Blogbejegyzés – így kezdj hozzá

dorotheedanedjoCéges blogot írni kitűnő szórakozás, aminél csak az jobb, van ha akad olyan, aki el is olvassa. Ez persze nem olyan egyszerű, mint hangzik: napjaink rohanó világában az embereket több száz/ezer impulzus éri percenként, így meg kell ragadni az olvasó figyelmét. A címadás  és bevezető erre szolgál. Most ez utóbbit vizsgáljuk meg. A szakmában szokás „csalinak” vagy „horognak” is becézni: olyan tömör, de érdekfeszítő három mondatnak, ami azután berántja az olvasót a cikkbe is. Lássunk néhány technikát, amivel ezt a kívánatos hatást el lehet érni.


1. Invitálja be a látogatóit!
Az olvasó rögtön otthonosabban fogja érezni magát, ha már a címből és az első néhány mondatból az derül ki a számára, hogy arról fog olvasni, ami őt érdekli – azaz a céges blog egy barátságos hely a számára. Ezt a hatást el lehet érni például az olvasó közvetlen megszólításával.

Példa 1: Mi motiválja Önt? Vajon a belső ösztönzők vagy a külső ösztönzők hatékonyabbak-e az Ön esetében?
Példa 2: Sokszor érzi magát úgy, hogy mókuskerékbe szorult az élete? Nincs egyedül, ez mindenkivel előfordul időről-időre…

2. Mutasson rá a közös pontokra!
Ha olyan dolgot ír le magáról vagy cégéről, amiben az olvasó azonnal magára ismer, az rögtön kapcsolatot teremt az olvasóval.

Példa: Úgy tűnik, mindannyian arra vágyunk az életben, hogy az elénk sodorja a lehetőségeket. Mindenki érezte már úgy: „ha rátalálnék a tökéletes állásra, minden gondom egy csapásra megoldódna”…

3. Kezdje az okokkal!
Mielőtt a témáról írna, beszéljen arról: miért fontos ez az írás, vagy milyen apropóból született. Ez azonnal „felpozícionálja” a cikket, és az olvasó számára is világos lesz, hogy miért érdemes elolvasni a blogbejegyzést, milyen problémákra nyújt segítséget.

Példa: “Amikor belevágtam az általam kifejlesztett 8 hetes fitnesz-program ismertetésébe, még el sem tudtam képzelni, milyen fogadtatásra számítsak. Teljesen lenyűgözött, hogy néhány nap alatt több, mint 100 ember csatlakozott! Úgy tűnik, egy csendes forradalom zajlik a színfalak mögött!”

4. Kezdjen egy személyes történettel!
Egy személyes történet az olvasókkal rögtön kapcsolatot teremt

Példa: “Ma, az édesanyám 70. születésnapját ünnepli. Emlékszem arra, amikor gyerekként sokat mesélt a saját ifjúkoráról. Elképesztő, hogy megváltoztak az idők néhány évtized alatt!”

5. Kérdezzen!
Ősi trükk, de működik. A blogbejegyzés felütésében megfogalmazott kérdés az olvasót szó szerint beszippantja a cikkbe – hiszen ha csak a kérdést olvassa el, az egyfajta bizonytalanságot ébreszt benne: vajon mi lehet a megoldás?

Példa: “Az arany kitűnő kémiai és fizikai tulajdonságait senki számára nem kell bemutatni. Az, hogy ragyogó ékszereket lehet belőle készíteni, a hölgyek mindenki másnál jobban tudják. De azt tudta, hogy ma már az arany befektetéseken többen buknak, mint ahányan nyernek? Tudja mekkorát zuhant az arany ára az elmúlt fél évben?”

Kép forrása: www.business2community.com
Kép forrása: www.business2community.com

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top