Már a GPS adatainkat is látják a hackerek?

GPS_belyegSenki és semmi nincs biztonságban, a kiberbűnözők pedig egyre leleményesebb módjait eszelik ki annak, hogy vírusok telepítésére bírják rá a felhasználókat. Egy friss módszer az egyik –közelebbről meg nem nevezett- telefonos applikációból kinyert adatok segítségével igyekszik rávenni az embereket egy link megnyitására.

Egyelőre csak az Egyesült Államok egy szűk területéről, a Pennsylvania egyik kisvárosából érkeztek beszámolók egy újszerű víruskampányról. A vírus terjesztői a helyi rendőrség nevében küldenek értesítőt gyorshajtási bírságról. Az állítólagos incidensről készült állítólagos fotókat egy, a levélben elhelyezett linken lehet megnézni. Aki a linkre kattint, a várt fotók helyett malware-t kap a gépére.

Az eset különlegessége abban áll, hogy az emailben a tettesek egy sor adatot – sebességtúllépés mértéke, időpontja és helyszíne – is közölnek, ami viszont nem kamu. A felhasználók arról számoltak be: a kérdéses időpontban és helyen valóban túllépték a megengedett sebességet. Az első feltevések szerint valószínűleg egy okostelefon alkalmazás valamely sérülékenységének kihasználásával juthattak a bűnözők a kérdéses adatokhoz.

 

A helyi rendőrség úgy kommentálta az ügyet: a sofőrök ne dőljenek be az átverésnek, ahogyan a múltban is, úgy a rendőrség most is postai úton küld értesítést a gyorshajtásról.

Habár egyelőre úgy tűnik: (területileg) korlátozott jelenségről van szó, az biztos, hogy a fokozott óvatosság megártani nem fog.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!