A nagy CMS választó

Kép forrása: pethersolutions.com
Kép forrása: pethersolutions.com

Content management system, (avagy CMS – magyarul a nem kifejezetten elterjedt „tartalomkezelő rendszer”, TKR) szoftverek nélkül ma nehezen elképzelhető egy cég internetes jelenléte. A legismertebb megoldások – WordPress, Joomla!, Drupal, stb – mellett egy egész sor rendszer verseng a vevői kegyekért. A Wikipedia nagyjából 120 ingyenes és további több tucat Saas vagy egyéb konstrukcióban igényelhető, fizetős verziót listáz az oldalán. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat a döntéshez.

1. CMS vagy HTML?

Ritkán teszik fel ezt a kérdést, pedig elképzelhető, hogy egy egyszerű, akár HTML alapú oldal is tökéletesen elegendő az igények kiszolgálására, nem is kell CMS-sel vesződnünk (az egyszerűség egyébként biztonsági megfontolásokból is előnyös lehet). Ha az alábbi négy kérdés mindegyikére „Nem” a válasz, akkor valószínűleg jobban járunk egy egyszerű HTML-lappal:

1.Az oldal tartalmát legalább havi 1x (vagy gyakrabban) frissíteni szeretnénk?
2.Tervezi blog üzemeltetését az oldalon?
3.Fogja olyan munkatárs frissíteni az oldalt, aki kevésbé járatos webfejlesztésben, HTML-ben?
4.Szeretné az oldalt távoli helyről frissíteni, specializált szoftver használata nélkül?

Tanácsunk: ha a fenti listából akár csak egyre is „Igen” volt a válasz, akkor érdemes CMS-ben gondolkozni.

2. Make or buy (or download)

Minden informatikai fejlesztési kézikönyv első helyre sorolja, mi is előre vettük: saját rendszert fejlesszünk, vagy hagyatkozzunk a már elérhető szoftverekre? A piac helyzete annyiban speciális, hogy pont a legnépszerűbb, legtöbbek által használt rendszerek open source szoftverként bárki számára ingyenesen és szabadon hozzáférhetőek. Ráadásul ezekhez több ezer kiegészítő, plugin és sablon érhető el, amelyek segítségével egészen különleges igények is lefedhetőek. Összességében – néhány speciális felhasználási területet leszámítva – már létező, sőt: ingyenes szoftverek tökéletes választás lehet, megspórolva sok százezer (millió) forintos extra kiadást a vállalkozásnak. Tanácsunk: első körben az elérhető, open source megoldások közül igyekezzünk választani, ezek nem csak ingyenesen letölthetőek és használhatóak, de az évek során a felhasználói tábor óriási tudás anyagot gyűjtött fel, így a problémáinkkal nem fogunk magunkra maradni.

3. SEO

SEO-icon
A mezőnyt alapvetően három felé bonthatjuk:
1. olyan CMS-ek, melyek alapvetően nem SEO-barát filozófiát követnek
2. olyan CMS-ek, melyek különböző kiegészítők és pluginek segítségével valósítják ezt meg
3. SEO-barát CMS-ek
Ha a keresőben elért helyezés kiemelt szempont (és ma már ez egészen biztosan fontos szempont), akkor a választás a 2-3 pont mezőnyére szűkül, bár az 1-es kategóriába ma már meglehetősen kevés szoftver tartozik. Mit kell tudnia egy CMS-nek ahhoz, hogy kiérdemelje a SEO-barát jelzőt?
Személyre szabható <title>, <H1>, <H2>, további <H> element, metatag-ek és meta description-ök
CSS alapú lenyíló menük (azaz: nem a kereső motorok számára átláthatatlan javascript, flash, jquery, stb)
Kereső-barát url-struktúra: azaz encimem.hu/kulcsszo1/kulcsszo2/tovabbi-kulcsszavak.html és nem például encimem.hu/?page_id=369
XML sitemap
Nincsenek beégetett frame-ek, iframe-ek
302-es redirect (és nem 301)
Képek keresőbarát kezelése (pl: alt tag biztosítása a képekhez)
„Breadcrumb” navigáció, azaz az egyes oldalak helyét a navigáció soron pontosan jelöli (pl: énoldalam.hu > Termékek > Lemezlejátszók > Denon > DP-300F analóg)
Tanácsunk: Egyértelmű győztest nem hirdetünk, az alábbi szoftverek azonban a fenti listát –önállóan vagy pluginekkel- képesek abszolválni: WordPress, Drupal, Joomla! (csak 1.6 verzió felett!), MODx, Concrete5, …

4. Népszerű vagy niché?

Specializált felhasználásra célszerű lehet specializált szoftvert keresni. Ha például olyan oldalt szeretnénk kialakítani, ahol a felhasználók megjegyzéseket fűzhetnek a termékek egyes tulajdonságaihoz, vagy értékelhetik azokat egy 5 csillagos skálán, akkor érdemes lehet rögtön az ilyen képességekkel felvértezett szoftvereket listázni. A wikipedia vonatkozó (angol nyelvű) oldalán közel kimeríthetetlen lehetőségeket találunk (link: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_content_management_systems).
Tanácsunk: Általában a nagy CMS rendszerek jó eséllyel elegendőek lesznek az igényeinkre (például egy céges honlap gondozására), ha körül nézünk az elérhető pluginek tárában, akkor néhány ötletes (marketing) eszközzel is gazdagodhatunk.

5. Közösségi média integráció

social-media-icons-thumb
Az iwiw bezárásával sokat tisztult a helyzet. A legfontosabb külföldi közösségi oldalakkal (facebook, twitter, instagram, stb) való integrációhoz sok CMS előre legyártott modulokkal rendelkezik.
Tanácsunk: Választás előtt érdemes felmérni, hogy a cégünk (szervezetünk) milyen mértékben kíván jelen lenni ezeken az oldalakon (a Facebook jelenlétet ma már nagyon nehéz elhagyni), és a szimpatikusnak tűnő CMS-eknek ez irányú képességeit is érdemes felderíteni.

6. Milyen gyakran frissül?

updateA nyilvánvaló biztonsági szempontokon felül a gyakori frissítések az új eszközök (technológiák) elérhetőségét is garantálja. Egy céges honlap számára nem érdemes nagyon fiatal fejlesztést választani – ezeknél a rizikó faktor még nagyobb, hogy akár csődhelyzet, akár a kezdeti lelkesedés múltával a rendszer fejlesztése is félbeszakad. Kellemetlen helyzet mellett gyakran óriási
Tanácsunk: legalább 2-3 éve folyamatos és aktív fejlesztés alatt álló olyan CMS-t válasszunk, amihez az elmúlt legfeljebb egy-másfél hónapban érkezett valamilyen (kisebb vagy nagyobb) frissítés.

7. Elérhető tartalmak, pluginek, témák

Érdemes előzetes kutatómunkát végezni: a weboldalunk tervbe vett funkcióit képes-e, illetve hány százalékban képes megoldani a kiszemelt CMS. Igaz ez a megjelenésre is: a témák, sablonok segítségével a legtöbb rendszert végletekig testre lehet szabni, érdemes körülnézni ezen a téren is – a weboldalunk látogatói végső soron a honlapunk megjelenésével fognak találkozni, és nem a háttérben zakatoló „motorral”.
Tanácsunk: Bár nem minden esetben igaz, de hozzávetőleg minél „korosabb” rendszerrel van dolgunk, annál több kiegészítőt, sablont, stb fogunk találni hozzá.

8. Multiplatform

Végül egy utolsó szempont: érdemes a rendszerek futási környezetét megvizsgálni:
Elérhető-e több, különböző operációs rendszerre?
Igényel-e olyan speciális futási környezetet, ami erőteljesebben igénybe veheti a szerverünket? (Pl: java)
Igényel-e olyan speciális futási környezetet, ami kizárólag egyetlen operációs rendszerre érhető el? (Pl: asp.net)
Tanácsunk: érdemes lehet elkerülni a „vendor lock-in”-t, azaz azt a helyzetet, amikor azért nem tudunk megszabadulni például az operációs rendszerünktől, mivel az azon futó programok – jelen esetben CMS – más rendszerre nem elérhető. Szerencsére a legismertebb, legnagyobb és leggyakrabban használt CMS-ek multiplatform jellegűek.

Kép forrása: cubewires.com
Kép forrása: cubewires.com

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top