5G: gyorsabb, jobb, futurisztikusabb

Forrás: http://csa.catapult.org.uk

Ezt kínálja a következő generációs hálózat

Pár éve már a köztudatban van ugyan, viszont az utóbbi hónapokban az internetes médiák (köztük hazai) egyre többet foglalkoznak a témával. Nem is csoda, hiszen az ígéretek szerint 2020-ban kerülne bevezetésre (többek között Magyarországon is). Egyes szakértői vélemények szerint ez az új infrastruktúra nemcsak a hétköznapi életünket, otthonunkat befolyásolná egy pozitívabb irányba, de forradalmasítaná a közlekedést, a gazdaságot, sőt az orvostudományt is.

A sebesség szinte elképesztő, míg a jelenlegi 4G/LTE-s 300 Mbps elméleti sebességre képes, az 5G 1-10 Gbps-ra. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy Full HD minőségű film másodpercek alatt eszközünkön lehet. A gyorsabb átviteli sebesség és az alacsonyabb késleltetés ráadásul egy stabilabb, rövidebb válaszidőt eredményezne, aminek óriási szerepe van a valós idejű kommunikációban. Nem beszélve az online videostreamekről, élőadásokról (például sportesemények, koncertek), amelyeket akár 4K/8K felbontásban élvezhetünk. Egy átlagos weboldal például 30-szor gyorsabban tölt majd be.

 

Jövőre hangolva

Európában elsőként a Deutsche Telekom mutatta be még tavaly, a valós körülmények között is működő 5G hálózatot, a 3.7 Ghz-es spektrumban végzett tesztelés 2Gbps sebességet eredményezett mindössze 3 milliszekundumos késleltetéssel. A kitűzött cél az 1 ms válaszidő elérése.

 

Virtuális és kiterjesztett valóság – Holografika

A VR/AR technológia előtt is új távlatok nyílnának meg, az orvosok például gyorsabban tudnák felállítani egy beteg diagnózisát, vagy akár távoli műtétek végrehajtására is képesek lennének. A tervek szerint a jövőben egy speciális orvosi szonda 5G hálózaton továbbítaná az adatokat a felhőbe, ahol részletes 3D-s holografikus kép készül belőle, amely aztán valós időben megérkezik a fogadó orvos tabletjére vagy speciális AR szemüvegére. Ugyanakkor a kereskedelem, a robotika, illetve a játékipar területén is nagy fejlődést jelentene a rendszer. Állítólag ekkora hálózati sebesség mellett, már nem olyan lehetetlen elképzelés a hologram alkalmazása az üzleti életben, például meetingek/találkozók lebonyolításához.

Önvezető autók: A közlekedésben gyökeres változást eredményezne az 5G-n kommunikáló önvezető autók elterjedése. Az 1 milliszekundumos válaszidő miatt a jármű az előrehaladásához képest jóval hamarabb érzékelné/aktiválná a fékezést, vagy a kikerülést, elkerülve a baleseteket.

Globális hálózat

A sebesség és a késleltetési idő csökkentése mellett a fő szempont egy egységes hálózat kiépítése lenne, így mindenfajta virtuális kommunikáció, adatgyűjtés valós időben zajlana. A cél: minden mindennel össze legyen kapcsolva. Dr. Kim Larsen a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese így fogalmazott: „Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy végül mire lesz képes az 5G. Néhány év múlva kiderül!”

 

Forrás:
https://hvg.hu/tudomany/20150713_epekedni_fog_az_5g_irant
https://hvg.hu/tudomany/20180702_magyar_telekom_5g_halozat_kereskedelmi_5g_berendezesek_teszthalozat
https://hvg.hu/brandcontent/20170907_5G_a_halozat_ami_gyorsabb_lesz_az_emberi_erzekelesnel
https://hvg.hu/brandcontent/20170907_5G_a_halozat_ami_gyorsabb_lesz_az_emberi_erzekelesnel
https://sg.hu/cikkek/it-tech/130741/kiterjesztett-valosag-projektet-tamogat-az-eu
http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hirek/Technology/Hatartalan_lehetosegek_avagy_mire_kepes_az_5G.html

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!