Hogyan maradhat sokáig topon a laptopunk?

Kép forrása: jcmicro.co.uk

Napjainkban már rendkívül sok ember rendelkezik laptoppal, amit naponta használ. Így ha hosszútávon rendellenesen működtetjük a gépünket, az idő előtti meghibásodáshoz, rendellenes működéshez vezethet. Ha szeretné tudni, hogyan kerülheti el hogy laptopja elromoljon, olvassa tovább blogcikkünket, a Tárhely.eu segít!

Igen gyakori, hogy egy kényelmes kanapén, vagy egy puha (szöszös) takaróra helyezve használjuk a gépet, ami az első számú laptop gyilkosnak számít, lévén, hogy a készülékben keletkező hő az elvezető nyílásokon nehezen, vagy sehogy se tud eltávozni, emellett még az apró szöszöket is beszippantja a gép belső részeibe. Így az alkatrészek túlmelegednek, mely végső soron meghibásodáshoz vezethet. Mivel egy hordozható számítógép alkatrészei igen kis helyre vannak összezsúfolva, rendkívül fontos a jó szellőzést biztosítani! Legalapvetőbb, hogy típustól függően a négy – hat kis tappancson álljon a készülék. Külföldön az ölbe vett használatból származó károkat PICNIC (Problem in Chair Not in Computer) meghibásodásnak nevezik, tehát a gond forrása a székben, és nem a gépben van! Természetesen a leleményes kereskedők már kitalálták hogyan lehet biztonságosan ölbe véve használni a gépet. Pár ezer forinttól elérhető a laptop párna vagy babzsák, melyek ventilátoros extrával is beszerezhetőek.

Fontos kerülni a nagy hőmérséklet változást a gép használata során, tehát a hőfok kiegyenlítődést mindig meg kell várni, mert ezzel kikerüljük a párakicsapódás miatti rövidzárlatot. Télen, ha a mínuszokból visszük haza a gépet, érdemes 2-3 órát várni, míg bekapcsoljuk a készüléket!

Sokan nem tudják, hogy a laptopjuk oldalán található egy Kensington Slot, mely egy kis rés, amibe egy T alakú zárat lehet becsatlakoztatni, ezt követően pedig egy biztos ponthoz (pl. asztal lába) lehet rögzíteni a készüléket, hasonlóan egy biciklihez. Érdemes jobb minőségűt választani, mert sajnos típustól függően könnyen hatástalanítani lehet a laptop lakatokat is.

Mielőtt útra kelünk a gépünkkel,  sose sajnáljuk az időt a kikapcsolásra, de legalább a hibernálásra. Sokan csak lecsukják a kijelzőt, teszik a táskába a gépet és indulnak is. Ez a kényelmesség sokba kerülhet! Adatvesztéssel és alkatrészek meghibásodásával járhat a kényelmességünk!

Rendkívül lényeges egy kellő körültekintéssel megválasztott vírusirtót használni, és azt mindig frissíteni! Nem tanácsos mindenféle programot letölteni, mert azok egymás működését akadályozhatják, és a gépet is indokolatlanul lelassítja. Így érdemes szakembert keresni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hogy megfelelő programot használunk e, hogy a gépünk és az adataink megfelelően legyenek védve!

Időnként a laptopunk belső részét is fontos kitisztíttatni, hiszen az idő múlásával sok port és más szennyeződést gyűjthet a ventilátor a készülék belsejébe. Amennyiben a ventilátor már zajosan végzi a munkáját, nagyon fontos szervizbe vinni a gépet. Nem ajánlatos otthon nekilátni a számítógép kitakarításának, mert szétszereléskor az apró alkatrészek eltörhetnek, és a laptop összeszerelése sem olyan egyszerű, mint azt mi elsőre gondolnánk!

A notebookoknál az egyik legkényesebb kérdés az akkumulátor élettartama. Leggyakrabban lítiumionos akkumulátorral értékesítik gépeket. Igen elterjed gond, hogy a készülék, benne az akkumulátorral folyamatosan hálózatról működik. Ajánlott legalább havonta egy alkalommal lemeríteni az akkumulátort, majd újratölteni. Ezzel biztosíthatjuk a rendeltetésszerű működést. Nem előnyös, ha hosszabb ideig vagy rendszeresen teljesen lemerült állapotban van az akkumulátor.

Ha ezeket az alapvető tanácsokat megtartjuk, akkor hosszabb ideig számíthatunk a gépünk megbízható működésére és felesleges kiadásoktól, bosszúságoktól megkímélhetjük magunkat! Legyen topon a laptopja!

1 thought on “Hogyan maradhat sokáig topon a laptopunk?”

  1. Lehet a vacsit sem a gép előtt kéne megenni, így elkerülhető, hogy leöntse az ember a gépét, hiszen az elázott klaviatúra javítása sem olcsó…

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top