Hamarosan érkezik az USB4

Akik az IT-hírek világában jártasabbak bizonyára már értesülhettek arról, hogy az USB-IF mérnökei idén nyáron elkészülhetnek az USB következő generációjának véglegesítésével, hivatalos elnevezése még nincsen ugyan, ám úgy fest USB4-ként fog elstartolni 2021-ben. A technológia alapját a pár éve már létező Intel Thunderbolt 3 adja, erről osztunk meg veletek pár érdekességet.

Forrás: https://www.audioxpress.com/news/usb-

A Thunderbolt 3 ma az egyik legmodernebb csatlakozótípus, amelyet eredetileg az Apple felületére fejlesztett ki az Intel, gyakorlatilag egy USB-C típusú porton keresztül történik az eszköz áram ellátása, adat-és videó átvitele.

Az USB-C típúsú szabvány köztudatban van már egy ideje, például az új generációs MacBook és MacBook Pro/Air gépbekbe már gyárilag bele van építve. Elődjéhez az mUSB-hez képest használata és funkciója sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, egyrészt a micro USB csatlakozó fejét csak egy féleképpen lehet az aljzathoz csatlakoztatni, másrészt az érintkezősor és a foglalat is sokkal sérülékenyebb. Az USB-C ezzel szemben mind a két irányba csatlakoztatható, illetve strapabíróbb, támogatja az inteligens kábel csatlakozást, nem mellékesen a Thunderbolt 3 minde előnye már megjelenik benne.

Mindez, hogyan is jelenik meg az USB4ben ?

Adatátvitel, Megjelenítés,Teljesítmény

  • Az adatátviteli sebessége 40 Gbps, ami gyakorlatilag kétszer akkora mint a nemrég bejelentett USB 3.2 szabványnak.
  • Elegendő sávszélességet biztosít két 4K-s és egy 5 K-s kijelző csatlakoztatására. Például egy 4K-s film kevesebb, mint 30 másodperc alatt átvihető.
  • Támogatja a 100 W-os töltési sebességet.
  • Az USB 4 visszafelé is kompatibilis az USB 3.x, 2.x, 1.x eszközökkel.

További érdekesség, hogy míg a Thunderbolt 3 tanúsítványhoz kötött, vagyis licensz díjat kell utána fizetni, az USB eszközökhöz viszont nincsen szükség tanúsítványra, így akár a nagyobb gyártók is kínálhatják majd.

Az USB-IF tehát ezeket a főbb specifikációkat integrálja bele az USB4-be. Az egy kábel egy port megoldás egyszerűbbé, és kényelmesebbé tenné a felhasználó mindennapjait a jövőben.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!