Aldomain vagy aloldal? Melyik jobb SEO szempontból?

2024.03.07.
Olvasási idő: 6 perc

Aldomain vagy aloldal - Melyik jobb SEO szempontból borítókép

Amikor elkezded beleásni magad a SEO világába, hamar rájössz, hogy egyike a legfőbb elemeknek a tartalom gyártás. A Google imádja az új tartalmakat, és előszeretettel veszi előrébb azokat a weboldalakat, amelyek rendszeresen publikálnak minőségi tartalmakat.

És ennek kapcsán viszonylag hamar fel szokott merülni a kérdés, ami igazából több mindenre is kiterjed, nevén nevezve a dolgot az aldomain (angolul subdomain) vagy aloldal kérdése. Az aldomain és az aloldal kiválasztásának eldöntését egyszerűen képzeld el úgy, mint amikor új cipőt veszel: az egyik kényelmesebb, a másik meg jobban mutat, de végül is mindkettővel szépen lépkedhetsz az online térben.

A példánál maradva biztos találkoztál már olyan bloggal, ami aldomainen volt elhelyezve. Most is egy ilyen blogon vagy ha megnézed. Az aldomain azt jelenti, hogy a weboldalad címe elé helyezel egy kis előtagot, úgy mint nálunk ablog.tarhely.eu-n. Ha sima aloldal lenne akkor úgy nézne ki, hogytarhely.eu/blog.

Mindkettő elgondolásnak megvan az előnye és hátránya. Na de legyen elég a felvezetőből, azért vagy itt, hogy megtudd mi a különbség a kettő között és mikor melyiket érdemes használni.

Mi a különbség az aldomain és az aloldal között?

Hogy teljesen képbe kerülj, röviden bemutatjuk a kettő közötti különbséget, kezdve az aloldallal, mert ha már van weboldalad, egészen biztos, hogy annak vannak aloldalai, így gyorsan megérted majd.

Aloldal

Ha van weboldalad, és nem egy single-page weboldalról beszélünk, tehát van menüje és lehet navigálni az oldalak között, akkor képben is vagyunk, mert ezeket az oldalakat nevezzük aloldalaknak. Minden ami nem a főoldal, az aloldalnak minősül.

Régen ez úgy nézett ki, hogy a weboldalhoz tartozó szerveren minden oldalnak létrehoztak egy mappát, amibe belepakolták az adott oldal HTML fájljait, képeit, és mindent, ami kellett az adott oldal megjelenítéséhez. Ez lényegében ugyanúgy működött, mint amikor a saját számítógépeden létrehozol egy mappát. Ahogy navigáltál a weboldalon, lényegében az egyes mappák tartalmát láttad vizuálisan megjelenítve.

Manapság a modern weboldalak világában, köztük a WordPress alapú oldalaknál is, ezek a mappák virtuálisak, azaz nincs feltétlenül konkrét mappa, aminek a tartalmát megnézed, hanem egy adatbázisban van elmentve az egész weboldal felépítése, és az alapján dönti el a rendszer, hogy melyik mappa melyik fájlját tölti be az oldal megjelenítéséhez.

Aldomain

Ezzel szemben az aldomaint képzeld el úgy, mint egy teljesen független weboldalt. Van egy adatbázis és egy mappa rendszer, ami a fő weboldaladat szolgálja ki, és van egy másik rendszer, ami pedig az aldomainedet. Tehát egyszerűen fogalmazva két külön weboldalról van szó.

Bár felhasználói szemszögből összekapcsolódik a domain és az aldomain, gyakorlatilag két külön weboldalnak tekinthető, amit a Google is így értelmez, így tehát SEO szempontból nem mindegy, hova helyezed a blogod.

Mikor érdemes aldomaint használni?

Ha valaki aldomain létrehozásán gondolkodik, az általában az alábbi három fő okra vezethető vissza:

  • Technikai: A webfejlesztők gyakran használnak aldomaint, például különböző funkciók fejlesztéséhez vagy teszteléséhez. Így a fejlesztők egy felhasználó-mentes környezetben tudnak létrehozni új dolgokat, ami ha elkészül és jól működik, egyszerűen átmásolásra kerül az éles weboldalra és a felhasználók a már alaposan letesztelt új funkciót tudják használni.
  • Márkaépítési:A márkaépítés során is gyakran szokták használni az aldomaineket. Például létrehoznak egy support aldomaint, ahol a felhasználók támogatását kezelik. Ezen az oldalon gyakran használják a fő weboldal színeit, formáit és hangulatát, hogy a felhasználó ne érezze idegennek, de általában egy teljesen függetlenül ticket rendszer, vagy tudásbázis van mögötte, ami segíti a felhasználók életét.
  • SEO: Ha egy márka, ami eddig mondjuk csak szolgáltatásokat, vagy információt árult, de ki akar terjeszkedni a fizikai termékek értékesítésére is, akkor érdemes lehet létrehozni ez utóbbira egy aldomaint. Ha nem is okoz semmi gondot egy új területre való belépés, SEO szempontból előnyös lehet az aldomain létrehozása, mivel így technikailag egy új és független weboldal jön létre, és ezzel együtt bőséges lehetőség van a kereszthivatkozásokra, azaz két weboldal közötti linkek létrehozására, ami a SEO egyik legfontosabb eleme. Erről a következő részben beszélünk bővebben.

Aldomaint tehát nem érdemes minden apróságra létrehozni, mert egy idő után elvesznél a rendszerek között, de ha van olyan része a tevékenységednek, ami érezhetően elkülönül a többitől, akkor érdemes lehet megfontolni. Mielőtt azonban belevágnál, érdemes konzultálni egy SEO szakemberrel, hogy megelőzd az esetleges energia és időpocsékolást.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Vegyük górcső alá a SEO szempontot

A Google számára nincs különbség az aloldalak és aldomainek között olyan szempontból, hogy ha a megfelelő kulcsszavakra optimalizálsz, rendszeres és minőségi tartalmat írsz és jó felhasználói élményt biztosítasz a weboldalon (pl gyors és esztétikus megjelenés), akkor ugyanolyan esélyekkel indul az aldomain mint az aloldal.

Az, hogy érdemes-e létrehozni aldomaint az a célodtól függ. Az aldomainek néha hasznosak lehetnek, más esetekben pedig nem hoznak különösebb előnyt. Szóval nézzük is meg a különböző eseteket.

Előnyök

  • Témakörök: Ha konkrétan egy blogot vezetsz, tehát a weboldalad egy blog, ami különböző témaköröket fed le, és szeretnéd ezeket elkülöníteni, akkor az aldomainek segíthetnek. Ez első sorban felhasználói szempontból előnyös. Gondolj csak arra, mintha lenne egy receptes könyved, ahol van egy kategória a húsos ételeknek, egy másik pedig a zöldségalapúaknak. Így a felhasználók könnyebben megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő oldalakat.
  • Nyelvek: Jó felhasználási esetek közé tartozik, ha egy cég külföldi piacokra szeretne terjeszkedni. Például, ha a weboldalad első sorban magyar piacra, magyar kulcsszavakkal lett optimalizálva, de szeretnél belépni a német piacra, és ott is megjelenni a keresőben minél jobb helyen, akkor érdemes lehet aldomaint létrehozni a német piacra és azt külön optimalizálni. Kiváló példa erre a Wikipédia, ahol a különböző nyelveket különböző aldomainekre helyezték.

Hátrányok

  • Linképítés nehézségei: A keresőmotorok a linkek segítségével értelmezik az oldalak és egyéb tartalmak közötti kapcsolatokat. Ha egy nem jól elszeparálható dolgot raksz aldomainbe, hanem a márkáddal szorosabban összefüggő tevékenységet, akkor a keresőmotoroknak nehezebb lehet megfelelően értelmezni és értékelni a tartalmakat, így a linkek ereje is csökkenhet. Amikor aldomainen gondolkozol, mindig ügyelj arra, hogy jól elkülöníthető e az adott dolog a tevékenységed többi részétől.
  • Kevesebb hitelesség: Felhasználói szempontból ha egy aldomain nem tükrözi a márka imázsát, akkor sokszor, attól független dologként kezelik, így a márka által felépített bizalom nem feltétlenül terjed át az aldomainre. Éppen ezért fontos a dizájn egyezőség a fő és az aldomain között. Másfelől ha az aldomain nem rendelkezik egy egyértelműen különálló céllal és tartalommal, vagy ha az aldomain túlságosan manipulatív módon van felépítve – hogy a fő domaint erősítse -, az egy idő után kibukhat és inkább hat negatívan az oldalak rangsorolásánál.
  • Felügyelet nehézségei: Ez inkább amolyan +1 pont, mivel az aldomain egy független weboldal, ezért különálló adminisztrálással, fejlesztéssel és karbantartással jár. Ez különös többletmunkával jár, ha számos aldomaint hozol létre.

Most már látod az aldomainhez tartozó előnyöket és hátrányokat, de az itt felsoroltak ellenére fontos megjegyezni, hogy nincs egyetlen helyes válasz. A helyes megközelítés a te weboldalad, blogod és céljaid függvényében változhat. Ha nem érzed szükségét az aldomain használatának, akkor a fődomainen belül is hatékonyan optimalizálhatod a tartalmakat. Az SEO-ban a minőségi tartalom, a releváns kulcsszavak és a jó linkprofil kialakítása az igazán kulcsfontosságú, ezeket tartsd szem előtt.

Konklúzió

Mind az aldomainnek, mind az aloldalnak megvan a maga szerepe és előnyei. Előbbi inkább a nagyobb márkáknak jó, illetve ha van egy kristálytisztán elkülöníthető funkciója vagy célja az aldomainnek, akkor a kisvállalkozásnak és startupnak is érdemes jó lehet.

Ha nincs specifikus célja az aldomainnek, vagy nem szeretnéd komplikálni az életed, akkor érdemes megmaradni az aloldalaknál. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy az aldomainek esetleges hátrányai idővel változhatnak, és a keresőmotorok algoritmusai is fejlődnek. Néhány évvel ezelőtt a keresőmotorok másképp kezelték az aldomaineket, mint manapság. Nincs egyértelmű válasz a kérdésre, de a cikkben felsoroltak remélhetőleg segítik könnyebbé tenni a döntés.

Végeredményben a felhasználó a legfontosabb, hiszen a Google célja is az, hogy a legrelevánsabb és legjobb minőségű találatokat szolgálja a kereső felhasználóknak.

Forrás #1,Forrás #2

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 március 7. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Több forgalmat szeretnél a Google keresőjéből?

Tanulj meg mindent az SEO-ról a legjobb cikkeink segítségével! 👇