WordPress Gutenberg

A WordPress 5.0-ás verziójával egy új blogkezelő felület, az úgynevezett Gutenberg lesz az alapértelmezett szerkesztőfelület a WordPress tartalomkezelő esetében. A felhasználók ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy az új helyett mégis a régi kezelőfelülettel kívánják oldalukat szerkeszteni, így drasztikus változásról még nincs szó.

A Gutenberg támogatóival szemben szinte azonos mennyiségű ellenző is akad, ugyanis a felület alapértelmezetten ráerőlteti magát a felhasználóra, megnehezítve ezzel a kezdő felhasználók munkáját.

egy drag-and-drop típusú, blokkokra épülő rendszer

A fejlesztők alapelgondolása az, hogy a felhasználóknak sokkal nagyobb és modernebb teret tudjanak adni ezzel az új szerkesztői felülettel, mivel maga a felület egy drag-and-drop típusú, blokkokra épülő rendszer, ami sok esetben könnyítheti az oldalak szerkesztést és kialakítását.

(Jelenleg több hasonló ingyenes bővítmény is található, amit a haladóbb felhasználók már egy ideje alkalmazhatnak.)

 

A Gutenber célja

A Gutenberg célja az, hogy egy komplexebb, sokkal több lehetőséget nyújtó tartalomkezelő felületet adjon a felhasználóknak.

A Gutenberg használata mellett szól, hogy a WordPress a webfejlesztők egyik legkedveltebb CMS rendszere, de a célközönség továbbra is a technikához kevésbé értőek tábora, akiknek ezzel az újítással nagyban elősegíthetik a weboldalukkal kapcsolatos munkáikat.

Természetesen a Gutenberg nem változtatja a WordPresst egy drag-and-drop tartalomszerkesztővé, ami például a Wixhez és egyéb szolgáltatókhoz tenné hasonlóvá a népszerű tartalomkezelőt. A fejlesztők célja, hogy továbbra is összetettebb folyamatokat és testreszabásokat is tudjanak elvégezni a felhasználók, mindezt egy sokkal könnyebb és testre szabhatóbb kinézettel.

A Gutenberg nagy előnye, hogy egy komplex szerkesztőfelületet nyújt mindenki számára, azon korlát nélkül, hogy sablonba zárná a felhasználót, amit akár pár hónap múlva fejlesztés és support hiányában le kellene majd cserélni.

Összefoglalva, a Gutenberg többnyire a végfelhasználóknak fog nagyobb teret nyújtani a weboldaluk és annak tartalmának szerkesztésében.

Mivel a Gutenberg jelenleg nincs teljesen kész, ezért a fent leírtakban történhetnek még változások.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!