Hogyan használd a Yoast SEO WordPress plugint hatékonyan?

Olvasási idő: 8 perc

A Yoast SEO az egyik legnépszerűbb WordPress bővítmény, amely hatékony eszközöket kínál a weboldalad optimalizálásához az olyan keresőmotorok számára, mint a Google. A bővítmény segít a kulcsszóelemzésben és optimalizálásban, XML térképek generálásában, meta leírások és címkék optimalizálásában, valamint a tartalom elemzésében és olvashatóságának javításában.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan telepítsd és konfiguráld a Yoast SEO bővítményt a WordPress oldaladon, illetve további infókat nyújtunk a bővítmény prémium verziójáról és megemlítünk néhány alternatívát is.

Hogyan telepítsd a Yoast SEO bővítményt?

Íme, egy gyors, pár lépéses útmutató arról, hogyan tudod telepíteni a Yoast SEO bővítményt. Miután bejelentkeztél a WordPress vezérlőpultba, menj végig a következő lépéseken:

 1. Kattints azBővítmények menüpontra majd aÚj hozzáadása almenüre.
 2. Keress rá aYoast SEO-ra a keresőmezőben.
 3. Kattints azAzonnali telepítésre majd aBekapcsolás gombra a Yoast SEO bővítménynél.

Ennyi! Sikeresen telepítetted a Yoast SEO-t a WordPress oldaladra.

Megjegyzés: Mindig tartsd naprakészen a bővítményt. A Yoast rendszeresen új verziókat ad ki, hogy biztosítsa a kompatibilitást a legfrissebb WordPress verzióval és a keresőmotor algoritmusok változásaival.

Hogyan konfiguráld a Yoast SEO bővítményt?

A Yoast SEO konfigurációs varázslójához a WordPress vezérlőpult baloldali menüjében kattints aYoast SEO lehetőségre, majd kattints azElső beállítás fülre. Itt egyszerűen kövesd végig az konfigurálás utasításait.

 1. Először a Yoast optimalizálja az adataidat és megold néhány technikai problémát. Ehhez kattints aSEO adatok optimalizálásának indítása gombra, majd miután lefutott, kattints aTovább gombra.
 2. A következő két lépésekben meg kell adnod néhány információt az oldaladról, például a nevét, logóját és közösségi profiljait.

Ennyi. Ha mást nem is csinálsz a bővítménnyel ezután, már ezzel is sok optimalizálást hajtottál végre. Például ez a folyamat létrehozott:

 • Egy XML térképet
 • Egy robots.txt fájlt
 • Alapvető séma jelöléseket (az általad megadott információk alapján)

Most nézzük meg, hogyan segíthet a Yoast SEO.

Hogyan használd a Yoast SEO-t a WordPress szerkesztőben?

A WordPress szerkesztő az a hely, ahol a Yoast SEO bővítménnyel leggyakrabban interakcióba lépsz. Amikor egy adott oldalt vagy bejegyzést szerkesztesz a WordPressben, a bővítmény beállításait – ha klasszikus szerkesztőt használsz – az oldal alján találhatóYoast SEO dobozban tudod szerkeszteni.

Ha az alapértelmezett Gutenberg szerkesztőt használod, akkor szintén megtalálod az oldal alján, vagy a jobb felső sarokban ha rákattintasz a Yoast SEO ikonra, akkor a jobb oldali oldalsávban is meg fog jelenni.

Nézzük meg közelebbről a bővítmény legfontosabb részeit.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Fókusz kulcsszó

Az első szakasz a SEO fülön belül aFókusz kulcsszó. Itt a Yoast kéri, hogy add meg azt a szót vagy kifejezést, amelyre szeretnél megjelenni és rangsorolni a keresési találatok között.

Tipp: Ahhoz, hogy a valódi kulcsszó javaslatokat és a keresési mennyiségeket közvetlenül a WordPress szerkesztőben megkapd, érdemes használni a Yoast integrációját a Semrush-sal (erről bővebben a következő nagyobb szakaszban).

Miután beírtad a fókusz kulcsszavadat, azSEO-elemzés rész közvetlen visszajelzést ad arról, hogy mennyire van jól beépítve a kulcsszó a szövegedbe.

Google előnézet

AGoogle előnézet rész lehetővé teszi az egyedi címsor, URL cím és meta leírás szerkesztését, és bemutatja milyen formában fog megjelenni az oldalad a Google találati oldalán.

Ez kétségkívül az egyik legszemléletesebb funkciója a Yoast SEO-nak.

SEO-elemzés

AzSEO-elemzés részben áttekintést kapsz az oldaladon lévő SEO-ról. Az itt felsoroltak 3 kategóriába vannak osztva:

 • Problémák
 • Fejlesztések
 • Jó eredmények

Ha az egyes pontokat elvégzed, akkor zölddé válik és átkerül a jó eredmények kategóriába, de ne feledd, hogy ezek csak a bővítmény általi javaslatok, nincs semmi kőbe vésve.

AKulcskifejezés sűrűsége (keyphrase density) ésKulcskifejezés hossza például olyan mérőszámok, amelyek ugyan segítenek az optimalizálásban, de nem feltétlenül kell szigorúan követni őket. Használd a belátásod szerint ezeket és kerüld a kulcsszó túlzott használatát.

Haladó

AHaladó részben az alábbiakat teheted meg:

 • Megakadályozhatod, hogy a keresőmotorok indexeljék az oldalt.
 • Megakadályozhatod, hogy a keresőmotorok kövessék a linkeket az oldalon.
 • Haladó meta robot paramétereket állíthatsz be.
 • Útvonal mutató (breadcrumb) címet adhatsz meg.
 • Beállíthatsz egy kanonikus URL-t az oldalhoz.

Az aranyszabály az, hogy az esetek 99%-ában a Yoast alapértelmezett beállításai jók lesznek. Ha nem tudod, mit jelentenek ezek a beállítások, valószínűleg nem kell foglalkoznod velük.

Olvashatóság

Az olvashatóság lényeges a SEO szempontjából, mert rosszul strukturált vagy nem egyértelmű szöveg elveszítheti az olvasókat és összezavarhatja a keresőmotorokat.

AzOlvashatóság fülön a Yoast elemzi a bejegyzésedet annak megállapítására, hogy mennyire könnyű olvasni. Hasonlóan az SEO-elemzés részhez, itt is ajánlásokat ad arról, hogyan javíthatod a tartalmad olvashatóságának különböző szempontjait. Ha a kis szem ikonra kattintasz néhány ilyen ajánlás mellett, a bővítmény kiemeli a releváns részeket a szövegben.

Séma

A séma adatok segítenek a keresőmotoroknak megérteni, milyen típusú tartalommal találkoznak. A Yoast alapértelmezett beállításai az esetek többségében itt is jók lesznek, de bármikor testreszabhatod a bejegyzéseid és oldalaid séma beállításait aSéma fülénél.

Ha a tartalmad egy specifikus kategóriába tartozik, érdemes beállítani. Például használhatsz sémát az alábbiak meghatározásához:

 • Rólam oldal
 • GYIK oldal
 • Kapcsolat oldal
 • Megrendelés oldal
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Közösségi beállítások

Ebben a részben lehetőséged van átnézni és szerkeszteni, hogyan fog megjelenni a bejegyzésed, ha azt megosztod a Facebookon vagy a Twitteren. Mindkét esetben fel tudsz tölteni egyedi képet illetve megadhatsz címet és leírást.

Fontos megjegyzés: Ha ezek közül egyiket sem határozod meg, a közösségi média platformok az alapértelmezett WordPress kiemelt képet fogják használni, amit beállítottál a WordPress szerkesztőben, illetve ugyanez igaz a címekre és leírásokra.

Yoast SEO és a Semrush

A Yoast SEO fókusz kulcskifejezés beállítási lehetősége egy népszerű és nagyon hasznos funkció, amely segíthet az oldalaid kulcsszó optimalizálásában, és jobb Google rangsorok elérésében. De ehhez fontos, hogy gondosan válaszd ki a kulcsszavaidat.

Ezért hozta létre a Semrush a Yoast SEO integrációt, amely lehetővé teszi, hogy kulcsszó javaslatokat kapj közvetlenül a WordPress szerkesztőben. Ez az integráció a bővítmény telepítésével együtt automatikusan bekapcsolásra kerül, de ahhoz, hogy használni tudd, létre kell hoznod egy ingyenes fiókot asemrush.com oldalon.

Innentől kezdve, miután létrehoztál egy oldalt vagy blog cikket, és beállítottad a fókusz kulcskifejezést, rákattinthatsz azAjánlott kapcsolódó kulcsszavak gombra, majd a felugró ablakban különböző javaslatokat találsz, amiket hozzáadhatsz a kapcsolódó kulcsszavak listájához. Miután végeztél ezek hozzáadásával, további optimalizálási lehetőség van az adott kulcsszónak megfelelően. A végén pedig ne felejtsd el elmenteni a változtatásokat.

Megjegyzés: Ez a funkció csak a Yoast SEO premium verziójával érhető el.

Yoast SEO Beállítások

A Yoast SEO globális beállításaihoz, kattints a WordPress vezérlőpulton a Yoast SEO menüre, majd aBeállítások almenüre. Nézzük meg a 4 beállítási kategóriát és hogy mit tehetsz bennük.

Általános

AzÁltalános kategória 4 beállítási lehetőséget tartalmaz:

 • AzOldal funkcióknál beállíthatod különböző funkciók engedélyezését vagy letiltását, illetve lent az APIk résznél az XML oldaltérképek funkciónál megtekintheted a Yoast SEO által generált oldaltérképet is.
 • AzOldal alapoknál be tudsz állítani alapvető információkat az oldaladról. Itt választhatod ki például a címsor elválasztót is. A címsor elválasztó egy olyan szimbólum, amely elválasztja az adott oldal elnevezését a weboldalad nevétől.
 • AzOldal megjelenés ugyanazokat az információkat tartalmazza, amit a bővítmény kezdeti konfigurálása során megadtál.
 • Végül pedig azOldal csatlakozási lehetőségek lehetővé teszik, hogy összekösd az oldaladat olyan eszközökkel, mint például a Google Search Console.

Tartalomtípusok

ATartalomtípusok rész lehetővé teszi, hogy a különböző tartalomtípusok hogyan jelenjenek meg a keresőmotorokban és a közösségi média platformokon.

A tartalomtípusok a következő beállítási lehetőségeket tartalmazzák:

 • Nyitólap
 • Bejegyzések
 • Oldalak
 • Landing oldalak

Ezek a globális beállítások az egyes tartalomtípusokhoz. Itt tudod meghatározni a globális beállításokat, amit az egyes bejegyzéseknél és oldalaknál testre tudsz szabni szükség esetén. Például itt tudod beállítani az alapértelmezett SEO cím felépítést.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Kategóriák és címkék

Ebben a részben beállíthatod a keresési és közösségi média megjelenést az úgynevezett taxonómiai elemekhez: kategóriák és címkék. Itt ki is zárhatod ezeket a taxonómiai elemeket a keresőmotorok indexeléséből.

Az, hogy ezt megteszed vagy sem, attól függ, hogy mennyire aktívan használod ezeket a taxonómiai elemeket. Ha nem értesz ezekhez az elemekhez, akkor érdemes az alapértelmezett beállításokat meghagyni.

Haladó

AHaladó kategória több beállítási lehetőséget is tartalmaz. Például itt állíthatod be aKenyérmorzsákat (eredeti nevén breadcrumb).

A kenyérmorzsa vagy breadcrumb egy szöveges navigációs útvonalat jelent linkekkel a weboldalad struktúrájának különböző kategóriáihoz, mappáihoz és aloldalaihoz. Ez jelentősen javíthatja az oldalad navigációját és belső hivatkozásait.

Ezen kívül engedélyezheted, letilthatod és kezelheted a különböző típusú archívumokat, például aSzerzői archívumokat,Dátum archívumokat ésFormátum archívumokat. Alapértelmezetten ezek be vannak kapcsolva, de tartalom duplikációs hibát okozhatnak, így érdemes kikapcsolni (az oldalad céljától függően érdemes ezt eldönteni).

Gyakori kérdések

Lehet ingyen használni a Yoast SEO bővítményt?

Igen, a Yoast SEO bővítménynek van egy ingyenes verziója, amely alapvető SEO funkciókat nyújt WordPress weboldalak számára.

Van egy prémium verzió is, ami több extra funkciót tartalmaz az ingyenes verzióhoz képest, például:

 • Szinonimák és kapcsolódó kulcsszavak
 • Belső hivatkozások javaslatai
 • Átirányítás kezelő
 • Közösségi média előnézetek
 • 0-24 órás támogatás

Csak WordPresshez elérhető a Yoast SEO?

Nem, a Yoast SEO nem korlátozódik kizárólag WordPressre. Bár a WordPress verziója a legismertebb, a Yoast SEO bővítmény elérhető más tartalomkezelő rendszerekhez is, mint például Shopify, Neos CMS, TYPO3 és Drupal.

Milyen alternatívák vannak a Yoast SEO helyett?

Íme néhány népszerű alternatíva a Yoast SEO helyett:

 • All in One SEO: Ez a bővítmény széleskörű SEO funkciókat nyújt. Funkciók tekintetében nagyon hasonló a Yoast SEO-hoz.
 • Rank Math SEO: Ez egy viszonylag új SEO bővítmény, amely számos funkciót kínál a weboldal optimalizálásához.

Mind az All in One SEO, mind a Rank Math SEO népszerű alternatívák a Yoast SEO-hoz, bár nem annyira elterjedtek, ha a telepített verziók számát nézzük.

Valóban szükséged van egy SEO bővítményre?

A WordPress SEO bővítmény használata számos előnyt nyújt, ami a használata mellett szól. Például a bővítmény nélkül nem tudnál olyan dolgokat megtenni a WordPressben, mint címkék szerkesztése vagy konkrét oldalakat noindex beállítása – anélkül, hogy hozzá kéne nyúlnod a forráskódhoz.

Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy egy SEO bővítmény megléte nem jelenti azt, hogy a weboldalad 100%-ban SEO-barát. A WordPress oldalad sima működéséhez érdemes egy technikai SEO auditot elvégezni egy weboldal auditáló eszközzel, mint a SemrushSite Audit.

Forrás

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top