Új, egyedi domain végződések a láthatáron

A domain nevek világa a jövő évtől forradalmi változáson megy keresztül, hamarosan egy új fejezet kezdődik az internet történetében: a domain tartomány kód (pl. .com, .eu, .hu) az eddigiekhez képest kötetlenül alakítható lesz, így nem csak a domain nevet, hanem a végződést is szabadon ki lehet majd találni, mindezt persze nem kis költségen. E heti blogunkban elkalandozunk a domain nevek rendszerében, illetve a közelgő módosításokról is beszámolunk.

A domaineket az a meggondolás hívta létre, hogy az IP címeket nehéz megjegyezni, ezért sokkal bonyodalmasabb lenne az internet használata nélkülük. (például ugyanaz a tartalom elérhető a http://79.172.252.24/~tesztta1 címen és a teszt.tarhely.eu alatt is, ám jóval nehezebb megjegyezni, egyedül akkor, ha nem élő a domain, van létjogosultsága a használatának.)

A domain neveket kezdetektől fogva alapvetően két csoportba sorolhatjuk:

  • a nemzetközi fődomainek (vagy általános/generic), ilyen pl. a .com (kereskedelmi/commercial), .net (internetes vállalkozások és szolgáltatások/network), .org (non-profitszervezet/organization), .gov (kormányzati/governmental),
  • országnevek végződései (országkódos/country code) (pl. .hu, .us, .de, .uk, .sk stb.).

Később, egy jó évtizede jelentek meg az ún. szponzorált végződések (pl. museum, .jobs, .mobi, .travel stb), melyek az általános csoporton belül a specifikumok részt képezik, majd a .eu, .asia, .cat (Katalónia) végződés hozott nagy váltózást a domain nevek világában, ami már több országot vagy egy régiót takar, ugyanakkor nehezen mondhatjuk az általános típus részének.

Jelenleg 22 általános domain név végződés létezik, a június 20-ai szingapúri konferencia döntése alapján a jövő év elejétől további végződésekről döntöttek. Az új, egyedi tartományi kód rendkívül magas összegbe fog kerülni: 185 ezer USD (35 millió Ft kb.), a további éves fenntartási díj pedig 25 ezer USD, amit természetesen bárki nem is tud megfizetni. A magas költségnek és a bonyolult adminisztrációnak részben pont ez a célja, azaz, hogy bárki saját nyerészkedési célokkal ne tudjon regisztrálni domaint, ugyanis félő, hogy ismert (márka/földrajzi/stb.)neveket végződésnek felhasználva az oldalára véletlenül odatévedő látogatók nem a valódi márkatulajdonosnak hoznak hasznot. Jelenleg is bevett gyakorlat, hogy domaineket csak abból a célból regisztrálnak, hogy az oldalon elhelyezett linkekből, reklámokból maguk jussanak bevételhez, mindezt megkönnyíti, hogy az általános domainek regisztrálásához általában nem szükséges névhasználati igazolás vagy védjegy bemutatása. Az újdonsült egyedi végződések igényléséhez egy 360 oldalas formanyomtatványt kell kitölteni, ezzel is védelmet nyújtva annak a jogi személynek, aki egy domain tartomány regisztrálására valójában jogosult. A magas díjak miatt is elsősorban multik, világvárosok igényléseire számítanak. Eddig elsősorban városok egyedi domain végződésekre vonatkozó igényei ismertek, mint például .london, .nyc (New York City), .bud (Budapest), .berlin stb.

Kíváncsian várjuk, hogy az új domain végződések mekkora teret fognak nyerni az internetes világban, vajon mennyire alakítja át a domainek rendszerét és mennyire fogják ezt kihasználni az érintettek? Természetesen az aktuális fejleményekről mi is beszámolunk!

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.