A világ 5 legfölöslegesebb IT beruházása (és bukása)

kép forrsa: federalinternational.com
kép forrsa: federalinternational.com

A Tárhely.eu blogja ezúttal egy érdekes kérdéssel foglalkozik. Azt vizsgáljuk, hogy melyek voltak az elmúlt évek legnagyobb tévedései beruházás szempontból. Így meglátjuk, hogy kik voltak, akik a legtöbb pénzt szórták el teljesen feleslegesen. Tartsanak velünk! Érdemes!

1. Az angol egészségügy – 10 milliárd font (~4400 milliárd forint)
Az angol egészségügyi szolgálat (NHS) mutatta be a fenti mutatványt, melyet mi csak haladóknak tudunk ajánlani. A szigetországban a 2000-es évek első évtizedének vége felé találták ki, hogy egységes egészségügyi rendszert barkácsolnak a meglevő sokszínűség helyére. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy alig 6,4 milliárd fontból tető alá hozzák a projektet, melyet aztán adatmenedzsment problémák, orvosi titoktartás megsértésével kapcsolatos bajok, csúszó határidők és még ezer más seb sújtott. A kormányváltást is túlélő megaprojektet 2013 szeptemberében fújták le – ekkorra a büdzsé már átlépte a címben is jelölt 10 milliárd fontos értéket (a nagyságrendek érzékeltetésére: ez az összeg az egyévi teljes magyar költségvetés durván ötödére rúg)

2. Email ismeretlen feladótól? Katt a linkre!
A fenti „jó tanácsot” a CTB-Locker és Critroni vírusok korában talán nem kell különösebben ecsetelni azoknak, akik életükben legalább egyszer megnyomták már a bekapcs gombot egy tetszőleges számítástechnikai eszközön… Kivéve talán Paul Etchells-t. A férfi a Coca-Cola egyik fejese volt, amikor 2009-ben egy szép napon levelet kapott, egyenesen Kínából, egy tetszetősen vonzó linkkel az email törzsében. Etchells nem is tudott ellenállni a csábításnak, néhány perccel később a távol-keleti hackerek már könyékig turkálhattak a mamut cég fájlszerverében. Azt, hogy a támadás (ami egyebek mellett jó néhány szerver életébe is került) pontosan mekkora károkat okozott, a cég soha nem vallotta be.

3. sudo apt-get upgrade – 125 millió font (~55 milliárd forint)
A szoftverek naprakészen tartása első pillantásra nem tartozik a világ öt legelvetemültebb ötlete közé, de aztán mégis… A Royal Bank of Scotland informatikusai 2012 júniusában valószínűleg egy életre megtanulták, mi a tesztrendszer fogalma és lényege. Egy balul elsült szoftverfrissítés után a cég ügyfelei 2 teljes hétig (!) nem fértek hozzá a számláikhoz. Habár a cég közleménye szerint az eredeti hibát pillanatok alatt azonosították és kijavították, a hiba miatt a háttérben dolgozó, nagy fokban automatizált és komplex banki rendszerben „jelentős” kézi beavatkozásra volt szükség. Az eredmény (mérleg): 125 millió font mínusz.

4. Pech, pech, pech
Van az úgy, hogy egy kiadós bukáshoz a pechen kívül semmire nincs szükség. 2013 szeptemberében kettő, egymással nem összefüggő hiba folytán 12 órára nem működött megfelelően a Gmail levélküldője. Egészen pontosan 2,6 másodpercig egyetlen levelet sem küldött el a rendszer, de a cég több tízmillió felhasználója mág további 11 óra 59 perc 57,4 másodpercig tapasztalhatott kimaradásokat és hibákat a levelező rendszerrel.

5. Két versengő beszállító? Válaszd a rosszabbat! – 1-2 millió font plusz költség/hó (~440-880 millió Ft)
A brit védelmi minisztérium 2011-ben szakértők szerint a két versengő közül a kevésbé alkalmas partnerrel szerződött a toborzó rendszer modernizálására. A tárca hirtelen jött optimizmusának engedve egy sor alkalmazottjától is megszabadult, annyira bíztak a fejlesztés sikerében. A projekt végül jóval több, mint két évet csúszott, és becslések szerint összesen 50 millió fonttal kellett többet költeni rá, mint az eredetileg tervezett összeg.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top