Internetes bankoláshoz jó tanácsok!

Kép forrása: fastcashvideosite.com

Egy közelmúltban végzett hazai felmérés szerint hazánkban az internet felhasználók több mint fele ismerős vagy barát számítógépén is elolvassa elektronikus leveleit. Meglepő adatokat mutat a felmérés, miszerint az internetezők 10 százaléka ismerősök számítógépén, 4 százalék pedig akár internetkávézókba is beül online utalásokat végezni. Az adatokat szemügyre véve úgy döntöttünk, hogy eheti bejegyzésünkben pár jó tanáccsal igyekszünk ellátni olvasóinkat, mire célszerű figyelni ha pénzügyeit interneten keresztül végzi!

A hackerek az elmúlt időszakban is rendkívül aktívan dolgoztak. Ennek köszönhetően igen sok rosszindulatú kód terjeng a világhálón. A vírusokat, trójai programokat, adatlopó oldalakat azért készítik, hogy gyanútlan embereknek a pénzét megszerezzék. Néhány egyszerű, ám körültekintő lépéssel megelőzhető a baj:

  • A számítógépünk minden esetben legyen naprakész frissítésekkel „felfegyverzett” vírusirtó és tűzfal bekapcsolva. Emellett érdemes az operációs rendszert, és a különböző programokat, alkalmazásokat is folyamatosan frissíteni, továbbá az „automatikus frissítés”-t bekapcsolni mindenhol ahol a rendszer lehetőséget biztosít erre. Illetve célszerű kerülni az illegális szoftvereket, a teljes biztonságot a legálisan megvásárolt, folyamatosan frissített szoftverek alkalmazása jelentheti.

  • Legjobb minden esetben a saját számítógépén bejelentkezni az internet bank fiókjába. Amíg aktív, tehát be van jelentkezve, ne hagyja őrizetlenül a gépet, ha pedig befejezte az ügyintézést, minden esetben a „kijelentkezés” -re kattintva jelentkezzen ki a fiókból.

  • Rendkívül fontos kellő körültekintéssel megválasztani a bejelentkezési jelszót, kerülje a születési név, dátum kombinációt, illetve a megadott jelszót más felületen semmiképpen ne alkalmazza!

  • A bankok által nyújtott biztonsági szolgáltatásokat minden esetben vegye igénybe (biztonsági sms, token stb.)

  • Nyilvánosan (internet kávézó, gyorsétterem, bevásároló központ stb.) elérhető számítógépen sose intézze pénzügyeit! Csak megbízható (vírusmentes, megfelelő biztonsági beállításokkal ellátott) gépen jelentkezzen be az internetes bank fiókjába!

  Sajnos napjainkban minden eddiginél magasabb az online csalásokra való próbálkozások száma, ám ha szemfülesek vagyunk, és némi előzékenységgel elkerülhetjük, hogy az ügyeskedők áldozatává váljunk! Biztonságos bankolást kívánunk!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top