Több, mint 330 millió domain név érhető el

Forrás: Verisign.com

Több, mint 330 millió domain név érhető el

A VeriSign kiadta legújabb, 2017 harmadik negyedévére vonatkozó jelentését, mely ismét a The Domain Name Industry Brief[1] nevet kapta. A már hagyományosan megjelenő kiadványban a cég áttekinti a domain regisztrációs iparág változásait, s elemzéseket tesz közzé.

A cég kiadványát mindig fokozott várakozás előzi meg, mivel több mint egy milliárd dolláros éves bevételével a VeriSign az iparág egyik nagy szereplője, ráadásul kizárólagosan felügyeli a .com, .net, .name, .cc, .tv, .edu, .gov és .jobs végű domain nevek regisztrációját.

Több, mint 330 millió domain név

A legújabb jelentés[2] ismét egy összefoglalóval kezdődik, mely szerint 330,7 millió regisztrált domain név volt elérhető a 3. negyedév végén. Ez a második negyedévhez képest 0,4%-os, 1,2 milliós visszaesést mutat, az egy évvel korábbi 2016. 3. negyedévéhez viszonyítva viszont 1,1%-kal, 3,7 millióval nőtt az ilyen nevek száma.

Az országkód szerinti domain végződéseket (ccTLD) tekintve a második negyedév óta 0,3%-kal lett több domain név, elérve így a 144,7 milliós számot. Ez szintén növekedést jelent 1 év alatt, hiszen 2016-ban még 3,2%-kal kevesebb ccTLD-s domain név létezett.

A .com és .net végződéseket 145,8 millió domain név használja, ebből 130,8 millióval részesedik a .com végződés, míg 15 millió tartozik a .net TLD-hez. Utóbbinál egyes országokhoz tartozó domain végződések is jobban szerepeltek, hiszen 21,4 millió kínai .cn, 19,1 millió tokelaui .tk és 16,3 millió német .de domain név létezik már.

Országok listája és trendek

Az országok listáján Kína, Tokelau és Németoszág után a negyedik helyet az Egyesült Királyság foglalja el, 10,7 millió .uk névvel. De az első tízbe befért még Oroszország (.ru, 6,4 millió), Hollandia (.nl, 5,8 millió), Brazília (.br, 3,9 millió), Európai Unió (.eu, 3,7 millió), Ausztrália (.au, 3,1 millió) és Franciaország (.fr, 3,1 millió) is.

Az elemzés kitért a .com és .net domain nevek regisztrálásakor használt szavak trendjére is, melyekről elmondható, hogy itt is uralkodóvá vált a kriptoláz. A .com listán az első hat helyet a coin, crypto, bit, chain, block és token szavak foglalják el, melyek mind a bitcoinhoz, a blocklánc technológiához, illetve az kriptopénzek világához tartoznak. A .net listán az első négy helyezett a coin, a crypto, a block és a token szavak voltak, illetve a 9. helyre befért még a bányászatot jelentő mining szó.

Az új generikus domain nevek (ngTLD) száma elérte a 21,1 milliót, mely 6,4%-át tette ki az összesen elérhető domain névnek. Itt a regisztrációk több, mint felén 10 féle végződés osztozott, köztük is 16,5%-kal a .xyz végződés lett az első. A következő helyre a .loan futott be 11,1%-kal, majd a soron következő ngTLD-k a .top (6,6%), a .win (5,5%), a .club (4,6%), az .online (2,2%), a .vip (2,1%), a .wang (2,1%), a .bid (2,1%) és a .site (2,1%) voltak.

A VeriSign beszámolt a földrajzi helyhez kötődő domain végződésekről is, ezeknél azokat vizsgálta, melyet már legalább 1000 domain név használt. A több, mint 623000 ilyen domain névnél a .london volt a legnépszerűbb végződés, melyet a .nyc, a .tokyo, a .berlin, a .bayern, az .amsterdam, a .koeln, a .hamburg, a .moscow és a .paris követett.

Források:

[1] http://www.verisign.com/en_US/domain-names/dnib/index.xhtml

[2] http://www.verisign.com/assets/domain-name-report-Q32017.pdf

 

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!