Webáruház jogszerűen?

Kép forrása: stlylemagazin.hu
Kép forrása: stlylemagazin.hu

Biztosan tisztában van a legalapvetőbb jogszabályokkal webáruház üzemeltetőként vagy vásárlóként?  Mostani blogcikkünkben néhány hasznos jogszabályt vizsgálunk meg, melyek a vásárlókra és az üzemeltetőkre is egyaránt vonatkoznak. Célunk, hogy ezzel is segítsünk ügyfeleinknek, hogy ne váljanak áldozattá  egy-egy vásárlás során, illetve a webshopot működtetőknek támogatást nyújtsunk abba, hogy egy esetleges mulasztás miatt ne kelljen bírságot fizetniük!

Sokakban kérdéses, hogy a webáruházukon elegendő e egy kapcsolatfelvételi űrlapot elhelyezni, vagy közvetlen elérhetőséget is szükséges e megadni a kapcsolatfelvételhez. A 2001. évi CVIII. törvény 4. § c) pontja kötelezővé teszi a következőt:
A szolgáltató köteles elektronikus úton közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatokat közzétenni, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét. Ebből a jogszabályból kiderül, hogy a vásárlók, érdeklődők számára könnyen megtalálhatóan, folytonosan elérhetővé kell tenni a weboldalon a webshop e-mail címét. Célszerű az információt kép formátumban vagy fonetikusan kiírt formában elhelyezni, hogy a spam robotok ne tudják az adatbázisukba beemelni az érintett elektronikus címet. A jogszabály bevezetésének szükségessége érthető, hiszen a kapcsolatfelvevő nem tudja igazolni, – ha egy űrlapon keresztül keresi a céget – hogy mikor, honnan, milyen tartalommal küldte el üzenetét a címzettnek, így  a levél sorsa követhetetlenné válik, és egy esetleges vita esetén bizonyíthatatlan a levél elküldésének ténye.

Számos érintettben felmerül a kérdés, hogy a webáruház indításakor bármilyen hatósági engedély, vagy más okmány szükséges e a jogszerű tevékenység végzéséhez. Ezzel kapcsolatban a  2001. évi CVIII. törvény 3. § 1) pontja a következőképpen fogalmaz:
Információs társadalommal összefüggő szolgáltatás nyújtásának megkezdéséhez, illetve folytatásához előzetes engedély vagy bármely ezzel azonos joghatású hatósági határozat nem szükséges.

Viszont a 2005. évi kereskedelmi törvény megszabja, hogy az engedélyköteles kereskedelmi tevékenység kivételével az, aki Magyarország területén kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak (az illetékes jegyzőnek) bejelenteni. Tehát engedélyekre, és egyéb hatósági eljárásra normál esetben nincs szükség egy webshop indításakor, viszont a helyi jegyző vagy kereskedelmi hatóság felé bejelentési kötelezettség áll fent. Ha adatkezelési tevékenységet (számlázás nem , de hírlevélküldés már annak minősül) is végez a cég,  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz szükséges bejelentést tenni. Mindemellett a tevékenység megkezdéséhez valamilyen gazdasági formával szükséges rendelkezni (pl. egyéni vállalkozás, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság), azaz a számlaképesség kötelező.

A hatályos Fogyasztóvédelmi törvény értelmében a weboldalon az eladási árat, egységárat, és a fizetőeszköz pénznemét (HUF), annak rövidítését (FT) megadva szükséges a vételárat feltüntetni. Amennyiben hiányzik a pénznem (forint) megjelölése, az érintett webshopon szabálysértés történik. Adatvédelmi tájékoztató elhelyezésére is feltétlen szükség van a webshop indításához, illetve Általános Szerződési Feltételek kihelyezésére.

Webshopos megrendelést követően haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül visszaigazolni szükséges a megrendelés sikerességét. Ennek hiányában a vevő mentesül minden ajánlati és szerződéses kötelezettség alól, így a termék átvételére sem kötelezhető.

Összességében egy webáruház beindítása és üzemeltetése számos kötelezettséggel, előkészülettel jár, ám ha sikerül legyőzni a kezdetleges nehézségeket és egy frappáns ötlettel betörni a piacra bárki számára sikerekkel kecsegtető tevékenységgé válhat az internetes kereskedelem.

 

Kép forrása: economiapersonal.com.ar
Kép forrása: economiapersonal.com.ar

 

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!