Haladó WordPress SEO

A múltkori cikkünkben alapvető WordPress SEO-val foglalkoztunk, ahol megismertünk számos könnyen beállítható keresőoptimalizálási feladatot. Ebben a bejegyzésben szintet lépünk, s olyan megoldásokat gyűjtöttünk össze, amely már a haladó szintet képviselik.

Haladó WordPress SEO

Címkék és dátum taxonómiák indexelésének letiltása

A WordPress alapértelmezett módon nagyon sokféle tartalmat létrehoz az általad feltöltött bejegyzések és oldalak mellett. Ezek megléte a legritkább esetben jelent előnyt, így érdemes foglalkoznod a beállításaikkal.

A taxonómia (taxonomy) olyan csoportosítási mód, mellyel bizonyos bejegyzéseket egy csokorba foghatunk. A WordPress-ben kétféle taxonómia létezik, a kategória és a címke. Ha már WordPress használó vagy, akkor ismered ezeket, bizonyára használtál kategóriákat és megadtál címkéket a munka során.

A WordPress viszont minden taxonómiának létrehoz egy aloldalt, mely alapesetben így néz ki:

Ha rákattintasz a saját oldalad bármelyik kategória- vagy címke taxonómiájára, akkor láthatod is az eredményt. A használt sablontól függően a taxonómia tetején látod annak nevét, alatta pedig a kategóriába vagy címkéhez tartozó bejegyzések listáját. A WordPress így gyűjti csokorba az összetartozó bejegyzéseket, minden egyes kategóriánál és címkénél is csinál egy-egy ilyen aloldalt. Ha a weboldaladon van 20 kategória és 300 címke, akkor automatikusan létrehoz 20 kategória taxonómiát és 300 címke taxonómiát.

A SEO probléma az, hogy ezek az automatikusan létrehozott oldalak nulla egyedi tartalommal bírnak, és tömegesen vannak jelen. Azért nincs egyedi tartalmuk, mert a bejegyzéseid címét és első pár sorát tartalmazzák ajánlóként, ezek pedig már megtalálhatók a teljes hosszúságú bejegyzéseknél.

A taxonómiáknak nincs saját szövege, nincs saját képe, csak az automatikusan legenerált dolgok. S mivel akár több százas számban készülnek el a WordPress által, így a nagy tömegük rontja a teljes weboldalad keresőoptimalizálási eredményeit.

Mit lehet tenni az automatán legenerált taxonómiákkal?

Kategória taxonómia SEO-ja WordPress-ben

Két dolgot tehetsz a kategória taxonómiákkal. Az első, hogy megmondod a Google-nek, ne indexelje ezeket, ekkor akárhány kategória aloldalad lesz, a Google-t nem fogja érdekelni. Ha így döntesz, a Yoast SEO bővítményben beállíthatod.

Ha még nincs Yoast SEO-d, itt töltsd le: https://hu.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

A bővítmény aktiválása után feltűnik egy új menüpont a WordPress adminban, a SEO. Itt a Search Appearance almenüpontra kell kattintanod. Ezután a megjelenő felületen a lap közepén apró szürke fülecskéket találsz, ott a Taxonomies-t kell választanod. Ha nem találod, helyettesítsd be a saját oldalad címét ebbe az URL-be, s oda ugorhatsz: www.teoldalad.url/wp-admin/admin.php?page=wpseo_titles#top#taxonomies

Itt az első választási lehetőség a Kategóriák (category), s a Show Kategóriák in search results? kérdésre a NO opcióra kell kattintanod. Ezzel beállítod, hogy a Yoast SEO az összes kategória taxonómiára rátegyen egy „noindex” attribútumot, így a Google nem fogja ezeket beolvasni. Kikerülnek a weboldalad oldaltérképéből is.

Az indexálás letiltása helyett választhatod azt is, hogy az alapból nulla egyedi tartalommal bíró kategória aloldalakat ellátod tartalommal. Ha csak pár kategóriád van, akkor érdemes ezekkel manuálisan vesződni.

Első lépésként keresd meg a kategóriáidat a WordPress adminban. Kattints a Bejegyzés -> Kategóriák almenüre. Itt jobb oldalt látni fogod az aktuális kategóriáid nevét, vidd az egeret az egyik fölé, s a megjelenő Szerkesztés linkre kattintva megnyithatod magát a kategória taxonómiát.

Jól látod, a taxonómia szerkesztőfelülete nagyon hasonló ahhoz, mint a bejegyzéseid felülete. Itt is tudsz szöveget beírni, linkeket beszúrni, és akár még képeket is beilleszteni. Gondold át, miről is szól az adott kategória? Írj róla 200-300 szót, használj alcímeket, szúrj be kapcsolódó hivatkozásokat, s általában, fejlessz úgy tartalmat, mintha egy bejegyzésről lenne szó!

A végén görgess lejjebb, s a Yoast SEO dobozában megtalálhatod a Snippet Preview nevű dobozt. Erre ismét rákattintva kitöltheted a kategória taxonómiád meta címét (SEO title) és meta leírását (meta description), ahogy a múltkori bejegyzésben megtanulhattad.

A végén ne felejts el a legalul található Frissítés gombra kattintani. Kész is van!

Összefoglalva: mit is csináltál éppen? Volt egy kategória aloldalad (taxonómiád), melyen semmi egyedi tartalom nem volt, csak a kategória neve, a bele tartozó bejegyzések címei és pár soros bevezetői.

Erre te fogtad ezt az üres oldalt, írtál rá szöveget, adtál hozzá linkeket, címsorokat, akár képeket is, így egy tartalommal feltöltött jó minőségű oldalt adtál a Google kezébe. Nem tiltottad meg neki az indexelést, hanem ehelyett minőségi tartalommal SEO előnyt kovácsoltál a WordPress automatikusan létrehozott taxonómiájából.

Már nincs más feladatod, mint az összes kategóriával végrehajtani ugyanezeket a lépéseket!

Címke taxonómia kezelése WordPress-ben

A címkékkel már más a helyzet. A legtöbb weboldaltulajdonos sok címkét használ, sok bejegyzés esetén nem ritka a több száz, vagy ezer címke. Ez a Google szemében ugyanennyi szemétnek minősülő oldalt jelent, mert a címke taxonómiáknál is csak a címke neve, a hozzá tartozó bejegyzések címe és pár soros ismertetője jelenik meg. Nulla egyedi tartalommal.

Itt is alapvetően többféle megoldás létezik. Az első, hogy hasonlóan a kategória taxonómiákhoz, az összes címkére is egyedi tartalmat készítesz, szöveggel, képekkel és linkekkel. Ez több száz vagy több ezer címke taxonómiánál szinte lehetetlen feladat, s nem is biztos, hogy megéri ennyit dolgozni velük.

A másik megoldás, ha az összes címkét noindex-re teszed, ezzel megmondod a Google-nek, hogy ne foglalkozzon velük. Ezt ismét a Yoast SEO bővítmény segítségével tudod megtenni. Nyisd meg a WordPress adminod, majd ott keresd meg a SEO menüpontot, s azon belül válaszd a Search Appearance almenüt. A megjelenő oldal tetején válaszd a Taxonomies fülecskét. Eddig ugyanaz, mint a kategóriák esetében, csak most a Címkék dobozt kell keresned. Ez gyakran be van zárva, s a jobb oldalán látható lefelé mutató nyíllal lehet lenyitni.

A lenyitás után a Show Címkék in search results beállítást a No-ra kell állítanod, majd az oldal alján látható Save changes gombbal mentheted el a változtatásokat. Fontos, hogy ezzel a Yoast SEO az összes címke taxonómiád noindexre teszi, azokat a Google nem fogja beindexelni, emellett a címke taxonómiák is kikerülnek a webhelytérképeidből.

De mi történik akkor, ha te néhány címke taxonómiáról úgy döntesz, hogy azok fontosak, tartalmat készítenél rájuk, s ezeket jó lenne beindexeltetni a Google-lel? Ilyenkor a legjobb, ha letiltod a címke taxonómiák indexeltetését a fent nevezett módon, majd a néhány fontos címkénél manuálisan engedélyezed azt. Így csak ezek a kiemelt címke taxonómiák lesznek indexelve.

A címkéidnek is van szerkesztőfelülete, mely hasonlít a bejegyzés vagy a fent bemutatott kategória szerkesztőhöz. A címkéidet az admin felületed Bejegyzés -> Címkék menüpontban találod. Ha bármelyik címke fölé viszed az egeret, megjelenik egy helyi menü, ahol válaszd a Szerkesztés linket. Ezzel már meg is nyílik a szerkesztő, ahol elkészítheted az adott címkéhez tartozó tartalmat. Ha pedig lejjebb görgetsz, ott találod a Yoast SEO dobozát, ahol a benne lévő előnézeti dobozra kattintva megadhatod a SEO title (meta cím) és Meta description (meta leírás) értékeket.

De ezzel még nem végeztél, hiszen az előbb beállítottad, hogy az összes címke taxonómia noindex legyen a Google szemében. A Yoast SEO doboza bal oldalán lévő három ikon közül válaszd a fogaskerék ikont. Ezzel megjelenik a Settings (beállítások) panel, ahol az Allow search engines to show this Címke in search results? kérdés azt kérdezi, hogy engedélyezed -e a keresőmotorok számára ennek a címkének a mutatását a találati listákon. Ha az előbb megcsináltad a címkék globális tiltását, akkor itt most a No (current default for Címkék), azaz a nem (az aktuális alapértelmezés a Címkék számára) válasz látható. Hogy engedélyezd ennek az egy címkének a keresőrobotok általi indexelését, állítsd át az értéket Yes-re. Ezzel visszakerül az oldaltérképekbe is, s a Google is fel fogja dolgozni a tartalmát.

Volt nagyon sok SEO szempontból gyenge minőségű címke taxonómiád, ezeknél megtiltottad, hogy a Google feldolgozza őket, így javult a weboldalad minősége.

Összefoglalva: Mit is csináltál éppen? Volt nagyon sok SEO szempontból gyenge minőségű címke taxonómiád, ezeknél megtiltottad, hogy a Google feldolgozza őket, így javult a weboldalad minősége. Ezután megismerted azt is, hogy ha egyes címkékre inkább tartalmat készítenél, akkor azoknál egyesével engedélyezheted az indexelést.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!