Mi az a Cloudflare és mire tudod használni? Alapok a CDN szolgáltatáshoz.

2023.11.24.
Olvasási idő: 5 perc

A Cloudflare a világ egyik legnagyobb hálózata, amelynek fő küldetése az internet hatékonyabbá tétele. Ezt olyan szolgáltatásokkal valósítja meg, amelyek gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a weboldalakat. Jelenleg több mint 26 millió weboldal használja, és ez a szám napról napra tízezrekkel növekszik. A Cloudflare hajtja az internetes böngészés jó részét, másodpercenként átlagosan 46 millió HTTP kérést szolgál ki.

De miért ilyen népszerű a Cloudflare, és kiknek lehet érdemes elsősorban használni? Ezt a hálózatot főleg vállalkozások, non-profit szervezetek, bloggerek és gyakorlatilag minden olyan weboldal tulajdonos használja (vagy érdemes használnia), akik nemzetközi ügyfélkörrel rendelkeznek, hiszen minél messzebbről böngészik egy felhasználó egy weboldalt, az egyes kéréseknek annál hosszabb útvonalat kell végigjárniuk, ami lassabb betöltést eredményez.

Ezt a problémát hatékonyan orvosolják a Cloudflare szolgáltatásai, mivel szervereik a világ számos pontján megtalálhatóak. Ennek eredményeként a kérések rövidebb úton juthatnak el a felhasználóhoz, így gyorsabb betöltési sebesség érhető el. Fontos megjegyezni, hogy a Cloudflare önmagában nem jelent megoldást egy lassú weboldalra, azonban egy alapos sebesség optimalizálással együtt kiemelkedő eredményeket lehet elérni.

De nézzük is meg részletesebben, hogy milyen előnyöket kínál a Cloudflare és hogyan működik.

Mire való a Cloudflare?

A Cloudflare egy CDN (Content Delivery Network) szolgáltatás amely 4 fő előnyének köszönhetően egyre népszerűbb megoldás az online térben.

Felgyorsítja weboldalakat

A statikus tartalmakat (képek, pdf-ek, css fájlok, stb.) a világ minden kontinensén megtalálható szervereire szétszórja. Ennek köszönhetően, akik (a Cloudflare szolgáltatása nélkül) távolról látogatnának meg egy weboldalt, azok fizikailag egy sokkal közelebbi szerverről kapnak választ, amely jelentős betöltési sebesség javulást eredményezhet.

Optimalizálja tartalmakat

Különböző sebesség-optimalizálási lehetőségek (minify, cache-beállítás, stb.) állnak rendelkezésre, hogy a weboldalak a lehető leggazdaságosabban használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. Ráadásul mindez már az ingyenes csomagban is elérhető!

Biztonságot nyújt

Az internet szolgáltatók és bárki, aki figyeli az internetes tevékenységedet, láthatja, hogy mely weboldalakat látogatod meg és milyen alkalmazásokat használsz, még akkor is, ha a tartalmuk titkosított. A Cloudflare ingyenes DNS szolgáltatást kínál, ami védi az adataidat az összes használt eszközödön.

Ezen kívül részletes beállításokat biztosít a terheléselosztástól kezdve egészen a HTTPS-elérésre való kényszerítésig. Tűzfalszabályok és úgynevezett „Page Rules” értékek segítenek abban, hogy a lehető legtöbb valós látogató érje el a weboldalát, felesleges terhelés nélkül.

Ingyenesen hozzáférhető

Ahogy eddig többször is említettük, a Cloudflare biztosít ingyenes hozzáférést a szolgáltatásaihoz, ami számos hasznos funkciót magában foglal. Az ingyenes fiók létrehozása egy egyszerű 5 lépéses folyamat, amelyet a tudástárunkban részletesen leírtunk,csak kattints ide és kövesd végig a leírást.

Ha szeretnéd az összes Cloudflare szolgáltatást használni, előfizethetsz a pro, üzleti vagy vállalati csomagra, amelyek további extra funkciókat tartalmaznak. Ezen kívül lehetőség van kiegészítők külön megvásárlására is.

Hogyan működik a Cloudflare

Az internet kezdeti időszakában, amikor egy weboldalt megnyitottál, a kérésed a saját számítógépedről egy távoli szerverre utazott, majd válaszul visszakaptad a kért weboldalt. Viszont ezzel az volt a baj, hogy ha túl sok kérés érkezett egyszerre, akkor a szerver könnyen túlterhelődhetett és összeomolhatott, ami miatt az összes oldal, ami azon a szerveren tárolódott hozzáférhetetlenné vált.

Itt jön a képbe a Cloudflare, melynek célja többek között ezeknek a kihívásoknak a leküzdése. Mindezt egy globális CDN hálózat használatával valósítja meg, amely tartalmat és egyéb szolgáltatásokat kínál a lehető legközelebb a felhasználókhoz.

A Cloudflare napjaink egyik legnépszerűbb CDN szolgáltatója hazánkban és világszerte is. A CDN-szolgáltatás egyik legfontosabb része, hogy a statikus tartalmakat a világ számos pontján lévő szervereire átmásolja, így bár a tárhely például Magyarországról szolgálja ki a weboldalt, de az azon lévő képek, grafikák és egyéb tartalmak már más országokban tárolt szervereiről tölt be.

Ennek köszönhetően egy amerikai látogató például amerikai szerverről látja a weboldalához tartozó képeket, így a weboldal betöltődése sokkal gyorsabb, a tárhely pedig kevésbé terhelődik, és végső soron pedig több látogatót tud kiszolgálni.

A kommunikációs sebesség legnagyobb korlátja a fény sebessége, így a legegyszerűbb megoldás a tartalmak közelebb mozgatása a végfelhasználóhoz. Ezért is rendelkezik a Cloudflare több, mint 300 adatközponttal szerte a világon.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

A legfontosabb Cloudflare szolgáltatások

Ahogy említettük, a Cloudflare számos szolgáltatást kínál, de itt most kiemeljük a 4 legfontosabbat, kiegészítve egy-egy rövid leírással.

DNS szolgáltatás

A DNS (Domain Name System) az interneten a számítógépek neveinek numerikus címekké fordítására szolgáló rendszer és hálózati protokoll. A Cloudflare világszerte elosztott hálózattal és több mint 300 szerverrel rendelkezik, így biztosítva a 100%-os rendelkezésre állást. A Cloudflare DNS szolgáltatása gyors válaszidőt és fejlett biztonsági intézkedéseket kínál.

Web Application Firewall, azaz Webes Alkalmazás tűzfal (WAF)

A Cloudflare világszerte szkenneli a legtöbb IP-címet, ennek köszönhetően gyorsan észleli a rosszindulatú IP-címeket, amelyeket azonnal blokkol, így a WAF ideális megoldás a weboldalak vagy alkalmazások védelmére. Ugyan lehetetlen minden támadást elkerülni, de az IP-címek blokkolásával vagy akár teljes régiók lezárásával ártalmatlanítani lehet ezeket.

A Cloudflare lehetőséget nyújt további szabályok hozzáadására a WAF-irányítópulton keresztül, így növelve tovább a védelmet. A WAF minden kérelmet ellenőriz a szabályok alapján, így a gyanús kérelmeket időben tudja blokkolni, míg a többi kérelmeket a megfelelő célhoz irányítja.

CDN szolgáltatás

A CDN szolgáltatásról már volt szó bőven, de ebben a felsorolásban fontos szerepet játszik, mivel ez a Cloudflare legnagyobb szolgáltatása. Összefoglalva ez a szolgáltatás a beépített gyorsítótár és minimalizáló moduljával segíti a weboldalakat a gyorsabb betöltődésben.

SSL/TLS titkosítás

A Cloudflare használatakor hozzáférhetsz az SSL-tanúsítványhoz, ami az internetes kapcsolatok biztonságát garantálja. Ma már minden weboldalnak szüksége van erre. Egyrészt a weboldalak látogatói értesítést kapnak arról ha egy weboldal nem biztonságos, ami csökkentheti az oldalba vetett bizalmat, ami közvetlenül csökkentheti a vásárlási szándék is. Másrészt a Google is figyeli, és a biztonságos oldalakat előnyben részesíti a keresési eredményekben. A Cloudflare segítségével mindez könnyen kikerülhető. Továbbá az SSL-tanúsítványok használatával automatikusan hozzáférhetsz a Webes Alkalmazás Tűzfalhoz is.

Alternatívák a Cloudflare szolgáltatásaira

Bár a Cloudflare jelenleg talán a legjobb minden-az-egyben megoldás, vannak elérhető alternatívák:

Akamai

Az Akamai sokkal régebb óta jelen van, mint a Cloudflare. A Cloudflare-hez hasonlóan az Akamainak is van CDN, és számos biztonsági szolgáltatása a webes alkalmazások számára. Az Akamai azonban korlátozottabb, ezért több időbe telik a konfigurálása.

Imperva Incapsula

Az Incapsula nagyjából ugyanabban az időben indult, mint a Cloudflare. Magukat a Cloudflare egyik nagy versenytársának tartják. Alapvetően ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a Cloudflare. Olyan ismert weboldalak, mint a WiX, a Trello, a General Electric, a SendGrid és a MOZ, az Imperva Incapsulát használják.

Amazon CloudFront

A Cloudflare és az Amazon CloudFront azonos ambícióval rendelkezik a weboldalak biztonságosabbá és gyorsabbá tétele terén. A legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerű. Az Amazon CloudFront leginkább egy hagyományos CDN szolgáltatóra emlékeztet, míg a Cloudflare inkább egy fordított proxyval rendelkező CDN-nek tekinthető.

Összefoglalás

Ha még nem használod a Cloudflare-t vagy más CDN szolgáltatót, akkor érdemes fontolóra venni a Cloudflare által kínált szolgáltatásokat. A Cloudflare biztonságos, rendkívül stabil, remek teljesítményt biztosít a webes alkalmazásoknak és mindezt akár ingyen. Kár lenne egy ilyen ajánlat mellett elmenni.

Forrás #1,Forrás #2,Forrás #3,Forrás #4

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2023 november 24. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel az üzleti téma vagy vállalkozást indítanál?

Olvasd el a legjobb üzleti és egyéb témájú cikkeinket! 👇