Hatékony hírlevél

Kép forrása: socialmediaimpact.com
Kép forrása: socialmediaimpact.com

Kisvállalkozástól a mamutcégekig mindenkit csábít a lehetőség: hírlevelet küldeni olcsó, hatékony és az egyik legegyszerűbb formája a vevői kapcsolatok kezelésének. A cégek legalábbis szeretnék ezt hinni – a valóság azonban az, hogy a nem megfelelő levelezési stratégia okán ezek a levelek túlnyomó többsége jobb esetben a szemetesben, rosszabb (és általánosabb) esetben azonnal a levélszemét mappában köt ki. E heti blogcikkünkben bemutatunk néhány tippet, hogyan lehet a hatékonyságot fokozni.

Kezdjük egy jó hírrel: az amerikai Direkt Marketing Szövetség 2013-as felmérése alapján a vásárlók 66 százalékával fordult már az elő, hogy e-mailes megkeresés után vásároltak valamilyen terméket vagy szolgáltatást. Ezzel messze megelőzi a Facebook (20%) vagy a mobilos applikációk (10%) arányát. Hírlevelet küldeni tehát nem fölösleges! De ahhoz, hogy hatékonyan működni tudjon, néhány szempontot érdemes megfontolni.

1. Kérje a felhasználók hozzájárulását a levelek kiküldéséhez.

Igen, ez tulajdonképpen jogszabályi kötelezettség is, mégis azt látjuk: sokan „megfeledkeznek” erről. Mindenhonnan összegyűjtött email címeket bombáznak levelekkel – és a cégvezető csalódottan veszi tudomásul: ez sem működik. A felhasználók hozzájárulását előzetes szűrőként használhatjuk. Ha nem érdekli a szolgáltatás, amit nyújtunk – jobb is, ha nem fárasztjuk vele az illetőt. Küldjön inkább ezer levelet a megfelelő helyre, mint 10 ezret vaktában!

2. Kezelje gondosan, tartsa mindig karban az email címlistáját

Egy üzlet számára a vevői lista az egyik legértékesebb eszköz és lehetőség. Egy hírlevélre feliratkozó ember meginvitálja az Ön vállalkozását a személyes postafiókjába – kezelje ezt bizalommal és ne éljen vissza vele! A gondoskodás része, hogy mindig fontolja meg: kell-e most emaileket küldenem?

A gyakorlat azt mutatja, hogy ritkán indokolható a havi 1 hírlevélnél gyakoribb levelezés. Az embereket kifárasztja, ha rendszeresen kell törölgetni a cég hírlevelét – és hamar a spamszűrőn találja magát a cég. Másik részről a jól eltalált gyakoriság az érdeklődést is szinten tartja: időről időre a vevők szívesen olvassák az újdonságokat.

3. Legyen izgalmas!

Írja meg a hírlevelet, olvassa át, törölje ki a felét, majd kezdje inkább az egészet elölről. Menjen át két-három szűrön, és igyekezzen olyan témákat kiemelni az elején, amelyek valószínűleg meg fogják ragadni vevői figyelmét. Fordítson különleges gondot a téma megszövegezésére. Legyen érdekes, figyelemfelkeltő és szórakoztató – de szolgálja a vállalati célokat is. Egy jó hírlevél nemcsak a terméket adja el, de saját magát is.

4. Ne becsülje le az email hatékonyságát!

Ma szokás lefelé görbülő szájjal azon keseregni, mennyire nem érdekli a vevőket a vállalati kommunikáció – köztük jelesül a hírlevél sem. De tegyük fel a kérdést magunknak: vajon mi mindent megteszünk azért, hogy a vevőink figyelmét lekössük? Nem próbáljuk meg a torkukon ledugni azt, ami egyébként a legkevésbé sem érdekli őket?

+1 Meglepetés: linkeljen videót!

Akármilyen meglepő, több felmérés is azt támasztja alá, hogy a videók linkelése az emailek megnyitását 15-20 százalékkal, míg az átkattintási arányt 30-50 százalékkal képes emelni. Ön sem gondolta volna, igaz? Legközelebb tegyen egy próbát!

Ne sajnálja az időt a hírlevél összeállítására. Ismerje meg, mi érdekli a vásárlóit, és a levelezés segítségére lesz abban, hogy erős vevői kapcsolatokat tudjon kiépíteni. Ne feledje: a kevesebb néha több, ne engedjen az „ingyen van, annyit küldök, amennyi jól esik” csábításának. Fordítson kíméletlenül sok energiát a szöveg megfogalmazására, vagy kérje profik segítségét. Meglátja: megéri!

Kép forrása: smallbiztechnology.com
Kép forrása: smallbiztechnology.com

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!