővé teszik például a bejegyzések előre ütemezését, hogy ne kelljen aggódnod az időben való posztolás elfelejtése miatt.

3. Hozz létre minőségi tartalmat, amelyeket szívesen megosztanak

Az Instagram sikerének egyik kulcsa az aktív tartalom megosztás és a követők bevonása. Ha csak ritkán teszel közzé tartalmat, az algoritmus úgy értelmezi, hogy nem vagy aktív felhasználó, így kevesebb megjelenést kapsz. Fontos tehát, hogy folyamatosan posztolj, de ne csak mennyiségre, sokkal inkább a minőségi tartalmakra összpontosíts. A közösségi média sokféle formátumot kínál, mint a képek, GIF-ek, Reels-ek, videók stb. Az összhang és az egyediség fontosak; használj vonzó képeket és feliratokat, és tanulmányozd, mely hashtagek hozzák be a legtöbb követőt.

A legjobb Instagram bejegyzések tartalma vonzó és könnyen azonosul vele a célközönséged. Például a humoros vagy szellemes tartalmak sok követőt szerezhetnek, de ne csak humorral dolgozz. A kulcs az értéket nyújtó tartalom létrehozása, amely bevonja a követőket. Ezenkívül olyan tartalmakat is posztolhatsz, amelyek véleményeket, trendeket, híreket vagy egyéb adatokat tartalmaznak. Fontos, hogy megértsd a közösséged és folyamatosan friss tartalmat kínálj nekik.

Az Instagram sikeréhez a folyamatos posztolás és a követők bevonása elengedhetetlen. Ne csak posztolj, hanem adj értéket a követőidnek, és hozd létre azokat a tartalmakat, amelyekkel azonosulni tudnak, és amelyeket szívesen megosztanak.

4. Használj hashtageket

Használd ki a hashtagek erejét az Instagramon a követőszámod növeléséhez. A megfelelő hashtagek segítenek abban, hogy elérj olyan embereket, akik érdeklődnek a témád iránt és valószínűleg követni fognak. Fontos azonban, hogy ne adj hozzá véletlenszerű hashtageket minden posztodhoz. Készíts egy hashtag stratégiát, amely segít megcélozni a célközönséged tagjait.

A kulcs a hashtagekkel kicsit nehezebb érvényesülni. Példaként, a #dogs (kutyák) egy népszerű hashtag az Instagramon, de nagy a verseny az itt megjelenő bejegyzésekért. Használhatsz célzottabban hashtageket is, például #rottweiler, így olyan embereket érhetsz el, akik specifikusabban érdeklődnek ez iránt. A konkrét hashtageknek nagyobb esélyük van arra, hogy a felfedezés oldal tetejére kerüljenek és a felhasználók észrevegyék a bejegyzésedet.

Fontos az is, hogy a saját márkához tartozó hashtageket is létrehozz – például #tarhelyeu, hogy így is könnyebben rád találjanak a potenciális követők. A hashtagek lehetőséget kínálnak az új követők számára, hogy felfedezzenek téged, de célzottabb hashtagek használatával növelheted a hatékonyságukat. Szánj időt a kutatásra, és keress olyan hashtageket, amelyek relevánsak a tartalmaidhoz.

5. Készíts Instagram Reels videókat

Az Instagram Reels egy erős videómegosztó eszköz, hasonlóan a TikTokhoz. Felhasználók milliói élvezik, és nem csak a követők számát növelheti, hanem az elköteleződést is fokozhatja. Az Instagram Reels révén olyan nézők számára nyílik lehetőség, akik már érdeklődnek hasonló tartalmak iránt. Ezeket a videókat alkalmazhatod például abban, hogy sikeres YouTube csatornát hozz létre.

Az Instagram Reels kiterjeszti a bejegyzéseid hatókörét, elérve azokat is, akik még nem követnek téged, de hasonló tartalmakra reagálnak. Kezdd egy egyszerű videóval, adj hozzá releváns hashtageket és válassz népszerű zenét a videóhoz. Fontos, hogy következetesen posztolj és figyeld, hányan nézik meg a Reeljeidet. Ez megmutatja, mennyire hatékonyak a tartalmaid az új közönség elérésében. Ne aggódj, ha azonnal nem látsz nagy növekedést, a kitartás hozza majd meg a gyümölcsét.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

6. Posztolj Instagram Storykat

Az Instagram Story egy kiváló eszköz a márkáknak a közvetlen követői interakcióhoz. Kérdések, kvízek és kérdőívek segítségével könnyen bevonhatod a követőidet. A történetek megosztásával az elköteleződést is fokozhatod, hiszen a felhasználók szívesen osztják meg az érdekes tartalmakat másokkal. Az Instagram Story közönsége aktívan várja a friss tartalmakat, és az interaktív elemek, például szavazások és kvízek, valósággal vonzzák az embereket. Az aktív részvétel nemcsak a közönség megértését segíti, hanem a történeteid és profilod nagyobb láthatóságát is eredményezi a potenciális követők számára.

7. Futtass hirdetéseket

Az Instagram hirdetésekkel egy vállalkozás vagy magánszemély azért fizet, hogy a tartalmát népszerűsítsék. Az Instagram hirdetés lehetővé teszi, hogy olyan fizetett hirdetéseket jeleníts meg a platformon, amelyek felkeltik a közönséged figyelmét. Ezek a hirdetések megjelenhetnek a hírfolyamokban, az Instagram Storyban, vagy akár a felfedezés oldalon.

Hirdetésként kiemelhetsz egy posztot is, ami azt jelenti, hogy egy meglévő posztot, amit már megosztottál, fizetett hirdetéssé alakítasz át. Ez lehetővé teszi, hogy növeld a poszt láthatóságát a követőid között, és azon túl is, így újabb és újabb hogy újabb célközönség elé juthatsz el.

8. Kösd össze a közösségi média platformokat és egyéb online jelenlétedet

Az online jelenléted hatékony kihasználásához fontos, hogy az összes elérhető eszközt és lehetőséget felhasználd a közönséged eléréséhez. Ennek részeként alapvető, hogy a weboldalad és a hírlevél is tartalmazzon linket a közösségi média platformjaidhoz. Ezzel könnyebbé teszed a látogatók számára, hogy könnyen megtaláljanak és követhessenek téged az online térben.

Ezenkívül érdemes megfontolni, hogy egyik platformon is reklámozd a másikat. Például, ha az egyik Facebook posztban arra ösztönzöd az embereket, hogy kövessenek be az Instagramon is, ez segít abban, hogy összekösd a különböző közösségi média profiljaidat, és akár növeld is a követőid és rajongóid számát. Ezzel hatékonyan kihasználhatod a különböző platformok adta lehetőségeket és erősítheted az online jelenléted.

9. Lépj kapcsolatba a követőiddel

Az Instagramon való sikeres jelenlét titka a kapcsolatok építésében rejlik. Fontos mindenféle interakcióval növelni az elköteleződést, legyen az lájkolás, kommentelés, mentés vagy bejegyzés megosztás. Mindegyik ilyen lépés elősegíti, hogy az algoritmus előnyben részesítse a tartalmaidat, növelve ezzel a láthatóságodat és a követőid számát.

Ezeket az interakciókat érdemes mértékkel használni, hogy elkerüld a platform szabályainak megsértését. Az Instagramon a minőségi kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a folyamatos reklámkampányok. Válaszolj hozzászólásokra, ösztönözd az igazi beszélgetéseket, és légy része a közösségednek a sikeres online jelenlét érdekében.

10. Kövess releváns fiókokat

Ahhoz, hogy több embert érhess el, lépj kapcsolatba más felhasználókkal. Kommentelj és lájkolj olyan bejegyzéseket, amik a márkád területéhez kapcsolódnak és érdekelhetik a közönségedet. A kölcsönös követés is fontos, hiszen mint egy egészséges kapcsolatban, itt is adni és venni kell. Ne kövess vissza mindenkit automatikusan, hanem alaposan válogass, és azokat kövesd vissza, akik inspirálnak és nagyszerű tartalmakat osztanak meg.

Találd meg a releváns közösségeket és csoportokat a különböző közösségi platformokon, ezáltal kiváló ötleteket gyűjthetsz tartalmakhoz, és új, érdekes profilokra lelhetsz. Ne feledd megnézni, hogy az influencerek kiket követnek, mert ezek a kapcsolatok is nagy értékkel bírhatnak, és segíthetnek a márkád növekedésében.

11. Hozz létre együttműködési kampányokat más cégekkel és influenszerekkel

Közös tartalom kampányok fantasztikus lehetőséget kínálnak vállalatoknak a nem feltétlenül versengő cégek között. Az ilyen partnerségek nemcsak kiemelkedő eredményeket generálhatnak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy új közönségeket érjenek el. Az ideális partnerség mindkét márkának kölcsönös előnyökkel jár, új követőket és szélesebb körű megjelenést kínálva mindkettőnek. Az influenszerek is rendkívüli lehetőséget nyújtanak ilyen együttműködésekhez. A neves influenszerek, magas elkötelezettséget és pozitív eredményeket hozhatnak. A versenyek, sorsolások és partneri villám értékesítések is nagyon népszerűek a közösségi médiában.

12. Használd az analitikai adatokat a stratégiád személyre szabásához

A kiemelkedő eredmények eléréséhez elengedhetetlen, hogy megértsd a tartalmaid teljesítményét, amely segít jobb döntéseket hozni. Ismerd meg, mely bejegyzések érik el a legjobb eredményeket a jelenlegi közönségednél, figyeld, mely időpontban kapják a legtöbb figyelmet, és mely demográfiai csoportokhoz érsz el hatékonyan. Ne hanyagold el ezeket az értékes adatokat, mert meghatározhatják, mi működik, és hol van fejlődési lehetőség. Használhatsz platform-specifikus analitikai eszközöket, vagy választhatsz ingyenes vagy fizetett third-party eszközöket, mint például a Sprout, Hootsuite vagy Buffer.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Záró gondolatok

Az Instagram növekedése továbbra is dinamikus, és az üzleti lehetőségek száma nő, ezért a követők számának növelése minden márkának fontos cél lehet. Bár a vásárolt követők gyors megoldást kínálnak, hosszú távon inkább károsak, mivel gyakran csak botokról és inaktív profilokról van szó.

Ahhoz, hogy valódi elköteleződést érj el, érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy olyan tartalmat készíts, amely valódi embereket vonz, mivel az igazi követők megszerzésében rejlik a hosszú távú siker kulcsa. A türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét. Igazán kiemelkedő és látványos eredményt csak hűséges közönséggel, elkötelezett ügyfelekkel és erős márka hitelességgel érheted el az Instagramon.

Forrás #1,Forrás #2,Forrás #3

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Többet szeretnél tudni a közösségi médiáról?

Itt találod a legfrissebb és legnépszerűbb közösségi média tippeket! 👇