Email marketing alapok

2024.02.12.
Olvasási idő: 8 perc

A modern üzleti világban az online marketing nélkülözhetetlen eszköz a vállalkozások számára, hogy elérjék és megtartsák a potenciális vásárlókat. Az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb módszer az email marketing, amely számos szinten támogatja a vállalkozások marketing tevékenységét.

Ez az egyik leg(költség)hatékonyabb módja annak, hogy közvetlen kapcsolatot teremts a célcsoportunkkal. A jól megtervezett email kampányok lehetővé teszik, hogy személyre szabott üzeneteket küldj a meglévő ügyfeleknek és az érdeklődőknek, amelyekre magasabb eséllyel reagálnak.

Emellett az email marketing segítségével könnyen elérheted a korábbi vásárlókat új ajánlatokkal, akciókkal és frissítésekkel, ezáltal folyamatosan fenntartva az érdeklődésüket a márkád iránt. A cikkben bemutatott különböző email típusok és tippek segítségével sikeres email marketing kampányt indíthatsz, amely hozzájárulhat vállalkozásod növekedéséhez és sikeréhez.

Mi az email marketing?

Az email marketing egy erőteljes marketingeszköz, egyfajta közvetlen és digitális csatorna, amely az emailt használja a vállalkozásod termékeinek vagy szolgáltatásainak népszerűsítésére.

Az email marketing több szinten támogatja a vállalkozásod marketing tevékenységét:

 • Népszerűsíteni tudod a szolgáltatásaidat és termékeidet,
 • A rendszeres emailes kommunikációval hűséget tudsz kialakítani a vásárlóidban,
 • Fenn tudod tartani vagy növelni a meglévő ügyfeleid elkötelezettségét,
 • Érdeklődőket tudsz generálni,
 • Növelni tudod a márkaismertséged
 • Segít a kapcsolatépítésben is,

Az email marketinggel tervezhetsz, építhetsz és optimalizálhatsz marketing folyamatokat, így nagyobb megtérülést érhetsz el az értékesítői megmozdulásaidban.

Amikor növelni szeretnéd a márkád ismerettségét vagy eladni a termékeidet, az email marketing az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb marketingeszköz, amit használhatsz.

Egy kis történelem

Az első emailt 1971-ben küldte el Ray Tomlinson, egy számítógépmérnök. Az általa elküldött üzenet csak egy számsor és betűhalmaz volt, de ez kezdetét jelentette egy új kommunikációs korszaknak. Tomlinson volt az is, aki bevezette az „@” szimbólum használatát az email címekben.

1978-ban Gary Thuerk, a Digital Equipment Corp marketingmenedzsere felhasználta ezt az új közvetlen kommunikációs módszert az első kereskedelmi email küldésére, hogy értesítse az embereket egy új termékről.

Az 1990-es évekre az internet széles körben elérhetővé vált a tömegek számára. Az emberek közötti kommunikáció módja jelentősen megváltozott, és a marketingesek felfedezték, hogy az email hatékony módja lehet a reklámozásnak. A marketing email megjelenése új szabályozási frissítések szükségességét is magával hozta; például az Egyesült Királyság adatvédelmi törvénye úgy módosult, hogy kötelezővé tette a leiratkozás lehetőségét minden marketing jellegű emailben.

Az email marketing előnyei

Az email hihetetlenül népszerű marketingeszközzé vált a vállalkozások körében. Ez részben azért van, mert egy email kötelezi a felhasználót valamilyen cselekvésre. A levél a beérkező üzenetek között marad egészen addig, amíg el nem olvassák, ki nem törlik vagy archiválják.

Az email marketing segíthet látogatottságot generálni a blogodra, közösségi média oldaladra vagy bármely online felületedre, ezzel is elmélyítve a kapcsolatot a célközönségeddel. Akár demográfiai alapú szegmentálást is alkalmazhatsz az emailekben, hogy csak azokat az üzeneteket küldd az embereknek, amiket a leginkább szeretnének látni.

Továbbá a legtöbb email marketing szoftver segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy A/B teszteket végezz a tárgysor vagy a cselekvésre való felhívás hatékonyságának azonosítására.

Az email marketing hátrányai

Bár az email marketing tökéletesnek tűnik arra, hogy kapcsolatot teremts a potenciális ügyfelekkel és fenntartsd a kapcsolatot meglévőkkel, van néhány hátránya is.

Íme néhány jelentős hátrány az email marketing kampányokkal kapcsolatban.

Spam

Úgy tűnik, hogy postaládáink tele vannak haszontalan információval. „15 kilót fogyj két hét alatt”, „Kattints ide egy nagy kedvezményért”. Mindannyian kapunk ilyen emaileket, és szinte azonnal töröljük őket. Ezenkívül sok ilyen emailt soha nem is látunk, mert automatikusan a spam vagy a kéretlen mappákban landolnak.

Hacsak nem végzel alapos beállítást és írsz jó minőségű marketing emaileket, a spam szűrők miatt lehet, hogy az üzeneteid gyakran csak időpocsékolásnak bizonyulnak.

Méret

Ha az email túl nagy, hosszú időbe telhet, amíg betöltődik, vagy akár egyáltalán nem töltődik be. Ezalatt az idő alatt a potenciális vásárló elveszítheti az érdeklődését, emiatt jó üzleti lehetőségektől eshetsz el.

Konkurencia

A hátrányokat félretéve az email marketing egy népszerű marketing eszköz, ami azt jelenti, hogy nem csak a te emailjeid lesznek azok, amelyek elárasztják az emberek postaládáit. Valamilyen módon ki kell emelkedned a versenytársak közül, lehet, hogy erős szövegírókra kell beruháznod vagy extra promóciókat kell kínálnod, hogy felkeltsd a közönséged figyelmét.

Kapcsolattartás

Gyakran előfordul, hogy egy ügyfél meglát egy hirdetést, és az adott ajánlat alapján feliratkozik az emailekre. Lehet, hogy felhasználja amire feliratkozott, lehet, hogy elolvassa az emailjeidet de lehet, hogy nem. Mindenesetre most már a kliensek adatbázisában vannak, viszont ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan megnyitják az emaileket és rákattintanak a weboldaladra. Folyamatosan találnod kell újabb és újabb módot arra, hogy kapcsolatban maradj a közönségeddel, különben magas lesz az olvasatlan üzenetek aránya, vagy sokan leiratkoznak.

Dizájn

Ma már az emailekhez több különböző eszközön, telefonon, tableten és asztali gépen is hozzáférhetsz. Ez azt jelenti, hogy hacsak nem hozol létre egy univerzális email dizájnt, lehet, hogy az ügyfeleid egy kevésbé ideális verzióját láthatják az emaileidnek.

Az email marketing szakemberek nem tudhatják, hogy a címzettek milyen operációs rendszert használnak. Előfordulhat egyes esetben, hogy a szépen megtervezett, vonzó email végeredményben egy furcsa tördeléseket, hiányzó képeket és logókat tartalmazó levél formájában jelenik meg. Ezek zavaróak a címzettek számára és általában gyorsan törlésre kerülnek – különösen, ha a címzettek spamnek vagy csalásnak érzik. Ezek az emailek legtöbb esetben nehezen olvashatók és csekély értékkel bírnak.

Költség

Bár sok email szolgáltatás ingyenesnek tűnik, sokan továbbra is felszámolnak díjat további műveletekért, mint például képek hozzáadása vagy szószám túllépése. Győződj meg róla, hogy pontosan milyen irányelvek vonatkoznak az ingyenes emailekre és milyen további díjak merülhetnek fel.

Email marketing típusok és példák

Sokféle email marketing típus létezik. Mindegyik más célt szolgál és más módon kapcsolódik a közönséghez. Megvizsgálunk néhány különböző típust, hogy segítsünk neked kiválasztani a legjobb email marketing kampányt.

Üdvözlő emailek

Ez a típusú email üdvözli az ügyfeleket, és ösztönzi őket, hogy tudjanak meg többet a termékedről vagy szolgáltatásodról. Gyakran kínálnak próbaidőszakot vagy más bónuszt. Céljuk egy lehetséges új ügyfél bevezetése a vállalkozásba.

Hírlevél emailek

A hírlevél típusú levelek tartalmazhatnak új termékeket és szolgáltatásokat, blog cikkeket, ügyfél véleményeket és sok minden mást. Általában van egy cselekvésre ösztönző felhívás is bennük, amit az olvasót mozgósítja kicsit, legyen az egy új blogbejegyzés elolvasása vagy egy új termék megtekintése.

Lead gondozó emailek

Ez a típusú email egy specifikus közönséget céloz meg egy sor emailen keresztül azzal a céllal, hogy végül konverziót érjenek el. Általában a lead gondozó (vevőnevelő) emailek egy olyan csoportra összpontosítanak, akik érdeklődnek egy adott termék vagy szolgáltatás iránt, majd további emailekkel építik fel az érdeklődésüket, amelyek további információkat vagy releváns promóciókat kínálnak. A cél az, hogy a felhasználókat a fontolóra vétel szakaszából az vásárlás szakaszába tereljék.

Megerősítő emailek

Azok, akik nemrégiben feliratkoztak az emailekre vagy hírlevelekre, vagy először vásároltak online egy terméket, megerősítő emailt kaphatnak. Ez biztosítja az érdeklődőknek, hogy az információ amit igényeltek megérkezett, és fel vannak véve a listára, hogy további információkat kapjanak.

Ezek egy egyszerű módja a felhasználók tájékoztatásának, hogy a vásárlásuk sikeres volt, vagy hogy a feliratkozásuk sikerült, és több teendőt is tartalmazhatnak számukra.

Szegmentált emailek

Ha csak egy részét szeretnéd elérni az emaillistádnak, akkor ezt nevezik szegmentált emailnek. A lista alapja lehet a legutóbbi vásárlások, inaktív ügyfelek, új tagok és más specifikus kritériumok.

Meghívó emailek

Ezek a típusú emailek gyakran közelgő eseményeket, előadásokat, webinárokat, szemináriumokat jelentenek be. A legtöbb vállalat ezeket az emaileket használja, amikor különleges esemény történik, hogy felhívja a figyelmet és növelje a érdeklődést egy eseményre.

Promóciós emailek

Ezek a fajta marketing emailek nagyon gyakoriak, és általában nagyobb közönséghez jutnak el. Arra szolgálnak, hogy fenntartsák a figyelmet, és előzetesen beharangozzák az új termékeket és szolgáltatásokat.

Felmérő emailek

Az ügyfelek visszajelzése az egyik legjobb eszköz egy vállalkozás számára. Ezek az emailek azt kommunikálják az ügyfeleknek, hogy értékelik a véleményüket, és szeretnének olyan élményt, terméket vagy bármit kínálni, amit élvezni fognak. A vállalkozások ezekből a felmérésekből is következtetéseket vonhatnak le, és alkalmazhatják azokat az ajánlataikra, remélhetőleg egy jobb termék létrehozása érdekében.

Szezonális marketing emailek

Sok vállalat kihasználja az ünnepi szezonokat és a különleges alkalmakat, hogy kapcsolatba lépjenek ügyfeleikkel és potenciális vásárlóikkal az elkövetkező akciókról és promóciókról szóló információkkal. Ezek gyakran kapcsolódnak olyan ünnepekhez, mint a Black Friday, Karácsony, Valentin-nap, Anyák Napja, stb.

Tippek az email marketinghez

Hogyan építhetsz fel egy olyan közönséget, akiknek emaileket küldhetsz az online marketinged részeként?

Ne vásárolj email listákat. Sok email marketing cégnél (beleértve a Mailchimpet is) szigorú engedély alapú politika van az email címekkel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a vásárolt listákra történő küldés tilos.

Ehelyett koncentráld arra az erőfeszítéseidet, hogy hogyan tudod arra ösztönözni az embereket, hogy megadják neked az email címüket, amin keresztül kommunikálhatsz velük. Ezt megteheted úgy, hogy az email listádra való feliratkozásért cserébe kedvezményt kínálsz az első rendeléseikre, vagy kínálhatsz mondjuk ingyenes szállítást az új előfizetők következő rendelésére, esetleg ajánlhatsz nyereményjátékban való részvételt, de számos más módon is el tudod érni, hogy csatlakozzanak az email listádhoz.

Tartsd szem előtt az email szabályozásokat. Győződj meg arról, hogy betartod a jogi követelményeket amikor automatizált emaileket küldesz. Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) értelmében a személyes adatokat a jogszabályok szerint kell kezelned, és a te felelősséged, hogy a feliratkozóidat tájékoztasd is erről.

Használd az emailt az ügyfelekkel való beszélgetésre. Az email nagyszerű marketingeszköz, de más módon is segíthet a vállalkozásodnak. Érdemes fontolóra venni, hogy néha megszakítod a rendszeres marketing tartalmaidat, hogy felméréseket küldj, megköszönd a vásárlásukat, utókövesd az elhagyott kosarakat, vagy csak szimplán üdvözöld őket.

Ez nemcsak lehetőséget ad a közönségednek, hogy értékes visszajelzést adjanak neked, hanem lehetővé teszi számukra, hogy többet tudjanak meg a vállalkozás mögött álló személyről, rólad.

Csak akkor küldj emailt, ha valóban szükséges.Amikor valaki megosztja veled az email címét azzal megbízik benned. Ha te ezután felesleges emailekkel árasztod el a postaládáját, elvesztheti az érdeklődését, vagy akár teljesen le is iratkozhat. Az legyen előtérben, hogy releváns, érdekes üzeneteket küldj nekik azokról a dolgokról, amiket szeretnek, és így könnyen elérheted, hogy hűségesek legyenek hosszú távon.

Gyakori kérdések az email marketinggel kapcsolatban

Kombinálhatom az email marketinget más típusú marketinggel?

Abszolút! Az email marketing első sorban egy kommunikációs csatorna a közönséged felé, ezért egész bátran kombinálhatod, sőt, ha növelni akarod a listád méretét, akkor kombinálnod is kell más típusú marketinggel, mint például SEO-val és fizetett hirdetésekkel.

A meglévő listádat használhatod speciális promóciókhoz, különleges eseményekhez, bejelentésekhez és különböző más célokhoz, ahol az információ emailen keresztül terjedhet.

Mennyire fontos az email tárgy mezője?

A tárgy mező döntő fontosságú! Egy gyenge tárgy mező miatt az emailjeid a spam mappába kerülhetnek. Ha nem figyelemfelkeltő, akkor nem fogja megragadni az olvasó figyelmét, és törölhetik még mielőtt egyáltalán megnyitnák.

A tárgy mezőnek arra kell ösztönöznie az olvasót, hogy megnyissa és elolvassa az emailt. Itt van néhány jó tárgy mező példa:

 • Várjuk a rendelésed. Ma 50%-ot spórolhatsz.
 • Nézd meg ezt az új terméket, amely segít könnyebbé tenni a házad takarítását.
 • 5 bizonyított, amely segíségével 20%-kal növelheted a megnyitási arányokat
 • 137%-kal több eladás a bumeráng technikával
 • [Esettanulmány] 259% ROI egy új hirdetési felületről

Kapcsolódás a közönséghez

A legjobb módja annak, hogy kapcsolatba lépj a közönségeddel, az, hogy értéket képviselő email kampányokat hozol létre. Költségmegtakarítások, új termékek, új szolgáltatások és termék előnyök mutatják meg az olvasónak, hogy az email értéket képvisel számukra, és hogy tovább kell olvasniuk.

Az email marketing nagyszerű módja annak, hogy vállalkozásodat a vásárlók és lehetséges ügyfelek figyelmében tartsd, így nem gondolnak a konkurenciádra. Ha helyesen csinálod, az email marketing kampányod nagy sikert arathat és arra ösztönözheti a vásárlókat, hogy cselekedjenek, ami minden vállalkozás célja a kampányuk kidolgozásakor.

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Szeretnéd fejleszteni az email kapmányaidat?

Fedezd fel legnépszerűbb email marketing tippeket és stratégiákat! 👇