6 egyszerű tipp a WordPress oldalak SEO-jához

A WordPress oldalak keresőoptimalizálása ugyanolyan feladat, mint bármilyen más módon felépített oldalaké. Ez a tartalomkezelő rendszer azonban rendelkezik néhány olyan lehetőséggel, melyet érdemes kihasználni, hogy a weboldalad SEO-ja még jobb legyen.

Ebben a bejegyzésben 6 egyszerű tippet gyűjtöttük össze, a segítségükkel te is feljavíthatod az oldalad teljesítményét a különféle keresőoldalak listáin.

“6 egyszerű tippet gyűjtöttük össze, a segítségükkel te is feljavíthatod az oldalad teljesítményét a különféle keresőoldalak listáin.”

1. Állítsd be a permalinkeket

A permalinkek a honlapod oldalainak és bejegyzéseinek elérhetőségét mutatják meg, a domain neved mögött elhelyezkedve. Ha a peldaoldal.com/elso-cikk URL-t nézzük, akkor a peldaoldal.com a domain neved, az elso-cikk pedig a permalinked.

A WordPress alapesetben nem biztos, hogy a neked legjobb permalink struktúrát használja, így érdemes ezt átállítanod, mielőtt a Google beindexeli a neked nem kedvező megoldást.

A változtatást a WordPress oldalad admin felületén teheted meg, a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpont alatt. Itt az alapbeállítás az „Egyszerű”, ahol a linkek így néznek ki: oldalam.com/?p=123

Ezt a Google is nehezen tudja értelmezni, ráadásul a látogatóidat is összezavarhatja. Válassz inkább egyet a keresőbarát permalinkek közül, mint a fent már mutatott példa, az amúgy a WordPress-ben a „Bejegyzés címe” opció. Ha pedig a dátumot is be szeretnéd illeszteni az URL-be, válaszd a „Nap és bejegyzés címe” vagy „Hónap és bejegyzés címe” opciót!

2. Készíts oldaltérképet

Az oldaltérkép tartalmazza a weboldalad összes elemét, amelynek indexelése engedélyezett a Google számára. Ha elkészíted ezt a térképet, s beküldöd a Google Search Console-ba, akkor meg tudod mutatni a keresőóriásnak, hogy pontosan miből is épül fel az oldalad.

Ezzel biztosíthatod, hogy véletlenül se felejtse ki az indexelésből valamelyik tartalmadat.

Az egyik legjobb oldaltérkép bővítmény a Google XML Sitemaps, amit itt találsz meg: https://hu.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

Arra azonban figyelj, hogy számos WordPress bővítmény is generál magától oldaltérképet, többek között a népszerű Jetpack. Mindig ügyelj arra, hogy a többféle oldaltérkép ne ütközzön egymással, s lehetőleg csak egyfélét használj!

3. Használj Google Analytics és Google Search Console fiókot

A Google Analytics a Google statisztikai szoftvere, a Search Console pedig számos információ nyújt a weboldalad indexelési és megjelenési adatairól. Mindkettő ingyenes, így szinte kötelező használnod a weboldaladon.

Az Analytics itt érhető el: https://analytics.google.com/

A Search Console pedig itt: https://www.google.com/webmasters/

“Ha ezt a két szolgáltatást igénybe veszed, azzal nem csak te kapsz pontos áttekintést a webhelyedről, hanem a Google is.”

Ha ezt a két szolgáltatást igénybe veszed, azzal nem csak te kapsz pontos áttekintést a webhelyedről, hanem a Google is. Látja, mennyire szeretik a látogatók a tartalmaidat, mennyi időt töltenek el rajtuk, s ezáltál még több látogatót szállíthat neked a keresőjéből.

Az Analytics által generált kódot kézzel kellene hozzáadnod a WordPress sablonodhoz, de ha nincs programozási tudásod, akkor sincs gond. A Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights bővítmény automatikusan segít ezt megtenni, csak kövesd az utasításait. Itt érheted el: https://hu.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

4. Optimalizáld a képeid

A képek optimalizálása fontos része a SEO-nak, s több lépcsőről van szó benne. Először is, érdemes kihasználnod a keresőoptimalizálási előnyöket, s rendesen megadnod a képhez tartozó adatokat.

Még a kép weboldalra történő feltöltése előtt, nevezd át a kulcsszavadra, vagy a cikkedhez kapcsolódó névre. Ha például a weboldalakról van szó a tartalmadban, akkor a 123129f939.jpg képnevet nevezd át weboldal-kinezet.jpg-re, és így töltsd fel a WordPress honlapodra.

Ezzel jelezni fogod a Google-nek, miről is szól a kép, s SEO előnyöket kapsz cserébe. Amikor pedig beszúrod a bejegyzésedbe, add meg a title és az alt attribútumokat. Ha ezt elfelejtetted, később is megteheted. Nyisd meg az admin felület Média -> Médiatér részét, és a megjelenő képekre kattintva máris beírhatod ezeket az elemeket. A title magyarul „Cím”, az alt tag pedig „Helyettesítő szöveg” néven található meg a WordPress médiatár dobozában.

A címed látható lesz az olvasók számára, ha például az egeret a kép fölé viszik, így írj oda valami figyelemfelkeltő szöveget. A helyettesítő szöveget azonban csak a Google (illetve például a látássérültek felolvasó szoftvere) látják, így oda arról kell írni, ami pontosan a képen van. Kulcsszavakat azért használhatsz, így, ha a weboldal a kulcsszavad, teljesen jó helyettesítő szöveg például a „weboldal kinézete Firefox böngészőben”.

A képek optimalizálása azonban ezzel még korántsem ért véget, hiszen magát a képek adatmennyiségét is optimalizálnod kell. Az internetes adatforgalom jó részét ugyanis nem a szövegek, hanem a képek és videók teszik ki. Ha túl sok nagyméretű kép van a weboldaladon, az lassan fog megjelenni, a látogatók jó része távozik még a betöltődés előtt, és a Google is hátrébb sorolja az oldalad.

“Ha túl sok nagyméretű kép van a weboldaladon, az lassan fog megjelenni, a látogatók jó része távozik még a betöltődés előtt, és a Google is hátrébb sorolja az oldalad.”

Az olyan bővítmények, mint a EWWW Image Optimizer képesek arra, hogy a már meglévő, illetve a jövőben feltöltött képeidet optimalizálják. Olyan tömörítést végeznek ezeken, mellyel látható mértékben nem romlik a minőség, de a fájl mérete akár a tizedére is csökkenhet. A végeredmény kisebb képek és gyorsabb weboldal lesz.

Természetesen mindig érdemes a fájljaidról az eredeti minőségükben is biztonsági mentést készítened, így akármi történik, mindig meglesznek. Az EWWW Image Optimizer itt érhető el: https://wordpress.org/plugins/ewww-image-optimizer/

5. Adj hozzá megosztási lehetőséget a weboldaladhoz

A közösségi médiában történő megosztás ingyenes reklámot jelent a tartalmaidnak, ráadásul, ha egy bejegyzésed virálissá válik, akkor nagyon sok emberhez eljuthat. Persze ez csak akkor történhet meg, ha lehetővé teszed a megosztásokat.

Ehhez érdemes feltenned egy olyan bővítményt, mely könnyen beállítható, és a Facebookon kívül másféle platformokat is kezel. A WordPress Share Buttons Plugin – AddThis is ilyen, itt éred el: https://wordpress.org/plugins/addthis/

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!