A 8 leggyakoribb hiba weboldalakon, amiket talán te is elkövettél

2024.02.12.
Olvasási idő: 4 perc

A 8 leggyakoribb hiba weboldalakon

Ma a 8 leggyakoribb weboldal tervezési hibával érkeztünk. Ha nálad is előfordulnak ezek a webdesign hibák, akkor könnyen előfordulhat, hogy pénzt veszítesz, mert a látogatókat azelőtt elveszíted, mielőtt célba érnének.

Egy Stanford által végzett tanulmány szerint az emberek 75%-a pusztán a webdesign alapján dönt a cég egészéről, ezért is érdemes nagy hangsúlyt fektetni ezeknek a hibáknak az elkerülésére.

A cikk végére érve tudni fogod, hogy milyen tervezési hibákat kell elkerülnöd, hogy weboldalad a lehető legjobban képviseljen téged és a cégedet.

1. Nincs egyértelmű célja minden oldalnak

Fontos, hogy minden oldalnak legyen egy meghatározott célja. Mindegy, hogy az adott oldalt arra használod, hogy tájékoztasd vagy meggyőzd az érdeklődőt, esetleg értékesíts egy terméket vagy szolgáltatást, minden oldalnak rendelkeznie kell egy világos céllal.

Egyértelmű cél hiányában az oldalnak hiányozhat az iránya, és nem tudja hatékonyan közvetíteni üzenetét.

Egy weblap, ahol nincsenek kellően kiemelve a főcímek és alcímek, hosszú és egybefolyó leírások vannak, könnyen összezavarhatja a felhasználót, aki egyszerűen bezárja a lapot és megy tovább a következő találatra.

Éppen ezért lennie kell külön oldala a cég történetének, minden szolgáltatásnak és terméknek, és minden oldalnak rendelkeznie kell egyértelmű főcímmel és alcímekkel, amely alapján a érdeklődő tudja, hogy azon az oldalon, milyen lehetőségei vannak a cselekvésre.

2. Nincs egyértelmű CTA (Cselekvésre ösztönzés)

A cselekvésre ösztönzés lehet egy gomb vagy hivatkozás, amely segít a felhasználónak megtenni a következő lépést. Ez lehet vásárlás, hírlevélre való feliratkozás vagy kapcsolatfelvétel.

Egyértelmű CTA nélkül a felhasználók nem tudják, mit tegyenek. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, minden oldalon a célnak megfelelően egy feltűnő gombot kell elhelyezni, ami rávezeti a felhasználót a lépés megtételére.

3. Túl sok CTA (Cselekvésre ösztönzés) van

Bár fontos, hogy egyértelmű CTA legyen az oldalon, könnyen át lehet esni a ló túloldalára, ezzel elvonva a látogatók figyelmét az oldal valódi céljáról.

Képzeld magad egy utazási iroda weboldalának kezdőlapjára. Ha az oldalon előfordulnak repülőjegy-, bérautó- és szállásfoglalási gombok, plusz lehetőséged van hírlevélre feliratkozni, az zavaró és megnehezíti a célbaérést.

Még mielőtt bármilyen plusz szolgáltatást kínálna egy ilyen oldal, elsődleges célja, hogy segítse a látogatót az úti célja megtalálásában és az árak összehasonlításában. Ha ez megvan, akkor jöhetnek a kiegészítő szolgáltatások. Minden lépés külön oldalon, meghatározott céllal, egy fő és maximum még egy, másodlagos és kevésbé feltűnő CTA gombbal.

4. Nem mobilbarát weboldal

Ez egy hatalmas hiba, és a mai napig lehet találni olyan oldalakat, amik nem figyelnek oda erre.

A GoodFirms 2021-ben végzett kutatása szerint az összes internetes forgalom több, mint fele mobil eszközökről származik. Ez azt jelenti, hogy a weboldalaknak muszáj a megtekintett eszköz képernyőjének méretéhez igazodniuk.

Ha egy weboldalon telefonról megnyitva, faltól falig érnek a szövegeket, aránytalanul nagyok vagy kicsik a méretek, nehezen navigálható, azzal súlyosan hátráltatjuk az érdeklődőt.

A webdesignerek több mint 53%-a az összes platformon tapasztalható reszponzivitás hiányát említette az elsődleges okként, amiért egy webhelyet újra kell tervezni.

5. Rosszul használt térközök

A térköz, más néven negatív tér, a weboldal elemei körüli üres terület. A térközök megfelelő használata segít összpontosítani a felhasználó figyelmét, és vonzóbbá teszi az oldalt.

Az egyenletes és helyes távolságok használata az oldalon meghatározza az oldal hierarchiáját és segít az oldal tartalmának vizuális szervezésében. A megfelelő térközök használata a látogatók számára egyértelmű és átlátható üzenetet közvetít, és segíti őket a kívánt információ gyors és hatékony megtalálásában.

Az optimális térközök használata az oldalon nem csak az olvashatóságot javítja, hanem segít az oldal megjelenésének javításában is. A helyes távolságok használata a szöveg és a képek között, valamint az elemek között, segíti a látogatókat az információk megtalálásában és értelmezésében, így növelheti az oldal hatékonyságát és konverziós arányát.

6. Túl sok információ és helytelen betűtípusok

Az előző pontot tovább fűzve fontos, hogy elegendő információt adjunk. A túl sok és helytelen eloszlású szöveg megterhelő lehet és könnyen elriasztják az érdeklődőt.

Fontos az elrendezés kialakításánál figyelni arra, hogy minden, térközzel jól elválasztott szakasz rendelkezzen címsorral és maximum 2-3 bekezdéssel, amelyek 4-6 sornál nem hosszabbak.

Szintén segíti a látogatót az információ befogadásában, ha a címsorok nagyobbak, és könnyen olvasható betűtípust használnak, így görgetés közben is gyorsan értelmezhetőek.

7. Ki nem használt 404-es oldal

A 404-es oldal akkor jelenik meg, amikor valaki olyan oldalhoz próbál hozzáférni, amely nem létezik weboldalon.

Ha a Google feltérképezi a weboldaladat és felkerülsz a találati listára, de időközben az egyik aloldal megszűnt, vagy más linken érhető el, akkor a látogatót egy nem létező oldalra irányítja a Google.

Ahelyett, hogy csak egy egyszerű és unalmas hibaüzenetet jelenítesz meg ebben az esetben, használd ki a lehetőséget arra, hogy weboldalad más részeire irányítod a látogatókat.

8. Lassú weboldal és gyenge teljesítmény

A szépség nem minden. Ha weboldalad lassú, az elégedetlen felhasználói élményhez vezet, és előfordulhat, hogy a látogató még azelőtt bezárja a lapot, mielőtt megtalálná amit keres.

A weboldalgyorsítás már szintén egy külön iparággá vált és egyre több szakértelem szükséges hozzá, ebben fejlesztőd és tárhelyszolgáltatód tud hatékonyan segítségedre lenni. akiknek professzionális módon együtt kell működniük, hogy jó végeredményt kapjál.

Ideális esetben azonban egy úgynevezett gyorsítótár, eredeti nevén cache megoldás önmagában is sokat tud segíteni a betöltési sebességen.

Kerüld el ezeket a hibákat, és növeld weboldalad sikerét

Ha elkerülöd ezeket a hibákat, olyan weboldalt hozhatsz létre, amely gyors, látványos, könnyen navigálható, és hatékonyan közvetíti üzenetét.

Egy jól megtervezett weboldal segít bizalmat építeni a célközönségben, és elősegítheti az üzleti sikert.

WordPress alapú oldalak esetében az Elementor és a Divi  a legnépszerűbb szerkesztő eszközök, amelyek használatával a legtöbb fent említett hiba könnyen kezelhető. Rengeteg testreszabási lehetőséget nyújtanak és kész, gyönyörű dizájnokat biztosítanak.

Amikor nekilátsz a weboldalad elkészítésének, ne feledkezz meg arról, hogy a felhasználók élményét és elégedettségét helyezd előtérbe. Gondos tervezéssel és a részletekre való odafigyeléssel olyan weboldalt hozhatsz létre, amely megfelel vállalkozásod és felhasználóid igényeinek.

Sok sikert!

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?
Scroll to Top

Érdekel a weboldalkészítés és az e-kereskedelem?

Olvasd el a legnépszerűbb WordPress és E-commerce tartalmainkat! 👇