A történelem legnagyobb technikai problémái!

src:exposingthetruth.info

 
Minek köszönhető, hogy nem volt 3. világháború? Milyen károkat okoz, ha elmarad egy-egy fejlesztés után a tesztelés? Mitől robbantak a laptopok? Mostani blogcikkünkben az eddigi legnagyobb informatikai károkat, rendszerösszeomlásokat gyűjtöttük össze. Kalandozzon velünk a technika történetében!

 

Miért nem tört még ki a 3. világháború?


A legnagyobb tévedésnek mondják egyesek azt az 1983-as esetet, amikor egy szovjet támadásjelző központ hibásan öt amerikai interkontinentális rakétatámadást mutatott. Ám a parancsnok, Sztanyiszlav Petrov ezt úgy értékelte, hogy téves riasztás, így erről nem tett jelentést. Valószínűleg ennek köszönhetően sikerült megakadályozni a harmadik világháború kitörését!

Miért nincs órákig telefon?

 

Az AT&T telekommunikációs vállalat hálózatának az összeomlása 1990-ben is igen nagy port kavart. Ebben az időszakban, tekintve, hogy nem volt más, kisebb telekommunikációs szolgáltató a lakosság legnagyobb része az AT&T hálózatát használta, így a 9 órán át tartó leállás alatt nem lehetett telefonhívást kezdeményezni, mely nem kis bonyodalmat okozott, mind a felhasználóknak, mind a szolgáltatónak. A rendszer összeomlás oka, hogy egy switch programozásában kimaradt egy sortörés.

Csak egy kis mértékegység gond…

 

1996-ban a Francia Űrügynökség Ariene-5 hordozó rakétája fellövést után 37 másodperccel felrobbant. A gondot az okozta, hogy 16 bites számmá akart átalakítani a számítógép egy 64 bites számot. Mivel az irányítószoftver nem került használat előtt tesztelésre, így a hiba miatt felrobbantotta saját magát. Ez 370 millió dolláros kárt okozott az Űrügynökségnek.

Vigyázat, robban!

 

2006-ban a Dell laptopokkal volt némi gond: több gép spontán felrobban, kiégett. A cég állítása szerint hibás akkumulátorok okozták a bajt. Ebből adódóan 35 ezer már értékesített akkumulátort kellett visszahívnia a cégnek. Az egyik tűzesetet követően a beszámolók szerint egyszer csak elkezdett ropogni, majd füstölni ezt követően lángolni a gép. Szerencsére egyik laptop lángolása sem okozott személyi sérülést.

Ha elmarad a tesztelés…

 

125 millió dolláros kárt okozott egy tesztelés hiánya a kilencvenes évek végén. A NASA 15 éves projektjének az eredményképpen 1998-ban elindítottak egy Mars szondát, mely az elképzelések szerint a Mars klimatikus viszonyát próbálta ellenőrizni. Ám sajnos rövidesen megsemmisült a készülék, egy rendkívül egyszerű ok miatt: rossz mértékegység megadása. A szoftver fonterőben számolt, míg a szonda metrikus newtoni adatokat tudott alkalmazni. Így az eszköz lelassul, majd bezuhant a légkörbe és felrobbant. Ha más kárán akarunk tanulni, sose felejtsünk el tesztelni, ha fejlesztünk:)

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.