WordPress SEO alapok

A WordPress mindenhol ott van, ma a világon fellelhető weboldalak 34%-a ezzel a szoftverrel megy. Ez az ingyenes megoldás a felépítésével, egységes megoldásaival nagyban elősegíti a keresőoptimalizálási munkád, de van néhány olyan dolog, amellyel még teljesebbé teheted a SEO-dat.

“a WordPress-szel kapcsolatos keresőoptimalizálási feladatokat szedtük össze “

A WordPress mindenhol ott van, ma a világon fellelhető weboldalak 34%-a ezzel a szoftverrel megy. Ez az ingyenes megoldás a felépítésével, egységes megoldásaival nagyban elősegíti a keresőoptimalizálási munkád, de van néhány olyan dolog, amellyel még teljesebbé teheted a SEO-dat.

Ebben a cikkben a WordPress-szel kapcsolatos keresőoptimalizálási feladatokat szedtük össze, így te is pontról-pontra végig mehetsz rajtuk.

Mi a WordPress SEO célja?

A WordPress SEO ugyanazt a célt szolgálja, mint bármilyen más weboldal keresőoptimalizálása. Jobbá teszi a honlapod, pontosan el tudod mondani a látogatóidnak és a Google számára, miről szól a tartalmad, ráadásul ezeket az anyagokat kényelmesebben meg is tudod mutatni.

A SEO alapvetően olyan feladatok sokasága, melyet elvégezve a látogatóid a nekik megfelelő tartalmat kapják a lehető legjobb módon.

Alapvető WordPress SEO beállítások

Első lépésben érdemes ellenőrizned pár beállítást a WordPress adminban, melyek kihatással vannak az oldalad keresők általi feltérképezésére.

A legfontosabb ezek közül, hogy megtilthatod a keresőrobotoknak az oldalad indexelését. Ilyenkor a Google sem dolgozza fel a tartalmad, s akármennyi cikket írsz, azok nem kapnak forgalmat.

Nyisd meg a WordPress admint, s ott keresd meg a Beállítások -> Olvasás menüpontot. Ha a Keresőmotor láthatóságnál be van jelölve a Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat elnevezésű jelölődoboz, akkor a Google nem fogja feltérképezni az cikkeid.

Ha véletlenül bejelölve hagytad ezt a dobozt, vagy a fejlesztőd hagyta így, vedd ki a jelölést, és kattints a Módosítások mentése gombra!

Keresőbarát webcímek

A másik fontos dolog a keresőbarát URL-ek megléte. A keresőrobotok és az olvasók is szeretik, ha egy webcím beszédes, érthető és nem számokból és véletlen karakterekből áll. Amikor egy internetes cím ilyen, azt keresőbarátnak nevezzük: teoldalad.hu/ez-egy-keresobarat-cim

Érdemes ezt a beállítást is elvégezned, csak pár kattintás szükséges hozzá a WordPress adminban: nyisd meg a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpontot, s ott válaszd ki a neked tetsző beállítást. Nagyon népszerű a Bejegyzés címe opció, melyet az előbbi példa is mutat, de akár a kategória nevét vagy a dátumot is beillesztheted az URL-be.

www, nem www, https és https változatok

További két fontos alapbeállítás a www-nem www átirányítás és a https megléte. Ezek minden weboldalnál fontosak, így WordPress esetében is.

A weboldalad www-s verziójában szerepel a www előtag, például http://www.teoldalad.hu. A nem www-s verziójában viszont nincs ott, és így fog kinézni: http://teoldalad.hu. Bár széleskörű tévhit, hogy a két formátum megegyezik, valójában a www-s változat a nem www-s változat aldoménjének számít, és mindkettő önálló SEO életet él.

Ha linkelik bármelyik URL-t, akkor csak az adott változat kap SEO előnyt, és mindkettőre külön rangsort állít fel a Google. Egyesítsd hát a www és nem www erejét, s válaszd ki, hogy te melyik formátumot szeretnéd használni! A másikat pedig egyszerűen irányítsd rá az általad választott verzióra (például a http://teoldalad.hu változatot irányítsd át a http://www.teoldalad.hu változatra).

A domain neveknél kell megnézned az oldalad https változatának kérdését, melyet alapvetően a biztonságos internetes kommunikácó miatt fejlesztettek ki. Először csak a bankok és fizetési adatok használó vállalatok használták, de ma már a Google minden olyan weboldalnál, amely nem https protokollt használ, kiírja a nem biztonságos szót a Chrome böngészője címsora mellett.

Ennek már meg is van a hatása, egy 2019-es brit felmérés szerint a megkérdezettek 47%-a nagyjából tudta, mit jelent ez a figyelmeztetés, 46% viszont azt mondta, hogy nem adná meg az adatait egy ilyen oldalon. A válaszolók 64%-a pedig egyenesen azt nyilatkozta, hogy bezárja az ilyen figyelmeztetéssel ellátott webhelyeket. Itt olvashatod a cikket: https://realbusiness.co.uk/is-your-business-site-unsecure/

Válts tehát https-re, hogy oldalad megbízhatóbbá váljon a látogatók szemében, s még SEO előnyt is kapjon!

Wwwnem www, http vagy https – most akkor, hogy is van ez? Ha kicsit belezavarodtál a kifejezésekbe, akkor semmi gond, összefoglaljuk. Fontos, hogy a http protokoll helyett https-t használj, és az oldalad www-s és nem www-s változata közül csak egy létezzen, a másik át legyen irányítva.

Mivel ezen beállításokat módosítva akár elérhetetlenné is válhat WordPress oldalad, így megfelelő precizitással szükséges elvégezni a lépéseket, ehhez az alábbi cikkünk nyújthat további segítséget: https://tarhely.eu/ugyfeladmin/knowledgebase.php?action=displayarticle&id=224

Haladó WordPress keresőoptimalizálás – a Yoast SEO bővítmény

Ha végeztél az alapvető WordPress keresőoptimalizálási feladatokkal, akkor érdemes tovább lépned a haladó lépésekre. Ezek segítségével még jobban bemutathatod a tartalmad minőségét a látogatóidnak, így még nagyobb forgalmat kapsz a keresőkből.

Két nagy keresőoptimalizálási bővítmény uralja a WordPress piacot, a Yoast SEO és az All in One SEO. Mindkettő kiváló, ez a szakasz most a Yoast SEO-ról, mert kezdőknek könnyebben használható.

Első lépésként töltsd le a Yoast SEO-t és add hozzá a saját WordPress weboldaladhoz: https://hu.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

A Yoast SEO bővítmény nagyon sok feladatra ideális:

– beállíthatod weboldalad főoldalának, mindegyik bejegyzésének és oldalának meta címét és leírását

– ellenőrzi a tartalmad számos rangsorolási faktor alapján és javaslatot tesz a javítására

– oldaltérképet gyárt

Nézzük ezeket egymás után!

Meta cím és leírás beállítása Yoast segítségével

Biztosan jól ismered a Google kereső találati listáját, ahol mindegyik találatnak van egy címe, alatta az URL-je, legalul pedig egy kis szöveges összefoglaló a találatról. Ezeket a Google állítja össze, kivéve, ha te megadod a meta részeket. A címet a meta cím, a leírást pedig a meta leírás megadásával állíthatod össze.

A Yoast segítségével ezen meta emelek megadása pofon egyszerű. Nyisd meg bármelyik oldalad vagy bejegyzésed, görgess alulra, majd keresd meg a Yoast SEO dobozát. Ha csak egy sort látsz, kattints rá, és a doboz lenyílik. Itt a Snippet preview résznél látsz egy előnézeti dobozt, ahogy a meta elemek abban a pillanatban léteznek. Kattints az előnézeti dobozra, s add meg a három ott látható szövegmező tartalmát:

SEO title: ez a meta title vagy meta címsor. Töltsd ki, s próbáld betartani a SEO title maximális hosszát! Ezt a Yoast bővítmény a beviteli mező alatt lévő csíkkal is méri.

Slug: ez a bejegyzésed vagy oldalad domain neved utáni része, pl. /ez-egy-seo-cikk . Itt láthatod, mit generált automatikusan a Google és át is írhatod, ha a Yoast erre tesz javaslatot.

Meta description: ez a meta leírás sora. Írd be ide a meta leírásod, s a Yoast itt is jelzi, ha túlcsúsztál a maximális hosszúságon.

A változtatásokat a WordPress posztod vagy oldalad közzé tételével vagy frissítésével mentheted el.

Tartalom elemzése, SEO hibák javítása

Ha már a Yoast SEO doboznál tartunk a tartalmad alján, ez a rész felelős a megírt cikked ellenőrzéséért és az esetleges minőségi és SEO hibák javításáért. A kezdéshez írd be a fő kulcsszavad a Focus keyphrase mezőbe. Ha kell, frissítsd a bejegyzésed a Frissítés gomb megnyomásával, majd nézd meg újra a Yoast dobozát.

A meta részek alatt találod az Olvashatósági elemzés részt. Itt számos tanácsot kapsz a megírt tartalmadhoz, ezeket javítva jobb lesz a cikked minősége. Folytasd a cikk átírását addig, míg minden hibát ki nem javítasz!

A SEO analysis rész pedig a SEO hibákat sorolja, itt is hajtsd végre a javításokat, hogy a cikked keresőoptimalizálási szempontból a lehető legjobb legyen! Olyan javaslatokat találsz itt, mint például pótold a hiányzó belső linkeket, használj több kulcsszót a címsorokban, hogyan javítsd a meta címet vagy leírást és így tovább.

Oldaltérkép generálása

A Yoast képes elkészíteni szabványos oldaltérképeid, ezek olyan apró kis állományok, melyek tartalmazzák a weboldalad tartalmának linkjeit. Ha ezeket beküldöd a Google Search Console (Google Webmaster Tools) felületén, akkor a Google értesül az új cikkeidről és oldalaidról, és sokkal gyorsabban feldolgozza ezeket.

Keresd meg a saját oldaltérképed a saját webcímed mögé rakva a sitemap_index.xml fájlnevet, például a teoldalad.hu/sitemap_index.xml címen. Itt tovább oldaltérképeket találsz majd a beállításaid szerint. Ezeket add hozzá a Search Console-ban, és gondoskodtál is az oldaltérképekről!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!