Hihetetlen mérkőzés 3-3!

Hihetetlen mérkőzésen van túl a magyar labdarúgó-válogatott, 3-3-as döntetlent játszott Portugáliával, így veretlenül végzett az F csoport élén. Hogy ez hogyan kapcsolódik mai cikkünkhöz az mindjárt el is áruljuk.

Forrás: www.goal.com
Forrás: www.goal.com

Többféle kamerarendszer létezik: Steadicam, Skycam vagy a Drivecam. Garrett Brown a televíziós sportközvetítések technikai atyja. Ezeknek a kamerarendszereknek köszönhetően mi tévénézők közel negyven éve szinte testközelből, egyedülálló módon élvezhetjük az adott sporteseményeket a képernyőn keresztül. Így nem meglepő, hogy Garrett Brown 1978-ban technikai Oscar-díjat kapott.

Nézzük is meg kicsit közelebbről, hogyan is működik a “nagy testvér” szeme.

A vázat négy speciális kötél tartja a stadion négy sarkához, melyek segítségével a kamera lebeg a pálya felett. Az egyik nagy különlegessége, hogy az eszköz a drótok segítségével minden dimenzióban könnyedén mozog, így szélességben, magasságban és mélységben szinte bármilyen irányban. Ennek segítségével a játékosokat és a mérkőzést közvetlen közelről tudjuk megfigyelni a pálya minden részén. A Spidercamet nem csak a focipályán vehetjük észre, hiszen a szintén itthon népszerű kajak-kenu versenyeken is alkalmazzák. Az amerikai változata az úgynevezett Skycam, melyet az ottani közkedvelt és népszerű NFL mérkőzéseken alkalmaznak.

 

És itt kapcsolnék vissza a magyar-portugál meccsre, mégpedig Gera Zoltán gólját emelném ki. Abból a szempontból érdekes, hogy a spidercam felülről szinte tökéletesen örökítette meg ezt a csodálatos találatot. Jól látszik, hogy a kamera szinte teljesen felülről, talán a leglátványosabb helyről vette fel az eseményeket, ahogy mondani szokták: mintha zsinóron húzták volna. Az alábbi linken tekinthetjük meg ezt a fantasztikus gólt:

A videó megnyitásához kattintson IDE

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!