Mi hiányzik a landing page-ről?

kép forrása: modassicmarketing.com
kép forrása: modassicmarketing.com

Sok időt töltött a weboldala nyitó lapjának  (landing page) összeállításával – a hatékonysága mégsem az igazi? Sok látogató érkezik az oldalára, de a többség néhány másodperc után elkattint? Pedig a vállalkozások időt, energiát és  pénzt nem kímélve igyekeznek a legjobbat kihozni az oldalukból. E heti blogcikkünkben összegyűjtöttünk 6+1 tanácsot, amivel elkerülhetőek a hibák és a látogatókat a weboldalunkon marasztalhatjuk.


1. fontos információk
Egy vállalkozás oldalának látogatóit a céggel, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos legfontosabb információk érdeklik. Például miért jó, ha ügyfelünkké válik a látogató, miben vagyunk jobbak, mint  a konkurencia és ehhez hasonló érvek, amik nem csak a weboldalunkon maradásra veszi rá a látogatókat, hanem arra is, hogy pénzt költsenek a cégünknél. Így nem érdemes lényegtelen információkkal teleírni a nyitó oldalt.

2. Reklámok, pop-up
A landing page hatékonyságára az előugró ablakok és a reklámok is negatív hatással vannak. Egyébként a felugró ablakokat a legtöbb böngésző automatikusan blokkolja, ám ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tiltaná, a látogatók nagy része olvasás nélkül bezárja a nem kívánt tartalmat.

3. Gyorsaság
Nem csak a látogatók, de a keresőmotorok is negatívan értékelik ha az oldal lassan tölt be. Optimalizáljuk a képek méretét (vizuálisan gyakran megkülönböztethetetlen egymástól a 3 megás, tömörítetlen png és annak 200 kb-os, tömörített jpg verziója), szedjük le a fölös tartalmakat, és vegyük ki azt, amire nincs szükség a CSS-kódból.

4. Információ-özön
Törekedjünk arra, hogy a lényeget közöljük! Habár az extrém szűkszavúság is visszájára sülhet el, de a tapasztalatok szerint ezzel szokott a kevesebb probléma lenni… Hipermarketekben egy-egy termékre átlagosan 0,3-0,5 másodperc(!) figyelem jut, ennyi idő alatt kell megragadni a reménybeli vásárlók figyelmét. Interneten valamivel jobb a helyzet, de ne számítsunk arra, hogy a vevők többsége percekig böngészni fogja az oldalt, hogy megtalálja azt, ami őt érdekli. Emeljük ki a lényeget, helyezzünk el linkeket a többi tartalomra!

5. Túl sok lehetőség
Fontos tisztázni, hogy mi a célunk a landing page-dzsel! El akarjuk adni a terméket? A hírlevél feliratkozók számát szeretnénk növelni? Be kívánjuk mutatni a szolgáltatásainkat? Valami egészen más? Bármilyen cél lehet értelmes és tartalmas – de nem egyszerre! Válasszuk ki a számunkra a legfontosabbat, igazítsuk ahhoz az oldal és a kampány tartalmát

6. Kommunikációs káosz
Törekedjünk egyszerűségre! Kerüljük az oldalunkon a szükségtelen szakmai zsargont, idegesítő rövidítéseket. Ha mégis elkerülhetetlen ezek használata, akkor is tálaljuk úgy, hogy mindenki meg tudja érteni. A rövid magyarázó szövegeknek még az az előnyük is meglehet, hogy a konkurens oldalról magyarázatért érkező vevő végül Önnél költi el a pénzét…

+1 tipp: próbaolvasás!
Ez az, amire  a legtöbb vállalkozás kevés időt, figyelmet szentel. Az elkészült oldal elé ültessen le egy teljesen laikus látogatót (vagy még inkább többet), és a visszajelzések, vélemények alapján egy finomhangolást végezzen a weboldalán, mely egy helyesírási hiba javításától a tartalmi hibát korrigálásáig terjedhet.

Ha pedig minden a helyén van, akkor nem maradt más hátra, mint hogy eredményes kampányt kívánjunk!

mainandmarketing
Kép forrása: mainandmarketing.com

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!