A legújabb divat: Önnek is szüksége van Digitális Detoxikálásra?

Kép forrása: uniqueholidaybreaks.com
Kép forrása: uniqueholidaybreaks.com

20 éve dobták piacra az első okostelefont. Ennyi idő elég volt arra, hogy az emberek életmódját teljesen átalakítsa és a hétköznapi rutinba is beilleszkedjenek az elektromos kütyük. Már nem okoz problémát a buszmegállóban vagy a piros lámpánál ülve az e-mailek, hírek elolvasása vagy akár egy újabb Facebook bejegyzés posztolása. A smart technológiának köszönhetően egyre több ember digitális függőségbe került. Jó hír, hogy az okostelefon függőség nem olyan súlyos mint a kábítószer függőség, így könnyebb megszabadulni tőle.

A Szilícium-völgyben új divat kezdett hódítani, a digitális detoxikálás. A résztvevők több napos programon vesznek részt, amikor minden elektromos eszköz használatát szüneteltetik. Egy átlagos program 4-6 napig tart. A résztvevőknek több szabályt kell betartaniuk a detoxikálás alatt. Ilyen például, hogy nem árulhatják el a korukat, teljes nevüket, csak a becenevüket és nem beszélhetnek a munkájukról. A program célja a stressz csökkentése és a valódi fizikai életbe való visszarázódás. Melynek köszönhetően az emberek újult erővel, feltöltődve térnek vissza dolgozni. Ilyen állapotban pedig lényegesen hatékonyabban megy a munkavégzés. Első detoxikálásra tavaly került sor, idén 3 csoportban indult el a program, melyen a részvételi díj több mint 100 ezer forint, ahol a szállás, ellátás és az előre megszervezett  programok biztosítottak.

[poll id=”3″]

Számos neves luxus szálloda is csatlakozott a detoxikáló programhoz, ahol a szálloda területén nincs wifi, televízió, és a vendégek digitális eszközeit a recepción eltárolják, mellyel biztosítani akarják a zavartalan pihenést. Azok részére, akik elfelejtették hogyan kell offline élni, szabadidős programokat is szerveznek.

Amennyiben kérdéses számunkra, hogy okostelefon függőséggel küzdünk-e, egy androidos alkalmazás segítségével könnyedén lemérhető. Ehhez a „Play Áruházból” a Menthal nevű programot szükséges telepíteni a készülékre, mely a telepítéstől kezdve mérni fogja, hogy naponta hányszor oldjuk fel a billentyűzetet, mikor, mennyi időt, milyen alkalmazások használatával töltünk el. A német fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a levelek és a beszélgetések tartalmát nem elemzik, mentik, így biztonságosan használható a program. 2-3 nap után megbízható képet nyújt a felhasználási szokásainkról, így az eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy szükséges e változtatnunk okostelefon használati szokásainkon.

 

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top