Szintet léptek a zsaroló vírusok: már az otthonát is megtámadhatják

Kép forrása: http://4.bp.blogspot.com
Kép forrása: http://4.bp.blogspot.com

(Tipp: A cikk végén pár szolgáltatásunkat is ajánljuk ezek kivédésre!) A kiberbűnözők eddigi talán legaljasabb húzása volt a zsaroló vírusok „kitenyésztése”. Ezek azok a programok, melyek kódolják a számítógépen található, a felhasználó számára vélhetően értékes, de a rendszer működése szempontjából nem kritikus fájlokat (pl. képek, videók, dokumentumok). Majd ezek dekódolásáért esetenként jelentős összegeket kértek – jellemzően a teljes anonimitást biztosító bitcoinban.

Egy Las Vegas-i biztonsági konferencián kutatók most egy új verziót mutattak be, melyek okos termosztáton képesek futni. A normál működés mellett a termosztát feladata, hogy otthonunkban a kívánt hőmérsékletet biztosítsa. Ám az okos otthonok terjedésével ezeket a komponenseket is internetre kötötték, így biztosítva, hogy azok távolról is vezérelhetőek legyenek.

A zsaroló vírusok terjedéséhez ezenfelül persze az is kellett, hogy az okos termosztátok gyakorlatilag linuxos számítógépek, melyeken külső kód is futtatható.

Rosszindulatú támadók így a lakás hőmérsékletét lehetnek képesek szabályozni – extrém kánikulát teremtve vagy éppen jégveremmé változtatva otthonunkat. Azt egyelőre nem tudni, pontosan melyik gyártó melyik modelljében található a biztonsági rés. A kutatók ezt a gyár kérésére nem hozták nyilvánosságra, időt szeretnének biztosítani a cégnek a hiba foltozására.

Tárhely.Eu Szolgáltatás Tipp:

  • Amennyiben Önnek van okos rendszere házában, irodájában (legyen az akár csak egy IP-kamera vagy akár okos hűtő, mosógép) és nem szeretné, hogy illetéktelenek könnyedén hozzáférjenek eszközeihez és Ön ellen használják fel, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk, havi 1-2 ezer Ft-ért már tudunk kínálni titkosított kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!
  • Van irodában vagy valamilyen szerverteremben szervere? Zsaroló vírusok, véletlen törlés, rendszerösszeomlás, lopás, diszk meghibásodás, természeti csapás, beázás… ezek fenyegetik. De ha meg is történik, az adatai lehetnek biztonságban! Új távoli adatmentési szolgáltatás, ismerje meg ide kattintva.

 

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!