Connected Me – A hálózatba kötött ember

elektromos_kez Gondolta volna, hogy immár az Ön testén keresztül is továbbíthatnak képeket, videókat, vagy akár filmeket is? A technológia csak egy karnyújtásnyira van tőlünk!

Szó szerint, ugyanis az Ericsson nemrégiben bemutatott egy új technológiát, ami a Connected Me nevet kapta, mely a test elektromos vezetőképességét használja fel az adatok továbbítására. Jelenleg 10 mbps-os sebességet értek el a kutatók, de ez az érték a kutatás előrehaladtával akár 20-40mbps-ra is növelhető, vagyis ez a sebesség már elegendő például egy HD film továbbítására is.

Változás és használat

Idővel minden meg fog változni, hisz minden területen forradalmian új és gyorsabb, mindemellett sokkal kényelmesebb technológiáról van szó. Elsősorban azok a készülékek, melyek rendelkeznek kapacitív csatolással, például a mobiltelefonok, táblagépek még gyorsabban és radikálisabban átalakulhatnak. A Bluetooth és az internetes adattovábbítás mellett az érintéssel történő Connected Me fejlesztéssel könnyedén továbbíthatjuk majd képeinket, zenéinket ismerőseinknek, de egy tárgyaláson is nagy hasznát vesszük ha a kézfogással már a névjegykártya csere automatikusan megtörténik. Vagy éppen autónk, irodánk, lakásunk kilincsének megérintésével már fel is oldottuk annak biztonsági zárát. Az orvostudománybanis hatalmas változások várhatóak, gondoljunk csak egy olyan műszerre ami testünkből érintés útján leközli egészségügyi állapotunkat orvosunknak, vagy akár saját magunknak, így mi is és orvosunk is rengeteg plusz időt és energiát tud megspórolni.

kep2

A működése

Az új technológiával felszerelt elektromos készülékeket: mobiltelefont, táblagépet, számítógépet stb. egy kapacitív (hatástalan teljesítményt igénylő) adatátvitelre képes áramkörrel látják el, melyből egy kondenzátorlemez továbbítja a jelet az emberi testbe. A vevőoldalon egy hasonló lap és áramkör fogadja a továbbított üzeneteket. Az információt úgy küldik el, hogy a feszültséget a közvetítő elektródánál modulálják, miközben a vevő elektródánál a potenciaváltozásokat érzékelhetővé teszik. A potenciaváltozással az emberi testen gyenge áramhalad át, ezt nevezik az informatikában kapacitív csatolásnak.

Ártalmas e testünkre?

A Connected Me nemrég került a nyilvánosság elé, az Ericsson máris mérésekkel bizonyította, hogy a tesztelt eszközük teljesen megfelel a kereskedelemben lévő készülékekkel szemben támasztott követelményeknek. Eszerint megállapítható, hogy a technológia használata nem veszélyes az emberre, mivel az alkalmazott áram erőssége alacsony. A mérésekhez az ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – Nemzetközi Nem Ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság) részletes leírását használták, amelyet az Egészségügyi Világ Szervezet (WHO) hagyott jóvá.

Felmerülő veszélyek

Hogy ne csak arról írjunk, milyen előnyei lehetnek az új fejlesztésnek, nézzünk meg néhány probléma lehetőséget. Például mi van abba az esetben, ha épp nem szeretnénk adatot továbbítani, de akarva akaratlanul is valamilyen módon mégis érintkezünk a körülöttünk lévő emberekkel, így elképzelhető, hogy olyan információk birtokába juthatunk melyekre nincs szükségünk. Vagy épp belőlünk tudnak mások információhoz jutni. Szükség lesz ezért több biztonsági rendszerre, ami a felhasználók adatait védi. Bár azt is tudjuk, hogy amit ember alkotott, ott mindig lehet hibát találni, de ezt bízzuk a kutatókra és fejlesztőkre.

Összességében azt mondhatjuk, hogy rengeteg előnnyel szolgálna a technológia forgalomba helyezése, megkönnyítve ezzel életünket. Nagy kérdés még, hogy melyik mobil és táblagép gyártó vezető nagyvállalat fogja elsőként piacra dobni. Az Apple, és a Samsung számára is iránymutató újítás lenne, melyet az eddigi tendencia alapján a kisebb vállalatok is követnének. Ez persze még a jövő zenéje, a jövő pedig a mi kezünkben van.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top