6 módszer a WordPress weboldalad felgyorsítására

A gyorsaság az egyik legfontosabb szempont, amikor valaki felkeresi a weboldalad. A mai rohanó világban mindenki azonnal meg akarja kapni a keresett információt, így, ha pár másodpercnél tovább töltődik az oldalad, akkor már el is vesztetted a látogatót.

Emiatt a Google is kiemelten figyeli, milyen gyorsan töltődik be egy honlap, s ha nálad ez a folyamat lassú, akkor a keresőből is sokkal kevesebb látogatót fogsz kapni. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogyan ellenőrizheted le a weboldalad sebességét, és bemutatunk 6 tippet a felgyorsítására.

” ha pár másodpercnél tovább töltődik az oldalad, akkor már el is vesztetted a látogatót “

Hogyan ellenőrizd le a weboldalad sebességét?

A legnagyobb hiba a weboldalad sebességének ellenőrzésekor az, ha szimplán megnyitod a böngészőben, és megnézed. Mivel te jó eséllyel visszatérő látogató vagy, így a böngésződ számos elemet már elmentett a honlapodról, és emiatt nem kell várnod a letöltésére.

Egy új látogató azonban más lát majd, így szükséged lesz független weboldal tesztekre. Ezek a szolgáltatások megnyitják a WordPress honlapod, majd elemzik az észlelt dolgokat. A végén kapsz egy listát a problémákról, és javaslatokat a megoldásokra.

Egy tudásbázis cikkünkben már írtunk a legjobb ingyenes elemző eszközökről, itt tudod elolvasni: Hogyan gyorsíthatom, optimalizálhatom weboldalamat? – gtmetrix

Mióta a fenti cikk elkészült, a Google saját eszköze még tovább is fejlődött, és ha nem tudsz angolul, akkor külön előny a magyar felülete. Itt eléred.

Akármelyik elemzőt is használod, érdemes végig menned a felsorolt hibákon, és javítanod a hiányosságokat. Mivel ezek a szoftverek nagyon részletesek, első körben próbálj a könnyen javítható feladatokra koncentrálni. A következőkben ezeket vesszük át.

1. Válassz minőségi tárhelyet

A weboldalad gyorsaságára jelentős hatással lehet a tárhelyszolgáltatód minősége. Az olyan vállalkozások, mint a Tárhely.eu, megfelelő sebességgel képesek kiszolgálni a látogatóid, amikor ők felkeresik a honlapod.

Nincs ez azonban mindig így a rosszabb minőségű szolgáltatókkal, ahol hiába szeretnéd felgyorsítani a weboldalad, ha a hiba alapvetően nem nálad található. Ha a tesztek azt mutatják, hogy a webtárhelyed lassú, akkor válassz a kifejezetten WordPress-re optimalizált tárhelyet, amelyet itt találsz meg: WordPress tárhely

2. Használj cache bővítményt

A WordPress dinamikusan hozza létre a weboldalad minden látogatónak, ez azt jelenti, hogy amikor valaki megnyitja, az adatbázis és állományok segítségével felépíti a html fájlokat. Minél nagyobb és bonyolultabb a honlapod, annál több idő kell minden apró részlet begyűjtésére, és az oldal megalkotására.

A folyamat akár hosszú másodpercekbe is betelhet, így számos látogatód elhagyja a lapot még annak megjelenése előtt. Ezen a problémán segítenek a cache bővítmények, melyek egy első alkalommal felépítik a weboldalad az apró részekből, majd eltárolják azt. Azután a látogatóknak már ezt a tárolt változatot mutatják meg, akár kétszer-ötször gyorsabban.

Az intelligens cache bővítmények azt is érzékelni tudják, ha valamit változtattál az oldaladon, ilyenkor új tárolt változatot készítenek, és már azt kínálják az olvasóknak. Az egyik legjobb ilyen bővítmény az ingyenes WP Super cache.

3. Tömörítsd a képeid

A képek sokkal nagyobb adatmennyiséget jelentenek, mint a sima szöveges tartalmak, így, ha sok és nagy méretű képet használsz, azzal lelassul az oldalad. Érdemes mindig a megfelelő méretben használni ezeket, különösképp figyelve az internetről letöltött állományokra. Ezeknél ugyanis nem ritka, hogy több ezer pixel méretűek, ami teljesen felesleges egy weboldalnál.

A fizikai méretek mellett az adatmennyiségen is dolgoznod kell, az interneten általában nincs szükség hatalmas felbontású képekre. Az optimalizálás során sokkal kisebb fájlméretű képeket készítesz, így a weboldalad jelentősen gyorsabbá válhat.

Képfájlokat kétféleképpen tudsz kisebbé tenni, veszteséggel vagy veszteségmentesen. A veszteséggel történő tömörítés során jelentősen romlik a kép minősége, de sokkal kisebb adatmennyiséget jelent. A veszteségmentes tömörítés esetén nem romlik a minőség, viszont nagyobb helyre is van szüksége. A két megoldás közötti egészséges egyensúllyal úgy jelenhet meg gyorsabban honlapod, hogy a képek minősége sem romlik le nagy mértékben.

Ha manuálisan szeretnél a képeid tömörítésén dolgozni, akkor érdemes igénybe venned a TinyPNG szolgáltatásait, ahol a jpg és png típusú fájlokat is ingyenesen optimalizálhatod. Van ennél azonban sokkal kényelmesebb megoldás, ugyanis számos bővítmény képes arra, hogy a telepítés után átnézze az oldalad, és tömörítse a nagyméretű képfájljait. Ráadásul a továbbiakban minden újonnan felkerülő képpel is elvégezi ugyanezt, így már nem kell aggódnod ezek mérete miatt.

Az egyik legjobb bővítmény az EWWW Image Optimizer, melynek ingyenes változata is nagyon jó szolgálatot tesz. Egy jótanács: a képek tömörítése során az eredeti kép minősége visszavonhatatlanul megváltozik, így érdemes egy biztonsági mentést készíteni a fájlokról az optimalizálás megkezdése előtt!

4. Használj lazy loading betöltődést

A lazy loading egy olyan technológia, mely nem egyszerre tölti be a képeid a weboldaladon vagy egy bejegyzésedben, hanem részletekben. A felhasználónak mindig csak annyi elem jelenik meg, amennyi elfér a képernyőjén, és ahogy görget lejjebb, úgy kapja meg az újabbakat.

Ennek a megoldásnak kétféle előnye van. Az első, hogy mivel nem egyszerre tölti be az összes képet, így sokkal gyorsabban meg tud jelenni a holnapod. Az olvasód már elkezdheti böngészni a tartalmat, és a többi állomány fokozatosan érkezhet meg.

A másik előny, hogy számos látogatód nem fogja végig olvasni az oldalad vagy bejegyzésed, így nekik a lejjebb lévő képeket le sem kell tölteni a szerverről. Így spórolsz a webszervered erőforrásaival, és ezeket a honlapod más céljaira használhatod fel.

A lazy loadra is számos bővítmény létezik, az egyik legkedveltebb a Lazy Load by WP Rocket.

5. Tömörítsd a scripteket is

A scriptek tömörítése tulajdonképpen többlépcsős folyamat, hiszen ilyenkor egyrészt egyszerűsíted a programkódot, másrészt pedig ahol lehet, összevonsz funkciókat. A scriptek ez esetben gyűjtőfogalom, és ide tartoznak a JavaScript, CSS és HTML kódok is.

Ha nem szeretnél kézzel nekiállnak ezeknek, akkor itt is elérhetők bővítmények, melyek automatikusan elvégzik a fenti háromféle kódrészletek egyszerűsítését és összevonását. Az egyik legjobb ingyenes kódoptimalizáló bővítmény az Autoptimize, melynek telepítése és bekapcsolása után te döntheted el, hogy pontosan mely részeket tömörítse.

Az Autoptimize is rendelkezik egy képtömörítő résszel, ha az EWWW-t már feltelepítetted, akkor ügyelj arra, hogy itt már ne kapcsold be ezt a modult. Ha másféle bővítményt használsz, ott is érdemes körbe nézned, hogy ne akadjon össze az esetleges más, hasonló feladatot elvégző bővítménnyel.

6. Tisztítsd meg a WordPress adatbázisod

A WordPress mindent az adatbázisában tárol, így minél régebbi az oldalad, annál több szemét vagy már nem szükséges dolog gyűlhet fel benne. Ezzel nő a mérete, lassabbá válnak a folyamatai, és végső soron az egész weboldalad tovább fog betöltődni.

Érdemes az adatbázisod is karban tartani, ehhez a legegyszerűbb bővítményt használni. A WP-Sweep képes arra, hogy törölje a WordPress által létrehozott automata piszkozatokat, a már eltávolított hozzászólások nyomait, a nem megfelelő meta adatokat és számos mást. Emellett optimalizálja is az adattáblákat, így a weboldalad még gyorsabb lehet.

Egy jótanács, mielőtt bármilyen okból az adatbázisodhoz nyúlsz, mindig készíts róla biztonsági másolatot. A WordPress ugyanis nagyon érzékeny ennek hibájára, így az adatbázis sérülése esetén csak egy hibaüzenetet fognak látni a látogatóid!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!