Vitás ügyek a domain piacon

Köztudott, hogy 2011. június 1-én megváltozott a .hu végződésű domainek regisztrációs szabályzata. Ezzel egy időben a domének körüli vitás ügyek is jelentős mértékben megnőttek. Megpróbáljuk megfejteni, hogy mi lehet ennek az oka.

Míg május végéig összesen 12 problémás kérdésben kellett döntenie a Tanácsadó Testületnek, az elmúlt 2 hónapban 14 vitás eset áll elő domain regisztráció, tulajdonjog megvétózása kapcsán. Tehát az utóbbi 2 hónapban megduplázódott az első félévhez képest a jogi eljárások száma. Köszönhető ez leginkább annak, hogy megszüntették a prioritásos regisztrációs igényt, mely azt takarta, hogy ha a választott domain azonos volt az igénylő céggel, nem kellett kivárnia a 2 hetet, hogy a domaint használatba vehesse, hanem 3 napon belül a delegálás teljesült. Vagy ha az igénylőnek volt védjegyhasználati igazolása, akkor a védjegyként bejegyzett szót igényelhette domainként, és nem kellett kivárnia a szabályzatban meghatározott időt. Jelenleg minden igényt egyenlő elbánásban kezelnek, így ha valaki indokolatlanul, jogosulatlanul igényel egy domaint, akkor a jogosult nem tudja papírokkal igazolhatóan gyorsabban bejegyeztetni a választott szót, emiatt pedig elkerülhetetlen, hogy a panaszos reklamációt nyújtson be a Tanácsadó Testülethez. A vitarendezés során pedig – mely 50 000 + ÁFA fejenként, a jogszerű domain használó pedig visszakapja ezt az összeget – lehetőség van dokumentumokkal igazolni, hogy kinek van nagyobb jogosultsága a domain tulajdonlására.

Ilyen eset volt a múlt hónapban lezárt szaklicit.hu domain is. A domaint egy magánszemély regisztráltatta, majd a Szaklicit Kft. panaszt nyújtott be a Tanácsadó Testülethez, lévén, hogy a szaklicit.hu-t látogató felhasználókat megtéveszti, hogy nem a cég weboldalára, hanem egy más honlapra érkeznek.  Végül a domain nevet a Szaklicit Kft-nek ítélték.

Várhatóan ősszel, amikor mindenki visszatér a munkába, és elindul a tanítás, igen sok eljárás fog indulni vitás domainek kapcsán. Ha hallunk valami érdekeset, tanulságosat beszámolunk róla!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!