Mi az a PPC marketing és hogyan épül fel egy PPC kampány?

2024.05.06.
Olvasási idő: 8 perc

Dobj be 1 forintot, vegyél ki kettőt - avagy a PPC marketing művészete borítókép

Képzeld el, hogy minden egyes kattintás a hirdetéseden olyan, mint egy személy, aki becsönget hozzád és azt mondja: „Érdekel a terméked!” Ez az, amit a PPC marketing kínál. De hogyan tudod biztosítani, hogy minél többen csöngetnek? Ahogy a jó házigazda is tudja, ha a partira finom falatokat és üdítő zenét ígérsz, többen jönnek el. Ugyanez igaz a PPC-re is: ha vonzó hirdetéseket készítesz, több látogatót csábítasz a weboldaladra.

Ebben a cikkben megnézzük pontosan mi is az a PPC marketing, hogyan épül fel lépésről lépésre, mintha csak a legjobb party-szervező tippeket adnánk neked. Érdemes tovább olvasni, hiszen mindenkinek jól jönnek a plusz látogatók, nem? Vágjunk is bele!

Mi az a PPC?

PPC a Pay Per Click, azaz a kattintásonként fizetett hirdetések rövidítése, ami egy olyan digitális hirdetési modell, ahol a hirdető minden egyes látogató kattintása után fizet egy összeget.

Lényegében arról van szó, hogy a weboldal látogatások után fizetsz. Hétköznapi példával élve arra költesz, hogy emberek belépjenek a boltodba / üzletedbe, nézelődjenek, informálódjanak, és végül de nem utolsó sorban költsenek. Az online hirdetések esetén az üzlet a weboldaladat, webshopodat vagy alkalmazásodat jelképezi.

Az egész nem másról szól, mint a  a számok játékáról,  hiszen ha jól kihasználod a marketing ezen eszközeit,  és a weboldaladhoz kapcsolódó hirdetéseid hatékonyan működnek, akkor a kattintásonkénti díj szinte csekély, mert a kifizetett összeg eltörpül, ahhoz képest, amennyit a végén konvertálsz. Például, ha 50 forintot fizetsz egy kattintásért, és minden 10. ember vásárol, akkor 500 forintot fizetsz azért, hogy nálad vásároljanak. Ha az, amit eladsz, mondjuk 10.000 forintba kerül, akkor nem kérdés, hogy ez megéri-e neked.

A PPC hirdetések különböző formában és méretben jelenhetnek meg, és lehetnek szövegesek, képek, videók vagy ezek kombinációja. Megjelenhetnek keresőmotorokban, weboldalakon, közösségi média platformokon és még sok más helyen.

A keresőmotor-hirdetés (más néven Google hirdetés) a PPC marketing egyik legnépszerűbb formája. Ez lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy az első találatok között jelenjen meg a hirdetésük, amikor valaki olyan kulcsszóra keres rá, amely a vállalkozásuk ajánlatához kapcsolódik. Például, ha beállítod a „google ads audit” kulcskifejezést, akkor a weboldalad megjelenhet a Google találati listájának első elemei között (hogy ez mitől függ, ahhoz olvass egy kicsit tovább).

Miért érdemes a PPC hirdetésekkel foglalkozni?

Íme néhány, a Google Ads hatékonyságáról szóló elemzés alapján készülta tavalyi statisztika, ami szépen bemutatja, hogy miért érdemes fontolóra venni a a fizetett hirdetéseket:

 • Az internetezők 90%-a rendszeresen találkozik a Google hirdetésekkel.
 • A keresések során az emberek 65%-a rákattint a fizetett hirdetésekre.
 • A Facebook és Google Ads jelenti a legmagasabb ROI-t biztosító fizetett hirdetési csatornákat.
 • A Google Ads minden iparágban 18%-os átlagos kattintási arányt ér el.
 • A kis- és középvállalatok 65%-a futtat PPC kampányokat.
 • A PPC hirdetések átlagosan 200%-os ROI-t produkálnak.

Na de lássuk is, hogyan épülnek fel ezek a hirdetések!

Hogyan indítsd el a PPC kampányodat?

A PPC hirdetés platformonként különböző lehet, de általában a következő folyamatból áll:

 1. Kiválasztod a célodnak megfelelő hirdetési kampánytípust.
 2. Finomítod a beállításokat és a célzást (célközönségek, eszközök, helyek, időzítések, stb.).
 3. Kiválasztod a hirdetési költségek módját és beállítasz egy napi költségkeretet hozzá.
 4. Meghatározol egy landing oldalt, ahova a hirdetésre való kattintás után kerülnek.
 5. Véglegesíted és elindítod a hirdetésed.

Amikor a hirdetés aktívvá válik, hogy hol és mikor jelenik meg a hirdetésed, és mennyit fizetsz érte kattintásonként, az mind algoritmikusan dől el a költségvetésed, az ajánlatod, a kampánybeállításaid, valamint a hirdetésed minősége és relevanciája alapján.

Mivel az összes PPC marketing lehetőséget kínáló platform szeretné elégedetté tenni a felhasználóit, ezért jutalmazzák azokat a hirdetőket, akik releváns és megbízható kampányokat hoznak létre, tehát, ha maximalizálni szeretnéd a PPC-ből származó nyereségedet, meg kell tanulnod, hogyan csináld jól.

Térjünk ki a Google hirdetésekre (Google Ads)

A Google Ads a világ legnépszerűbb PPC hirdetési rendszere. A Google Ads platform lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hirdetéseket hozzanak létre, amelyek megjelennek a kereső találati listáján és más Google tulajdonú felületeken (pl YouTube).

Minden alkalommal, amikor valaki elindít egy keresést, a Google a hirdetések közül válogat, és kiválaszt egy győztesekből álló csoportot, amelyek megjelennek az adott találati lista oldalon.

A győzteseket a rendszer olyan tényezők kombinációja alapján választja ki, mint a kulcsszavak és hirdetési kampányok minősége és relevanciája, valamint a kulcsszó licitjének nagysága.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Hogyan működik a Google Ads?

Amikor létrehozod a hirdetéseidet, ki kell választanod jónéhány kulcsszót, amelyre szeretnél célozni. Tehát ha felveszed a “háziállat örökbefogadás” kulcsszót a hirdetésed listájára, azzal jelzed a Google felé, hogy szeretnéd, hogy a hirdetésed megjelenjen olyan kereséseknél, amelyek megegyeznek vagy kapcsolódnak a háziállat örökbefogadáshoz.

A Google egy sor képletet és egy aukciós folyamatot használ annak eldöntésére, hogy melyik hirdetések jelenjenek meg egy adott kereséshez. Ha a hirdetésed részt vesz az aukción, először minőségi pontszámot ad neked egy egytől tízig terjedő skálán, amely a hirdetésed relevanciáját jelöli a kulcsszóhoz, az elvárt kattintási arányodhoz és a landing oldal minőségéhez viszonyítja.

Ezután megszorozza a minőségi pontszámodat a maximális liciteddel (a legtöbbet, amit hajlandó vagy fizetni egy kattintásért az adott hirdetésre), hogy meghatározza a “Hirdetési Rangsorodat”. A legmagasabb Hirdetési Rangsorral rendelkező hirdetések jelennek meg.

Ez a rendszer lehetővé teszi a győztes hirdetők számára, hogy elérjék a potenciális ügyfeleiket olyan költséggel, amely illeszkedik a költségvetésükhöz. Gyakorlatilag egyfajta árverésről van szó. Az alábbi infografika bemutatja, hogyan működik a Google Ads aukciója.

Hogyan hirdess hatékonyan a Google segítségével

A Google Ads felületén létrehozható PPC hirdetések különösen értékesek, mert a legnépszerűbb keresőmotor, a Google hatalmas mennyiségű forgalmat generál, és ennek eredményeként a legtöbb megjelenítést és kattintást szállítja hirdetéseidhez.

Az, hogy milyen gyakran jelennek meg a hirdetéseid, az attól függ, hogy milyen kulcsszavakat használsz és azok mekkora keresési volumenűek. Nem mindegy, hogy egy adott kifejezésre havi átlag 10-100 keresés történik, vagy 1.000-10.000. Habár számos tényező befolyásolja, hogy mennyire lesz sikeres a hirdetési kampányod, sokat elérhetsz a következő lépésekkel:

 • Használj releváns kulcsszavakat. Készíts releváns kulcsszó listákat és írj annak megfelelő hirdetés szöveget.
 • Fektess nagy hangsúlyt a landing oldal minőségére. Hozz létre optimalizált landing oldalakat, olyanokat amelyeken hasonló kulcsszavakkal ellátott tartalmak vannak.
 • Javítsd a Minőségi Pontszámodat. A “Minőségi Pontszám” a Google hirdetési érték mutatója, ami figyelembe veszi a kulcsszavaid, a landing oldalaid és a hirdetéseid minőségének relevanciáját. Azok a hirdetők, akik jobb Minőségi Pontszámot kapnak, több hirdetéskattintást kapnak alacsonyabb költségeken.
 • Hívd fel a figyelmet. A csábító hirdetésszöveg létfontosságú, és ha display vagy közösségi hirdetéseket is futtatsz, akkor a figyelemfelkeltő, vonzó hirdetési szöveg és vizuál nagyon fontos.

Végezz kulcsszókutatást

A PPC hidetésekhez végzett kulcsszókutatás időigényes lehet, de rendkívül fontos is. Az egész PPC kampányod a kulcsszavak köré épül, és a legnagyobb sikerrel járó Google Ads hirdetők folyamatosan bővítik és finomítják a PPC kulcsszólistájukat.

Ha csak egyszer végzel kulcsszó kutatást, amikor létrehozod az első kampányodat, valószínűleg elszalasztasz több száz vagy ezer értékes, alacsony költségű releváns kulcsszót, amelyek növelhetnék a forgalmat a weboldaladra.

Összeszedtük azt a 3 pontot, amivel a leghatékonyabb kulcsszavakat tudod megtalálni:

 • Releváns: Természetesen nem szeretnél fizetni olyan kattintásokért, amelyek nem vezetnek konverzióhoz. Ez azt jelenti, hogy a kulcsszavaknak szorosan kell kapcsolódniuk az általad kínált termékekhez vagy szolgáltatásokhoz.
 • Teljeskörű: A kulcsszó kutatásod ne csak a piacod legnépszerűbb és leggyakrabban keresett kifejezéseit foglalja magában, hanem a kis volumenű kulcsszavakat is. Ezek specifikusabbak és kevésbé elterjedtek, de összességében az általános keresési forgalom nagy részét teszik ki. Emellett kisebb versenyt jelentenek, így a költségük is alacsonyabb.
 • Kiterjedt: A PPC hirdetés egy iteratív folyamat, azaz ismétlődő. Folyamatosan finomítanod és bővítened kell a kulcsszólistád.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

A PPC kampányaid kezelése

Miután létrehoztad az új kampányaidat, rendszeresen kell ellenőrizned és módosítanod annak érdekében, hogy hatékonyak maradjanak. Valójában a rendszeres fióktevékenység az egyik legjobb előrejelzője a sikeres fióknak. Folyamatosan növelned kell a fiókod teljesítményét, és az alábbi beállításokat kell alkalmaznod a kampányaid optimalizálásához:

 • Folyamatosan bővítsd a kulcsszó listádat: Bővítsd ki a PPC kampányaid hatósugarát olyan kulcsszavakkal, amelyek relevánsak a vállalkozásodhoz.
 • Adj hozzá kizáró kulcsszavakat: Add hozzá az eredményt nem hozó kifejezéseket kizáró kulcsszó listához, ezzel is javítva a kampányod relevanciáját és csökkentve a felesleges költségeket.
 • Tekintsd át a költséges PPC kulcsszavakat: Nézd át a drága és alacsony teljesítményű kulcsszavakat, és kapcsold ki őket szükség esetén.
 • Finomítsd a landing oldalakat: Módosítsd a landing oldalak tartalmát és CTA-it, hogy az egyedi keresésekkel összhangban legyenek, ezzel is növelve a konverziós arányt. Ne irányítsd az összes forgalmadat ugyanarra az oldalra.
 • Bontsd fel az hirdetéscsoportokat: Növeld a kattintási arányt (CTR) és a Minőségi Pontszámot úgy, hogy felosztod az hirdetéscsoportjaidat kisebb, relevánsabb hirdetéscsoportokra, amelyek segítenek célzottabb hirdetésszöveget és landing oldalakat létrehozni.

Mi az 5 legfontosabb PPC marketing stratégia

A PPC marketing jól megtervezett stratégiája jelentős mértékben növelheti a kampányaid hatékonyságát és a befektetésed megtérülését (ROI). Az alábbiakban felsorolunk 5 kiemelt technikát, amelyek segíthetnek optimalizálni a hirdetéseid teljesítményét és maximalizálni a konverziós arányokat:

 1. Kulcsszó-optimalizálás: Optimalizáld a kulcsszavakat a releváns keresési lekérdezések alapján, hogy növeld a kattintási arányt és csökkentsd a kampány költségeit.
 2. Célcsoport szegmentálás: Alkalmazd a demográfiai és viselkedési adatokat a célzott hirdetésekhez, hogy növeld a konverziós arányt.
 3. Tesztelés és optimalizálás: Folyamatos A/B teszteléssel és kampányelemzéssel finomítsd a hirdetési üzeneteket és ajánlatokat.
 4. Negatív kulcsszavak használata: Zárd ki a nem releváns keresési kifejezéseket, hogy javítsd a kampányok hatékonyságát és csökkentsd a felesleges költségeket.
 5. Landing oldalak optimalizálása: Fejleszd a landing oldalakat, hogy javítsd az érkező forgalom minőségét és növeld a konverziós arányt.

Gyakori kérdések

Jó marketing eszköz a PPC hirdetés?

A PPC marketing egy hatékony marketing stratégia lehet, amennyiben gyors eredményekre van szükséged, mert lehetővé teszi, hogy azonnal a célzott közönség elé kerüljenek a hirdetéseid. Az eredmények pedig mérhetőek és könnyen optimalizálhatóak.

Miért érdemes PPC kampányokat futtatni?

A PPC marketing előnye, hogy azonnali láthatóságot biztosít a hirdetéseid számára és közvetlenül mérhető visszajelzést ad a kampányok hatékonyságáról. Ideális megoldás lehet akciók vagy új termékek gyors piacra vitelére.

A PPC marketing jobb, mint a SEO?

A PPC és a SEO különböző előnyökkel jár. Míg a PPC gyors eredményeket és pontos célozást kínál, addig a SEO hosszú távú és költséghatékony megoldást biztosít a weboldalad organikus forgalmának növelésére.

A PPC marketinggel vagy a SEO-val érdemes foglalkozni inkább?

A döntés attól függ, hogy milyen céljaid vannak. A PPC gyors eredményeket hozhat, de csak addig működik, amíg teszed bele a pénzt; a SEO pedig akár ingyenes is lehet ha magad csinálod, viszont ez egy hosszabb távú befektetés, amely csak több hónap alatt kezd el megtérülni (viszont állandó organikus, azaz ingyenes forgalmat generál). Mindkét készség hasznos lehet a digitális marketing világában.

Összefoglalás

A PPC marketing alapvetően  tehát azt jelenti, hogy a hirdetők csak akkor fizetnek, ha valaki rákattint a hirdetésükre. Ez egy hatékony eszköz lehet a weboldalad forgalmának növelésére és potenciális ügyfelek célzott elérésére. A sikeres PPC kampányhoz kulcsfontosságú a megfelelő kulcsszavak kiválasztása, a hirdetések és landing oldalak optimalizálása, valamint a költségvetés gondos kezelése. Rendszeres elemzések és finomhangolások elvégzése nélkülözhetetlen a kampány hatékonyságának maximalizálásához.

A PPC kezelés is egy külön szakmává nőtte ki magát. Profi cégek szakosodtak a kampányok, Google Ads, Facebook kezelésére. Ha nincsen időd elsajátítani a legfontosabb alapokat, bízd rá egy profi szakemberre a hirdetéseidet!

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 május 6. napon.
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Marketing témában keresel tartalmat?

Nézd meg, hogyan növelheted a bevételeid PPC kampányokkal! 👇