Mennyire erős a jelszavad? Hogyan hozz létre erős jelszót és tárold biztonságosan

2024.07.08.
Olvasási idő: 7 perc

Mennyire erős a jelszavad_ Hogyan hozz létre erős jelszót és tárold biztonságosan borító

Gondoltad volna, hogy a leggyakoribb jelszavakat akár egy villámcsapásnyi idő alatt is fel lehet törni? Olyan ez, mint egy online zárkód, ami vagy visszatartja a rosszfiúkat, vagy akár egy gyenge szellőre is kinyílik, ami nagyon nem mindegy… Ha az “123456”, “jelszó” vagy hasonló fantáziadús jelszavakat állítasz be, akkor bizony egy papírsárkány erejével véded az adataidat, ami a legenyhébb szélben is elszakad.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan állítsd össze azt az acélerős jelszót, amely nem csak hogy tartós, de állja is a sarat a kibertámadásokkal szemben. Ne hagyd, hogy az online világban pont a te jelszavad legyen a leggyengébb láncszem!

Mennyire erős a jelszavad?

Gondolkoztál már azon, mennyi idő alatt törhető fel a jelszavad? Íme az a táblázat, ami megmutatja, hogy különböző típusú jelszavak mennyi idő alatt válnak a hackerek prédájává.

mennyire biztonságos a jelszavad statisztika

Ha kíváncsi vagy mennyire erős a jelszavad, próbáld ki aSecurity.org jelszóerősség ellenőrzőjét, ami megmondja neked pontosan, hogy mennyi idő alatt lehet feltörni a jelszavad vagy teszteld le a Magyar Nemzeti Kibérvédelmi Intézet jelszóellenőrzőjét, ahol további részletekkel is szolgál a rendszer.

Néhány érdekes statisztika

Te tudtad például, hogy a jelszavak világában egy kis változtatás óriási különbséget jelenthet? Itt van néhány érdekes statisztika, ami lehet, hogy megdöbbent:

  • 2022-ben több mint 24 milliárd jelszót tettek közzé hackerek.
  • A felhasználók mindössze 60%-a erősíti vagy változtatja meg a jelszavát, miután észlelték a fiókjuk jogosulatlan használatát.
  • Az emberek 91% tudja, hogy a jelszó újrafelhasználása biztonsági kockázatot jelent.
  • Csak a felhasználók fele ismeri a biztonságos jelszavak legjobb gyakorlatait.
  • Azok, akik nem használnak jelszókezelőt, háromszor nagyobb eséllyel válnak adatlopás áldozataivá.
  • A leggyakoribb jelszó sajnos még mindig az “123456”.
  • Az emberek több mint 60%-a ismételten használja jelszavait.
  • Egy 12 karakter hosszúságú jelszó, amely tartalmaz nagybetűt, számot és szimbólumot, szinte feltörhetetlen – több mint 34.000 évbe telne feltörni.
  •  Az emberek csaknem 40%-a megosztja személyes jelszavait másokkal.

Ezek az adatok talán segítenek rávilágítanak arra, mennyire fontos, hogy komolyan vedd a jelszavaid kiválasztását és kezelését.

Na de fejből kitalálni egy igazán erős jelszót, ráadásul minden platformhoz külön az kihívást jelenthet. Éppen ezért most nézzünk pár lehetőséget, amivel játszi könnyedséggel összeállíthatsz magadnak egy erős jelszót, majd nézzük hogyan tudod ezeket biztonságosan tárolni, hogy ne kelljen fejben tartanod őket.

6 erős jelszó ötlet

Ebben a részben összegyűjtöttünk 6 ötletet – mindegyiket példával ellátva -, amik segítenek könnyen megjegyezhető és mégis erős jelszavakat létrehozni. Nézzük is!

Használj passphrase-t

Ha az angol password szót jelszónak fordítjuk, akkor a passphrase jelentése jelmondat kéne legyen – bár ezt magyarban másra szoktunk használni, szóval nincs direkt fordítása.

A passphrase lényegében egy hosszabb, gyakran több szóból álló jelszó, ami gyakran tartalmaz szóközöket, írásjeleket és különböző karakterkombinációkat. Ennek köszönhetően általában hosszabb és bonyolultabb, mint egy átlagos jelszó, így nehezebben törhető meg. A passphrase lényege, hogy könnyen megjegyezhető legyen, mégis a hossza és a különböző karakterek miatt nehéz legyen feltörni.

Jó példa ha a jelszavad nem csak annyi, hogy „jelszó”, hanem „ez egy jó erős jelszó”. Míg az elsőt 1 perc alatt fel tudja törni egy számítógép, addig a másodikhoz 6*1032 év kellene.

Passphrase rövidítésekkel

Egy passphrase egy számítógép számára nagy gondot okozhat, de egy ember számára talán könnyebb lehet, főleg ha a személyes életedből merítesz hozzá mondatot, mint „a lányom neve XY”. Hogy mégis megnehezítsük a hackerek dolgát próbálj játszani a szavakkal, például úgy, hogy eltávolítod minden szó első három betűjét (bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy egész szavakat kell törölni, de ez rendben van).

Például „A laptopomon a Windows rendszer fut” helyett „topomon dows dszer”.

Ez így elég zagyvaságnak tűnhet, de pontosan ezt akarjuk elérni, nem? Ha igazán meg akarod csavarni a dolgokat, akkor hozzáadhatsz speciális karaktereket és számokat is, hogy még bonyolultabb legyen. Ez egy rövidebb jelszó, sajátos magyar karakterek nélkül, de még így is 400 milliárd év kéne egy számítógépnek, hogy feltörje.

Játssz a magánhangzókkal

Egy szintén passphrase alapú gondolat, ami továbbra is könnyen megjegyezhető, de a hackerek dolgát megnehezíti, ha egy mondatban kicserélsz egy egy magánhangzót valami másra (például az „a” betűt „e”-re):

„Játék a szavakkal” helyett „Jéték e szevekkel”.

Ez a mondat számodra még továbbra is lehet értelmes, mert te ismered a mögöttes logikáját, de egy online betolakodónak már nem olyan egyszerű.

Készíts saját formulát

Hozz létre egy saját formulát, ami bonyolultnak tűnik, mégis segít emlékezni a jelszavadra. Például vegyünk a Cézár féle titkosírást, ahol mindössze annyi a dolgunk, hogy a mondat minden betűjét kicseréljük az ábécé következő betűjével:

„Az uborkák finomak” passphrase például így nézne ki: „Áa vcpslbl gíopnál”.

Ezzel talán a saját dolgunkat is megnehezítjük egy kicsit, mert minden alkalommal végig kell járnunk az ábécét a jelszó bepötyögése közben, de tény, hogy így a hackereknek és a számítógépnek is fel van adva a lecke.

Játsz országok kódjaival

Elszakadva kicsit az eddigi sémától, foghatod például azoknak az országoknak az ISO kódját, ahol nyaraltál, amelyek focicsapatainak drukkolsz vagy amelyek autóit szereted – csak, hogy egy pár ötletet adjunk. Ezek után csak tedd össze ezeket például a következő módon:

„Mexikó Írország Franciaország Németország Japán” röviden „mex irl fra deu jpn” lesz.

Ha tovább szeretnéd fűszerezni a dolgokat és még nehezebben feltörhetővé tenni a jelszavad, akkor hozzáadhatod minden ország hívószámát is:

„mex54 irl353 fra33 deu49 jpn81”

Jelszógenerátorok

Végül ha nincs kedved jelszavak kitalálásához és észben tartásához, még mindig ott vannak a jelszógenerátorok, amik szintén kiváló eszközök annak biztosítására, hogy a te jelszavad ne szerepeljen a legkönnyebben feltörhető jelszavak listáján. Ezek a programok véletlenszerű, rendkívül bonyolult jelszavakat hoznak létre, amelyek kombinálják a kis- és nagybetűket, számokat, sőt, speciális karaktereket is, így biztosítva, hogy jelszavad nehezen legyen feltörhető. Ha igazán biztonságban akarod tudni az adataidat, érdemes lehet használni ezeket. Hátrányuk viszont, hogy nem túl könnyen megjegyezhetőek, így valószínűleg szükséged lesz egy programra, ahol a jelszavaidat tudod tárolni.

Itt van három népszerű jelszógenerátor, ahol ki tudod választani, hogy milyen hosszú legyen a jelszó és néhány pipával kiválaszthatod, hogy milyen karaktereket tartalmazzon:

+1. 2FA

Plusz egyedik elemnek pedig említsük meg a kétfaktoros hitelesítést (2FA), amely két különböző és egymástól független hitelesítési formát kíván meg a felhasználói hozzáférés engedélyezéséhez – például a jelszó beírását követően érkezhet egy megerősítő értesítés egy dedikált hitelesítő alkalmazásra a telefonodon, vagy egyes platformokon kérhetsz kódot SMS-ben, amit be kell írni, de sokszor van lehetőség a biometrikus adat használatára, mint ujjlenyomat vagy arcfelismerés.

Ez jelentősen megnöveli a fiókod biztonságát, és hatalmas akadályt állít fel a jogosulatlan hozzáférési kísérletekkel szemben, mivel a támadónak nemcsak a jelszót kell megszereznie, hanem hozzá kell férnie a második hitelesítési faktorhoz is.

Jelszavak kezelése

Jelszavak kezelése

Ahogy egyre több személyes adatot és pénzügyi információnkat kezeljük online, valamint egyre több platformon vagyunk jelen, úgy válik egyre fontosabbá a jelszavaink biztonságos kezelése. Nem beszélve arról, hogy minden platformra külön jelszót kellene létrehozni a nagyobb biztonság kedvéért, amelyeket 3-6-9 havonta amúgy is érdemes megváltoztatni.  A modern jelszókezelők nemcsak hogy tárolják, de segítenek bonyolult jelszavakat is generálni és rendszerezni azokat.

Mennyire biztonságos a Google Chrome jelszó tárolása?

A Google Chrome böngésző beépített jelszókezelője egy kényelmes, de sokak által megkérdőjelezett megoldás. Bár kényelmesen, mert automatikusan tárolja a jelszavakat és szinkronizálja az eszközeidet, fontos tudni, hogy a Chrome jelszókezelője csak alapszintű biztonságot nyújt, és számos biztonsági rést tartalmaz, mivel a böngészőt nem jelszókezelésre tervezték.

Maga a Google valószínűtlen, hogy ellopná vagy felhasználná az adataidat, de érdemes mérlegelni azt a biztonsági kockázatot, hogy mi történik ha megtalál egy vírus és megfertőződik a böngésződ. Ez esetben potenciális adatlopás is szóba jöhet, amit mindenki szeretne elkerülni.

Ha igazán fontos számodra a biztonság, akkor a Google Chrome és más böngészők jelszókezelője helyett érdemes lehet független jelszókezelő szoftvert használni, amelyek magasabb szintű biztonságot és több funkciót kínálnak.

Jelszókezelő alternatívák

Ha nem elégszel meg a böngésződ beépített megoldásaival, akkor a dedikált jelszókezelő alkalmazások erős alternatívát jelenthetnek. Ezek az eszközök kifejezetten arra lettek tervezve, hogy maximális biztonságot nyújtsanak jelszavaid kezelése során, többek között erős titkosítással és többtényezős hitelesítéssel.

Íme néhány népszerű jelszókezelő eszköz, amit érdemes lehet használni:

Gyakori kérdések

Mi az ajánlott jelszóhossz 2024-ben?

2024-ben az ajánlott jelszóhossz legalább 12 karakter, ideális esetben akár még több is, hogy növeld a biztonságodat a kibertámadásokkal szemben.

Mitől lesz erős egy jelszó?

Egy erős jelszó tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. Az egyedi kombinációk, mint például véletlenszerűen generált karakterláncok, tovább erősítik a biztonságot.

Biztonságos a Google Chrome jelszavak tárolására?

Bár a Google Chrome korszerű biztonsági intézkedéseket alkalmaz, fontos tudni, hogy ez első sorban egy böngésző, így ha fókuszált támadás éri, fennáll a potenciális adatlopás esélye.

Mennyire biztonságosak a jelszótároló alkalmazások?

A jelszótároló alkalmazások, mint a LastPass és a 1Password, magas szintű titkosítást és biztonsági funkciókat kínálnak, így jelentősen növelik jelszavaid védelmét.

Összefoglalás

A jelszavak védelme kulcsfontosságú a digitális biztonság szempontjából. A megfelelő jelszóhossz, a bonyolult és egyedi jelszók használata, valamint megbízható jelszótároló alkalmazások igénybevétele növeli az adataid védelmét. Használj jelszógenerátort, és légy tudatos a böngészők beépített jelszókezelőinek használatakor. Ezen óvintézkedések betartásával jelentősen csökkentheted a kibertámadások kockázatát.

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 július 8. napon.
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel az üzleti téma vagy vállalkozást indítanál?

Olvasd el a legjobb üzleti és egyéb témájú cikkeinket! 👇