Kaspersky és az EU

Forrás: https://cdn.technadu.com/wp-content/uploads/2018/06/EU-Networks-ban-Kaspersky-Lab-696×392.jpg

Ideiglenesen felfüggeszti az Europollal folytatott együttműködését a Kaspersky Lab, miután az Európai Parlament olyan állásfoglalást fogadott el,
amely a Kaspersky-t “rosszindulatúnak” nyilvánította.

A vállalat évekig az Europolnál dolgozott a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos nyomozásokban, kiemelkedő partnerkapcsolattal rendelkezik az Interpol-al.

Eugene Kaspersky írta twitter oldalán:

„Az Európai Parlament szívesen látja a kiberbűnözést Európában.”

https://twitter.com/e_kaspersky/status/1006933446407663618/photo/1

Kaspersky úgy döntött, hogy kilép, az úgynevezett “No More Ransom” (Nincs több Zsarolás) projektből, amit a zsaroló vírusok elleni harc során hoztak létre.

Az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelez senkit sem, de erősen javasolja az IT infrastruktúra ellenőrzését és a rosszindulatúnak titulált alkalmazások tiltását, mint a Kaspersky termékeit.

A Kaspersky Lab termékeit már tiltották az Amerikai Egyesült Államokbeli rendszerekből, tiltották az érzékeny brit rendszerekből, és a holland rendszerekből is fokozatosan kivonják.

Forrás: https://www.cyberscoop.com/kaspersky-europol-eu-ban/

Kaspersky és Magyarország

A magyar kormány is azon az állásponton van, hogy a Kaspersky vírusirtó nem cég biztonságos.

A Kormány 1370/2018. (VIII. 13.) kormányhatározatában egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én hozott határozatában foglaltakkal, miszerint:

Szükséges a potenciális veszélyes programok és eszközök, a Kaspersky Lab termékeit is ideértve, kiszűrése és elhárítása, a 100%-ban állami tulajdonban lávő szervezetek esetén;

A miniszterek, szervezeteik esetében végezzék el a szükséges felülviszgálatot és az intézkedésekről tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét;

Új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén, a belügyminiszter tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét, ha potenciális veszélyes termék alkalmazására kerül sor;

A határozatban, a Kaspersky Lab termékeinek használatát ugyan nem tiltják be de kormányzati eszközökön tilos a használatuk.

Forrás:

https://hvg.hu/tudomany/20180814_kaspersky_lab_virusirto_orosz_kemkedes_kormanyhatarozat

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!