Hogyan kezdd el használni Midjourney képgeneráló AI-t + 5 tipp az ütős eredményekhez

2024.02.12.
Olvasási idő: 10 perc

Észrevetted, hogy az elmúlt egy-két évben egyik mesterséges intelligencia megjelenését követi a másik? Az AI nagy mértékű terjedése és felhasználási területei hihetetlen kreatív lehetőségeket nyitnak meg, ami pedig a képgenerátorokat illeti, a Midjourney viszi a prímet, mert a rajzoktól kezdve, a legváltozatosabb dizájnokon keresztül az ultrarealisztikus képekig megbízhatóan hozza a leglenyűgözőbb eredményeket.

Más képgeneráló programokkal ellentétben, illetve a csodálatos eredmények dacára, van egy gyenge pontja a Midjourneynek, ami pedig nem más, mint hogy ez nem egy számítógépre telepíthető vagy webes alkalmazás formájában elérhető program, hanem a Discordon – egy chat alkalmazáson – keresztül használható. Ez ugyan eltér a megszokottól de az a minőség, amit a Midjourney nyújt, kétségkívül megéri azt a kényelmetlenséget, hogy megszokd ezt a fajta működést.

Ebben a cikkben bemutatjuk hogyan tudod elkezdeni a használatát és mutatunk pár trükköt, hogyan lehet a legjobbat kihozni ebből a fantasztikus AI képgenerátorból. Vágjunk is bele!

Mi az a Midjourney?

A Midjourney egy generatív AI képgenerátor, amely forradalmi művészi alkotásokat teremt szöveges utasítások alapján. Ez az egyik legnépszerűbb AI-alapú művész eszköz, a Dall-E és a Stable Diffusion mellett. Versenytársaival ellentétben a Midjourney zárt forráskódú, így nem lehet tudni pontosan, hogy mi történik a háttérben. Annyit azonban lehet tudni, hogy hasonlóan más nyelvi modell alapú AI programokhoz, ez is erősen a gépi tanulásra épül.

A reklámipar, az építészet, művészet és számos terület gyorsan magáévá tette a szoftver használatát, hiszen annak potenciálja új kreatív dimenziókat nyit meg előttük. Például ez az eszköz lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy eredeti tartalmakat hozzanak létre, vagy a művészek számára, hogy arculatot tervezzenek, vagy egyedi illusztrációkat generáljanak képes könyvekhez. A felhasználás korlátai gyakorlatilag a képzelet korlátaival egyenlő.

A Midjourney azonban nem csupán egy szoftver, hanem a digitális művészet új korszakának része, amely elképesztő valósághűségével és kreativitásával tűnik ki a művészeti világban.

A Midjourney kiemelkedik az AI művészeti eszközök közül annak ellenére, hogy már nem elérhető az ingyenes verzió. Szerencsére az alacsony havidíj könnyen megfizethető, különösen ha figyelembe vesszük a részletes és valósághű eredményt, és azt, hogy mindemellett milyen egyszerű a használata.

Discord regisztráció és Midjourney előfizetés

Discord fiók létrehozása

A Discord eredetileg gamereknek készült chat program – hogy játék közben egyeztetni tudják a taktikákat – de másik is hamar felfedezték a sokoldalúságát.

Mielőtt képeket hoznál létre ezzel az izgalmas eszközzel, először létre kell hoznod egy Discord fiókot. Maga a discord ingyenes, a regisztráció pedig elég egyszerű. Mindössze navigálj el aregisztrációs oldalra és kövesd végig a folyamatot. Miután végeztél ezzel, használhatod az alkalmazást a böngészőben vagy letöltheted asztali verzióban.

Midjourney előfizetés

Ahogy a bevezetőben felvezettük, számos visszaélés miatt 2023 március vége óta a Midjourney ingyenes verziója nem elérhető, mindössze az új verziók bemutatására hozták vissza időszakosan. A fejlesztők azt nyilatkozták, hogy teljesen vissza fogják hozni, de egyelőre nincs konkrét dátum meghatározva.

Mindenesetre ha már ingyenes is, érdemes előfizetni hiszen egyrészt az ingyenes verzióban egy publikus, sokak által használt közös chaten tudsz képeket generálni, másrészt az ingyenes hozzáférés kb 20-25 kép legenerálására korlátozódik, ami mindössze annyira elég, hogy kipróbálhasd és megtapasztald az AI erejét.

Miután sikeresen regisztráltál, jelentkezz be és a bal oldali függőleges menüben kattints az iránytű ikonra, majd a Midjourney dobozára.

Ezután a Discord be fog rakni a Midjourney saját felületére és hirtelen nagyon sok chatszobát és üzenetet fogsz látni. Ne lepődj meg, a kezdetben kissé bonyolultnak tűnik, de hamar képbe tudsz kerülni a használatát illetően. Először is nyisd meg az egyik chatet, amit az újoncoknak hoztak. Bal oldalt a chatszobáknál kattints az egyik#newbies chatre. Ezeken a chat felületeken fogsz tudni képeket is generálni, de először is elő kell fizetned, hogy használni tudd az AI-t.

Mint minden parancs, az előfizetés is egy perjellel indul, amit az utasítás követ. Ez esetben ez úgy néz ki, hogy/subscribe. Erre a program generál egy személyre szabott linket, amin keresztül el tudsz navigálni a Midjourney előfizetés oldalára. Itt válaszd ki az egyik csomagot, kezdetnek a basic bőven elég – később elő tudsz fizetni nagyobb csomagra ha szükség van rá – majd kattints az előfizetés gombra és kövesd végig a fizetési folyamatot.

Miután sikeresen előfizettél, térj vissza a Discordra és ideje munkához látni.

Hogyan hozd létre az első képeket

Az ok, amiért a Midjourney a Discordon keresztül használható, az az, hogy a fejlesztők egy közösségi platformot akartak létrehozni, ami lehetővé teszi az embereknek, hogy együtt dolgozzanak és inspirálják egymást.

Először is lépj be a már korábban említett egyik#newbies chatbe és nézd meg mások milyen parancsokat használnak és azok milyen eredményeket generálnak. Amíg kipróbálás szinten használod, ez a rész kicsit kaotikus lehet, mert sokan használják ezeket a chateket így elég sok utasítást láthatsz megállás nélkül, de inspirálódás és tanulás szempontjából jó ha látod mások mit hoznak létre.

Leginkább angol nyelvű utasításokkal fogsz találkozni, így nem árt némi angol tudás, vagy egy jó fordító használata, de ettől függetlenül az AI gyakorlatilag bármilyen nyelven működik, szóval ha magyar utasítást akarsz adni, akkor bátran tegyél egy próbát.

Maga az utasítás egyetlen parancsból áll. Mindössze írd be az/imagine szót (perjellel együtt), majd a szóköz után egyből átvált a parancs beviteli mezőre. Innentől kezdve rád van bízva, hogy mit szeretnél legeneráltatni, írhatsz bármit, a lehetőségek tárháza végtelen.

Milyen további lehetőségeid vannak a képekkel

Az/imagine parancs használata a Midjourney lényegi része. Bármit legenerálhatsz, ami csak eszedbe jut. Amint legépelted, amit létre szeretnél hozni a Midjounrey-vel, üss egy entert és maximum 1 percen belül megkapod a legenerált eredményt.

Az eredmény 4 kép lesz egyben, azaz az AI 4 féleképpen hozza létre neked, amit leírtál. Ezzel nem feltétlenül kell megelégedned, lehetőséged van változtatni rajtuk. Látni fogod, hogy a képek alatt van 9 gomb két sorba rendezve.

A V gombokkal lehetőséged van kiválasztani az egyik variációt és abból újabb variánsokat generáltatni. A számok az egyes képeket jelölik, abban a sorrendben, ahogy olvasol.

Ha egyik kép se tetszik, akkor ott van az első sor legvégén az újragenerálás gomb, amit ha megnyomsz, teljesen elölről kezdi a munkát az AI és egy teljesen új szettet kapsz.

Ha az egyik változtattal végül elégedett vagy, akkor az U gombokkal lehetőséged van felnagyítani az egyes képeket.

További tippek, hogy a lehető legjobb eredményt érd el

Most pedig nézzük mik azok a tippek és trükkök, amikkel profi eredményeket és valódi művészeteket teremthetsz az AI segítségével.

Törekedj a tömör és konkrét utasításokra

A specifikusság az egyik legfontosabb tényező, az AI képgenerálás során. Minél pontosabban és részletesebben fogalmazol, annál jobb eredményeket érhetsz el. Használj erőteljes, leíró szavakat, pontos meghatározásokat és hivatkozásokat. A lényeg, hogy a lehető legpontosabban leírd mit szeretnél, így maximalizálva a generált kép minőségét.

Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a részleteket, mert a túl sok információ zavaró is lehet az AI számára, és nem kívánt kimenetet hozhat létre. Kerüld a szinonimákat, ne írj le egy dolgot több féle képpen – például a „nagy, hatalmas, óriási” helyett csak használd az óriási szót, és bízz abban, hogy az AI megérti. Ha a végeredmény nem olyan lett, mint amit szerettél volna, megpróbálhatod másképp megfogalmazni az elképzeléseidet. Az ideális egyensúly megtalálása lehetővé teszi, hogy a Midjourney a legjobbat hozza ki az ötleteidből.

Fogalmazd meg a részleteket

A képek létrehozásánál érdemes fontolóra venni a tárgyat, a környezetet, a világítást, a színeket, a hangulatot és a kompozíciót. Például, ha azt szeretnéd, hogy a Midjourney minél jobban megértse, amit elképzelsz, használj olyan leíró szavakat, mint „eiffel torony, déli napfényben, őszi színekkel, filmes kompozícióban”. A részletezés segíthet az AI-nak jobban megérteni az elképzeléseidet, és lenyűgöző eredményeket létrehozni.

Használj képeket

A Midjourney lehetővé teszi, hogy képeket adj hozzá az utasításodhoz egy URL beillesztésével. Ha nincs sehova feltöltve az a kép, amit használni szeretnél, akkor hozzáadhatod a Discordhoz az üzenetmezőben lévő + gomb segítségével, majd nyisd meg a böngészőben és másold ki az URL-t.

Ezután jöhet az/imagine utasítás, másold be a linket, majd írd le az elképzeléseidet, például legyen angol gentleman, terminátor a jövőből vagy szuperhős filmes megvilágításban. Láthatod, hogy a Midjourney átveszi a képen szereplő elemeket és az alapján dolgozza újra az utasításoknak megfelelően. Az AI minden tőle telhetőt megtesz, hogy létrehozza a kívánt képet, de ne felejts el konkrét lenni. Ha azt szeretnéd, hogy a női szuperhős képeket kapj, fogalmazd bele az utasításba. Csak azért, mert női képet töltöttél fel, nem biztos az, hogy női szuperhőst fogsz kapni.

Továbbá, több képet is feltölthetsz és használhatod a/blend parancsot, amely összefűzi őket egy új képpé. Úgy működik, mint az/imagine parancs, azzal a különbséggel, hogy itt hozzáadhatsz több képet is.

Próbálj ki különböző stílusokat és eszközöket

A Midjourney egyik legjobb tulajdonsága az egyszerű használhatóság. Gyakorlatilag bárki létrehozhat egy gyönyörű műalkotásokat egy egyszerű utasítással. Például egy feltöltött képhez megadhatod, hogy képzelje el az AI a képen szereplő személyt középkori királyként egy olajfestményen, vagy megadhatod azt is konkrétan, hogy használja Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh vagy Pablo Picasso stílusát.

A stílusok sokféleségének a fantázia szab csak határt. Ha szeretnéd megkérheted a Midjourney-t, hogy képzelje el a feltöltött képen szereplő személyt akár rajzfilmfigura stílusban vagy karikatúraként.

Emellett használhatsz olyan stílusokat is, mint rajz, minimal dizájn vagy bármi ami eszedbe jut. Készíttethetsz az AI-jal gyerekkönyvekbe való kiszinezhető rajzokat, ekkor csak körvonalakkal hoz létre egyszerű formákat, vagy csináltathatsz felnőtteknek szóló kiszinezhető mandala rajzokat.

Ha fotorealisztikus képeket szeretnél generáltatni, akkor megadhatsz olyan részleteket is, mint a kamera konkrét típusa – például Canon EOS Rebel Kit T10 – de olyan részletekbe is belemehetsz, mint 85 mm-es lencse, ISO 100-as fényérzékenység  vagy 1/125-ös záridő használata.

Kísérletezz a paraméterekkel

Az írott utasításokon túl speciális paramétereket is használhatsz, hogy beállítsd a számodra kulcsfontosságú részleteket, mint például méretarányok, véletlenszerűség vagy eszköz. Például használhatod a–no paramétert az utasítás végén ahhoz, hogy megakadályozz bizonyos dolgok generálását – ha például beírod a parancs végére, hogy„–no tree”, akkor a generált képből kiszűröd a fákat.

Ha szeretnél bizonyos irányt adni a kimenetnek, használhatsz olyan paramétereket is, mint az oldalarány, amely hasznos a képek szélességének és magasságának meghatározásához. Alapértelmezés szerint a Midjourney négyzet alakú képeket hoz létre 1024 x 1024 képpontos kimenettel. Ha olyan képet szeretnél létrehozni, amely nem négyzet alakú, meg kell adnod egy oldalarányt. Például szeretnél 16:9-es arányú képeket kapni, akkor a parancs végére írd be, hogy„–ar 16:9”.

Minden paraméternek megvan a saját szerepe és hatása a generált képekre, és ezekkel finomhangolhatod az eredményeket, segítségükkel pontosabb eredményt kaphatsz, és lehetőséget arra, hogy még kreatívabb és egyedibb képeket hozz létre.

Fontos megjegyezni, hogy az 5. verzió után néhány paraméter már nem működik, mint például a szélesség és magasság beállítása. Az aktuális listát az összes paraméterrelebben a dokumentációban találod meg.

Alternatívák

A Midjourney egy fantasztikus eszköz, hogy vizuálisan megjelenítsd az elképzeléseidet, de nem ez az egyetlen eszköz, amivel ezt el tudod érni. Következzen most néhány alternatív AI képgeneráló program, amelyeket érdemes kipróbálni a Midjourney mellett:

  1. DALL·E: A DALL·E szintén szöveges leírások alapján generál képeket. Ez a program lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen koncepciót vizualizálj. Rendkívül kreatív és egyedülálló eredményeket hoz létre.
  2. Stable Diffusion: A Stable Diffusion egy másik erőteljes generatív modellező eszköz, amelyet a művészek és kutatók széles körben használnak. Ezt az alkalmazást különösen a generatív képelemek, például karakterek, tájak és absztrakt művészetek létrehozásához tervezték.
  3. Runway ML: A Runway ML egy sokoldalú és erőteljes platform. Nemcsak képeket hozhatsz létre, hanem videókat és hangokat is manipulálhatsz vele. Az alkalmazás hatalmas mennyiségű előre készített modellt és eszközt tartalmaz, amelyek segítenek a művészeti projektek megvalósításában.
  4. Ideogram: Az Ideogram egy izgalmas és kreatív képgeneráló eszköz, amely speciálisan a művészek számára készült, hogy könnyen kifejezhessék kreatív elképzeléseiket, legyen szó absztrakt művészetről vagy konkrét koncepciókról.
  5. Deep Dream Generator: A Deep Dream Generator egy olyan platform, amely lehetővé teszi, hogy a képeidet a mesterséges intelligencia által „álmodott” stílusban hozd létre. Ideális választás azoknak, akik egyedi és művészi képeket keresnek.

Ezek a programok különböző erősségekkel és lehetőségekkel rendelkeznek, így érdemes kipróbálni mindegyiküket, hogy megtaláld az igényeidnek és kreatív céljaidnak leginkább megfelelőt.

Záró gondolatok

A művészet és a technológia határai egyre inkább összemosódnak. A Midjourney AI lehetővé teszi a kreativitás szabad kibontakozását, mindenféle festői és grafikai képességek nélkül. A program meggyőzően mutatja be, hogy az AI olyan szintre fejlődött, ahol a felhasználók konkrét és részletes utasítások nélkül is létrehozhatnak lenyűgöző műalkotásokat. Utasítások terén azonban a konkrétság és a részletesség kulcsfontosságú, minél pontosabban fogalmazol, annál jobb eredményeket érhetsz el.

Összességében az AI alapú képalkotás forradalmasítja a művészetet és az alkotói folyamatot, lehetővé téve mindenkinek, hogy megvalósíthassa kreatív vízióit, függetlenül attól, hogy mennyire jártas a hagyományos művészeti technikákban.

Forrás #1,Forrás #2,Forrás #3

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel az üzleti téma vagy vállalkozást indítanál?

Olvasd el a legjobb üzleti és egyéb témájú cikkeinket! 👇