A világ 5 legfölöslegesebb IT beruházása (és bukása)

kép forrsa: federalinternational.com
kép forrsa: federalinternational.com

A Tárhely.eu blogja ezúttal egy érdekes kérdéssel foglalkozik. Azt vizsgáljuk, hogy melyek voltak az elmúlt évek legnagyobb tévedései beruházás szempontból. Így meglátjuk, hogy kik voltak, akik a legtöbb pénzt szórták el teljesen feleslegesen. Tartsanak velünk! Érdemes!

1. Az angol egészségügy – 10 milliárd font (~4400 milliárd forint)
Az angol egészségügyi szolgálat (NHS) mutatta be a fenti mutatványt, melyet mi csak haladóknak tudunk ajánlani. A szigetországban a 2000-es évek első évtizedének vége felé találták ki, hogy egységes egészségügyi rendszert barkácsolnak a meglevő sokszínűség helyére. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy alig 6,4 milliárd fontból tető alá hozzák a projektet, melyet aztán adatmenedzsment problémák, orvosi titoktartás megsértésével kapcsolatos bajok, csúszó határidők és még ezer más seb sújtott. A kormányváltást is túlélő megaprojektet 2013 szeptemberében fújták le – ekkorra a büdzsé már átlépte a címben is jelölt 10 milliárd fontos értéket (a nagyságrendek érzékeltetésére: ez az összeg az egyévi teljes magyar költségvetés durván ötödére rúg)

2. Email ismeretlen feladótól? Katt a linkre!
A fenti „jó tanácsot” a CTB-Locker és Critroni vírusok korában talán nem kell különösebben ecsetelni azoknak, akik életükben legalább egyszer megnyomták már a bekapcs gombot egy tetszőleges számítástechnikai eszközön… Kivéve talán Paul Etchells-t. A férfi a Coca-Cola egyik fejese volt, amikor 2009-ben egy szép napon levelet kapott, egyenesen Kínából, egy tetszetősen vonzó linkkel az email törzsében. Etchells nem is tudott ellenállni a csábításnak, néhány perccel később a távol-keleti hackerek már könyékig turkálhattak a mamut cég fájlszerverében. Azt, hogy a támadás (ami egyebek mellett jó néhány szerver életébe is került) pontosan mekkora károkat okozott, a cég soha nem vallotta be.

3. sudo apt-get upgrade – 125 millió font (~55 milliárd forint)
A szoftverek naprakészen tartása első pillantásra nem tartozik a világ öt legelvetemültebb ötlete közé, de aztán mégis… A Royal Bank of Scotland informatikusai 2012 júniusában valószínűleg egy életre megtanulták, mi a tesztrendszer fogalma és lényege. Egy balul elsült szoftverfrissítés után a cég ügyfelei 2 teljes hétig (!) nem fértek hozzá a számláikhoz. Habár a cég közleménye szerint az eredeti hibát pillanatok alatt azonosították és kijavították, a hiba miatt a háttérben dolgozó, nagy fokban automatizált és komplex banki rendszerben „jelentős” kézi beavatkozásra volt szükség. Az eredmény (mérleg): 125 millió font mínusz.

4. Pech, pech, pech
Van az úgy, hogy egy kiadós bukáshoz a pechen kívül semmire nincs szükség. 2013 szeptemberében kettő, egymással nem összefüggő hiba folytán 12 órára nem működött megfelelően a Gmail levélküldője. Egészen pontosan 2,6 másodpercig egyetlen levelet sem küldött el a rendszer, de a cég több tízmillió felhasználója mág további 11 óra 59 perc 57,4 másodpercig tapasztalhatott kimaradásokat és hibákat a levelező rendszerrel.

5. Két versengő beszállító? Válaszd a rosszabbat! – 1-2 millió font plusz költség/hó (~440-880 millió Ft)
A brit védelmi minisztérium 2011-ben szakértők szerint a két versengő közül a kevésbé alkalmas partnerrel szerződött a toborzó rendszer modernizálására. A tárca hirtelen jött optimizmusának engedve egy sor alkalmazottjától is megszabadult, annyira bíztak a fejlesztés sikerében. A projekt végül jóval több, mint két évet csúszott, és becslések szerint összesen 50 millió fonttal kellett többet költeni rá, mint az eredetileg tervezett összeg.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top