8 dolog, amire 2019-ben figyelned kell a keresőoptimalizálás során

A keresőoptimalizálás 2019-ben már nem csak a kulcsszavakról és linkekről szól, hanem a felhasználók soha nem látott minőségű kiszolgálásáról. Ismerd meg azokat a SEO trendeket, melyeket 2019-ben neked is alkalmaznod kell a weboldaladon!

1. Technikai SEO és sebesség

A technikai SEO az a terület, ahol a weboldalad technikai paramétereit kell rendbe tenned. Az egyik legfontosabb eleme a webhely betöltődési sebessége, ez kiemelten érinti a látogatóid is. Ha a te oldaladnak jó pár másodperc kell a megjelenéshez, akkor valamit elrontottál, s javítanod kell! Az olvasóid nem fognak sokáig várni, nekik azonnal kell a tartalom, így az 5 másodpercél tovább töltődő tartalmakat meg sem várják.

Ha a te weboldalad is lassú, annak számos oka lehet.
Legtöbbször a nem megfelelően használt vagy optimalizált JavaScript és CSS kódok, WordPress oldalak esetében a túlzott bővítményhasználat, vagy az egymással összeakadó kiegészítők a problémák. Ritkább esetben okozza csak a nem megfelelő tárhely választás (például nem a látogatottságnak megfelelő erőforrás választás)

Ellenőrizd le a saját oldalad sebességét és a hibák forrását a Google eszközével, s hajtsd végre az ott javasolt változtatásokat: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=hu

2. Strukturált adatok fontossága

A strukturált adatok olyan apró kódrészletek, melyekkel extra információkat adhatsz az oldaladról. A keresőmotorok számára a schema.org jelöléseit használhatod, a Facebooknál az Open Graph, míg a Twitternél a Twitter cards szolgál erre.

Mivel ez a cikk a keresőoptimalizálásról szól, így a schema.org strukturált adatait nézzük meg. A Google már jó ideje használja ezeket, amikor rákeresel valamire a keresőjében és nem a megszokott találati eredménye jön ki, akkor a strukturált adatokból kapja az információt.

Ilyen extra információ például, amikor egy receptre történő kereséskor a találati listán az étel képe, az elkészítési ideje, vagy kalóriatartalma is megjelenik. Vagy egy webshop termékénél látható az olvasói értékelések száma és azok összesített értéke. Talán nem is kell elmondanunk, hogy mennyire megdobja ez az átkattintási arányt, így nézz körül a schema.org oldalon, s szereld fel weboldalad strukturált adatokkal!

A felhasználható adatokat és a részletes leírást itt találod: https://schema.org/

3. Jól megírt tartalmak

A változások a tartalomkészítést is érintik, a 2019-es SEO trendek között kiemelkedő helyet foglalnak el a szövegekkel kapcsolatos dolgok. A Google már jó ideje nem csak a kulcsszavakat, hanem a tartalom egészét is figyeli, de 2019-ben minden korábbinál nagyobb szerepet kapnak az LSI kulcsszavak.

Ez az angol rövidítés a rejtett szemantikai kulcsszavakat jelenti, olyan kifejezéseket, melyek tartalmilag kapcsolódnak a témához. A Google elemzi a szöveged, s kiértékeli, mennyi LSI kulcsszó található benne. Ha megfelelő arányú, akkor valószínűleg a szöveged tényleg kapcsolódik a témához, ráadásul jó minőségű.

A számodra ez azt jelenti, hogy túl kell lépni az olyan szövegíráson, ahol csak a kulcsszavakat erőlteted. Szinonimákat és tartalmilag rokonértelmű kifejezéseket is kell használnod, így a Google jutalmazni fogja munkád. Eközben természetesen továbbra is elsődleges cél, hogy az olvasóidnak írj, hasznos és minőségi tartalmat!

“túl kell lépni az olyan szövegíráson, ahol csak a kulcsszavakat erőlteted. Szinonimákat és tartalmilag rokonértelmű kifejezéseket is kell használnod”

4. Szakértői tartalom

A szakértői tartalom valamennyire kapcsolódik a jól megírt tartalomhoz, de itt kifejezetten arról van szó, hogy az olvasók a szakértői tartalmat keresik. Ők válaszokat szeretnének a kérdéseikre, így a te elsődleges feladatod megadni ezeket.

A szakértői tartalomba nem csak az LSI kulcsszavakkal kibővített szöveg tartozik, hanem minden olyan más infó, ami hasznos lehet egy kérdés megválaszolásához. Képes bemutatót csináltál a témában? Szúrd be a szövegbe! Videód van? Azt is használd fel. De ugyanígy ne spórold ki azokat a más weboldalra mutató linkeket, melyek további magyarázatot, vagy kiegészítést adnak a saját tartalmadhoz.

A Google is díjazza a szakértői tartalmat. Erre nem csak az oldal tartalmának feldolgozása szolgál, hanem olyan mérőszámok is, mint a látogatók által a cikkednél eltöltött idő. Ha olyan jó minőségű weboldalt és anyagokat állítasz össze, melynél sokat elidőznek a látogatóid, garantáltan meghozza a várt keresőoptimalizálási előnyt. Arról nem is beszélve, hogy az olvasóid mennyire elégedettek lesznek veled!

5. Okostelefonok szerepe

Az okostelefonok ma már mindenhol ott vannak, s talán neked is egyértelmű, ha valamire rákeresel, rögtön a telefonod kapod elő. Más is így van ezzel, így ma már egyetlen weboldal tulajdonos sem engedheti meg magának, hogy tartalmai rosszul jelenjenek meg a telefonokon!

Ellenőrizd le, hogy weboldalad mobilbarát, s ha bármi probléma van, akkor javítsd. Ez már a korábbi években is így volt, 2019-re azonban már az is fontos, hogy a tartalmad ne csak elférjen az okostelefon kijelzőjén, hanem más feltételek is teljesüljenek.

Ilyen feltételből sok van, de a legtöbb teljesen logikus: a szöveg legyen olvashatóan nagy méretű, a kattintható elemek ne legyenek egymáshoz túl közel, ne takarja ki hirdetés vagy más elem zavaró mértékben a képernyőt, és így tovább.

A már fentebb említett Google eszköz külön vizsgálja a mobilokra, illetve asztali gépekre történő megjelenést, így eszközre szabva kapod meg a lehetséges javítási javaslatokat.

“ellenőrizd le, hogy weboldalad mobilbarát, s ha bármi probléma van, akkor javítsd”

6. Hang alapú keresés

A hang alapú keresés is az okostelefonok korával jött el, s már magyar nyelven is meglepően jól működik. Várhatóan tovább is hódít, mert sokkal egyszerűbb valamire beszéddel rákeresni, mint begépelni a telefon képernyőjén.

Az élő beszéd azonban más, mint az írás, így másképp is kell optimalizálni rájuk. Míg írásban kulcsszavakat használunk, addig az élő beszédben és hang alapú keresésnél kérdéseket teszünk fel. Ezekre pedig válaszokat kell írni. Próbáld úgy elkészíteni a tartalmaidat, hogy azok egyszerre teljesítsenek jól írásban és a hangalapú keresések során!

Tegyél fel kérdéseket, melyeket a látogatóid is feltehetnének, majd válaszold meg ezeket. Közben használd a megfelelő LSI és hagyományos kulcsszavakat, hogy a tartalmad az olvasók számára is megfelelően részletgazdag maradjon.

7. Hivatkozások és linkek

A hivatkozások jelentik a keresőoptimalizálás alapjait, a weboldalad többet között attól is értékes a Google szemében, hogy mennyi link mutat rá más oldalakról, és hogy a hivatkozó weboldalak milyen erősek. Jól tudják ezt a SEO-sok is, így külön iparág épült ki arra, hogy linket áruljanak megbízható és erős oldalakról.

A Google viszont törekszik arra, hogy minél hitelesebb és relevánsabb találati listákat állítson össze a használóinak, így a linkek értékelése folyamatosan átalakul. A keresőóriás először csak azt vizsgálta, hogy egy hivatkozó weboldal szövegkörnyezete, egésze mennyire kapcsolódik a linkhez. Ezzel próbálta kiszűrni, hogy teljesen idegen témájú weboldalakról is értékes linket lehessen venni.

Ma azonban már nézi a branded, cégneved említéseit is, így a rólad szóló cikkeket akkor is figyelembe veszi, ha abban nincs link. Törekedj arról, hogy beszéljenek rólad az interneten, így akkor is szerzel értékes hivatkozásokat, ha linket nem tesznek mellé!

8. Személyre szabott találati lista

A keresőmotorok már jó ideje személyre szabott találati eredményeket adnak a keresésekre, ez még fontosabbá válik 2019-ben. Ha rákeresel valamire a Google vagy más keresőben, a szoftver felhasznál mindent, amit rólad tud, hogy minél értékesebb találatokat adjon vissza.

Ez egyben lehet félelmetes is, hogy a kereső mennyi mindent tud rólad, de a számodra most az a fontos, hogy ez az olvasóidnál is így működik. A Google nekik is személyre szabott találati eredményeket nyújt, ahol azt is figyeli, hogy milyen weboldalakat kerestek fel korábban.

Érd el, hogy minél több ember látogassa meg a weboldalad! Terjeszd a cikkeid a közösségi médiában, élj online életet, s a weboldaladra látogatók következő keresésekor a Google emlékezni fog, hogy már jártak nálad. Az olyan hasznos előnyökről, mint ezen látogatók vásárlókká konvertálása vagy más marketing előnyök még nem is beszélve!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!