Minden, amit a virtuális és kiterjesztett valóságról (VR-AR) tudni érdemes

Virtuális valóság (VR):

 

http://cdn.homeshopping.pkManapság egyre többet lehet hallani a virtuális valóság megjelenítésére képes VR szemüvegekről. A nagyobb mobiltelefon gyártók (Samsung, LG, HTC, Sony), illetve kisebb informatikai cégek (Oculus) is sorban mutatják be az ilyen eszközöket. Ahhoz, hogy megértsük, hogy pontosan miről is van szó, érdemes áttekinteni, mit is kínál számunkra ez az új technológia.

       “A virtuális valóság során egy számítógép által létrehozott környezetbe kerül a felhasználó. Az alapvető cél az volt, hogy az emberek könnyebben tudják kezelni az információkat.”

 

Története a második világháború utáni évekig nyúlik vissza. Az amerikai légierő egy újfajta szimulátor fejlesztésébe kezdett, amely lényegében az első komolyabb VR elődnek tekinthető. A repülőgépiparban (szimulátor) a továbbiakban is folyamatosan történtek fejlesztések a virtuális valóság egyre hatékonyabb felhasználására. 1986-89-ben a Super Cockpit projekt során már a mai szemüveghez némileg hasonló VR sisakokat használtak a vadászrepülő pilóták képzése során. A háromdimenziós teret az akkori legmodernebb számítógépek jelenítették meg. A szimulátorok mellett másik komoly felhasználási terület a számítógéppel segített tervezés (CAD) volt. A virtuális valóság segítségével lehetőség nyílt a még tervezési fázisban lévő épületek bejárására, szobáinak megtekintésére.

“A technóligia fejlődésével az ipari felhasználás mellett felmerült a lehetőség, hogy miként lehetséges ezeket az eszközöket használni a mindennapi életben is.”

 

A New Jersey Institute of Technology megalkotta az első virtuális tantermet, amelynek célja az volt, hogy a VR hatékonyságát vizsgálják az oktatási idő függvényében. A kísérletek meglepő eredménnyel zárultak, bizonyos tantárgyak esetében jelentősen csökkent az elsajátítás ideje. Az orvostudomány oktatása során is rendkívül hasznosnak bizonyult az új technológia. A VR segítségével lehetőség nyílt a kockázatos műtétek elvégezésre a virtuális térben, így emberi életek veszélyeztetése nélkül tudták elsajátítani az orvostanhallgatók a kellő ismereteket.

Azonban a VR leginnovatívabb területei a szórakoztatóiparban találhatóak. A filmek és a különböző számítógépes játékokban megjelenített virtualitás is jól érzékeltetik a technológiában rejlő lehetőségeket. Azonban a tavalyi évig a VR otthoni felhasználása még nem tűnt életszerűnek. Az elmúlt év decemberében jelentek meg a piacon az első okostelefonnal működtethető VR szemüvegek a Samsungtól. A 2016-os CES-en több gyártó is csatlakozott, illetve jelentett be jövőbeli megjelenést (HTC, LG, Sony). Azonban fontos megjegyezni, hogy a fogyasztható tartalom még elég szerény számú.

 

Kiterjesztett valóság (AR):

 

Fontos beszélni egy másik technológiai irányzatról is. A virtuális valóság és a való világ egyfajta keverékének lehet tekinteni a kiterjesztett valóságot. Ez a technológia viszonylag újnak számít, komolyabb fejlesztés a ’90-es évek és a 2000-es évek elején történt. Első, mindenki számára használható termékek az Oculus (rift) és Google (glass) gyártósorairól kerültek le. Azonban ezek az eszközök még messze nem voltak tökéletesek. Az igazi nagy áttörést a tavaly bemutatott Microsoft Hololens jelentheti.

A Hololens elsőre egy közönséges szemüveghez hasonlít, de valójában egy mindenki számára használható termékről van szó.

 

“A VR sisakokkal ellentétben nem egy teljesen virtuális világot kreál a szemünk elé, a lencséken keresztül a valós világba vetít egy (kis) virtuális világot is.”

 

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ez mire is használható igazán?! A Microsoft eddigi bemutatói és tesztjei alapján meglepően sok fajta tevékenység válik egyszerűbbé és hatékonyabbá,

http://www.szoftverteszt.hu
Forrás: http://www.szoftverteszt.hu

akár a mindennapjaink során is. Egyelőre néhány alkalmazás képes kezelni az eszköz adta lehetőségeket, ezekből hármat emelnék ki: Skype, HoloBuilder (Minecraft alapú), HoloStudio.

Skype-nál gyakorlatilag kivetíthetjük a hívást a szoba/szekrény falára,”

 

elérve azt, hogy szinte úgy érezzük, hogy akivel beszélünk, ott van előttünk. Azonban talán még érdekesebb a másik két alkalmazás. Lehetőségünk van valós időben „rajzolni” és így instrukciókat adni. Ennek bemutatására egy nagyon látványos demót mutatott be a Microsoft. A midennapi életben bárkivel előfordult már az, hogy olyan feladat elé került, amit segítség nélkül nem tudott megoldani. A Hololens erre ad megoldást nem is akárhogy. Ahogy a demóban is látszik, a segítő valós időben adhat rajzos segítséget (pl. csőtörésnél mit kell csinálni).

 

“Szemünk előtt egyszerre jelenik meg a valóság és az instrukció illúziója.”

 

Nem meglepő módon e technológia iránt is elsősorban az egészségügyből és az építészetből vannak érdeklődök. De ha hihetünk a szakértői előrejelzéseknek, minden bizonnyal az átlagemberekhez is el fog jutni a Hololens (vagy a konkurensek hasonló terméke).

A VR és AR egészségügyi veszélyei: Mindenképp érdemes azonban néhány szót ejteni a technológia kockázatairól is.

“Közvetlenül leginkább a szemünkre és az pszichénkre hatnak ezek az eszközök.Több kutatás jutott arra az eredményre, hogy a virtuális valóság előretörésével sokan el fog fogják veszteni a realitásérzéküket, függővé válnak.”

 

Egyes tudósok a modern kor drogjaként emlegetik a VR-t, és a mindennapi élet állandó részévé válik. Ahogy a VR fejlődik és gyakorlatilag olyan realisztikussá válik, hogy elmosódik valóság és „képzelet” között a határ, ennek következtében megkülönböztethetetlenné válik, hogy amit látunk az valódi, vagy virtuális. Ez végtelen számú visszaélésre ad lehetőséget.

Minden veszély ellenére, számtalan potenciál rejtőzik ebben az innovációban.

“Képzeljük csak el, hogy weboldalunk, webáruházunk 3 dimenziós térben megjelenik és tartalmát/az árut akár „megtapogathatjuk” és kipróbálhatjuk igénybevétel/vásárlás előtt.”

 

Úgy gondolom, mindenképp izgalmas jövő előtt állunk e téren.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!