Arcfelismerő programmal kísérleteztek London belvárosában

“A kamerákat lámpaoszlopokra, vagy furgonokra helyezték fel.”

A fővárosi rendőrség egy korábbi akcióhoz hasonlóan most a karácsonyi
forgatag ember tömegét analizálta egy  arcfelismerő szoftverrel. A technológiát London forgalmasabb pontjain, a Soho, Piccadilly Circus, és Leicester Square környékén vetették be két napon keresztül. Célja nem volt más, mint a bűnözés visszaszorítása, illetve az erre hajlamos egyének kiszűrése.

A kamerákat lámpaoszlopokra, vagy furgonokra helyezték fel. Magát a mérést pedig a japán NEC cég által kifejlesztett szoftver végezte, ami összeköttetésben áll a rendőrség adatbázisával. A folyamat lényege, ha a szkennelést követően az arcfelismerő egyezést talál, a rendszer leadja a jelzést a hatóságoknak erről a személyről, akik ennek megfelelően teszik meg a szükséges lépéseket. Tekintettel arra, hogy a mostani csak egy próba üzemmódja volt egy esetleges éles akciónak, a folyamatnak nem volt kötelező alá vetnie magát senkinek sem, ezért a rendőrség előre, posztereken tájékoztatta a gyanútlan (vagy épp gyanús) járókelőket a szkennerek elhelyezkedéséről, így aki esetleg ki akarta kerülni az ellenőrzést az bátran megtehette.

Egy ilyen szoftver persze jóval összetettebb folyamatokból áll, az arcvonások kielemzése mellett, feltérképezi a bőr textúráját, képes a kor, nemi identitás meghatározására, de még az egyén hangulatát is kikövetkezteti. Felhasználásnak számos módja létezik, a leggyakoribb biztonsági és bűnüldözési területek segítése, a repülőtereken például már régóta bevett szokás a terrorista gyanús személyek kiszűrésére. Az újdonság varázsa, hogy ezúttal közterületen tették próbára a japán fejlesztést.

Nem mindenki ért egyet

Az adatvédelemmel foglalkozó szakemberek határozottan ellenzik a technológia használatát az Egyesült Királyságban. Egy, a szabadságjogok és magánélet védelmét szolgáló non-profit szervezet a FaceOff kampánnyal próbálja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ez az egész inkább ellenük van, mint sem értük van. Álláspontjuk szerint a korábbi tesztek során 98 százalékos eltérés volt a felismert arcok esetében.
A fővárosi rendőrség szerint – annak ellenére, hogy vannak még gyermekbetegségei a rendszernek – bizakodásra adhat okot, hogy a technológiának köszönhetően három letartoztatást is sikerült kieszközölni a művelet alatt.

Források:
https://24.hu/tech/2018/12/18/london-karacsonyi-vasarlas-arcmegfigyelo-szoftver-rendorseg/
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-46584184 (+ a kép is innen)
https://www.theverge.com/2018/12/18/18146083/facial-recognition-police-london-uk-met-christmas-shopping
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/12/17/metropolitan-police-trial-facial-recognition-technology-central/
https://www.lifewire.com/how-does-a-computer-recognize-your-face-4154178

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top