A tagsági oldalad Achilles-sarka? Avagy hogyan válassz tárhelyszolgáltatót a WordPress tagsági oldaladhoz

2024.05.14.
Olvasási idő: 8 perc

A tagsági oldalad Achilles-sarka_ Avagy hogyan válassz tárhelyszolgáltatót a WordPress tagsági oldaladhoz borító

Gondolkoztál már azon, hogy beindítanál egy saját tagsági oldalt? Talán online tanfolyamokat szeretnél tartani, exkluzív tartalmakat kínálni a feliratkozóidnak, vagy egy privát online közösséget építeni? Akárhogy is legyen, a siker egyik kulcsa a megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása. Olyan ez, mint a házépítés – nem megfelelő alapra építkezve megrogyhat az épület, vagy rosszabb esetben akár össze is omolhat.

Ebben a cikkben a célunk, hogy körbejárjuk a tagsági oldalakhoz tartozó legjobb tárhelyszolgáltató kiválasztásának témáját. Segítünk megérteni a legfontosabb tényezőket, összehasonlítjuk a külöböző típusú tárhelyszolgáltatókat, és tippeket adunk a tökéletes tárhely megtalálásához.

Függetlenül attól, hogy kezdő vagy, vagy már rutinos róka, ez a cikk segít a céljaid elérésében. Szóval lássunk is hozzá!

Mi az a WordPress tagsági oldal?

Mi az a WordPress tagsági oldal

Kezdjük azzal, hogy rendbe tesszük ezt a fogalmat. Magáról aWordPressről számos cikkünk született már, de nagyon röviden összefoglalva ez egy weblap motor, amihez szinte végtelen mennyiségű téma/sablon és bővítmény érhető el, és talán ennek köszönhető a népszerűsége, és használják több száz millióan weboldal, webshop, tagsági oldalak egy egyéb online felület létrehozásához.

A tagsági oldal pedig egy olyan weboldal, amelynek egy része csak regisztrált és fizető tagok számára elérhető. Ez a fajta weboldal ideális lehet online tanfolyamok létrehozásához, ahol korlátozni szeretnéd a hozzáférést.

Az ilyen tagsági oldalak számos üzleti előnnyel járnak:

 • Bevételt generálhatsz: A tagsági oldalak segítségével bevételt szerezhetsz online tanfolyamok, prémium tartalmak vagy tagsági díjak értékesítésével.
 • Értékes közösséget építhetsz: A tagsági oldalak kiváló platformot nyújtanak a hasonló gondolkodású emberek összegyűjtésére és egy aktív online közösség építésére.
 • Exkluzív tartalmat kínálhatsz: A tagsági oldalakon exkluzív tartalmakat, például e-bookokat, videókat, vagy webinárokat oszthatsz meg a tagjaiddal.
 • Növelheted a márkád ismertségét: A tagsági oldalak segíthetnek a márkád ismertségének növelésében és a lojális ügyfelek bázisának kiépítésében.

Miért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása a tagsági oldaladhoz?

A tárhelyszolgáltató választása kritikus fontosságú a WordPress tagsági oldal sikeréhez, mert:

 • Biztosítja a weboldalad sebességét és megbízhatóságát: A tagsági oldaladnak gyorsan és megbízhatóan kell betöltenie, hiszen a tagok fizetnek a használatáért.
 • Megvédi weboldaladat a hackerektől és a rosszindulatú programoktól: A tagsági oldaladon sok üzleti és felhasználói infó gyűlik össze, ezért fontos, hogy a tárhelyszolgáltató megfelelő biztonsági intézkedésekkel rendelkezzen.
 • Képes kezelni a forgalom növekedését: A tagsági oldalad forgalma könnyen megnőhet, ezért fontos, hogy a tárhelyszolgáltató skálázható legyen.

A WordPress tagsági oldalak egyedi tárhely igényei

A WordPress tagsági oldalak egyedi tárhely igényei

A WordPress tagsági oldalaknak egyedi tárhely igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell venned a szolgáltató kiválasztásakor. Ebben a részben ezeket az igényeket vesézzük ki.

Sebesség

A két legeslegfontosabb tényező egyike a sebesség – a másik a biztonság, amire mindjárt rátérünk. A tagsági oldaladnak gyorsan kell betöltődnie, mert ha nem, akkor a fizető tagokat frusztrálod – amivel azt kockáztatod, hogy lemondják a tagságot. A lassú betöltési idő negatív hatással lehet a felhasználói élményre és a konverziós arányra.

A sebesség javítása érdekében a következő 3 dolgot teheted.

Válassz SSD vagy NVMe meghajtós tárhelyet

A régi HDD technológia egy hagyományos, mágneses lemezeket használó megoldás, míg az SSD flash memóriára támaszkodik, ami lényegesen gyorsabb. Az NVMe pedig egy még újabb szabvány, amely az SSD-khez képest is még kiemelkedőbb sebességet nyújt.

Ha a weboldalad teljesítményének javítása a cél, akkor az NVMe tárolás a legjobb választás, mivel lényegesen gyorsabb, mint a HDD és az SSD, így ideális nagy teljesítményű weboldalak és alkalmazások számára. Fontos megjegyezni azonban, hogy a teljesítménybeli jelentős előny miatt az NVMe tárolók általában drágábbak, mint az SSD-k és a HDD-k meghajtós megoldások.

A CDN használata

A CDN (Content Delivery Network) egy olyan hálózat, amely a weboldalad statikus tartalmát (képek, CSS és JS fájlok) a szerverekhez legközelebb eső helyen tárolja. Ez a weboldalad betöltési idejének jelentős csökkenését eredményezheti, különösen a távoli földrajzi helyeken lévő felhasználók számára.

Korábban írtunk egyátfogó cikket a CDN működéséről, less rá ha szeretnél mélyebben elmerülni a témában.

A gyorsítótárazás optimalizálása

A gyorsítótárazás – vagy más néven cache – a weboldalad statikus tartalmának másolata, amelyet a szerver egy külön memóriában tárol. Ez a weboldalad betöltési idejének jelentős csökkenését eredményezheti, mivel így a szervernek nem kell minden alkalommal lekérnie a tartalmat az adatbázisból.

A gyorsítótárazás optimalizálása érdekében telepíthetsz egy cache bővítményt a WordPress oldaladon, vagy az előbb említett CDN megoldást is felhasználhatod.

Biztonság

A WordPress tagsági oldalak gyakran olyan érzékeny információkat tartalmaznak, mint az email címek, fizetési adatok és jelszavak. Ezért különösen fontos, hogy a tárhelyszolgáltató megfelelő biztonsági intézkedésekkel rendelkezzen a weboldaladat illetéktelen hozzáféréstől és adatlopástól való védelme érdekében.

Nézzük is a legfontosabb biztonsági funkciókat, amelyeket érdemes figyelembe venned a tárhelyszolgáltató kiválasztásakor.

Tűzfal és vírusirtó védelem

A tűzfal általánosan fogalmazva megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést a weboldaladhoz, szűri a bejövő forgalmat és megvédi a weboldaladat a kártékony szoftverektől és programoktól. A vírusirtó szoftverek pedig folyamatosan vizsgálják a szervereket, hogy ha be is jutott egy rosszindulatú program, az gyorsan eltávolításra kerüljön.

Adatmentés és katasztrófavédelem

Fontos, hogy a tárhelyszolgáltató rendszeresen készítsen mentést a weboldaladról – méghozzá egy független és földrajzilag máshol lévő szerverre (offsite) –, és rendelkezzen katasztrófavédelmi tervvel arra az esetre, ha a szerverek meghibásodnak.

A mentés lehetővé teszi a weboldalad visszaállítását egy korábbi állapotba, ha az megsérül vagy elveszik. A katasztrófavédelmi terv pedig azt biztosítja, hogy a weboldalad továbbra is elérhető legyen, még akkor is, ha a szerverek meghibásodnak.

Biztonsági mentések gyakorisága

A biztonsági mentések gyakorisága a weboldalad méretétől és a rajta tárolt adatok típusától függ. A napi mentés ideális, de legalább hetente egyszer kell mentést készíteni. Fontos, hogy ellenőrizd a tárhelyszolgáltatónál, hogy milyen gyakran készítenek mentést a weboldaladról, és hogy ezek a mentések mennyire hozzáférhetőek.

Mivel a WordPress egy nyílt forráskódú weboldal motor, ezért több támadás éri nem nyílt társaihoz képest. Éppen ezért míg a gyorsaság felhasználói oldalról különösen fontos, addig a biztonság pedig szerver oldalról. A biztonságra mindig fektess nagy hangsúlyt, keresd azt a tárhelyszolgáltatót, aki extra figyelmet fordít a WordPress alapú weboldalak védelmére.

Skálázhatóság

A WordPress tagsági oldalad forgalma egy sikeres marketingkampány vagy mondjuk egy új termék bevezetése után könnyen ugrásszerűen megnövekedhet. Ezért fontos, hogy a tárhelyszolgáltató skálázható legyen, hogy képes legyen kezelni a forgalom növekedését anélkül, hogy a weboldalad teljesítménye romlana.

A skálázhatóság a tárhelyszolgáltató azon képessége, hogy növelje a szerverek erőforrásait a forgalom növekedésének kielégítése érdekében. Ez történhet automatikusan vagy manuálisan.

A forgalom növekedésének kezelése

A forgalom növekedésének kezelése érdekében a tárhelyszolgáltató automatikusan skálázhatja a szervered erőforrásait. Ez azt jelenti, hogy a szerver a forgalom növekedésével arányosan növeli a CPU és a RAM mennyiségét.

Erőforrás-allokáció

A tárhelyszolgáltatónak lehetővé kell tennie számodra azt is, hogy a weboldaladhoz szükséges erőforrásokat (CPU, RAM, tárhely) szabadon felhasználd. Ez biztosítja, hogy szabadon optimalizálhasd a weboldalad teljesítményét az igényeidnek megfelelően.

Egy tagasági oldal, erőforrásigény tekintetében erősen hasonlít egy webáruházhoz, így az allokáció lehetőségétől függetlenül nagyon fontos a megfelelő erőforrást biztosítani. Egy WordPress tagsági oldalnál mindig a prémium vagy a kiemelkedően gyors teljesítményű tárhelyeket kell keresni.

Funkciók

A tárhelyszolgáltató kiválasztásakor nem csak a teljesítményre és a biztonságra kell összpontosítani, hanem egyes funkciókra is. A WordPress tagsági oldalakhoz például nagyon jól tudnak jönni a következő funkciók.

Automatikus telepítések

Az automatikus telepítések lehetővé teszik a WordPress és a szükséges pluginok gyors és egyszerű telepítését. Ez időt és energiát takaríthat meg neked, és megkönnyíti a weboldalad elindítását.

Staging környezet

A staging környezet egy olyan tesztkörnyezet, ahol kipróbálhatod a weboldalad változásait, mielőtt élesben is megjelennének. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan teszteld a pluginokat, a frissítéseket és a weboldalad egyéb módosításait, mielőtt azok befolyásolnák az éles weboldalt.

Fejlesztői eszközök

A fejlesztői eszközök, mint az SSH és a WP-CLI, lehetővé teszik a weboldalad fejlettebb testreszabását. Az SSH lehetővé teszi a fájlok közvetlen szerkesztését a szerveren, míg a WP-CLI egy parancssori eszköz, amellyel a WordPresst vezérelheted.

Különböző típusú tárhelyszolgáltatások összehasonlítása

Különböző típusú tárhelyszolgáltatások összehasonlítása

A WordPress tagsági oldalakhoz többféle tárhelyszolgáltatás is elérhető. A leggyakoribb típusok a következők:

 • Osztott tárhely: Ez a legolcsóbb tárhelytípus, ahol egy szerveren több weboldal is osztozik a tárhelyen és az erőforrásokon. Ez ideális lehet kis forgalmú weboldalak számára, de nem feltétlenül a legjobb választás nagy forgalmú vagy erőforrásigényes tagsági oldalak számára.
 • Menedzselt tárhely: A menedzselt tárhelyszolgáltatások gondoskodnak a szerver karbantartásáról és a frissítésekről, így te a weboldalad fejlesztésére és üzemeltetésére koncentrálhatsz. Ez a tárhelytípus általában drágább, mint a közös tárhely, de jobb teljesítményt és megbízhatóságot nyújthat.
 • Dedikált szerver: A dedikált szerver a legdrágább tárhelytípus, de a legjobb teljesítményt és megbízhatóságot nyújtja. Ez ideális nagy forgalmú és erőforrásigényes tagsági oldalak számára.

Egy táblázatban szemléltetve ez így nézne ki:

Tárhelytípus Előnyök Hátrányok
Osztott tárhely Olcsó Alacsonyabb teljesítmény, alacsony biztonság
Menedzselt tárhely Kényelmes, jobb teljesítmény, jobb biztonság Drágább
Dedikált szerver Legjobb teljesítmény Legdrágább

A megfelelő tárhelytípus kiválasztásakor a következőket vedd figyelembe:

 • A weboldalad forgalma: Ha nagy forgalmú tagsági oldalad van, akkor valószínűleg a menedzselt tárhely vagy a dedikált szerver a legjobb választás.
 • A weboldalad erőforrásigénye: Ha erőforrásigényes bővítményeket használsz, akkor is inkább a menedzselt tárhely vagy a dedikált szerver javasolt.
 • A költségvetésed: Az osztott tárhely a legolcsóbb tárhelytípus, de nem feltétlenül a legjobb választás ha fontos számodra a weboldalad teljesítménye és biztonsága.

Magyarország legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

ATárhely.eu, Magyarország legnépszerűbb tárhelyszolgáltatója, a legkülönbözőbb szolgáltatásokat kínálja, beleértve a közös tárhelyet, dedikált szervereket és weboldalkészítőket. Kiemelkedően jó értékeléseket kap a felhasználóktól, és a magyar piacon az egyik legmegbízhatóbb tárhelyszolgáltatónak számít.

Modern infrastruktúrája révén – különös tekintettel a független, külső szerverekre történő biztosnági mentéssel – kiemelkedően megbízható szolgáltatást nyújt. Az ügyfélszolgálat gyorsan és hatékonyan segít a felmerülő problémák megoldásában, illetve a tárhely szolgáltatásokon mellett domain regisztrációt, SSL tanúsítványokat, e-mail fiókokat és weboldalkészítőket is kínálnak versenyképes árakon.

A Tárhely.eu széleskörű szolgáltatásaikkal ideális választás lehet kis- és középvállalkozások, magánemberek, bloggerek, weboldal tulajdonosok, online áruházak és tagsági oldalak számára, akik megbízható, minőségi és kedvező árú tárhelyszolgáltatást keresnek.

Összefoglaló

A WordPress tagsági oldalad legmegfelelőbb tárhely szolgáltatóját kiválasztani nem egyszerű feladat. Számos tényezőt kell figyelembe venni, mint a teljesítmény, a biztonság, a skálázhatóság és a funkcionalitás. A weboldaladnak gyorsan és megbízhatóan kell betöltenie, az érzékeny adatokat védeni kell és az potenciálisan felmerülő hirtelen forgalomnövekedést is tudnia kell kezelni a tárhelynek.

Végső soron a cél a weboldalad igényeinek leginkább megfelelő tárhelyszolgáltató megtalálása a megbízható működés, a biztonság és a hatékony teljesítmény biztosítása érdekében.

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 május 14. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel az üzleti téma vagy vállalkozást indítanál?

Olvasd el a legjobb üzleti és egyéb témájú cikkeinket! 👇