Melyiket válasszam: SEO pluginek WordPress-hez?

imagesA népszerű blogmotor/CMS-hez már az alaptelepítéssel is jár egy sor lehetőség, amivel az oldalt keresőbaráttá alakíthatjuk. Ha azonban szétnézünk a kiegészítők között, egy sor, rendkívül hasznos plugint találhatunk, amivel még feljebb tornázhatjuk magunkat a Google rangsorában. A három legnépszerűbb eszközt mutatjuk be, és választ keresünk egy égető kérdésre is: érdemes-e a pluginek fizetős változatára pénzt áldozni, vagy elégedjünk meg az ingyenes alternatívák által nyújtott lehetőségekkel?

1. WordPress SEO by Yoast
Sokak szerint a Yoast kiegészítője a piacon elérhető legjobb plugin a Wrodpresshez. Az alkalmazás egy sor lehetőséget kínál, a technológiai optimalizáció mellett a tartalomgyártásba is besegít. A bejegyzések írásakor egy kulcsszót kell válasszunk, a plugin pedig figyelmeztet rá, hogy ezt a szót a teljes bejegyzés szövegében, megfelelő mennyiségben elhelyezzük. További lehetőségek (a teljesség igénye nélkül): snippet előnézet, oldalelemzés, automatikus optimalizáció és metatag beillesztés, XML oldaltérkép (sitemap), RSS optimalizáció, breadcrumb-ok, valamint egyes technikai fájlok (.htacess, robots.txt) szerkesztése. A kiegészítő rendelkezik integrációs lehetőséggel a legnépszerűbb közösségi oldalak valamint a Google Hírek felé, képes exportálni/importálni, és még nagyon sok minden másra is.  A lehetőségek listája – látni – lenyűgöző. Ha még nem tettük le a garast egyik másik mellett sem, ez a plugin egy próbát mindenképpen megér!

WordPress-SEO-by-Yoast-728x234

2. All-In-One SEO Pack
Nagyon sok helyen az All-In-One SEO Pack szinte „kötelező” alapfelszereltségként jár a WordPress mellé, a Yoast-hoz hasonlóan ez is 1 milliónál több aktív telepítéssel büszkélkedhet. A plugin fejlett beállítási lehetőségeket, valamint egyedülálló módon a WordPress alapú e-kereskedelem oldalak támogatását is tartalmazza. Szintén képes Metatag-ek automatikus generálására, XML oldaltérképet generál, támogatja a Google Analytics használatát, valamint tovább fejlesztett URL beállításokkal érkezik. A fejlesztő cég filozófiája, hogy a kiegészítőt a SEO alapfogalmait távolról (sem) ismerő felhasználók is bátran belevághassanak a használatába, ezért a legtöbb beállítás alapértelmezetten a szokásos felhasználási mód mellett a legoptimálisabb helyezés eredményezi.

All-in-One-SEO-Pack-plugin1-728x237

3. SEO Ultimate
Két társától némiképp lemaradva (értékelésekben és az aktív felhasználók számában is), a SEO Ultimate ezzel együtt is népszerű és sokak számára rendkívül hasznos kiegészítő a saját weboldalaik teljesítményének javítására. A „felülmúlhatatlan” (ezt jelenti a neve – szerk.) SEO plugin segítségével átírhatjuk az oldalak title tag-jeit, szerkeszthetjük a metaadatokat, és deeplinkeket hozhatunk létre. tartalmaz 404-es hiba figyelőt, kedvünkre szerkeszthetjük a permalinkeket, segít a slugok optimalizálásában.

seo-ultimate1-728x236

+1 Kell-e nekem a fizetős verzió?
Mindegyik itt bemutatott, és a legtöbb most fel nem sorolt SEO plugin a népszerű freemium rendszerben érhető el. Azaz: az alapverzió ingyenesen elérhető, de ha gazdagabb szolgáltatásokra, esetleg működési problémák orvoslására vágyunk, akkor bizony elő kell készíteni a pénztárcánkat. Az árak első ránézésre borsosnak tűnnek, talán azért is, mert az alternatíva az ingyenesen használható „free” verzió. A Yoast előfizetése évi 70-250 dollár között mozog, az All in One Pack-et már évi 88 dollárért „haza vihetjük”, míg a SEO Ultimate Pro verziója 49-249 dollár közötti összegért költözik a szerverünkre.  Érdekes viszont, hogy a Professzionális változatok – szolgáltatási körben – egyáltalán nem nyújtanak sokkal többet az ingyenes változatoknál. Az ügyfélszolgálatra vélhetően csak keveseknek van szüksége (ez az ingyenes verzióhoz sehol sem jár), és mivel széles körben használt pluginekről van szó, fél óra internettúrással szinte egészen biztosan megtalálható a megoldás bármilyen problémára is. Az egyetlen, valóban csábító plusz az az, hogy a legújabb „cutting edge” fejlesztések mindenhol a Pro verziókba kerülnek bele, és csak később „csorognak le” az ingyenes alternatívákba.

Véleményünk szerint kiélezett versenyben, ahol több tucatnyi cég között folyik öldöklő küzdelem a top 10-be jutásért, érdemes lehet beruházni. Egyéb esetekben az ingyenes verzióval lehet érdemes próbálkozni, és ha elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, akkor megpróbálni egy upgrade-et.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!