Miért fontos a jó domain név választás?

2024 február 12.
Olvasási idő: 7 perc

Mi az a domain név és mire figyelj oda a kiválasztásakor

Az internet korában egy megbízható és jól megválasztott domain név elengedhetetlen eszköz egy vállalkozás számára. A domain név a vállalkozás online azonosítójává válik, és kiemelkedő szerepet játszik az online jelenlét kialakításában és megerősítésében.

Egy jó domain név lehetővé teszi, hogy könnyen megtalálják és azonosítsák a vállalkozásunkat a weben, valamint hozzájárulhat a márkaépítéshez és a marketing stratégiánk sikeréhez.

Azonban a megfelelő domain név kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A különböző tényezők, mint például a márkaüzenet, az iparág, a célközönség és a versenytársak elemzése, mind figyelembe kell vegyük. Vágjunk is bele!

Mi az a domain név?

Röviden, a domain név vagy más néven weboldal cím vagy webcím, az a szöveg, amit beírsz a böngésződ címsorába. A domain név például a Google.com. Még ha nem is vagy jártas a technológia háttérben, ez alapján biztosan tudod, hogy mi is az a domain.

Mi a különbség a domain név és a webtárhely között?

Gyakran összetévesztik a domain nevet a webtárhellyel. Bár mindkettőre szükséged lesz a weboldal működtetéséhez, ez két különböző dolog.

A domain nevet és a webtárhelyet általában külön-külön vásárolják. Ez abból a tényből adódik, hogy ez két különböző technológia, bár sok webtárhely kombinálja őket egyetlen csomaggá, hogy megkönnyítse az ügyfelek dolgát.

A domain név lényegében egy olyan internetes cím, ami a weboldalak azonosítására szolgál. Gondolj rá úgy, mint egy ház címére, amely megmutatja, hol található a weboldal a világhálón. A tárhely pedig egy olyan szolgáltatás, ahol a weboldalak és az azokhoz tartozó fájlok tárolódnak. Képzeld el, mint egy virtuális tárolóhelyet, ahol az internetes információk és adatok biztonságosan és hozzáférhetően vannak elhelyezve.

Tehát, a domain cím az útmutató a weboldalhoz, míg a tárhely a hely, ahol az adatok és a weboldalak „laknak”.

Miért fontos a domain név választás?

Először is, a domain név a márka arca. Ez az, amit a fogyasztók minden alkalommal látnak, amikor rád keresnek a Google-ben, hallanak rólad a hírekben, vagy meglátogatják a weboldaladat, hogy elolvassák a blogodat vagy megvásárolják a termékeidet.

Másodszor, a domain a tartalmaid és termékeid helyszíne. Minden weboldaladra mutató link középpontjában áll. Ezért általában a rövidebb webcímek jobbak, mint a hosszabbak.

Tippek a jó domain név kiválasztásához

Használd a vállalkozásod nevét

Az egyszerű megoldások általában a legjobbak. Ha a vállalkozásod neve elérhető domainként, egyszerűen válaszd azt. Hasonlóképpen, ha valamilyen rövidített formában használod a vállalkozásod nevét, az is remekül működhet.

Nézd meg a versenytársakat

Mielőtt bármilyen nevet választasz, érdemes először megnézni a versenytársaidat. Biztosan nem szeretnél vállalkozást építeni, majd később rájönni, hogy már van egy versenytárs, aki ugyanazt a nevet használja!

Hasonlónak kell lennie a nevednek a versenytársakhoz? Attól függ. Ha a nevednek valamit kell közvetítenie a vállalkozásodról vagy az iparágról, akkor valószínűleg hasonlónak kell lennie a versenytársaidhoz. Például, egy cipőket árusító üzlet valószínűleg tartalmazni fogja a cipő szó valamilyen változatát vagy szinonimáját a nevében.

Másrészt előnyös lehet olyan nevet választani, amely nagyon eltér a versenytársaktól. Amikor először indult, az Amazon egy nagyon egyedi név volt, és jelentősen különbözött a Borders, a Barnes and Noble és más könyveket árusító cégektől.

Fogd rövidre

Többnyire minél rövidebb a webcím, annál jobb. Bár szinte lehetetlen olyat találni, ami öt betűs vagy annál rövidebb, sok elérhető domain van, amely kevesebb mint tíz betűs. Maximum tizenkét vagy tizenhárom betűnél ne legyen hosszabb a webcím, különösen, ha bonyolult nevet választasz.

Bizonyos helyzetekben azonban megszegheted ezt a szabályt, különösen, ha a név tartalmaz gyakran használt szavakat, könnyen leírható vagy emlékezetes.

Kerüld a védjegyeket

Bár a domain neveket nem lehet védjegyezni, a vállalatneveket igen.A regisztráció előtt érdemes megvizsgálni, hogy a választott név nem sérti-e harmadik fél jogait, akár cég akár maganszemély. Közismert személyek/márka/brand nevét nem javasolt használni az esetleges jogi viták végett.

Nézz utána például az alábbi lehetőségeken, hogy a vállalatneved még nem foglalt-e. Bizonytalanság esetén érdemes konzultálni egy védjegyjogi ügyvéddel.

Legyen könnyen leírható és könnyen megjegyezhető

Mivel ma már rengeteg weboldal megtalálható az interneten, fontos, hogy a domain nevedet olyan egyszerű és olyan könnyen megjegyezhető legyen, amennyire csak lehetséges.

Egy jó kísérlet, amit kipróbálhatsz, az a „Telefonteszt”. Az ötlet egyszerű: hívd fel egy ismerősödet telefonon, és olvasd fel neki a potenciális neveid listáját. Kérd meg, hogy írja le az összes nevet úgy, ahogy ő értette. Aztán nézd át az eredményeket.

Értette és helyesen írta le a neveket? Egy jó névnek azonnal érthetőnek kell lennie, és nem szabad kérdéseket vagy magyarázatot igényelnie. Ez különösen igaz akkor, ha a marketingterved a szájról szájra terjedésre vagy a közösségi médiában történő megosztásra támaszkodik.

Használj kulcsszavakat a domain nevedben

A kulcsszavak használata a webcímben hasznos lehet, bár ma kevésbé fontos, mint régebben. Egy kulcsszó, mint például „cipő” a domain nevedben kétségkívül segítség lehet, ha cipőket árulsz, de ez csak egy tényező sok közül.

Ellenőrizd a közösségi média elnevezéseket

Hasznos utánanézni a népszerű közösségi média oldalaknak, és megnézni, hogy a név már használatban van-e. Lehet, hogy már van egy pontosan ugyanilyen név, ami probléma lehet, ha tervezel jelen lenni a közösségi média platformokon.

Kerüld a kötőjeleket a domain nevedben

A kötőjelek csak bonyolultabbá teszik a neveket, mint kellene. Ha valamilyen okból kötőjelet kellene használnod a nevedben, akkor is inkább érdemes olyan domaint venned és használnod, amely kötőjel nélkül van.

Egy kis segítség, ha nagyon nem találsz egy jó nevet

Ide kattintva olvass tovább.

Hogyan működnek a domainek és az URL-ek?

Domain vs. URL

Mi a különbség a domain és az URL között? Nagyon könnyű összekeverni őket. Röviden a domain a “domainneved.hu”, míg az URL a teljes webcím egy adott helyre.

Például:

  • Domain: Tarhely.Eu
  • URL: https://tarhely.eu

Az URL, ami a Universal Resource Locator rövidítése, az a specifikus webcím, amit a számítógép olvas, hogy elirányítson egy weboldalra. Ha a webcím az „ember által olvasható” verzió, akkor az URL a számítógép által olvasható verzió.

Amit az URL magában foglal az a https, www, aldomain, domain név, domain végződések, aloldalak, alkönyvtárak és fájlok.

Az URL különböző részei

Miből áll egy URL? Valószínűleg több dologból, mint amit eddig gondoltad!

HTTP/HTTPS

Példa:https://blog.tarhely.eu/miert-fontos-a-jo-domain-nev-valasztas

Ez az URL első része. A HTTP az Hypertext Transfer Protocol rövidítése. Ez az internet alapja. A HTTPS ugyanezt a technológiát használja, de biztonságosabbá teszi (az S a „secure” azaz a biztonságos szó rövidítése). Habár a legtöbb weboldal felhasználónak nem kell megértenie az HTTP/S és a számítógépes hálózat részleteit, fontos, hogy biztosítsd az SSL tanúsítvány telepítését a weboldaladon.

Ez lehetővé teszi, hogy weboldalad sokkal biztonságosabb legyen a felhasználóid számára. Ha egy weboldalon van SSL, akkor a címsorban az URL mellett megjelenik a kis lakat ikon.

WWW

A WWW, ami a World Wide Web rövidítése, az HTTPS után jön. A domain WWW része opcionális. Amikor létrehozod a weboldaladat, eldöntheted, hogy szeretnéd-e használni vagy sem. Lehet például www.domainneved.hu vagy csak domainneved.hu. Ezt utólag is bármikor tudod módosítani, és az egyiket át tudod irányítani a másikra.

Aldomain

Példa:https://blog.tarhely.eu/miert-fontos-a-jo-domain-nev-valasztas

Az aldomain az URL következő része. Sok weboldal aldomaint használ egy adott rész és funkció elkülönítésére. Gyakori példa az aldomainek használatára a blog.

Ahogy nálunk is látod, a fő webcím a tarhely.hu, és ezen belül elkülönítve hoztuk létre a blog.tarhely.eu aldomaint. Az aldomainek segítségével könnyen elkülöníthetők a különböző tartalmakat vagy szolgáltatásokat a fő domainen belül.

A Wikipédia például a különböző nyelvek elkülönítésére használja az aldomaineket:

  • en.wikipedia.org: angol nyelvű Wikipédia
  • de.Wikipedia.org: német nyelvű Wikipédia
  • fr.Wikipedia.org: francia nyelvű Wikipédia

Az aldomain használata befolyásolhatja az SEO rangsorolást, ezért ha használsz ilyet, előbbolvass utána a következményeknek.

Domain név

Példa:https://blog.tarhely.eu/miert-fontos-a-jo-domain-nev-valasztas

Megérkeztünk magához a domain névhez. Ez az, amire az emberek általában gondolnak, amikor a „domain név” kifejezést használják. A domain nevek csak betűket, számokat és kötőjeleket tartalmazhatnak. Más szimbólumok, mint például @, ^, $, # vagy aláhúzásjel nem engedélyezettek.

Emberi szempontból ez az URL legfontosabb része.

Domain végződés

Példa:https://blog.tarhely.eu/miert-fontos-a-jo-domain-nev-valasztas

A domain végződés az URL-ben közvetlenül a domain név után található rész.Ezekből csak néhány féle létezik, ezek közül a leggyakoribbak közé tartoznak:

  • .com – eredetileg ezt csak cégek, most már sok weboldal is alapértelmezettként használja
  • .net – eredetileg számítógép-hálózatokhoz lett kitalálva, most már sok weboldal is használja
  • .org – főként nonprofit szervezeteknél szokták alkalmazni

Országkódos domain végződések a konkrét országokhoz vannak tervezve:

  • .hu – magyarországi weboldalaknak
  • .de – németországi weboldalakhoz
  • .ai – ami alapból Anguillát jelöli, de ez az végződés népszerű a mesterséges intelligenciával kapcsolatos startupok körében is

Fontos tudni, hogy vannak olyan végződések, amit csak az adott nemzet feltéleivel lehet használatba venni. Ezen belül is eltérő lehet a szabály arra vonatkozóan, hogy természetes személyként vagy cégként/szervezetként akarod bejegyeztetni.

A teljeség igénye nélkül íme egy-két példa:

  • .ie – írországi weboldalakhoz:
    Magánszemélyként rendelkezned kell Írország által kiállított dokumentumok valamelyikével, pl.: jogosítvány, banki kivonat. Ha viszont szervezetként, akkor a cégnek Írországban kell bejegyzetnek lennie.
  • .sk – szlovákiai:
    Cég esetében közösségiadószám megadása is kötelező.
  • .ro – romániai:
    Ha történetesen a cég vagy az akár egyesület/alapítvány romániai ún. nevezett „Fiscal code” megadása is kötelező a regisztráció során.

Ha mindenképp más nemzethez tartozó végződéssel szeretnéd regisztrálni a domaint, a megrendelés előtt mindenképp tájékozódj szolgáltatódnál!

Ezeken kívül vannak a szponzorált domain végződések is, amelyek bizonyos témával, szervezettel vagy földrajzi helyszínnel kapcsolódnak. Ezek közül néhányat konkrét célokra tartanak fenn, és csak bizonyos típusú oldalak számára lehet regisztrálni:

  • .edu – egyetemek és más oktatási intézmények számára fenntartott
  • .gov – kormányintézmények számára fenntartott

Aloldalak, alkönyvtárak és fájlok

Példa:https://blog.tarhely.eu/miert-fontos-a-jo-domain-nev-valasztas

Végül itt van minden más, ami a domain végződés után következik. Ezeket aloldalaknak vagy alkönyvtáraknak nevezik, és a weboldal egyes oldalait jelöli vagy a webtárhelyen ténylegesen megtalálható fájlokra és mappákra mutatnak.

Na ez kicsit hosszúra sikerült magyarázat lett egy ilyen egyszerű dolgokra! Most térjünk rá a lényegre, azaz, hogy mire érdemes odafigyelni névválasztáskor!

Domain és tárhely regisztráció

Remélhetőleg hasznos információkkal láttunk el, amelyek segítenek a megfelelő domain név kiválasztásában a vállalkozásodhoz.

A megfelelő név kiválasztása létfontosságú a sikeres online jelenlét szempontjából. Figyelembe kell venni a rövidséget, a könnyű megjegyezhetőséget, a konkurenciát és a kulcsszavak használatát.

Domain nevedet és tárhelyedet nálunk is megveheted. Professzionális és megbízható szolgáltatásokkal állunk rendelkezésedre, hogy a vállalkozásod sikeresen működhessen az online térben is!

Domain név vásárlás

WordPress tárhely vásárlás weboldalakhoz

Woocommerce tárhely vásárlás webshopokhoz

 

Köszönjük a figyelmedet, és bízunk benne, hogy téged is hamarosan köszönthetünk az elégedett ügyfeleink között. Sok sikert a weboldaladhoz!

 

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top