Hol tudom beállítani, konfigurálni a SPAM szűrőt?

Az utóbbi időben megsokszorozódtak a spam üzenetek, ezért megnézzük, hogyan lehet ezek ellen védekezni. A védekezésre több lehetőség is van, bizonyos szinten szűri általában a tárhely szolgáltató is a leveleket, emellett felhasználói szinten is érdemes finomhangolni a szűrést az asztali levelezőkliens programokban és a tárhely admin felületen is.

Nézzük is meg a legnépszerűbb levelező klienseket és a spam szűrési beállítások helyét az asztali alkalmazásokban:

Mozilla Thunderbird

A Mozilla Thunderbird levelezőprogram egy ingyenesen letölthető e-mail kliens, ami a Mozilla projektből fejlődött ki. A Firefox-hoz hasonlóan ehhez a programhoz is le lehet tölteni különböző témákat és kiegészítéseket, ami ingyenesen letölthető a hivatalos oldalukról.
A szűrő beállítását jobb oldalt fent a menüt megnyitva az „Üzenetszűrők” menüpontban lehetséges beállítani. Az üzenetszűrőket e-mail fiókonként lehetséges beállítani, egy e-mail címhez akár többet is. A szűrők fentről-lefele fognak lefutni, aminek a sorrendjét tetszőlegesen módosíthatjuk a jobb oldalt található ”Mozgatás felfelé/Mozgatás lefelé” ikonokkal. A szűrőket utólag is módosíthatjuk, ha kijelöljük, és megnyomjuk a „Szerkesztés…” gombot. A „Szűrők a következőkhöz” menüponttal tudunk több email címre is különálló szűrőt beállítani. Levélszemét konfigurálásáról további információkat IDE kattintva talál.

Microsoft Outlook

Az Outlook levelezőprogram a Microsoft csomag része, amely személyes információk kezelésére is alkalmas. Leginkább levelezőprogramként használják, de naptárat, feladat- és névjegykezelést is biztosít. Az e-mail kliens együtt tud működni a Microsoft Exchange Serverrel is, így olyan további szolgáltatásokat nyújt a szervezeten belüli több felhasználónak, mint például a megosztott postafiókok és naptárak. A hozzá kapcsolódó szűrő beállítást egy adott levélre jobb egérgombbal kattintva a Szabályok/Új szabály létrehozása… menüpontban lehet megadni. A levélszemét kiválasztásról és törlésről IDE kattintva talál még információt.

Mac Mail

A Mail az Apple OS X operációs rendszerének alapértelmezett levelező kliens programja. Amelybe az automatikus beállítások mellett saját e-mail cím is beállítható. A kliens szűrő beállítását a Mail/Beállítások…/Kéretlen posta menüpontban lehet beállítani. Bővebb információkat IDE kattintva talál.

cPanel

A cPanel egy Linux alapú webkiszolgáló vezérlő felület, amely grafikus felületet biztosít a tárhely/VPS/szerver szolgáltatásokhoz licence alapon. Ezen a felületen lehetőségünk van a weboldal, levelezés, adatbázis működtetésére, illetve különálló parancsok(pl.: cron) futtatására. A hosting szolgáltatók többsége ezt a felületet biztosítja az ügyfeleknek a tárhely szolgáltatások esetén, illetve különböző szerverekhez licence alapon lehetőség van ennek a használatára.
A cPanel-en a szűrő beállításokat az E-mail modulon belül a Globális e-mail szűrők, illetve az E-mail szűrők menüpontban lehet beállítani. A globális szűrők esetén a szolgáltatáshoz kapcsolódó összes e-mail fiókra érvényesül a beállítás, viszont az e-mail szűrők esetén adott fiókokhoz tudunk egyedi szűrőket konfigurálni. Itt beállíthatjuk, hogy a küldő neve, levél tárgya vagy tartalma alapján szűrje ki a levélszemeteket a filter.

ISPConfig

Az ISPConfig egy nyílt forráskódú hosting kezelőpanel Linuxra, amely képes kezelni több szervert/domaint egy vezérlőpanel segítségével. A felületet tudjuk virtuális gépen, illetve fizikai szerveren is működtetni. A szoftver ingyenesen letölthető a hivatalos oldalukról, amit bárki le tud tölteni, illetve telepíteni a leírásuk alapján.
A felületen történő szűrő beállítást az Email/Spamszűrő menüpontban lehet egyénileg testre szabni.

Plesk

A Plesk az előzőkkel ellentétben támogatja mind a Windows/Mac/Unix alapú operációs rendszereket, ami a világ egyik legnépszerűbb admin felülete.
Elrendezésében és kinézetében más felépítésű, mint például a cPanel, de könnyen kezelhető/használható.
A levelezéshez kapcsolódó szűrő beállításokat a Mail menüponton belül a kiválasztott e-mail fiókra kattintva a Spam Filter-ben lehet konfigurálni.

Szerver, vagy tárhely oldali beállításokat is érdemes megvizsgálni, ugyanis ezekkel már a szerveren megfoghatóak, szűrhetőek a spamek, így a levelező kliensbe is szűrten érkezik a e-mail forgalom. Az alábbi népszerű tárhely admin felületek mindegyikén van lehetőség a szűrési beállítások rendszerezésére.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!