A domain név választás kulisszatitkai

moneystroke_com
Kép forrása: moneystroke.com

Egy weboldal beindításánál elsődleges szempont, hogy a domain név körültekintően legyen megválasztva, hiszen a keresők is fontos kritériumként értékelik a találati sorrend felállításánál a domain nevet! Továbbá a jól megjegyezhetőség is fontos szempont, hogy az érdeklődők akár emlékezetből is el tudjanak látogatni a weblapra!

Érdemes regisztráltatni a cégnévhez tartozó domain nevet, ám ezen kívül a keresők előnyös rangsorolásához célszerű a tevékenységi körhöz kapcsolódó domaint is választani, hiszen az interneten keresők nem a cégnevére, hanem a tevékenységre keresnek (Pl. nem elég a Sikeres Kft-nek a sikereskft.hu-t igényelnie, hanem előnyös a sikeresjogtanacsadas.hu-t is lefoglalni).

Link népszerűsítés során (keresőoptimalizációkor elengedhetetlenül fontos) óriási előnyt jelent, ha sok domain nevünk van, mert így több link gyűjtő katalógusba tudjuk ajánlani az oldalunkat. Az összes domain nevet pedig egy weboldalra átirányíthatjuk, így mindegyikre azonos tartalom jön be!

Keresőoptimalizálás szempontjából fontos, hogy a domain tartalmazza azt a szót, amire az érdeklődők rákeresnek. Ha szeretne biztosra menni érdemes ellenőrizni, hogy egy adott kifejezésre mennyi keresés indul! Ezt itt tudja megtenni!

Érdemes azokra a látogatókra is gondolni, akik elgépelik a domain nevet, hiszen ők nem biztos, hogy észreveszik, hogy tévedtek, hanem elképzelhető, hogy az első gondolatuk, hogy a weboldal nem létezik! Számukra segítséget jelent, ha a domain nevünk elgépelt verzióit is beregisztráljuk, melyet átirányíthatunk a megfelelő domain névre! A konkurencia miatt pedig érdemes az ékezetes párjait is delegáltatni a domaineknek! Így elkerülhető, hogy az idővel befuttatott weboldalunk ékezetes párját a konkurencia elhalássza, ezzel pedig értékes látogatókat elveszítsünk!

Ezek tudatában érdemes elkezdeni ellenőrizni a www.domain.hu oldalon az általunk ideálisnak ítélt domain neveket, hogy regisztrálhatóak e. Például, ha a cége autószereléssel foglalkozik, és a cég neve Profi Autószerelő Kft, akkor érdemes ellenőrizni, hogy a profikft.hu, profiautoszerelokft.hu, profiautoszerelo.hu, profi-autoszerelo.hu domain nevek szabadok e. Vélhetően a konkurencia a rövidebb, és kereső szempontjából előnyös domain neveket már lefoglalta, de ettől függetlenül érdemes az összes elképzelhető változatot ellenőrizni! Ezt követően ha nincs már lehetőség lehet akár ragozni is egy kulcsszót (pl. autotszerelunk.hu). Továbbá megjelölhetjük a szolgáltatás helyét is (pl. budapestiautoszeteles.hu). Vagy akár elláthatjuk egy melléknévvel is a domaint (pl. megbizhatoautoszerelo.hu). Majd ha olyan domain neveket választott, melynek van ékezetes változata, célszerű azokat is lefoglalni! Ám csupán ékezetes domain nevet lefoglalni nem érdemes úgy, hogy az ékezet nélküli nem az Öné, mert ezzel elképzelhető, hogy a konkurenciának hoz új látogatót, hiszen sokan automatikusan ékezet nélkül gépelik be a domain nevet, így elképzelhető, hogy ők akkor is ékezet nélkül írják, ha szól, hogy ékezettel lehet írni a domain nevet!

Ha hazai szolgáltatást, terméket biztosít, magyar vevők részére, akkor feltétlen szükséges .hu végződésű domain végződést választani! De fontos tudnia, hogy egyre kisebb a különbség a .hu, .eu, .com és más nemzetközi végződések között, a látogatók nem feltétlenül vizsgálják, hogy a profi-autoszerelo.hu vagy a profi-autoszerelo.eu vagy a profi-autoszerelo.com oldalra tévedtek. Így érdemes lehet minél több végződést is regisztrálni.

Amennyiben külföldre terjeszkedikt, akkor az adott országban használt végződéssel kell regisztráltatni a domain nevet! Ha pedig több országban jelen van a szolgáltatásival, akkor az érintett végződésekkel szükséges a regisztrációkat igényelni! Tekintettel arra, hogy a .hu végződésű domain nevekhez papírokat is kell kitölteni, hiszen a hazai domain szabályzat ezt előírja, elképzelhető, hogy sürgős esetben nincs ideje a papírokkal bajlódni, átmenetileg (amíg a papírokkal nincs ideje foglalkozni) célszerű egy nemzetközi végződéssel igényelni a domaint pl: .eu, melyet a regisztrációs költség kiegyenlítésétől számítottan perceken belül már használni is tud!

Fontos, hogy védjeggyel védett szavakat, márkaneveket ne válasszunk domain névnek! Továbbá a konkurenciához köthető (cégneve, fantázianeve stb) domainek bejegyzése sem ajánlott hiszen ezt a későbbiekben peres úton elvehetik!

Amennyiben kérdése merül fel domain regisztrációval kapcsolatban, forduljon a Tárhely.eu -hoz bizalommal! Legjobb tudásunk szerint igyekszünk segíteni Önnek a domain ügyleteiben!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top