VB real-time

Kép forrása: televisual.com
Kép forrása: televisual.com

Habár – képletesen szólva – még alig fújták le az idei futball vébé első félidejét (a mérkőzések és izgalmak java, reméljük, még hátra van), többen máris az elmúlt évtizedek legjobb világbajnokságának kiáltották ki a brazil rendezvényt. A következő több mint egy hétben sokak számára az élet minden bizonnyal a foci körül fog forogni, abba azonban talán ritkán gondolunk bele, milyen erőfeszítéseket kell tennie a házigazda országnak ahhoz, hogy az informatika vívmányait kihasználva akár a televízió, akár az internet közönsége real-time módon követhesse figyelemmel az eseményeket. Ezeket mutatjuk most be.

Brazília – bár az elmúlt években elismerésre méltó fejlődést produkált – továbbra sem tartozik a világ leggazdagabb államai közé. Ennek ellenére az országban rendezték (rendezik) meg a valaha volt legdrágább futballvébét: még az előző rekordot tartó Németország is kevesebb, mint feleannyi pénzből hozta tető alá a 2006-os játékokat, mint most a brazilok.

És itt (elsősorban) nem a stadion rekonstrukciókra kell gondolni. Az országban hat kiemelt területen koncentrálták a pénzeket, és ebből meggyőző fölénnyel az informatikai, és ahhoz közeli területek vitték a prímet.

fifa-01

Persze kell is a pénz: 2006-ban Németország a futballvébével összefüggésben 32 nap alatt 15 terabyte adatforgalmat generált. A gigászi adatmennyiség kiszolgálását több, mint 1000 szakember több hónapos munkája készítette elő. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez idén hogyan fog alakulni, de minden előrejelzés szerint jócskán túl fogja szárnyalni a 8 évvel ezelőtti számokat.

Most a teljes költségvetés mintegy harmadát viszik el „informatika-közeli” beruházások. Ennek túlnyomó többsége a média (főként a tévétársaságok) kiszolgálását hivatott célozni: a stadionokhoz nemzetközi média és közvetítő központok tartoznak. A szórakozásban a brazilok nem ismernek tréfát: médiaügyi beruházásokra 6.5 milliárd reál, azaz átszámítva közel 700 milliárd forint jutott.  Ebben az összegben ráadásul informatikai infrastruktúra kiépítésére szánt 309 millió (=32 milliárd HUF) és a már említett központokra fordított 189 millió reál (=19.5 milliárd Ft) nem is szerepel.

Összehasonlításként: az infokommunikációs beruházások mintegy 7 milliárd reáljához képest stadionokra alig 4.6 milliárd reált, biztonsági intézkedésekre pedig a már szinte „aprópénz” kategóriába sorolható 1.7 milliárd reált költött az ország.

fifa-02

Nem véletlen, hogy a vébét megelőző három évben a legtöbb új munkahely pontosan az IT szektorban keletkezett – és talán az sem meglepő, hogy az óriási bővülés ellenére a hiány még nagyobb volt. 2010-2013 között közel 45 ezer új állást hoztak létre informatikusok számára, miközben 200 ezer (!) maradt betöltetlenül.

 

És ha már vébé és fociláz: ne felejtsék el, hogy egyes tárhelyeinkhez most mi is 4 GB-os, egyedi pendrive-ot adunk ajándékba 🙂

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top