Kína bekeményít az online világban

Kína több mint 4000 weboldalt állít le azzal a céllal, hogy bojkottálja a jogsértő vagy épp a káros tartalmakat propagáló oldalakat. Erre a a lépésre egy három hónapos kampányt követően kerül majd sor a kínai kormány és más hivatali szervek együttműködésével.

Ez az úgynevezett tisztogatás idén májusban kezdődött el, amely úgy tűnik, az ingyenes e-könyveket kínáló platformokra irányul elsősorban, gátat szabva a közönséges, vagy obszcén üzenetet közvetítő műveknek, illetve olyan szellemi termékeknek, amelyek szerzői jogok megsértésébe ütköznek. Több forrás is megerősíti, hogy augusztus végéig mintegy 147 000 károsnak ítélt adatot távolítottak el.

Ám ez a kezdeményezés nem éppen új keletű, egy korábbi akció során a pornográf tartalmú weboldalakat vették kereszttűz alá, ennek köszönhetően közel 22 000 ilyen jellegű szájtot állítottak le. Hogy mekkora táborral rendelkeznek ezek a felületek, mi sem bizonyítja jobban, hogy nem régiben pont a hatóságok buktattak le egy oldalt, aminek 3,5 millió felhasználója volt.

A szigorú kontroll nemcsak a fentebb említettekre terjed ki, ide sorolható az online szerencsejáték (lottó alkalmazások), de a vallási tevékenység, mint olyan, szintén az illegális kategóriába esik.

Az erről szóló jelentés álláspontja szerint a kampány célja az, hogy a jövőben egy egészséges, tiszta – nem csupán irodalmi – online környezetet biztosítsanak, így várhatóan ezeket az intézkedéseket fokozni fogják.

Augusztusban arról is szóltak beszámolók, hogy maga a Google tervez egy cenzúrázott keresőmotor szolgáltatást, amivel visszatérhetne a 750 millió felhasználóval rendelkező kínai piacra. Nem megerősített értesülések szerint már létezik egy általuk fejlesztett alkalmazás, amely a kínai szabályoknak megfelelve, szűri az olyan kifejezéseket, mint például az emberi jogok, demokrácia, vallás. A BBC erről szóló cikke ugyanakkor azt is megemlíti, hogy ez a projekt nem talált pozitív visszhangra a Google alkalmazottjainál, szerintük morális és etikai kérdéseket vet fel, és ellentétben áll a cég alapelveivel.

Érdekesség, hogy a Facebook már 2009 óta tiltólistás, emellett a Twitter, és YouTube is a blokkolt weboldalak közé tartozik. Bár állítólag a VPN-alkalmazások eddig egyfajta kiskaput jelentettek a közösségi oldalak elérésére. A jólét azonban ez év februárjáig tartott, ugyanis betiltásra került a VPN-hez való hozzáférés is, sőt mi több, használatuk bűncselekménynek számít.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top