Három technológia a PIN-kódon túl

Kép forrása: att-fr.com
Kép forrása: att-fr.com

A szakállas iparági legenda szerint a bankkártyákhoz tartozó PIN kódok a rendszert feltaláló John Shepherd-Barron eredeti elképzelései szerint 6 számjegyűek lettek volna, csakhogy a felesége 4 számjegyet volt képes memorizálni – így terjedt el a 4 számjegyes PIN kód rendszere, melyet néhány évtizeddel később a mobilipar is átvett. A beazonosítások rendszere a PIN kódokon túlnőve a jelszavak, felhasználóneveken is túllépni látszik. Cikkünkben 5 olyan technológiát mutatunk be, amelyek a jövőben adataink biztonságáról lesznek hivatottak gondoskodni.


Mielőtt eltemetnénk a PIN-kódokat, nézzünk néhány érdekes adatot, amit (talán) senki sem gondolt volna. A világ egészére kiterjedő felmérések alapján az emberek körülbelül harmadának okoz saját bevallása szerint is „komoly” problémát a PIN-kódok megjegyzése ami nem is csoda, mert minden ötödik embernek kell több, mint három, különböző PIN-kódot megjegyeznie (és akkor a hétköznapi jelszavakról nem is beszéltünk…)
A jövőben lehet, hogy búcsút inthetünk, nem csak a PIN kódoknak, de a felhasználóneveknek, jelszavaknak is. A megbízható autentikálást olyan technológiák biztosíthatják a jövőben, mint:

1. Arc-felismerés
A kínai Csungking Egyetem mérnökei olyan technológiával kísérleteznek, ami akár a bankkártyákhoz is kapcsolható módon helyettesítené a PIN kódok mai rendszerét. Az általuk fejlesztett rendszer 91 különböző szögből készít felvételt a fejről, és több, mint 2 millió referenciapontot tárol el – és az egész művelet csupán másodpercekig tart. A rendszer megbízhatósága 98 százalékos, és akár már 2015-ben találkozhatunk vele.

2. Ujjlenyomat
Vitathatatlan előny, hogy a mintázata változatlan marad az ember életének egész folyamán, és 140 év alatt nem találtak két egyforma mintázatot… Az ujjlenyomat olvasó eszközök olcsóak, a tehcnológia évtizedek óta rendelkezésre áll. Ugyanakkor – mint arra sokan felhívják a figyelmet – nem alkalmazható minden körülmények között: a nagy kosszal járó, például ipari munkahelyeken nyilvánvaló okok miatt nem alkalmazható.

3.Retina/írisz scan
A retina-scan esetén a szem hátsó falán található vérerek mintázatát, míg írisz-szkennelésnél szem szivárványhártyáján látható sugaras mintázatot veszik alapul. Bár mindkettő szem-alapú, nem azonos technológia. Bár jelenleg ezen technológiák még számos problémát és gyerekbetegséget kell leküzdjenek (például a passzív leolvasók drágasága), minden iparági elemző szerint fényes jövő előtt állnak, mivel igen megbízható eredményeket produkálnak. Egy, a brit kormány által finanszírozott friss kísérlet során kétmillió tesztből egyetlen hibás felismerés sem akadt, emellett az információ jól tömöríthető és könnyen tárolható, ami az adatbázisokban való keresést is meggyorsítja.
Számos magas biztonsági előírással rendelkező helyen – katonaság, pénzintézetek, stb – már intenzíven használják. Legfrissebb törekvés, hogy az ATM pénzjegykiadóknál felváltható legyen a PIN kódos mágneskártya az íriszazonosító berendezésre.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top