Magyarországi spam törvény – Kinek küldhetünk hírlevelet legálisan?

kép forrása: adafruit.com
kép forrása: adafruit.com

Hazánkban is – több fejlett országhoz hasonlóan – már sok éve szabályozás alatt áll az e-mailek küldése. Azaz nem lehet kéretlenül, tömegesen, reklám céllal e-maileket eljuttatni olyan e-mail címekre, mely tulajdonosa előzetesen nem járult hozzá a levél fogadásához. Ha ez megszegésre kerül a magyar jogszabályok alapján a szolgáltatónak intézkedni kell a jogsértő tevékenység megszüntetése érdekében. E heti blogcikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy miképpen lehet legálisan tömeges levelet küldeni, hiszen a kérdés sokaknak fejtörést okoz.

2002. januárban lépett életbe hazánkban a spam törvény, melyet ide kattintva tud részletesen elolvasni. Az eredeti törvényt 4 alkalommal módosították a jogalkotók. A változtatásokat követően nyilvánvalóvá tették, hogy – kizárólag hazánkban elterjedt – engedélykérő e-mail sem legális, így aki engedélykérő levélben szeretne hozzájárulást kérni az ajánlata bemutatására, szintén spamelést végez. Ilyen esetekben a Hírközlési Hatóság kikérheti a szolgáltatótól a levelek küldőjének az adatait figyelmeztetés, büntetés, bírság kiszabása érdekében! Ez 50 ezertől fél millió forintig terjedhet, melyet a NAV is beszedhet. 2009 nyár vége óta pedig aki e-mail címekből listát, adatbázist készít, netalán értékesít is azt, egy éves börtönbüntetéssel is szankcionálhatják a tevékenységét!

Erre úgy kerülhet sor, hogy a nem kívánt levél fogadója bejelentést tesz a törvényben meghatározott módok valamelyikén, azaz fordulhat a rendőrséghez, ahol feljelentést tehet személyes adatokkal való visszaélés címén, a bírósághoz, ha úgy érzi, hogy jogsértés érte, illetve kár okozás esetén kártérítést igényelhet. Bejelentést tehet az adatvédelmi biztosnál az Ombudsman weboldalán, vagy a adatved@obh.hu címen. Illetve természetesen a lakóhely szerinti Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is, ha a levél a reklámokra vonatkozó szabályozásokat megsértette vagy a www.nfh.hu weboldalon keresztül is jelezhető a panasz.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság is foglalkozott az engedélykérő e-mailekkel kapcsolatos kérdéssel. A weboldalukon, a http://nmhh.hu-n a következő állásfoglalást olvashatjuk a témában:

kép forrása: ereleases.com
kép forrása: ereleases.com

“Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Ekertv.) 14. § (2) bekezdése szerint elektronikus hirdetésnek minősül az olyan közlés is, amelynek kizárólagos célja az elektronikus hirdetésküldéshez való hozzájárulás kérése.

Ennek ellenére számos esetben találkozhatunk olyan elektronikus hirdetéssel, amely a címzetteket arról tájékoztatja, hogy a levél egy engedélykérő levél, amely az Ekertv. rendelkezéseinek való megfelelés miatt szükséges ahhoz, hogy a küldő a későbbiekben jogszerűen küldhessen hirdetést a címzett számára. Ez a gyakorlat az e-hirdetésküldést szabályozó, még 2007. augusztus 5-e előtt hatályban volt rendelkezések téves értelmezésén alapul és jogsértő.

Az Ekertv 14. § (2) bekezdése szerint az „engedélykérő”, „hozzájárulást kérő” elektronikus üzenetek is elektronikus hirdetésnek minősülnek, így azok jogszerű továbbításához is a Grt. 6. § (1) bekezdése által megkívánt előzetes (!) hozzájárulás szükséges. Amennyiben a hirdető/közzétevő/hirdetési szolgáltató a címzett előzetes hozzájárulása nélkül küld „engedélykérő”, és „hozzájárulást kérő” üzeneteket, azzal a Grt. 6. § (1) bekezdését sérti meg.”

 

Összefoglalva: tömeges hírlevelet kizárólag azoknak küldhetünk, akik ezt kifejezetten kérték, előzetesen feliratkoztak a hírleveleinkre, hogy szeretnék rendszeresen olvasni. Minden hírlevélben lehetőséget kell biztosítani a leiratkozásra, a levélben jól látható módon. Ez esetben a hozzájárulás visszavonása után a címzett minden adatát haladéktalanul (ingyenesen) törölni kell a nyilvántartásból és a későbbiekben egy hírlevél sem küldhető részére!

Sikeres hírlevélküldéseket és sok új ügyfelet, vásárlót kívánunk Önöknek!

Következő blogcikkünkben abban fogunk segítséget nyújtani, hogyan tud úgy  hírleveleket kiküldeni előzetes feliratkozóknak, hogy az  ne landoljon a spam mappában! Kövesse blog oldalunkat!

 

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top